Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Berlin

 • Billigt rundt i Berlin

  17.07.17: Pernille G. Pedersen
  Vi blev anbefalet at købe et kleinegruppenkarte til metro og bus. Det var en god ide
  Kortet gælder en dag for op til 5 Pers ( det kan betale sig fra 3 Pers) og koster for ubegrænset kørsel i Zone AB 17,30 euro.
  Se hele rejsetippet
 • Sommer i Berlin

  (Bedømt af 7 personer)
  I bydelen Prenzlauer Berg byder den økologiske café på brunch, hvor prisen er hvad du har råd til at betale for at spise dig mæt.
  Se hele rejsetippet
 • Berlin i Børnehøjde

  (Bedømt af 14 personer)
  01.02.14: Marie Mikkelsen
  Uge 27. Sommerferien er faretruende nær. Familien har INGEN planer.
  En sen aften surfede vi rundt efter billige rejser, og endte som altid på FDM-travels hjemmeside. Og BUM! et vildt godt tilbud på hotel i Berlin. "det er da det vi gør"
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Berlin

Rejsetips af samme forfatter

Ned i Berlins underverden
Rejsetips indsendt af:
Flensborg
27. aug. 2012

Ned i Berlins underverden

Vores guide afslører hurtigt en udsøgt form for humor - en rigtig tør af slagsen. Af alle steder i Tyskland synes humor at trives særlig godt i Berlin.
- Er der nogen, der er bange for rotter - så hold jer tæt på mig, siger han.
Han driller. Ikke engang rotter gider at leve hernede.

Vi dykker ned i Berliner Unterwelten. En underjordisk verden, der for alvor begyndte at brede sig under Anden Verdenskrig og som fortsatte med at vokse under den kolde krig. En kold og rungende labyrintverden med bunkere, der blev brugt af civilbefolkningen under luftkrigen, og beskyttelsesrum, der kom til, da berlinerne havde atomernes damoklessværd hængende over hovedet.
Beskyttelsesdragter hænger i et surrealistisk lys.
Beskyttelsesdragter hænger i et surrealistisk lys.

Klaustrofobiske rum

Men lige lidt havde det hjulpet, smiler vores guide næsten overbærende.
- Når flere tusinde mennesker stuves sammen herinde, slipper luften op, inden der er gået to dage. Og al den fugt, som så mange mennesker ånder og sveder ud, ja, den havde man heller ikke rigtigt taget højde for, siger han - mens det buldrer og brager oven over os. Togstammen i undergrundsbanen er på vej mod Gesundbrunnen i Berlin-Wedding.

5000 mænd, kvinder og børn (flest i de to sidstnævnte kategorier) pressede sig sammen i de trange og klaustrofobiske rum, da bomberne under Anden Verdenskrig regnede ned over Berlin. Med den sparsomme luftforsyning måtte de enten håbe på, at angrebene varede kort, eller de måtte vove sig op over jorden før tid.

Under den kolde krig var Berlins underverden lukket for offentligheden. Kun i tilfælde af krig blev de tunge metaldøre åbnet til denne bizarre betonverden.
Hvis helvede skulle bryde løs i bunkerne, var der kun én vej ud: U-banen.
Hvis helvede skulle bryde løs i bunkerne, var der kun én vej ud: U-banen.

Heftig diskussion

Men for snart 15 år siden overtog organisationen Berliner Unterwelten rummene for at kunne forske i byens store undergrund og samtidig fortælle offentligheden om denne ukendte side af den tyske hovedstad.

- Der er stor diskussion i Berlin om, hvad man skal gøre med alle disse rum og tunneler under Berlin. Skal de demonteres, skal de sælges eller skal de bygges om? Krigene er jo forbi, men de kan stadig bruges i dag, siger guiden Kay Heyne fra Berliner Unterwelten, en forening der passer de mange underjordiske gange.

I dag kan turisterne komme med på rundture, blot de lover at følge i hælene på guiden, for ja, det er muligt at blive fortabt hernede i labyrinten. Sakker man bag gruppen, bliver man kaldt til orden.
Nazismens ofre mindes flere steder i de lange gange.
Nazismens ofre mindes flere steder i de lange gange.

Selvlysende stribe

Da Kay Heyne slukker lyset i den mørkegrå tunnel, toner en selvlysende stribe frem. Den lysegrønne farve ser giftig ud, men fungerede som vejviser for de mennesker, der af den ene eller anden årsag var faret vild i de uhyggelige tunneler.

Berliner Unterwelten tilbyder syv forskellige ture i underverdenen. Tur 1, "Dunkle Welten", går ned til den ukendte verden under U-Bahnhof Gesundbrunnen, hvor et museum blandt andet fortæller om byens kanalisationssystem og byens utrolige rørpostsystem, der startede allerede i 1885.
Tur 2 går til de underjordiske ruiner under luftværnstårnet i Volkspark Humboldthain. Tur 3 er en rejse ned i de gamle bunkere og beskyttelsesrummene fra den kolde krig. På tur 4 kommer man med langs "Berlins mindste U-bane", rørpostsystemet, der til midten af 1970erne blev brugt til at sende almindelig post fra en del af byen til en anden.

Endelig er der en ekstrem-tur til Humboldthain-ruinerne, bunkere der blev kraftigt ødelagt under Anden Verdenskrig, en tur op i den overjordiske bunker Heckeshorn og endelig en "lommelygtetur", der især henvender sig til børnene.
Man kan kun komme rundt i Berlins underjordiske gange med guide.
Man kan kun komme rundt i Berlins underjordiske gange med guide.

Oversvømmet

Langtfra alle gangene er undersøgt, og store dele af undergrunden er ikke længere tilgængelig. Andre områder er oversvømmet, og andre beskyttelsesrum bliver brugt som parkeringskældre. Men cirka 60 procent af Berlin har stadig en by af lange, mørke gange under sig , og de fører ind til lavloftede bunkere, der står næsten som de stod, da Anden Verdenskrig sluttede.

I de underjordiske beskyttelsesrum er der muldtoiletter, træbænke og hårde køjesenge. Og fra den kolde krigs tid hænger stadig gasmasker, asbestdragter og diverse former for beskyttelsesheldragter i flerfarvet gummi. mens det kun er den spartanske emballage, der er tilbage fra nødrationerne.

Foreningen Berliner Unterwelten har dog sørget for, at de underjordiske gæster ikke bare skal nøjes med at kigge på beton den halvanden time, hver rundvisning varer. Her er historiske skilte fra U-banegårde, veje og pladser, billeder af russiske straffefanger og fotos fra fortiden.
Bunkerne er fra nazitiden, men blev også brugt i den kolde krig.
Bunkerne er fra nazitiden, men blev også brugt i den kolde krig.

Dødkedeligt

På turne gennem den kolde krigs bunkere ser man blandt andet, hvordan DDR-grænsevagter sad og holdt vagt ved smuthullerne fra U-banen under Bahnhof Friedrichstraße ind til bunkerlabyrinten. Nede i mørket på en otte timers vagt. Det må have været dødkedeligt.

- Pas på hovederne, lyder det fra vor guide, mens endnu et undergrundstog sender rystelser gennem jorden under vore fødder.
Hvordan må det så ikke have været, når denne buldren og bragen kom ovenfra i krigsårene?
- Mange undrer sig over, at væggene i disse rum er så fint hvidmalede. De blev renoveret i 1980erne, og officielt er de underjordiske anlæg stadig en del af Berlins beredskab, fortæller guiden.

Mange stationer på Berlins undergrundsbane kan stadig i dag, som en anden Transformer-figur, forvandles til en bunker med plads til over 1000 mennesker i tilfælde af atomkrig. Komplet med senge, toiletter, et lille hospital og joggingtøj til alle.
Stor er overraskelsen, da vi efter godt halvanden time når rundvisningens endestation. Vi lukkes ud gennem en tung metaldør og står pludselig i U-banens neonlys på Bahnhof Pankstraße og følger de andre passagerer op ad trappen til det stærke dagslys. Vi er tilbage i normaliteten.
DDR-soldater sad vagt ved alle smuthuller ved Østberlins U-banestationer.
DDR-soldater sad vagt ved alle smuthuller ved Østberlins U-banestationer.

FAKTA

• Berliner Unterwelten er ikke et decideret museum men en spændende guided tur rundt i Berlins undergrund. Der er tre forskellige ture hvor man oplever de gamle beskyttelsesrum , ruiner af flaktårne og får et indtryk af de mange hundrede kilometer gange under Berlins gader.

• Gangene stammer ikke kun fra Anden Verdenskrig. Der er gange helt tilbage fra 1600-tallet, helt op i 1960erne og 1970erne under den kolde krig byggede man stadig under Berlin.

• Man kan læse mere på den meget informative hjemmeside http://berliner-unterwelten.de

- Man kan kun besøge Berlins underjordiske verden på rundvisninger med en guide. Det betaler sig at bestille plads god tid i forvejen. Flere af turene er udsolgt uger i forvejen.

Kommentarer til rejsetippet om Berlin

Spændende

05/05 2013 Gitte
Det må prøves

Under overfladen

29/08 2012 Thomas Wiltrup
Under overfladen, der byder på sublim ny-arkitektur lurer fortiden og formaner os om ikke at gøre ligeså.
Anbefalelsværdig læsning. Anbefalelsesværdigt udflugtsmål - når nu man alligevel er i Berlin.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Berlin

Hoteller i Berlin
Rejser til Berlin
Denne side er udskrevet d. 23. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/forlystelsesparker/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.