Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Harzen

 • Vandre i Harzen

  (Bedømt af 4 personer)
  07.03.13: Hans Petersen
  Vi tager ofte på bilferie i Harzen, ofte med børnebørn. Harzen er gennemsyret af gode vandrestier, der også kan benyttes om vinteren. Specielt for børnebørnene er det sjovt at samle officielle stempler på 222 seværdige steder i Harzen.
  Se hele rejsetippet
 • Fantastiske Goslar i Harzen

  (Bedømt af 4 personer)
  16.08.12: Jan Petersen
  Så blev det tid at prøve Harzen igen, har ikke været der siden jeg var barn...

  Og jeg huskede rigtigt, der er fantastisk smukt i Harzen, skov, bjerge, søer og middelalderbyer ligger på stribe, ikke et øje tørt.
  Se hele rejsetippet
 • Harzen på godt og vådt

  (Bedømt af 8 personer)
  19.04.12: Inge-Lise Lentz Svendsen
  I juli 2010 kørte vi, min datter og jeg, i min lille Kia Picanto til Harzen på en uges ferie.
  Via nettet havde vi fundet et lillebitte hotel i en lillebitte by BRAUNLAGE, hvor vi lejede os ind i en ydmyg lejlighed.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Harzen

Rejsetips af samme forfatter

Harzen – nærmest ideel til "Kør-Selv-Ferie"
Rejsetips indsendt af:
Svenstrup
30. sept. 2011

Harzen – nærmest ideel til "Kør-Selv-Ferie"

Harzen er sædvanligvis et sted, man kører igennem i fuld fart på vej mod Sydeuropa. ”Det regner altid på Lüneburger Heide”, og ”Harzen er kun for pensionister”.
To fordomme som ikke helt passer. Harzen byder på rigtigt mange solskinstimer – og området er i dag for alle, som ynder smuk natur samt en rolig og afstresset atmosfære.

Navnet ”Harzen” kan nærmest oversættes til ”Bjergskov”. Bjergene i Harzen er de højeste i Nordtyskland. Højeste bjerg er Brocken (”Bloksbjerg”) med sine 1.142 meter. Arealmæssigt er Harzen næsten som en firkant på 50 x 50 kilometer, og dermed er området cirka halvt så stort som Sjælland. Harzen har i Danmark ry for at være et lidt kitschet sted. Det er bare som med grisefesterne på Mallorca – det kitschede er for længst en saga blot.
Marktkirches to MEGET forskelligartede tårne
Marktkirches to MEGET forskelligartede tårne

Goslar - Harzens hovedby i vest

Goslar er den største by i Harzen. Byen har cirka 43.000 indbyggere og ligger i Harzens vestlige del. Goslar ligger placeret lige midt i den allersmukkeste natur, man kan forestille sig. Grønne enge, skove og bjerge omfavner på det nærmeste byen. Og ikke langt derfra troner det 762 meter høje Kahlerberg. Goslar har ”overlevet” to verdenskrige uden at blive bombet sønder og sammen. I den gamle bydel er 168 af husene fra før år 1550, og mere end 1.000 af husene er bygget før den 1. Verdenskrig. Byens samlingssted er Markt – byens centrale torv. Torvet er ikke specielt stort; men her ligger et væld af fine små spisesteder. En af torvets smukkeste bygninger er det røde hotel Kaiserworth. Hotellet er oprindeligt opført som ”lavhus” tilbage i 1494. Det er udsmykket med en række fantastiske træfigurer. En af figurerne illustrerer Goslars rigdom – en lille mandsperson trækker mønter ud af bagdelen. Torvet byder også på Goslars mest berømte turistattraktion; nemlig klokkespillet på taget af Kaiserringhaus. Dertil kommer springvandet midt på pladsen. På toppen af springvandet knejser byens vartegn – en ørn i guld. Lige op af Markt troner kirken Marktkirche med sine to tårne. De 66 meter høje tårne var oprindeligt identiske; men en brand raserede i 1589 nordtårnet – og i dag ser kirken lidt pudsig ud med sine to meget forskelligartede tårne. Mod et mindre gebyr kan man bestige det ene kirketårns kringlede trappe med sine 231 nummererede og navngivne trin og efterfølgende få sig et berusende vue ud over den smukke by.

Goslar har stort set altid været en meget rig by. Det skyldes minedriften i bjerget Rammelsberg.
Arkæologiske fund har kunnet dokumentere, at man for 3000 år siden brød malm på dette sted. Selve minen var i brug i 1.000 år – og den lukkede først i 1988. I dag fremstår minen som museum, og man kan tage en tur i det lille minetog og opleve, hvordan (og ikke mindst hvor hårdt) en minearbejders liv var for år tilbage. En lille anekdote siger, at minearbejderne tog kanariefugle med sig ned i minen. Når fuglene holdt op med at synge, var ilten ved at ophøre.

Goslar og Rammelsberg er helt forståeligt på listen over UNESCO´s verdenskulturarv.
Udsigten fra Bocksberg ud over Hahnenklee
Udsigten fra Bocksberg ud over Hahnenklee

Hahnenklee - en smuk vintersportsby

Ikke mange kilometer fra Goslar ligger den hyggelige by Hahnenklee. Byen er placeret på en højslette 600 meter over havets overflade. Der findes en mængde vandreruter omkring byen – den mest berømte er Liebesbankweg. Langs Liebesbankweg er opstillet en række bænke – alle med et romantisk tema og en lille historie tilknyttet. Man kan følge vandrestien et stykke op af det 726 meter høje bjerg Bocksberg. Når man kommer til en lille asfaltvej, kan man fortsætte op ad denne, hvorefter man ender oppe ved ”Bocksberg Seilbahn”, som man så meget passende kan tage ned til byen igen. Alt i alt en smuk vandretur på knapt 3 kilometer – og godt 200 meter opad. Hahnenklee er en rigtig vintersportsby. Her er et hav af ferieboliger, masser af hoteller, utroligt mange spisesteder, 15 kilometer skiløjper samt en 1500 meter lang kælkebakke. Byen er virkelig et besøg værd.

Når man forlader Hahnenklee, kan man så meget passende køre omkring Lautenthal og få sig et solidt måltid mad på spisestedet XXXL (kig på nettet på adressen www.harzer-schnitzelkoenig.de). Her kan man forsøge sig i spisekonkurrencen om hvor hurtigt, man kan fortære 2 meter Carrywurst eller 1 kilo schnitzler. Stedet har også almindelig portioner – og de har ry for at servere aldeles okay mad til yderst fornuftige priser (bemærk at der er lukket om tirsdagen).
Schloss Wernigerode troner over bycentrum
Schloss Wernigerode troner over bycentrum

Wernigerode - Harzens hovedby i øst

Wernigerode er Harzens hovedby mod øst. Byen er beliggende 240 meter over havets overflade, og den har 34.000 indbyggere. Byen er utrolig malerisk med sine smalle gader og sin fine gamle bydel med gågademiljø og en række små spændende butikker. Alle husene er stort set holdt i bindingsværksstil. Byens mindste hus er på blot 10 kvadratmeter – og det er indrettet til museum, hvor man kan se, hvordan man levede i 1920´erne. Det er ikke til at se, at denne by engang lå i det gamle DDR. Wernigerode er alt andet end farveløs. Et par hundrede meter over bymidten troner Schloss Wernigerode som et andet Askepotslot. Tag op til slottet og gå ud på slotspladsen foran – og nyd synet ud over en smuk by og et smukt landskab. Jo, Harzen kan så sandelig let gå i hjertet.
"Fanden er løs" på Hexentanzplatz
"Fanden er løs" på Hexentanzplatz

Hexentanzplatz udenfor Thale

Når man kører fra Wernigerode, kan man køre en tur omkring den lille by Thale. Et par kilometer uden for byen ligger en af Harzens større turistattraktioner, nemlig Hexentanzplatz. Her kan man virkeligt sige, at ”Fanden er løs” – det er han i hvert tilfælde på Valborgsnatten (den 30. April). En del sagn og legender er forbundet med stedet, som dog mest af alt minder om en nedslidt forlystelsespark med en tilhørende zoologisk have. Selve Hexentanzplatz er en cirkel at store sten, hvorpå der er placeret en række heksefigurer støbt i bronze. Kan man ikke rigtigt blive indfanget af stemningen på Hexentanzplatz, kan man snige sig hen til den djævelsk smukke udsigt ud over en dyb slugt og over mod den 402 meter høje klippe Rosstrappe. Det er et syn for guder, og så har kontrasterne jo ligesom holdt deres eget private stævnemøde.
Observationstårn og hegn ved den gamle øst-vest grænse
Observationstårn og hegn ved den gamle øst-vest grænse

Frilandsmuseet ved Sorge

Sorge er en lille bjerglandsby, som udmærker sig ved at have et rigtigt ”frilandsmuseum”. Fra parkeringspladsen går man en rundtur på omkring 5 kilometer. Undervejs kan man se flere forskellige (og originale) effekter fra ”Den Kolde Krigs” tid. Foruden grænseovergangen, som nu adskiller de to delstater Sachsen-Anhalt og Niedersachsen, kan man se et originalt observationstårn fra sidst i 60´erne, en del af hegnet, der delte de to Tysklande samt mindesmærket ”Ring der Erinnerung”. Ned igennem Tyskland løber der en 1.380 kilometer lang, bred stribe, som markerer den gamle grænse mellem vest og øst. ”Striben” dækker i alt et areal på næsten 10.000 kvadratkilometer – og området er fredet. Ved Sorge kan man ligeledes se en del af den gamle ”Kolonneweg”, som er et betonspor, som østtyskerne brugte til deres troppe- og våbentransporter i grænselandet. Dette spor løber 60 kilometer igennem Harzen – og det kan benyttes til såvel vandre- som cykelture. Området omkring Sorge er virkeligt et besøg værd – det emmer af vor tids historie. Adgangen til området er oven i købet gratis.
Der er smukt ved Okerstausee
Der er smukt ved Okerstausee

Okerstausee

Okerstausee er den største kunstigt anlagte sø i Harzen. Søen, som den ser ud i dag, blev færdiganlagt i 1956. Der en del vandreruter i det smukke område. Man kan også vælge at tage på et ”cruise” på søen, som har et areal på godt 2,5 kvadratkilometer. Inde i selve Okerdalen findes det 60 meter højt vandfald Romkerhaller Wasserfall, som dog lyder af mere, end det syner – vandfaldet er nemlig ikke meget mere end 20 centimeter bredt!
Der er goldt på toppen af Brocken
Der er goldt på toppen af Brocken

Brocken ("Bloksbjerg")

Brocken (”Bloksbjerg”) er Harzens mest kendte samt højeste bjerg med sine 1.142 meter. Stedet er meget goldt – gennemsnitstemperaturen i Juli er eksempelvis kun på knapt 11 grader. Halvdelen af året er Bloksbjerg dækket af sne og is. I efterkrigstiden ”tilhørte” bjerget Østtyskland. På toppen af bjerget indrettede den østtyske efterretningstjeneste Stasi en lyttepost. Vesttyskerne gjorde det samme på toppen af det nærliggende 971 meter høje Wurmberg – og så kunne man ellers lytte til hinandens spionhistorier. Igennem en periode på 28 år var Bloksbjerg helt og aldeles lukket for offentligheden. Stedet genåbnede som turistattraktion den 3. December 1989. Man kan komme op på toppen på to måder: Man kan vandre derop, eller man kan tage damptoget ”Brockenbahn” (billetterne er lidt dyre) til bjergets tinde. Og så er der selvfølgelig heksene: De kan flyve derop på deres kosteskafter. ”Brockenbahn” og Bloksbjerg er tilsammen Harzens største turistattraktion. Togturen op af bjerget er en oplevelse af de store. Det røgprustende damplokomotiv trækker togstammen igennem de smukkeste bjerg- og skovlandskaber. På de største dage besøger næsten 30.000 gæster heksenes hjemsted. Men restriktioner gælder åbenbart også for hekse – de har nemlig fået forbud mod at danse på Bloksbjerg. De er i stedet blevet henvist til Hexentanzplatz udenfor byen Thale. Der er faktisk slet ingen spor af ”hekseri” tilbage på Bloksbjerg – naturen er fuldstændigt i fokus. Man må gerne have sin hund med i toget op til Brocken – men hunden skal bære mundkurv. Vi havde ikke givet vor hund mundkurv på, og vi så heller ikke andre hunde med mundkurv, så det er nok ikke en regel, man er så strikse med at håndhæve (også selvom vi fik et par olme blikke fra konduktørerne).

Et godt sted at stå på toget til Broken er Drei Annen Hohne. Denne banegård ligger lige der, hvor Harz Nationalpark begynder. Togturen tager godt 45 minutter. Vær opmærksom på, at de smalle togvogne ofte er fyldt op til sidste plads. Det samme gælder, når man skal ned fra Brocken – det kræver lidt god tålmodighed.
Udsigten fra udkigsplateauet er superb
Udsigten fra udkigsplateauet er superb

Rappbodetalsperre - Tysklands højeste dæmning

Når man kører fra Drei Annen Hohne, kan man køre ned og se drypstenshulerne ”Hermann´s Höhle”, eller/og man kan køre omkring og se den højeste dæmning i Tyskland ”Rappbodetalsperre”. Dæmningen, som er et DDR-projekt, er 106 meter høj, og den stod færdig i 1959. For et par Euro får man adgang til et rigtigt flot udkigssted, hvor der er en guide, der meget gerne fortæller alt om dæmningen.
Skihopbakken på toppen af Wurmberg
Skihopbakken på toppen af Wurmberg

Wurmberg

Lige over for Brocken ligger bjerget Wurmberg. Man kan komme op på bjergets top via kabelbanen fra Braunlage. Banen starter lige bag byens store isstadion, hvor der er anlagt en stor parkeringsplads. Man må gerne tage sin hund med op på toppen. Man kan selv vælge, om man vil vandre ned (cirka 6 kilometer), eller om man vil med kabelbanen retur. Men husk i sidste tilfælde at købe en ”to-vejs-billet”. Der er et par restauranter oppe på toppen – og udsigten over mod Brocken er virkelig flot. Der er anlagt en 3,4 kilometer lang mountainbikerute ned af bjerget, og det er en rute med masser af både kunstigt anlagte og naturlige forhindringer.
Dora-Mittelbau - et sted der gør ondt i sjælen
Dora-Mittelbau - et sted der gør ondt i sjælen

Dora-Mittelbau - Harzens ar

Harzen har også sine ar efter Den 2. Verdenskrig. KZ-lejren Dora-Mittelbau nogle få kilometer uden for Nordhausen er et rystende sted at besøge. Lejren startede egentlig som en arbejdslejr, hvor fangerne blev udnyttet som tvangsarbejdere i våbenindustrien. I Dora Mittelbau fabrikerede man fra November 1944 V2 raketterne i et 120.000 kvadratmeter stort underjordisk anlæg. V2 raketterne kunne (groft sagt) have ændret udfaldet på Den 2. Verdenskrig. De fleste af lejrens bygninger eksisterer ikke mere – man kan kun se resterne af soklerne stå tilbage. Da tyskerne rømmede Auschwitz, blev fangerne herfra sendt videre (enten med tog eller på en såkaldt ”dødsmarch”) til Dora Mittelbau. Mere end 20.000 fanger mistede livet på dette forfærdelige sted. Man har bygget et helt nyt museum på stedet – tyskerne mener nøjagtigt som alle os andre, at dette mørke kapitel i menneskehedens historie aldrig nogensinde må glemmes og aldrig nogensinde må gentages.
Stolberg - en by med bindingsværksstil
Stolberg - en by med bindingsværksstil

Stolberg - en by med atmosfære

En hyggelig bjergby i det sydlige Harzen er Stolberg beliggende i Thyratal. Byen ”domineres” af næsten fire hundrede bindingsværkshuse fra fem århundreder samt ikke mindst det store ”Schloss Stolberg”, som troner majestætisk på en klippe over byen. Byens restauranter byder på menukort bestående af primært retter fra denne egnsdel. Det samme kan man se hos byens slagtere – kølemontrerne er fulde af lokale specialiteter. Byen er en sand seværdighed.
Grænsetårnene står overalt langs den gamle grænse
Grænsetårnene står overalt langs den gamle grænse

Harzen - sådan lidt i perspektiv

Når man kører gennem Harzen Nationalpark, kan man let få det indtryk, at man færdes i de store nordamerikanske skove. Man kører igennem de små hyggelige bjerglandsbyer, og man kører forbi savværkerne, hvor ens næsebor fyldes med duften af nysavet fyrretræ. Træerne er ofte så høje, at kun enkelte solstråler finder vej ned til bilens ruder.

Ude til højre og venstre kan man se de gamle grænsetårne, og så kan man stille sidde og filosofere over, hvor forfærdeligt det må have været, at have levet under kommunismens svøb i det gamle DDR. Alle skulle være ens, alle skulle tænke ens – men vi er jo ikke ens, vi er jo mennesker af kød og blod. Alt dette er en del af vor historie – og ”Muren” faldt jo som bekendt i 1989. Grænsen mellem Vest og Øst under ”Den Kolde Krig” gik lige ned igennem Harzen. Mange af de små landsbyer i øst bærer stadig præg af fortiden. Slidte huse og trøstesløse boligkarreer dukker op med jævne mellemrum, når man kører rundt i det gamle Østtyskland. Mange steder i ”øst” hersker der stadig en stor arbejdsløshed. Det er og bliver et kæmpe og endnu langt fra færdiggjort projekt, at få det gamle DDR helt op på vestlig stade – selv med tysk effektivitet in mente.
Hovedgaden i Bad Sachsa
Hovedgaden i Bad Sachsa

Bad Sachsa

Vi havde indlogeret os i en ganske udemærket ferielejlighed (Hotel Residenz Sachsenstein-Blick – vær opmærksom på ankomsttidspunkter) i den hyggelige by Bad Sachsa. Bad Sachsa ligger ved foden af det 659 meter høje bjerg Ravensberg. Der er tre skilifter, som fører op til bjergets top. Byen har et mildt klima grundet beliggenheden imellem hele fem dale. Samtidig er byen rigtig hyggelig grundet sine mange palæagtige huse, hvoraf mange er holdt i bindingsværksstil. Bad Sachsa blev også kendt under Den 2. Verdenskrig. Det var hertil general Von Stauffenbergs børn blev sendt efter generalen og hans medsammensvornes mislykkede attentatforsøg på Adolf Hitler.
Wolfsburg - "hovedstad" for VW og Autostadt
Wolfsburg - "hovedstad" for VW og Autostadt

Wolfsburg

Er man lidt biltosset, kan man jo tage en lille omvej, når man kører hjem fra Harzen. Man kan køre omkring Wolfsburg og besøge VW museet samt Autostadt. De to attraktioner ligger nogle ganske få kilometers kørsel fra hinanden. VW museet byder på en udstilling af VW modeller fra 40´erne og frem til i dag. Der er i alt 130 bilmodeller tilknyttet udstillingen. Det virker ikke som et sted, der er overbesøgt (størrelsen på P-pladsen taget i betragtning). Man kan se biler, som HAR kørt på landevejen samt rene prototyper (bl.a. et af de første udkast til VW Golf). Fem minutters kørsel fra museet ligger Autostadt. Autostadt er en oplevelsespark, som siden år 2000 har haft mere end 20 millioner besøgende. Temaet er biler – men parken er ikke specielt domineret af VW. Parken kostede omkring 3 milliarder kroner at anlægge. Indkørslen domineres af de to store biltårne, som på det nærmeste er blevet Wolfsburgs varetegn. Vi var ikke derinde, da man ikke må have hund med i Autostadt. På vej videre nordpå kan man så lige smutte omkring VW´s testanlæg i Ehra-Lessien. Der er absolut intet at se, da alt er gemt væk bag hegn, pigtråd og høje træer. Anlægget, som er bygget under ”Den Kolde Krigs” tid, ligger lige på grænsen til det gamle DDR. Da anlægget blev bygget, var der nemlig overflyvningsforbud på dette sted.
Brockenbahn - toget til Bloksbjerg
Brockenbahn - toget til Bloksbjerg

Harzen - evaluering

Vor tur til Harzen foregik midt i September måned. Vejret var fantastisk med temperaturer på den pæne side af 20 grader og masser af solskin. Harzen var en stor positiv overraskelse – kort og godt.

Evaluering af ferien til Harzen

Godt:
- Fantastisk natur
- Mange solskinstimer
- Hyggeligt og afstressende
- Køreafstand fra Danmark
- Prisniveau
- En flig af vor tids historie
Mindre godt:
- Nogle steder tages der ikke imod VISA
- Mange turister i højsæsonen

Stjerner: 4/6.

Harzen er en skøn oplevelse som feriedestination. Naturen er ufattelig smuk med de store skove, bjergene og de hyggelige byer. Her er masser af oplevelser at hente. Og vil man gerne have en rolig og afstressende ferie, er Harzen svær at komme uden om. Klimaet er mildt – der er ofte 10 graders varme i Goslar i Januar måned. Vintersport kan dyrkes i områdets bjerge – hvis ikke kravene er alt for store til, hvor stejle og lange skiløjperne skal være. Harzen er samtidig et forholdsvist billigt område at feriere i – og så er der køreafstanden fra den dansk-tyske grænse på kun godt 400 kilometer. Der er vel kun en ting at sige: Pak bilen og kom afsted…

Kommentarer til rejsetippet om Harzen

Fantastisk anmeldelse - sjov, lærerig læsning

27/08 2017 Birgitte Blicher Lange

Hotel Sudharz

27/09 2015 Lissi Larsen
Vi er lige kommet hjem fra Harzen hvor vi boede i det sydligste af området, på Hotel Sudharz, et stort flot Hotel som fra gammel tid blev brugt til et lunge sanatorium. Dejlig fint Hotel ude i skoven, hvor der emmer af idyl og stilhed og ingen vind. Dejlige moderne værelser og god mad. Vi kørte rundt i området til Goslar, bestemt et besøg værd.Tag med toget rundt i byen og se de flotte gamle huse og smalle gader. Vi var også i Wernigerode, en fantastisk flot gammel by der emmer af sjæl og gamle bindingsværkshuse og mange små butikker. Markzpladsen er rigtig flot og prøv at tage toget op til Slottet som ligger højt oppe bag byen. En fantastisk udsigt møder jer deroppe og et flot og majestætisk slot, bestemt et besæg værd. Ellers synes jeg bare Harzen er super flot med sine små hyggelige byer og bjerge og skov, masser af flot natur. Bestemt ey område vi vil vende tilbage til engang. Angående pensionister, ja dem er der mange af, men vi andre lidt yngre er der også og vi var ikke de eneste.

Harzen, min døende elskede

19/07 2015 Helle Knudsen
Vi har som familie rejst ca. 10 gange i Harzen de seneste 15-20 år. Vi har set stort set alt der er at se. Og det er meget. Vi holder usædvanligt meget af områder, ellers havde vi ikke været der så mange gange. Vi er lige kommet hjem fra endnu en tur, denne gang med stor sorg i hjertet. Det er et område, der ikke udvikler sig. Der var mange turister, både familier med børn, adrenalinjunkies og vandrere. Men næsten alle steder står tiden stille eller går direkte baglæns. Forfaldet breder sig. De små byer, der ikke har forandret sig i 100 år, er fyldt op med forladte pensionater. Der er absolut INGEN butikker, hverken fødevarer eller andet. Souvenirshoppene i lidt større byer som f.eks. Braunlage sælger grimt tøj fra DDR-tiden, og et sted var den hotteste souvenir VHS-bånd med Disneyeventyr!!!

Det var måske til at leve med. Men når de gamle sværdigheder forsømmes, så kan vi ikke være med mere. Vi har elsket at besøge Romkerhalle med den sjove historie som verdens mindste kongedømme og det skønne, kunstige 64 meter høje vandfald. Vi holdt vores kobberbryllup bare os på restauranten. Nu er der intet vandfald og restauranten ser ud til at være ved at blive sat i stand, men det har nu taget mindst to år, og intet ser ud til at ændre sig fra gang til gang. Ved restauranten stod en sigøjnerfamilie og råbte efter folk for at sælge is. Det var ret ubehageligt.

Vi besøgte også Walkenried, der er et smukt kloster med en endnu smukkere kirkeruin. Også her var man ved at restaurere, men der var intet sket siden vi var der for to år siden. Resten af husene omkring kirken og klostret er i forfald. Og stedet er oven i købet Weltkulturerbe.

Vi kørte videre gennem skovene, hvor vi så et forfærdeligt tilfælde af skovdød. Har hørt, at man i den grad mangler vand. Ved Oker var der ved at være vandmangel.

Det værste denne gang var dog vores valg af hotel. Vi valgte hotel i Hohengeiss. De to kæmpestore hoteller er indrettet med inventar fra 80´erne. Vi skulle betale for at få internet pr. time. Fjernsynet var fra 80´erne uden tekst-tv. Dobbeltsengen var i et værelse, hvor der kun var plads til sengen og et skab. Sengen gik bogstaveligt talt fra væg til væg, så der var to døre ind til værelset. Vi brugte begge en dag af vores ferie på at have en nerve i klemme i ryggen pga. de elendige senge. Ville vi have ekstra håndklæder, kostede det penge. Servicen var ikke-eksisterende.

Alt i alt kommer det til at tage lang tid, før vi tager til Harzen igen. Måske er vi blevet forkælede. Måske kender vi området for godt. Vi elsker naturen, bjergene, floderne, klostrene, borgene, borgruinerne, dæmningerne. Hexentanzplatz. er uforlignelig. Men hvis vi skal blive ved med at holde interessen, så skal de træde ind i det 21. århundrede og modernisere det, som moderne turister vil have: hoteller osv. De kan ikke leve på fordums pragt som skiområde, og seværdighederne kan ikke bære det hele, især når de også lukkes eller forfalder. Jeg foreslår, at grækerne prøver at klare sig selv, og at tyskerne sætter rigtig mange penge i denne perle, så der med respekt for naturen kan udvikles en bæredygtig turisme, der passer moderne mennesker.

Hvis nogen har et svar på, hvorfor de tre delstater, som Harzen ligger i, ikke er interesseret i områdets udvikling, vil jeg meget gerne høre om det.

vedr.brug af betalingskort i Tyskland

02/08 2012 Ripa-Jensen
Blot en lille kommentar til bemærkningen om at der er enkelte steder i Harzen,hvor man ikke vil modtage visakort .... Det er sandelig også tilfældet i BERLIN !!! Der har vi oplevet at såvel restauranter som de store boghandler nægtede at acceptere visa- og mastercard !! Man ønskede kun det tyske betalingskort... Så derfor: medbring rigeligt med kontanter i Berlin.
I Harzen, som vi har besøgt adskillige gange, har vi derimod uden problemer anvendt mastercard.
Mvh,
B.Ripa-Jensen

Harzen – nærmest ideel til ”Kør-Selv-Ferie”

21/02 2012 Ole Gertsen
Hej Søren…
I kan roligt begynde at glæde Jer – Harzen er skøn. Vi spiste typisk ude til frokost – det er både billigt og hyggeligt at spise på de små kroer. Så lavede vi selv ”klemmer” om aftenen. Det var derfor ikke de store kulinariske udfoldelser, vi lagde for dagen under vort ophold. Men supermarkederne er fine – de har masser af friske og lækre råvarer. Deciderede ”markeder” så vi ikke meget til; men mon ikke disse ”findes” i Goslar og/eller Wernigerode. Disse to byer byder desuden på masser af butikker og handelsmuligheder. Og endnu en fordel ved Harzen – afstandene er ikke så store.
Stor rejsehilsen fra Ole

Markeder

20/02 2012 Søren Reinertsen
Og en tak fra min side.

Hvordan er indkøbsmulighederne i området, især markeder...
Ved du det ??
Vi overvejer at tage afsted med en 6 mdr baby hvilket vil give en del aftenstimer, som vi vil bruge på at hygge om maden. Så derfor kunne det være fedt hvis vi kunne bruge noget af dagen på at handle ind

Hilsen
Søren

Harzen – Nærmest ideel til ”Kør-Selv-Ferie”

14/02 2012 Ole Gertsen
Hej Steen…
Tak for rosen – altid dejligt. Jeg tror kun, du kan bestige Brocken til fods (eller måske på cykel) eller med damptoget. Vejen derop er ganske smal og kun beregnet for servicekøretøjer – det til trods for, at der ligger et hotel deroppe. Men der går en vandresti fra den lille by Schierke – en lille rask tur på små 11 kilometer hver vej – måske stien også kan/må forceres på cykel. Men motorkøretøjer – det er med garanti ”verboten”. Årsagen er sikkert, at man ønsker at beskytte miljøet – på de store dage er der rigtigt MANGE turister oppe på Bloksbjerg. Kører man til Schierke, og går/cykler derfra, tror jeg, man skal komme lidt tidligt. Selv om der er mange p-pladser, er der også mange biler!
Stor rejsehilsen fra Ole

Vej til toppen af Brocken?

13/02 2012 Steen Kjeldsen
Super rejsetip med mange gode turforslag - tak til Ole Gertsen!
Kan nogen oplyse: Er det ikke muligt at nå toppen af Brocken på to eller fire hjul?

God hurtig-guide til Harzen

09/02 2012 Sanne
Let læst guide helt vejen rundt om Harzen

Harzen er også stedet for os.

04/11 2011 Olaf Thomsen
Som campster gennem mange år.
Harzen som her beskrevet har ganske rigtigt det hele og har gennem 3o år været et af vore foretrukne steder i Tyskland. Alle ferier syd for DK har altid i kortere eller længere perioder haft Harzen som stedet vi måtte til.
Genkendeligt godt indlæg af Ole Gertsen.

Flot opsamling over Hartzen og omegn !

03/11 2011 Michael
Rigtige gode tip, og gode perler du trækker frem for hvert sted. Og enig : Det er perfekt afstand for kør-selv week-ender/ferier.

Jeg kan supplere med at Wernigerode er startsted for damptoget til Brocken og at turen vist tager 1½ time frem og 1½ time retur. Bare et tip til de der kan li at køre i sådanne gamle tog.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Harzen

Hoteller i Harzen
Rejser til Harzen
Denne side er udskrevet d. 21. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/gardasoeen/liste/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.