Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Berlin

 • Sommer i Berlin

  (Bedømt af 7 personer)
  I bydelen Prenzlauer Berg byder den økologiske café på brunch, hvor prisen er hvad du har råd til at betale for at spise dig mæt.
  Se hele rejsetippet
 • Berlin i Børnehøjde

  (Bedømt af 14 personer)
  01.02.14: Marie Mikkelsen
  Uge 27. Sommerferien er faretruende nær. Familien har INGEN planer.
  En sen aften surfede vi rundt efter billige rejser, og endte som altid på FDM-travels hjemmeside. Og BUM! et vildt godt tilbud på hotel i Berlin. "det er da det vi gør"
  Se hele rejsetippet
 • Berlin: kitsch og cool

  (Bedømt af 14 personer)
  17.01.14: Emma Louise Libner
  Følgende tips er beskrevet ud fra egne oplevelser over flere rejser til Berlin.

  Historiske monumenter, museer og mobile currywurst-bikse på hvert gadehjørne.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Berlin

Rejsetips af samme forfatter

Berlin - Tysk filmmuseum med dansk aftryk
Rejsetips indsendt af:
Flensborg
29. aug. 2012

Berlin - Tysk filmmuseum med dansk aftryk

BERLIN er en kontrast mellem gammelt og splinternyt. I byens filmmuseum er modsætningerne slående. I det moderne Sony-Center på Potsdamer Platz tager lydløse elevatorer dig med op gennem glasskakter, og når du træder ind i museets gamle filmverden, bliver du modtaget af et futuristisk spejllandskab.
Men alt det, det drejer sig om, filmen, er fra gamle dage.

I museets hjerte, det inderste rum i de overvejende mørke lokaler, gemmer på kjoler og kostumer fra tysk films største diva, Marlene Dietrich. Efter hendes død i 1992 blev alle de ting, som den gådefulde legende havde samlet gennem et langt liv, solgt på auktion i New York. Blandt køberne var Forbundsrepublikken Tyskland, og de effekter, som den købte, er udstillet på Deutsche Kinematik - Museum für Film und Fernsehen, som det retteligt hedder.
Marlene Dietrich sætter sit præg på filmmuseet.
Marlene Dietrich sætter sit præg på filmmuseet.

1000 film

Filmmuseet byder på ikke færre end 120 genstande og filmrekvisitter fra tysk film- og fjernsynshistorie, omkring 500 fotos og mere end 1000 uforglemmelige filmøjeblikke, som man har mulighed for at genopleve - blot man har tid nok.

Naturligt nok fylder Marlene Dietrich en stor del af udstillingerne. For generationer af mennesker på begge sider af Atlanterhavet var den tyske skuespiller og sanger et symbol på modstanden mod krig, blandt andet personificeret i sangen "Sag mir wo die Blumen sind". En hel verden elskede Marlene Dietrich for hendes sensuelle stemme og de veldrejede ben.

Ud over de åbenbare ydre talenter besad hun også et stort mod og en skarp hjerne, og på filmmuseet skildres hendes forunderlige skæbne. Hendes liv begyndte i et højborgerligt preussisk officershjem i Berlin-Schöneberg og tog fart i 1920ernes brølende Berlin, hvor alt var tilladt, og fortsatte i 1930ernes Hollywood.

Hun skiftede sit tyske statsborgerskab ud med et amerikansk, efter at den tyske udenrigsminister, Joachim von Ribbentrop, forsøgte at hverve hende for fædrelandet. I stedet for opmuntrede hun under Anden Verdenskrig de allierede styrker i Europa og Nordafrika med sin sang.

Den definitive afsked med sit fædreland kom dog, da hun i 1960 blev kaldt fædrelandsforræder, og der blev spyttet efter hende på gaderne i Vestberlin.
Et kig ned i dybet i spejlsalen.
Et kig ned i dybet i spejlsalen.

Optisk bedrag

Filmmuseet virker meget større, end det i virkeligheden er. Det er de virkningsfulde spejlvægge, der giver det optiske bedrag. En passende effekt, når filmverdenen jo nu også er det fuldendte bedrag. Man føler, man går igennem Dr. Caligaris kabinet med de skæve linjer i dekorationerne. "Caligari" er måske den mest kendte film fra Weimarrepublikkens tid og blev indspillet i 1920 i Berlin-Weißensee. Filmen har fået mytestatus, fordi dens særlige grafiske stil kom til at stå som et symbol på den spaltede og meget kontrastfyldte verden, der opstod efter Første Verdenskrig - i Europa, men især i Tyskland, hvor opbruddet og opgøret med gamle værdier fik perverse resultater. På filmmuseet kan man blandt andet se den originale drejebog til Caligari, og en serie modeller viser, hvordan filmen rent praktisk er blevet optaget.

Der er også et lille dansk aftryk på fimmuseet - nemlig "die Asta". Man kan se de kastagnetter, som Asta Nielsen brugte i den danske filminstruktør Peter Urban Gads "Døden i Sevilla". Det var Urban Gad, der opdagede Asta Nielsen og dermed sendte hende videre til den tyske filmverden, da Danmark blev for lille for hende.

Asta Nielsen blev gift med Urban Gad og flyttede i 1911 til Berlin, hvor hun blandt andet fik sit eget produktionsselskab og arbejdede med ægtemanden som fast instruktør indtil 1916. Hendes slanke skikkelse , de udtryksfulde hænder og de store strålende øjne passede glimrende til filmen. I Tyskland markedsførte man hende som en stor stjerne - Die Asta - og hun indspillede knapt 70 film i Tyskland indtil 1932. Det var filmtitler som Der Absturz fra 1922, Nach dem Gesetz fra 1919 og Dirnentragödie fra 1922. Hendes eneste tonefilm, "Unmögliche Liebe" fra 1932, blev derimod ingen succes.

Efter nazisternes magtovertagelse kunne hun ikke finde sig til rette i Tyskland, og hun rejste tilbage til København i 1936.

Museet er kronologisk indrettet og kommer hele vejen omkring tysk filmhistorie. Heller ikke Leni Riefenstahl og filmene under nationalsocialismen er glemt. En stor afdeling er for eksempel helliget de mange tyske filmfolk, der gik i eksil i årene 1933-45.

Biografier af ti filmstjerner i efterkrigstiden - deriblandt Hildegard Knef, Heinz Rühmann, Romy Schneider, Mario Adorf, Hanna Schygulla og Götz George und Franka Potente - viser udviklingen i det delte Tyskland. For de yngre kinogæster er de permanente udstillinger med Oscar-prisvinderen Ray Harryhausens fanatasiverden det mest fængende. Til sidst er også en afdeling med science fiction med fokus på George Lucas und Steven Spielberg.

Besøget i Berlins filmmuseum kan kombineres med det mindst lige så anbefalelsesværdige Filmmuseum Potsdam, hvor man også kan besøge Filmstadt Babelsberg.

Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Berlin

Hoteller i Berlin
Rejser til Berlin
Denne side er udskrevet d. 26. april 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/japan/tokyo/shopping/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.