Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Mecklenburg

Læs mere om rejser til Mecklenburg

Rejsetips af samme forfatter

Mecklenburgische Seenplatte - Der behøver ikke at være asfalt over det hele
Rejsetips indsendt af:
Flensborg
8. aug. 2012

Mecklenburgische Seenplatte - Der behøver ikke at være asfalt over det hele

Vejen tilbage i tiden går østpå.

Motorvej A 20 fra Lübeck mod Stettin lover moderne tider i Mecklenburg-Vorpommern, men man behøver blot forlade vejen og se, at verden uden for den ny asfalt er af i går.
Landevejene er flere steder fredede alleer med træer fra kejser Wilhelms tid. I landsbyer fungerer nedslidte brosten som helt gratis trafikdæmpende foranstaltninger. Ja, her er pengene så få, at der ikke er råd til at male det gamle brune DDR-puds på husene.

De lokale vil sikkert opfatte hele dette miljø som en trist og tilbagestående hverdag. Men på vandrerhjemmet møder vi sydtyskere på cykeltur, og de jubler:

- Hjemme hos os i Bayern er alt, hvad der kan asfalteres, også blevet asfalteret. Alt for pæne fortove mig her og “adgang forbudt” mig der. Her i Mecklenburg-Vorpommern er verden en helt anden, siger de tilfredse.

Vi er ankommet i den lille by Feldberg, der ligger i den østlige del af det store sølandskab, Mecklenburgische Seenplatte. Jernbaneskinnerne til byen er rustne. Det sidste passagertog til Neustrelitz kørte for seks år siden, og den mangeårige ejer af banegårdsrestauranten serverer nu mad på vandrerhjemmet – i de få sommermåneder.

- Det er trist, at det skulle gå sådan. Men det har vi jo alligevel ingen indflydelse på, siger han, og gelejder os ned til vandrerhjemmets små træhytter fra Erich Honeckers tid
Sejltur på Müritz
Sejltur på Müritz

Mærkværdig sø

Fra terrassen har vi en flot udsigt over det store søområde, hvor berlinere og andre storbyboere er krøbet ned i kanoer og kajakker, som de styrer på kryds og tværs af søerne. Energiske

turister er på vandreture i de store skove, andre nyder en øl i en Biergarten ved en af søerne. Her kan man drikke fire øl for den samme pris som en enkelt på den berømte Römerplatz i Frankfurt am Main. Bare til sammenligning.

Lidt uden for Feldberg ligger en af Tysklands mest mærkværdige søer. Schmaler Luzin hedder den – og lever op til sit navn. Den er over syv kilometer lang, kun 300 meter bred på det bredeste sted og har en dybde på 50 meter.

Med sit grønne vand ligger den som en fuge i bøgeskovene. Træerne står lige i vandkanten, og store grene hænger en halv snes meter ud over vandet – perfekte til udspring i det dybe vand.
Europas eneste håndtrukne færge.
Europas eneste håndtrukne færge.

Håndtrukket færge

Nu er sådan en lang sø lidt irriterende, hvis man bor på den anden side og skal et smut ind i Feldberg. Men landkortet siger, der går en færge over…. men hvilken færge! Thomas Voigtländer styrer denne, Europas eneste håndtrukne færge, der har plads til maksimalt 20 passagerer og tilbagelægger de 200 meter over søen hver halve time.

Så er det næsten som at komme ud på åbent hav, når man sætter kurs mod den største af alle søerne i Mecklenburgs sølandskab, Müritz. Her er der damp på flere af udflugtsskibene, og lystsejlere rejser på kryds og tværs i området med 800 søer, der er forbundet med floder og kanaler. Tager man en sejltur – enten med skib eller sin egen båd – ligger verden åben for én. Vandvejene fører til Berlin, Hamborg og Stettin. Man skal blot være indstillet på at passere et utal af sluser og småbyer, hvilket jo er attraktioner mere end forhindringer.

Der er masser af bademuligheder i søerne – enten fra en græsbred, badebroer eller fra kunstige sandstrande. Campingpladser, vandrerhjem, hytter, anløbsbroer og bådudlejning ligger spredt rundt omkring i dette stor vandland, og de blanke søer og store skove fylder og følger blikket horisonten rundt.
Typiske sommerhuse i Mecklenburg-Vorpommern.
Typiske sommerhuse i Mecklenburg-Vorpommern.

Gammeldags charme

Her er en gammeldags charme – eller “huse fra den tidligt-kapitalistiske fase”, som kaptajnen på dampskibet “Europa” kalder dem, når den marxistiske terminologi sniger sig ind. Og her er heldigvis ingen grimme turistkomplekser, der forstyrrer det oprindelige.

Ved siden af de pittoreske bådehuse ved søernes bredder ligger sommerhuse med stråtag og særprægede garager til bådene – de ligger simpelthen under huset, der står på stolper i vandet.

Ved Müritz-søens østlige bred ligger den store nationalpark med samme navn som søen. Med sine 322 kvadratkilometer har den samme størrelse som øen Als, og lige bortset fra en landevej mellem nogle få landsbyer, er adgang umulig med bil.

Det smarteste er derfor at leje en cykel i Waren eller ved indgangen til nationalparken, og så er det ellers bare at begive sig ud i et landskab af fred og ro. Ikke spektakulært som et postkort, men enormt og uberørt.

Her står 250 år gamle fyrretræer og 700 år gamle egetræer. Her er sumpe, urskov og hedeområder, som DDRs Volksarmee brugte som skydeterræn – og som endnu ikke er helt ryddet for ammunition. Her flyver fiskeørne, havørne og hejrer, som man kan se fra store udsigtstårne. Og Telekom har været så venlig at rejse et stort tårn midt i parken. Der er mange trapper op til toppen, men udsigten er turen værd.

Nationalparken var i øvrigt en af DDR-regeringens sidste gerninger. Lothar de Maiziére-regeringen nåede lige akkurat at frede det store område den 12. september 1990, inden arbejder- og bondestaten slukkede og lukkede den 3. oktober. Og ved indgangen til parken våger den kloge ugle på det officielle skilt for et naturbeskyttelsesområde. Skiltet var en af de få ting, som det genforenede Tyskland overtog fra DDR.
Waren an der Müritz
Waren an der Müritz

Tilbage i civilisationen

Efter en dag på jernhesten gennem nationalparkens sandede cykelstier er det rart at komme tilbage til mageligheden i Waren, byen der stolt skilter med at være Luftkurort.

Waren er en hyggelig by med hoteller, forretninger, fiskerestauranter og en livlig lystbådehavn. En af de få byer i det tidligere DDR, der er blevet gennemrenoveret i mere end bare bykernen og oven i købet særdeles nænsomt. Man ved, hvad turisterne vil have.

Her er der blevet gået grundigt til værks, og det ser ud til, at anstrengelser og investeringer forrenter sig. Næsten udelukkende tyske turister strømmer til området med Tysklands næststørste sø efter Bodensee.

Sidste skud på stammen er wellness-ferier, der jo kan ses som en slags videreudvikling af de gamle tyske kurtraditioner.

Og så ligger hele herligheden tæt Danmark.
På cykeltur i Müritz Nationalpark.
På cykeltur i Müritz Nationalpark.

FAKTA

• Mecklenburgische Seenplatte er Tysklands største søområde og omfatter blandt andet Müritz, Plauer See, Fleesensee, Kölpinsee og Schweriner See.

• Søområdet har kanal- og flodforbindelser til Havel, Elde, Elben og Østersøen.

• Området kan ses med base i byerne Waren, Röbel, Malchow, Plau eller Neustrelitz.

• Man kan læse mere om området på www.mecklenburgische-seenplatte.de
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 20. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.