Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Niedersachsen

 • Forårsdage i Stralsund

  (Bedømt af 11 personer)
  28.04.13: Carsten Guldahl Sørensen
  Da vi i vinterens mørke planlagde vores miniferie i Stralsund var det med en forestilling om et forårslandskab med udsprungne løvtræer og blomster og buske i fuldt flor.
  Se hele rejsetippet
 • Rostock - Overraskende mellemstor by lige i nærheden

  (Bedømt af 6 personer)
  10.03.13: Ettie Trier Petersen
  Jeg skulle i april måned 2012 med et par veninder på en forlænget tur til det nordlige Tyskland, men kom lidt sent i gang med forberedelserne, så aftalen blev et ophold i Rostock.
  Se hele rejsetippet
 • Schwerin

  (Bedømt af 1 person)
  09.03.13: Hans Petersen
  Landshovedstaden i Mecklenburg Vorpommern er SCHWERIN. Byen ligger kun 250 Km syd for grænse , og er derfor velegnet til mini/weekendferi . Og der er meget at opleve i byen , der er omgivet af store søer, med al mulig maritim aktivitet.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Niedersachsen

Rejsetips af samme forfatter

Overnaturlig natur i Mecklenburg-Vorpommern
Rejsetips indsendt af:
Flensborg
27. juli 2013

Overnaturlig natur i Mecklenburg-Vorpommern

Den store tyske maler Caspar David Friedrich er tæt forbundet med Pommern og dets landskaber. Han havde også tættte bånd til Norden, som i lange perioder herskede over det område, der i dag er delt mellem Tyskland og Polen.
Tag på rejse i hans fodspor.

En rejse i Pommern er også en rejse i en nordisk fortid.
På odden Arkona på Rügen gik den danske Kong Valdemar den Store i 1169 i land og smadrede vendernes helligdom for guden Svantevit. Togtet kom, efter at venderne i længere tid havde rumsteret rundt ved Lolland-Falsters kyster og irriteret den danske konge godt og grundigt.

Efter den Westfalske Fred i 1648 kom Vorpommern under den svenske krone. Og ved freden i Kiel i 1814 blev området - der dengang strakte sig fra Oders vestlige bred til Darss i vest - overdraget til Danmark som kompensation for afståelsen af Norge.
Vorpommern forblev dansk i blot 17 måneder, indtil det blev en del af en byttehandel med Preussen.

Danmark afstod Vorpommern, der lå upraktisk mod øst, og fik i stedet for hertugdømmet Lauenburg syd for
Holsten.
Hansestaden Greifswald er Caspar David Friedrichs fødeby.
Hansestaden Greifswald er Caspar David Friedrichs fødeby.

Landskabelig realisme

At rejse i Pommern er også at rejse ind i den billedverden, der blev skabt af repræsentanten for tysk romantisk landskabsmaleri, Caspar David Friedrich (1774-1840).
Vi møder blandt andet hans landskabelige realisme ved Kap Arkona og de store kridtklinter på Rügen, ved klosterruinerne Eldena og i hansestaden Greifswald, Friedrichs fødeby.

Caspar David Friedrich er også tæt forbundet med Danmark. Han studerede på Kunstakademiet i København og havde senere i sit liv som kunstner stor indflydelse på flere af de betydeligste malere inden for den danske romantik, især Johan Thomas Lundbye (1818-48).

Caspar David Friedrich var en af de store nyskabere inden for sin generation. En ener, der med sine rene, magtfulde og visionære landskaber åbnede maleriet for et stærkt følelsesmæssigt udtryk. I Friedrichs kunst erkender man klarest essensen i romantikkens maleri. Han skildrede naturens storhed og dybde, men altid som en spejling af det enkelte menneskes stemninger.
Caspar David Friedrichs maleri af Cap Arkona. Øverst ses et nutidigt fotografi fra stedet, hvor den
Caspar David Friedrichs maleri af Cap Arkona. Øverst ses et nutidigt fotografi fra stedet, hvor den

Specifik nordisk

I Tyskland er Caspar David Friedrich et begreb. I Danmark kun lidt kendt. Og stort set ukendt indtil Statens Museum for Kunst i begyndelsen af 1990erne viste en stor udstilling med hans værker og hans danske beslægtede.

Pudsigt nok. For Caspar David Friedrich havde specifikke nordiske kvaliteter i sin kunst. Omvendt har dansk kunst overvejende været koloristisk været fransk orienteret.

Men Friedrich rejste aldrig ret langt uden for sit fædrelands grænser, og han skildrede næsten udelukkende nordtyske landskaber - når man ser bort fra studieårene, hvor han også bevægede sig rundt i Københavns omegn.

I det 19. århundrede var det langt fra unormalt, at tyske malere fik deres uddannelse i København. Lærerne hed Jens Juel og Abildgaard, da Friedrich gik på kunstakademiet i 1790erne.
Et af Caspar David Friedrichs mest berømte malerier er »Kreidefelsen af Rügen«.
Et af Caspar David Friedrichs mest berømte malerier er »Kreidefelsen af Rügen«.

Intimt og virkelighedsnært

Efter uddannelsen i København bosatte Caspar David Friedrich sig i Dresden, men i hans værker fortsatte han med de intime og virkelighedsnære træk, der minder stærkt om dansk kunst fra begyndelsen af 1800-tallet.

Friedrich blev også opfattet som en nordisk kunstner i modsætning til de mange af samtidens store, der blev draget af Rom.
Både for tyskere og for danskere pegede Friedrichs motiver i retning af Norden. Hans berømte udsigt fra kridtklinterne på Rügen ("Kreidefelsen auf Rügen", oliemaleri 1818) viser et landskab, der var nært beslægtet med danske kystpartier. Han malede ligeledes stendysser af de type, som man kun finder i Danmark og Nordtyskland.

Klosterruinerne fra Eldena går igen i flere af hans mystisk-religiøse værker, selv om de ikke altid kan identificeres med den ægte lokalitet, der ligger uden for Greifswald på vej mod øen Usedom.

Eldena blev i øvrigt grundlagt af danske cisterciensermunke fra Esrum Kloster i Nordsjælland og står den dag i dag i landskabet hærget af 30-årskrigen. En lignende ruin, som maleren også brugte som forlæg, findes på den yderste kant af de stejle klipper i Hinterpommern i det nuværende Polen. Ved Trzesacz (på tysk: Hoff) øst for Swinoujscie (på tysk: Swinemünde) står et døende guds hus, akkurat som de symbolske billeder af kirkeruiner, der i dag kan ses på Nationalgaleries afdeling for romantik i Berlin.
Königsstuhl på Rügen er en nordtysk udgave af Møns Klint.
Königsstuhl på Rügen er en nordtysk udgave af Møns Klint.

Dansk uvilje mod tysk

I Friedrichs klosterbilleder hersker en næsten overnaturlig stemning. Beskueren fornemmer en guddommelig besjæling af naturen, og her er klare paralleller til den danske guldalderkunst. Johan Thomas Lundbye sugede til sig af Casper David Friedrich.

Det synes som et uforeneligt paradoks, at Lundbye skulle have ladet sig fascinere af en tysk maler med det sindelag, har bar rundt på. Lundbyes erklærede mål var at lovsynge Danmark i en tid, da der i Danmark bredte sig en uvilje mod alt, hvad der var tysk.
Det var nok også mere Friedrich, der bevægede sig over på den anden side af den nationale skillelinie, end det var Lundbye.
Klosterruinen Eldena i nærheden af øen Usedom.
Klosterruinen Eldena i nærheden af øen Usedom.

Iøjnefaldende Dannebrog

I 1816 malede Caspar David Friedrich det monumentale billede "Ansicht eines Hafen" af skibe i Greifswalds havn. Dannebrog vajer på en robåd i forgrunden og er langt mere iøjnefaldende end de fire svenske flag.

I kataloget til udstillingen på Statens Museum for Kunst i 1991 udlægger museumsinspektør Kasper Monrad det som Friedrichs kommentar til den politiske situation efter Wienerkongressen i 1814. "Måske skal det tolkes som, at Friedrich havde foretrukket, at Greifswald var forblevet dansk, nu da byen ikke længere var svensk", skriver Kasper Monrad.
I årene 1813-15 kom Friedrich da også med flere politiske kommentarer i sine billeder i protest mod Napoleons besættelse af Dresden.

I denne periode fik han øjnene op for Sachsens og Schlesiens tåge og bjerge. Her blev flere af hans hovedværker til. Mest kendt "Der Wanderer über dem Nebelmeer" (1818, Kunsthalle Hamburg) og "Morgen im Riesengebirge" (1810, Schloss Charlottenburg) til.
Men det er en helt anden historie.
Sådan så Caspar David Friedrich Eldena-ruinerne ved vintertide.
Sådan så Caspar David Friedrich Eldena-ruinerne ved vintertide.

Praktiske tips

Besøg Caspar-David-Friedrich-Zentrum, Lange Strasse 57, Greifswald, og Pommersches Landesmuseum, Rakower Straße 9, Greifswald. Landesmuseum viser jævnligt særudstillinger om Caspar David Friedrich.

Det bedste overblik over Caspar David Friedrichs værker får man dog i Hamburger Kunsthalle, som man evt. kan besøge på hjemvejen.

Kommentarer til rejsetippet om Niedersachsen

Får lyst til at rejse

22/08 2013 Thomas Wiltrup
Efter læsningen af denne artikel får man lyst til at rejse. Her var Danmark også - engang. Indflydelsen varede ved.
God indføring, god behandling af stoffet - og gode tips til sidst.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 21. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/vietnam/nha-trang/vinpearl-land-i-nha-trang-vietnam-for-boern-og-barnlige-sjaele.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.