Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Berlin

 • Billigt rundt i Berlin

  17.07.17: Pernille G. Pedersen
  Vi blev anbefalet at købe et kleinegruppenkarte til metro og bus. Det var en god ide
  Kortet gælder en dag for op til 5 Pers ( det kan betale sig fra 3 Pers) og koster for ubegrænset kørsel i Zone AB 17,30 euro.
  Se hele rejsetippet
 • Berlin i Børnehøjde

  (Bedømt af 14 personer)
  01.02.14: Marie Mikkelsen
  Uge 27. Sommerferien er faretruende nær. Familien har INGEN planer.
  En sen aften surfede vi rundt efter billige rejser, og endte som altid på FDM-travels hjemmeside. Og BUM! et vildt godt tilbud på hotel i Berlin. "det er da det vi gør"
  Se hele rejsetippet
 • Berlin: kitsch og cool

  (Bedømt af 14 personer)
  17.01.14: Emma Louise Libner
  Følgende tips er beskrevet ud fra egne oplevelser over flere rejser til Berlin.

  Historiske monumenter, museer og mobile currywurst-bikse på hvert gadehjørne.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Berlin

Rejsetips af samme forfatter

 • Forlænget weekend i Karlskrona

  (Bedømt af 8 personer)
  Sverige er et land, som de fleste danskere ofte ikke giver den rejsemæssige opmærksomhed, som landet faktisk fortjener.

  På trods af, at vores naboland mod øst ligner Danmark på mange måder er det alligevel et land, der har mange interessante byer og historiske seværdigheder, der kan gøre os klogere på landet hinsidan.
  Se hele rejsetippet
 • Gensyn med den evige stad

  (Bedømt af 19 personer)
  Den flimrende sommersol siver ind gennem mine persienner på Nørrebro, og da jeg ruller persiennen op hilser solen mig godmorgen og de gyldne stråler rammer mit ansigt.
  Se hele rejsetippet
 • Sommer i det sydsvenske

  (Bedømt af 24 personer)
  Hvem siger man behøver at rejse langt væk for at få nye oplevelser?

  Blot en halv times togtur fra København, så er man i Malmø, der er Skånes største by og den tredjestørste by i Sverige.
  Se hele rejsetippet
Sommer i Berlin
Rejsetips indsendt af:
København N
23. juli 2016

Sommer i Berlin

I bydelen Prenzlauer Berg byder den økologiske café på brunch, hvor prisen er hvad du har råd til at betale for at spise dig mæt.
I DDR-tiden var bydelen samlingspunkt for bohemerne, men i dag er pladserne fyldt med cafeer, cocktailbarer – og ikke mindst et livligt loppemarked ved Mauerpark, hvor der falbydes smykker, plader, tøj, kunst og DDR-memorabilia.

En afstikker til bydelen Friedrichshain er et must.

Bydelen er stadig præget af DDR-tiden, men nutiden er efterhånden kommet på besøg i form af ambitiøse restauranter og street food-markeder, men det har ikke ændret bydelens oprindelige landsbystemning og atmosfære, især ikke langs floden Spree, hvor der mellem resterne af Muren er ved at danne sig en ny landsby.
Detalje fra en af broerne ved floden Spree
Detalje fra en af broerne ved floden Spree

På Potzdamer Platz går en ung mand med hanekam og læderjakke rundt og taler med sig selv.

Han taber næsten den ølflaske han holder i højre hånd mens han med hæs stemme prøver at råbe forbipasserende fodgængere op fordi et presserende behov for at fortælle om et liv på gaden har meldt sig.

Velkommen til Berlin, der nok er blevet genforenet, men hvor man stadig kan se og mærke forskel på øst og vest, men uanset hvor du vender dig hen bliver alle dine sanser stimuleret ved at besøge denne brogede storby, som man aldrig bliver helt færdig med at besøge eller forstå.
Reinhardtstrasse, hvor vores hotel, Hotel Amelie, ligger
Reinhardtstrasse, hvor vores hotel, Hotel Amelie, ligger

Ankomst til Berlin

En tidlig formiddag i juni lander vores fly i Schönefeld-lufthavnen 15 kilometer fra Berlin.

Flyturen har kun varet en time hvilket må siges at være en overskuelig rejsetid.

Med vanlig tysk effektivitet og ordnung ligger vores bagage allerede og venter på os på bagagebåndet da vi er kommet af flyet og har været på toilettet.
Det viser sig, at blive en både behagelig og nem tur fra lufthavnen til centrum af Berlin.

Vi vælger at kaste os over en taxa, der på 40 minutter kører os til Reinhardtstrasse i Berlin Mitte, hvor vi de følgende 5 dage har booket os ind på Hotel Amelie, der er et lille hotel som har overnatningspriser i mellemklasselejet.

Bagagen deponeres på hotelværelset, der er lille, men rent og indeholder de ting vi har brug for.
Brandenburger Tor
Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Ved Berlins mest berømte vartegn, Brandenburger Tor, står en ung mand med briller og blæser enorme sæbebobler, som en flok leende børn forsøger at fange.

Børnene ler selvom det sjældent lykkes dem, at fange de eftertragtede sæbebobler, der stiger til himmels eller eksploderer når børnene får held til ramme en enkelt af dem.

Som solen går ned sidder vi og studerer Berlins 26 meter høje byport for enden af Unter den Linden, der i vores tid er blevet et symbol på det forenede Tyskland efter den historiske aften i 1989, hvor øst- og vestberlinere kravlede over Muren til hinanden og gav los for euforien.

Brandenburger Tor er en af Berlins helt store seværdigheder, alligevel var pladsen foran byporten ikke proppet med turister denne sene eftermiddag i juni – hvilket faktisk var rigtig rart fordi der var fred og ro til at studere bymuren på nært hold uden svedende turister, der puffer og skubber for at komme tættere på.

Det er næsten et must at besøge Brandenburger Tor når man er i Berlin – og det er bestemt en seværdighed, der er et besøg (eller to værd).

Efter at have knipset de obligatoriske fotos kan man med fordel finde en af de mange nærliggende cafeer eller restauranter i området for at spise frokost eller aftensmad – eller for den sags skyld blot for at drikke en kop kaffe.

Berlin er ikke en dyr by at spise i når man sammenligner med prisniveauet i Danmark (priserne er 20-25% lavere i Berlin), og derfor bliver man ikke rippet – heller ikke selvom man spiser på et sted, der ligger lige ved siden af en af de helt store seværdigheder.
Potsdamer Platz
Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

På Potzdamer Platz går en ung mand med hanekam og læderjakke rundt. Han taber næsten den ølflaske han holder i højre hånd mens han med hæs stemme prøver at råbe forbipasserende fodgængere op fordi et presserende behov for at fortælle om et liv på gaden har meldt sig.

Efter et par minutter opgiver han at råbe sine omgivelser op, folk har koblet den selektive hørelse til og den unge mand trækker på skuldrene for efterfølgende at gå ned af trappen til metroen.

Potsdamer Platz er en plads i centrum, hvor de allierede besættelseszoner mødtes i maj 1945, men på grund af pladsens nærhed til Hitlers Rigskansleri, der ligger lidt nord for pladsen blev pladsen sønderbombet, især i krigens sidste faser.

I år 2000 stod Potsdamer Platz færdig efter at være blevet istandsat (arbejdet tog mere end 10 år).

Pladsen er især præget af skyskrabere – og så er der en arkade, hvor shoppelysten kan blive tilfredsstillet og en del cafeer, der sælger middelmådig kaffe til overpriser.

For mig var det ikke en stor oplevelse at besøge Potsdamer Platz, jeg synes ganske enkelt at pladsen både manglede personlighed og charme, og derfor ville jeg råde andre til at springe et besøg på Potsdamer Platz over – der er mange andre steder i Berlin, der er væsentligt mere interessante at besøge end Potsdamer Platz.
Friedrichstrasse
Friedrichstrasse

Friedrichstrasse

Friedrichstrasse er måske en af Berlins mest kendte gader fordi det er her vi finder Checkpoint Charlie, der er en af Berlins mest kendte seværdigheder.
Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie er kort fortalt en grænseovergang mellem Østberlin og Vestberlin og hvor dele af overgangsstedet stadig er bevaret.

Et skilt med de berømte ord ”You are now leaving the american sector” (gentaget på tysk, fransk og russisk) står på venstre fortov.
Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie

Midt på vejen er opført et lille, hvidt træskur og foran dette skur står et par studenter udklædt som vagter, der bærer på amerikanske og sovjetiske flag.

Checkpoint Charlie blev kun oprettet som grænseovergang fordi diplomater og militærfolk skulle have fri og hurtig adgang mellem besættelseszonerne, men det var ikke her der var trafik mellem de to dele af byen.
Det berømte skilt ved Checkpoint Charlie med ordene "You are now leaving the American sector"
Det berømte skilt ved Checkpoint Charlie med ordene "You are now leaving the American sector"

I dag fremstår grænseovergangen noget tivoliseret, der er mange turistbusser – og turister fra store dele af verden kredser om dette tydelige tegn på, at Berlin engang var to byer.

Selvom Checkpoint Charlie er tivoliseret er stedet alligevel et besøg værd, det gav mig et håndgribeligt bevis på at Berlin har været en opdelt by, hvilket måske ikke er så tydeligt mere, her 25 år efter Murens fald.
Johnny´s Bar nær Checkpoint Charlie
Johnny´s Bar nær Checkpoint Charlie

Frokost på Johnny´s Bar ved Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie ligger som bekendt på Friedrichstrasse, der er en af Berlins mest kendte gader.

Der er mange butikker, caféer og restauranter på Friedrichstrasse og de små sidegader i nærheden af Checkpoint Charlie. Det er derfor let at finde et sted at spise frokost, hvor man får et godt måltid til en rimelig pris.

Efter at have set både Checkpoint Charlie og resten af Berlinmuren var vi blevet både sultne og tørstige, og vi valgte at indtage vores frokost på ”Johnny´s Bar” på Neukirchnerstrasse, der trods navnet er en blanding af en café og en restaurant.
Frokost på Johnny´s Bar
Frokost på Johnny´s Bar

Stedet er ikke voldsomt stort, men der var både hyggeligt, stemningsfyldt og en meget venlig betjening. Vi valgte at sætte tænderne i pasta, kylling med ris og æbletærte, der ikke er verdens mest sofistikerede mad, men det var veltillavet og smagte godt. Det er bestemt et sted jeg vil besøge igen næste gang jeg er i Berlin.
Rest af Berlinmuren på Neukirchnerstrasse
Rest af Berlinmuren på Neukirchnerstrasse

Rest af Berlinmuren på Neukirchnerstrasse

Ganske få minutters gang fra Checkpoint Charlie ligger Neukirchnerstrasse.

Det er en rolig gade med mange cafeer, men den virkelige seværdighed er, at der her er bevaret en rest af Berlinmuren, som man kan besøge.

Man kan dermed – med egne øjne – se et meget håndgribeligt bevis på den mur, der holdt mange af byens (og landets) befolkning i et jerngreb.
Topographie des Terrors
Topographie des Terrors

Topographie des Terrors

Ved denne rest af Muren er der også et museum kaldet ”Topographie des Terrors”.

På dette sted lå hovedkvartererne for SS og Gestapo fra 1933 til 1945, og i dag kan man se udstillinger om Berlins historie, men museet har især fokus på tiden omkring 2. verdenskrig og de år, hvor Berlin var del af Muren.

Dette museum er bestemt et besøg værd, men hvis man ikke er længe i Berlin er det et sted man kan springe over for i stedet at bruge sin sparsomme tid på andre seværdigheder.
Statuen af kommunisterne Karl Marx og Friedrich Engels
Statuen af kommunisterne Karl Marx og Friedrich Engels

Parken Marx-Engels Forum

Marx-Engels Forum er en offentlig park, der ligger nær Berliner Dom og Alexanderplatz.

Parken har fået sit navn efter de to kendte kommunister Karl Marx og Friedrich Engels, der udgav ”Det kommunistiske manifest” i 1848.

Parken blev anlagt af bystyret i DDR i 1986, og midt i det grønne område troner pludselig en stor, mørk statue af de to kommunister.

Efter Murens fald ønskede mange tyskere at parken blev nedlagt da de anså parken for at være et symbol på et forhadt styre, der i årtier havde holdt sin egen befolkning i et jerngreb.

Andre argumenterede for, at parken havde historisk betydning, og det endte da også med, at parken fik lov til at bestå så indbyggere og turister fik mulighed for at besøge parken, der i dag bedst kan betegnes som et mindesmærke – eller skamstøtte – over det undertrykkende styre, der først faldt i 1989 da den kommunistiske politiker Günther Shabowski som følge af en misforståelse på en direkte overført international pressekonference annoncerede, at nye udrejsebestemmelser skulle gælde omgående (”ab sofort”).
Mindeplade ved siden af statuen af Marx og Engels
Mindeplade ved siden af statuen af Marx og Engels

Det var en noget særpræget oplevelse, at besøge denne park og se statuen af Marx og Engels, og når man står foran denne statue vil ens tanker uundgåeligt kredse om alle de mennesker, der i mange årtier levede under et forfærdeligt styre, der ikke tillod sin egen befolkning at have helt basale frihedsrettigheder, som vi andre har tendens til at tage for givet fordi vi bor i Danmark.
Berliner Dom udefra
Berliner Dom udefra

Berliner Dom - Berlins domkirke

En anden af Berlins helt store seværdigheder er Berliner Dom, byens domkirke, der ligger et stenkast (et langt stenkast) fra Unter den Linden – og næsten lige op af Altes Museum, der er byens mest besøgte museum.

Berlins domkirke er faktisk kun 100 år gammel i sin nuværende form, men den bygger på en kirke fra 1536, hvor krypten under kirken også stammer fra.
Kuplen i Berliner Dom
Kuplen i Berliner Dom

Kuplen i Berliner Dom

Domkirken domineres af en enorm kuppel, der blev slemt beskadiget under 2. verdenskrig og først blev genindviet i 1993.

Det er muligt at komme alle 270 trin op og nyde en storslået udsigt over byen fra kuplens underside, men man skal være i relativt god form for at tage hele turen op, for det er ikke muligt at hvile bentøjet undervejs, og det er heller ikke muligt at vende om på halvvejen.

Hovedalter i Berliner Dom
Hovedalter i Berliner Dom

Kuplen er sandsynligvis det mest bemærkelsesværdige ved domkirken, men der er også et meget smukt hovedalter, en imponerende alterstol og mange andre detaljer, som den rejsende kan dvæle ved.
Prædikestol i Berliner Dom
Prædikestol i Berliner Dom

I krypten fra 1500-tallet ligger ligene af 94 medlemmer af den fyrste- og kejserlige Hohenzollern-slægt, der har ladet sig begrave under kirken fra 1595 til 1915. Kisterne og sarkofagerne står tæt, og det kan forekomme en anelse creepy at passere gennem det mørke og relativt lavloftede rum på vejen ud af kirken.

Det koster 7 euro at komme ind at se Berliner Dom, og det er bestemt pengene værd. Jeg brugte et par timer på at studere kirkens indre, og jeg vil mene, at et besøg i Berliner Dom er et must – det er en af de mere spændende og interessante seværdigheder i den tyske hovedstad.
Neue Wache udefra
Neue Wache udefra

Neue Wache

På Unter den Linden, et stenkast fra Berliner Dom, finder man Neue Wache.

Dybest set er det en bygning med 6 søjler foran, hvor der kun er et enkelt, tomt rum med gråsorte sten på gulv og vægge indenfor.

Bygningen er opført i 1918, tegnet af arkitekten Schinkel og anses af mange for at være et hovedværk inden for tysk klassicistisk arkitektur.
Inde i bygningen Neue Wache
Inde i bygningen Neue Wache

I midten af rummet ser man en skulptur af Käthe Kollwitz (1867-1945), der forestiller en mor, der holder sin døde søn i favnen, bortset fra denne skulptur er der intet indhold i dette kapel med en evig ild, der brænder for ofre for krig og diktatur.

I 1931 blev bygningen et mindesmærke for de omkomne under 1. verdenskrig, og i DDR-tiden var det ofrene for fascismen, der blev mindet.
Nærbillede af statuen
Nærbillede af statuen

Det er gratis at komme ind i bygningen, og det er bestemt tiden værd, at besøge denne seværdighed, der gjorde et stort indtryk på denne rejsende.

Der er en helt særlig ro i lokalet, og man kan ikke undgå at blive bevæget i et eller andet omfang når man tænker på alle de mennesker, der gennem tiderne blev ofre for diktatur og fascisme over hele verden.

Det er kort sagt et sted, hvor der er tid til eftertænksomhed og hvor man passende kan tænke over hvor heldig man er når man bor i et land som Danmark.
Restauranten "Giotto" på hjørnet af Friedrichstrasse og Reinhardstrasse
Restauranten "Giotto" på hjørnet af Friedrichstrasse og Reinhardstrasse

Aftensmad på restauranten "Giotto" på Friedrichstrasse

Uden mad og drikke duer helten som sagt ikke.

Heldigvis er der mange udmærkede cafeer og restauranter i Berlin, hvor man altid kan finde noget for enhver smag og pengepung.

Denne rejsende er begejstret for det italienske køkken, og et smil bredte sig derfor over hele ansigtet da jeg på hjørnet af Friedrichstrasse og Reinhardtstrasse opdagede restauranten Giotto, der er en italiensk restaurant med priser i mellemklasselejet.
Bruschetta på restauranten "Giotto"
Bruschetta på restauranten "Giotto"

Den bedste bruschetta i Berlin

Solen skinnede, det var varmt, og vi valgte derfor at sidde ved et af de borde, som restauranten har foran restauranten.

Menukortet var godt og priserne rimelige, så det var svært at vælge – men vi fik bl.a. bruschetta med tomater (den bedste i Berlin), en pastaret med kylling, mineralvand og til slut den obligatoriske espresso, der næsten er et must efter at have indtaget et italiensk måltid mad.

Vi var meget tilfredse med både maden, betjeningen og priserne, og vi besøgte faktisk stedet et par gange på vores ferie – det er bestemt en restaurant, der er et besøg eller to værd, så jeg vil gerne anbefale andre rejsende at lægge turen forbi dette spisested (der for øvrigt kun lå et par hundrede meter fra vores hotel på Reinhardtstrasse).
Parat til sejltur på floden Spree
Parat til sejltur på floden Spree

Sejltur på floden Spree

Hvis man gerne vil have lidt frisk luft og et pusterum fra alle de seværdigheder man kan se i Berlin er en havnerundfart en god måde at bruge en time eller to på.

Man kan vælge mellem flere selskaber, der har hver sin rute, så det er bare om at vælge den rute man finder mest spændende – eller mest overskuelig.

Vi valgte en tur, der varede en time og kostede 14 euro pr. person.

Vi købte billetterne og hoppede på skibet, der lå ved Weidendammer Brücke, der er en bro, som ligger midt på Friedrichstrasse.
Nikolajkirkens tårne set fra vandsiden
Nikolajkirkens tårne set fra vandsiden

Nikolajkirkens tårne set fra vandsiden

Turen førte os forbi så forskellige seværdigheder som fjernsynstårnet på Alexanderplatz (som man for øvrigt kan se fra hele byen), hovedbanegården, tv-stationen ARD´s hovedkvarter, Berliner Dom, Rigsdagsbygningen og Nikolajkirken, der er den ældst bevarede kirke i hele Berlin.
Sejlende forbi museumsøen i det centrale Berlin
Sejlende forbi museumsøen i det centrale Berlin

Det er altid en afslappende oplevelse at hoppe på en havnerundfart.

Vi sad en rolig formiddag med lidt vand og kaffe på dækket og duvede roligt forbi nogle af byens helt store seværdigheder, og jeg må sige at denne havnerundfart var en afvekslende og spændende måde at opleve Berlin på.
Indtryk fra sejlturen på floden Spree
Indtryk fra sejlturen på floden Spree

Hvis man har børn med vil jeg sige, at havnerundfarten er en børnevenlig oplevelse, men det er også en afslappende og fin oplevelse hvis man kun rejser sammen med voksne – jeg vil under alle omstændigheder anbefale andre at tage på en havnerundfart i Berlin.

Man får lidt frisk luft, man slapper lidt af samtidigt med, at man oplever byen på en anden måde.
Alexanderplatz og fjernsynstårnet
Alexanderplatz og fjernsynstårnet

Alexanderplatz og fjernsynstårnet

Uanset hvor man befinder sig i Berlin kan man altid se fjernsynstårnet på Alexanderplatz, et langt tårn med en rund kuppel, hvorfra man har udsigt over hele byen.

Alexanderplatz er den temmelig store plads foran fjernsynstårnet.

Pladsen lægger ofte ryg til demonstrationer, religiøse optog og kunsthappenings – og så huser pladsen også et stort springvand, der i min optik måske er et af de grimmeste springvand jeg nogensinde har set.

I december er der et stort julemarked på pladsen, hvor man kan købe glühwein og glaserede æbler – og om sommeren bruges pladsen til grillfester og andre folkelige begivenheder.
Fjernsynstårnet på Alexanderplatz
Fjernsynstårnet på Alexanderplatz

Fjernsynstårnet er et af de ældste, næsten urørte stykker DDR i centrum af Berlin.

Tårnet blev tegnet af arkitekterne Fritz Dieter og Günther Franke, og tårnet stod færdigt i 1969.

Fjernsynstårnet er mildest talt ikke noget arkitektonisk vidunder, men det er næsten et must, at man har besøgt denne seværdighed – og hvis ikke man har højdeskræk er det en god ide at tage turen op i tårnet for at nyde udsigten – og måske også spise sin frokost på restauranten Sphere.
Restauranten Block House ved Alexanderplatz
Restauranten Block House ved Alexanderplatz

Aftensmad på restauranten Block House ved Alexanderplatz

Ved Alexanderplatz ligger en restaurant ved navn Block House, der har ligget på det samme sted siden 1968.

Block House er en kæderestaurant i stil med Jensens Bøfhus hjemme i Danmark, og det er et sted, der har filialer over hele Berlin.

Her er travlt, der er altid mange gæster, men der er alligevel garanti for effektiv betjening og en folkelig og livlig stemning, som skal opleves.

Det er et stemningsfyldt sted, hvor man føler sig velkommen og hvor jeg godt kunne forestille mig at spise igen næste gang jeg er i Berlin.
Der er husmandskost på menukortet; bagte kartofler, bøffer, solide supper og en kulsort kaffe, hvor køkkenet ikke har sparet på kaffebønnerne.
Gullashsuppe på Block House
Gullashsuppe på Block House

Efter at have besøgt Alexanderplatz og fjernsynstårnet indtog vi vores aftensmad og aftenkaffe på Block House; ikke det helt store måltid, blot lidt suppe, bruschetta, kaffe og mineralvand.

Ikke et prangende eller forfinet måltid mad, men både velsmagende og billigt, og jeg kan derfor godt anbefale andre at spise her hvis man kommer forbi en af kædens filialer i Berlin.
Oranienburger Strasse
Oranienburger Strasse

Gaden Oranienburger Strasse

Oranienburger Strasse er hovedgaden i bydelen Spandauer Vorstadt, der ligger ganske tæt på både Friedrichstrasse og floden Spree.
Oranienburger Strasse
Oranienburger Strasse

Gaden har både charme og personlighed og byder på små caféer med obskure navne som ”Espresso-Ambulanz”, hvor studerende sidder og skriver opgaver på deres medbragte laptops og hvor lokale beboere sidder og læser dagens udgave af Die Zeit mens horder af svedende turister tramper forbi med bykort og digitalkameraer.
Bygning på Oranienburger Strasse (ikke istandsat siden Gorm den gamle drog afsted)
Bygning på Oranienburger Strasse (ikke istandsat siden Gorm den gamle drog afsted)

I gadens østlige del finder man mange dyre butikker, mens gadens vestlige del huser en del restauranter og bygninger, der ikke ser ud til at være sat i stand siden Gorm den gamle drog afsted.

Gaden er et besøg værd fordi man stadig kan fornemme en østtysk stemning i gaden, men der er også mange hyggelige cafeer og spisesteder i gaden, hvor man kan få et solidt måltid mad til en rimelig pris.
Synagogen på Oranienburger Strasse
Synagogen på Oranienburger Strasse

Synagogen på Oranienburger Strasse

Midt på Oranienburger Strasse ligger Neue Synagoge, der knejser overlegent over sine omgivelser.

Kuplen er dækket med bladguld, som glimter om kap med solen og bygningen ligner på mange måder mere et arabisk palads end en synagoge.

Det er muligt at besøge synagogen alle dage mellem 10 og 17 og det koster en beskeden sum at komme ind at nærstudere bygningen indefra. Vi nåede dog kun at se bygningen udefra, men jeg kunne godt forestille mig, at jeg vil se synagogens indre næste gang jeg er i Berlin.
Kaffebaren "Espresso Bar" på Reinhardtstrasse set udefra
Kaffebaren "Espresso Bar" på Reinhardtstrasse set udefra

Kaffepause på Reinhardtstrasse

Reinhardtstrasse er en sidegade til den store og kendte gade Friedrichstrasse, og selvom Reinhardtstrasse ikke gør noget stort væsen af sig når man kigger ned af gaden, så er det alligevel en gade, hvor man kan finde mange cafeer, gallerier og boghandlere.

Det er kort sagt en hyggelig gade, hvor den kulturinteresserede rejsende snildt kan bruge en halv eller hel dag på at drikke kaffe, købe bøger og se på kunst.
Kaffebaren "Espresso Bar" indefra
Kaffebaren "Espresso Bar" indefra

En af de bedre cafeer på Reinhardtstrasse er Espresso Bar, der ligger næsten oppe ved Friedrichstrasse.
Kaffen på "Espresso Bar" på Reinhardtstrasse
Kaffen på "Espresso Bar" på Reinhardtstrasse

Cafeen er ganske lille, men har et pænt udvalg af både kaffe, the, friskpresset juice, kage og indbydende frokostretter, der laves fra bunden i cafeens lille køkken.

Udenfor cafeen er der små borde og stole, hvor gæsterne kan nyde den indkøbte kaffe, juice eller mad mens man sidder og dufter til de blomster, som personalet har stillet udenfor cafeen.
Blomster og menu foran "Espresso Bar" på Reinhardtstrasse
Blomster og menu foran "Espresso Bar" på Reinhardtstrasse

Priserne er rimelige, kaffen og kagen er god, og det endte med, at jeg udråbte denne cafe til at være mit nye stamsted i Berlin.

Al stress og jag forlader kroppen når man sidder i solen og nyder sin kaffe, så jeg vil anbefale andre turister i Berlin at lægge vejen forbi denne café for at indtage formiddagskaffen (eller for den sags skyld også eftermiddagskaffen).

Espresso Bar er ganske enkelt en lille perle af en café med god betjening og hyggelig atmosfære.

Jeg kan bedst beskrive cafeen ved at fortælle, at cafeen indfanger essensen af Berlin - så besøg stedet!
Den tidligere bunker Sammlung Boros på Reinhardtstrasse
Den tidligere bunker Sammlung Boros på Reinhardtstrasse

Sammlung Boros på Reinhardtstrasse

Efter at have indtaget vores kaffe og kage på Espresso Bar gik vi en tur ned af Reinhardtstrasse, hvor et særpræget bygningsværk fangede vores interesse.

Den særprægede bygning ved navn Sammlung Boros viste sig, at være en tidligere bunker, der har beskyttet civile under krigen. I DDR-tiden blev den brugt til opbevaring af frugt, men efter Murens fald husede den techno-klubber ligesom bygningen også har været brugt til at opføre teaterforestillinger i.

Bunkeren blev lukket i 1998, men bærer stadig præg af mærker efter krigen.

Bunkeren er blevet istandsat og huser i dag en privat samling af samtidskunst, hvor man kan se værker af bl.a. Damien Hirst, Tracey Emin og islandske Olafur Eliasson, der som bekendt også har kreeret de tre store lysekroner, der pryder Operaen på Holmen i København.

For den rimelige pris af 10 euro pr. person kan man købe en billet, der giver adgang til at se bunkeren indefra og også studere de kunstværker, som reklamemanden Christian Boros udstiller i dette alternative museum.
Gendarmenmarkt - en af de smukkeste pladser i Berlin
Gendarmenmarkt - en af de smukkeste pladser i Berlin

Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt er nok Berlins mest indtagende plads.

Pladsen lå i ruiner efter 1945, men blev istandsat op til Berlins 750-års fødselsdag i 1987.
Konzerthaus Berlin
Konzerthaus Berlin

Konzerthaus Berlin på Gendarmenmarkt

Pladsen ligger stor og åben med sit smukke, kvadratiske mønster i brolægningen og giver et vidt udsyn til Konzerthaus Berlin, der troner som et romersk tempel på langsiden af pladsen.

Foran byens koncerthus troner en hvid statue af den anerkendte tyske digter, historiker og dramatiker Friedrich Schiller, der levede fra 1759 til 1805.

Ved siden af statuen står en ung mand iklædt blåt tøj og synger opera mens både børn og voksne henført lytter til ham.

Det var en meget smuk og stemningsfuld oplevelse at stå foran koncerthuset og lytte til opera mens solen skinner og duften af nylavet mad fra de nærliggende restauranter siver hen i vores næsebor.
Französischer Dom på Gendarkenmarkt udefra
Französischer Dom på Gendarkenmarkt udefra

Französischer Dom på Gendarmenmarkt

På Gendarmenmarkt ligger også kirken Französischer Dom, som blev bygget mellem 1701 og 1705 og fortæller huguenotternes historie.
Inde i Französischer Dom på Gendarmenmarkt
Inde i Französischer Dom på Gendarmenmarkt

I slutningen af 1500-tallet blev de reformerte huguenotter så forfulgte i det katolske Frankrig, at mere end 250.000 flygtede, bl.a. til Berlin, hvor menigheden fik denne kirke af Friedrich den Store.

Der er mange gode restauranter, cafeer og butikker i området omkring pladsen, og det er derfor oplagt at afslutte sig besøg på Gendarmenmarkt med at spise sin frokost eller aftensmad her mens man lytter til klokkespillet i luften, toner, der kommer fra toppen af Französischer Dom.
Restauranten "Amici am Gendarmenmarkt" udefra
Restauranten "Amici am Gendarmenmarkt" udefra

Frokost på restauranten "Amici am Gendarmenmarkt"

Efter at have studeret bygningerne på Gendarmenmarkt satte vi os hen på den nærliggende restaurant "Amici am Gendarmenmarkt", der har specialiseret sig i retter fra det italienske køkken.

Vi satte os udenfor i solen med vores spinatsuppe, pasta, mineralvand og kaffe mens vi studerede det fornøjede folkeliv, der passerede forbi og tænkte på, at vores ferie i Berlin nu, desværre, lakkede mod enden.
Frokost på restauranten "Amici am Gendarmenmarkt"
Frokost på restauranten "Amici am Gendarmenmarkt"

Vi blev enige om, at maden på restauranten var fortrinlig, at Gendarmenmarkt var en smuk og stemingsfuld plads og at det var en skam vi ikke kunne blive i Berlin 3 uger mere.
Udsyn til fjernsynstårnet fra en af broerne i Berlin
Udsyn til fjernsynstårnet fra en af broerne i Berlin

Slentreture langs floden Spree

En ting har Berlin tilfælles med andre hovedstæder i Europa, og det er at en flod løber gennem byen og deler byen i to dele.

I Berlin er det floden Spree, der løber gennem byen, og besøger man Berlin om sommeren er det en smuk oplevelse at gå en tur langs floden for at se lidt af byen fra en anden vinkel.
Berlin set fra en af broerne over floden Spree
Berlin set fra en af broerne over floden Spree

Vi tog på mange slentreture langs Spree mens vi var i Berlin, ganske enkelt fordi en gåtur er en afslappende måde at bruge en formiddag på, men også fordi Berlin virkelig viser sig fra sin bedste side på en solskinsdag når man går langs vandet og byens stemning går i blodet på en.
Udsigt til Rigsdagen fra en af broerne over floden Spree
Udsigt til Rigsdagen fra en af broerne over floden Spree

Jeg vil anbefale alle, at gå indtil flere ture langs floden Spree hvis man alligevel er i Berlin.

En gåtur er som sagt både afstressende og giver for øvrigt et helt andet indblik i byen end en tur med bussen eller metroen ville have givet dig - så puds skoene og gå en tur rundt i denne fortryllende by i det nordtyske.
Rigsdagsbygningen set udefra
Rigsdagsbygningen set udefra

Rigsdagsbygningen

En af de bygninger man uundgåeligt kommer forbi når man går en tur langs floden Spree er Rigsdagsbygningen, der siden genforeningen har huset det tyske parlament.

Det er den amerikanske stjernearkitekt Norman Foster, der har arbejdet med at restaurere rigsdagsbygningen, og nogle vil måske mene, at han gik radikalt til værks idet han skrællede alt væk undtagen ydermurene og byggede det hele op igen.

Kronen på bygningen er glaskuplen, der er tilgængelig for offentligheden.

Denne rejsende nåede dog ikke indenfor, men nøjedes med at studere bygningen udefra.
Jeg vil anbefale alle, at besøge og studere rigsdagsbygningen, for det er faktisk et gennemført og flot bygningsværk - men om man vil op i glaskuplen kommer dels an på om man har tålmodighed til at stå i en alenlang kø, men det kommer sandelig også an på om man har højdeskræk - og rejsende med højdeskræk bør nok holde sig langt væk fra kuplen.
Udsigt over Amager - parat til at lande i Kastrup Lufthavn
Udsigt over Amager - parat til at lande i Kastrup Lufthavn

Hjem til Danmark igen

Efter nogle pragtfulde dage i Berlin, hvor vejret var med os var det – desværre – tid til at rejse tilbage til Danmark og den grå, kedelige hverdag med arbejde, havregryn og rutiner.

Berlin har kant og personlighed, der er mange interessante seværdigheder; der er faktisk noget for enhver smag, og derfor kan man godt kalde Berlin for en by for alle. Det er billigt at leve i Berlin, både mad og drikke på cafeer og restauranter lå i et væsentligt lavere prisleje end i Danmark, der er en afslappet stemning i byen og indbyggerne var imødekommende.

Vi følte os både velkomne og hjemme i Berlin, og det er bestemt ikke sidste gang jeg har besøgt den tyske hovedstad.

Jeg glæder mig til, at jeg en dag kommer tilbage til Berlin, og jeg kan kun opfordre andre til at besøge den tyske hovedstad.

God tur – og god fornøjelse i denne tyske metropol, der helt sikkert vil begejstre og charmere dig lige så meget som den begejstrede og charmerede denne rejsende.
Seværdigheder
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Berlin

Hoteller i Berlin
Rejser til Berlin
Denne side er udskrevet d. 20. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/new-york/shopping-paa-broadway.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.