Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Stralsund

  • Besøg Hitlers nazisternes Hotel Proda

    (Bedømt af 4 personer)
    30.06.11: Finn Flanding
    Det er svært at finde dette fantastiske kkomplex, der ligger på den del af Rugen som går op til Stralsund DVS. derhvor Bornholmerfærgen er. Når man finder dette tidligere Hotel og Lazaret fra krigens tid , så oplev museerne.
    Se hele rejsetippet
Forårsdage i Stralsund
Rejsetips indsendt af:
Carsten Guldahl Sørensen
Billund
28. april 2013

Forårsdage i Stralsund

Da vi i vinterens mørke planlagde vores miniferie i Stralsund var det med en forestilling om et forårslandskab med udsprungne løvtræer og blomster og buske i fuldt flor.
Det ændrede den langtrukne vinter som bekendt på her i Danmark og det samme gjorde sig også gældende for den tyske Østersøkyst. Det kunne dog på ingen måde spolere vores tur til Stralsund da byen og området har utroligt meget at byde på selv uden alt det grønne og vi havde fire super dejlige dage/ tre overnatninger på Hotel Scheelshof placeret midt i Altstadt, den middelalderlige bydel i Stralsund. Vi var to voksne afsted mens ungerne blev passet af bedsteforældrene så rejsetippet tager udgangspunkt i miniferie for par, tidspunkt for turen 23 - 26 april 2013.
Rådhuset på Alte Markt
Rådhuset på Alte Markt

Stralsund... hvor ligger det ?

Stralsund er nok forholdvis ukendt blandt danskere selvom byen er placeret lige på den anden side af Østersøen det var i hvert fald vores oplevse da vi fortalte hvad destinationen var for vores tur. Byen er placeret ved Strelasund som her krydses via to broer der udgør indgangsporten til tyskernes ferieparadis Rügen der samtidig er Tysklands største ø. Har man i halvfemserne og starten af nullerne prøvet at køre denne vej til Rügen/ Sassnitz inden den nye højbro åbnede, vil man især i sommermånederne højst sandsynlig have oplevet området som et trafikalt helvede da broen og omegnens vejnet slet ikke kunne leve op til de mængder af tyske turister der strømmede til området efter murens fald. Dette har den nye højbro samt de nybyggede veje i området ændret radikalt på selvom vejnettet ved badebyerne på Rügen nok stadig kan forventes at være overbelastede i højsæsonen. Turen til Stralsund forgår på glimrende motorveje det meste af turen, afstand fra Padborg ca 380 km og fra Rostock godt 100 km, vælger man tage landevejene bliver rejsetiden hurtigt noget længere men man får mulighed for at opleve de endeløse alleer på det forhenværende Østtyske vejnet. For rejsende fra hovedstads området kunne det måske være oplagt at lave en rundtur med færge via Rostock den ene vej og Swinoujsie den anden vej.
Pakhuse på havnen.
Pakhuse på havnen.

Fakta om byen.

Stralsund med ca. 60000 indbyggere er en af de tyske Hansestæder og har også i en periode på knap 200 år været svensk samt for en kort periode dansk. Den har altid været en vigtig søfartsby og i DDR tiden var byen domineret af det statslige skibsværft som var specialiceret i at bygge fiskefartøjer til landets fiskerflåde samt til Sovjetunionen. Værftet ligger der stadig men har levet en omtumlet tilværelse det sidste årti og er i øjeblikket under rekonstruktion efter en betalingsstandsning.
Selve byen består af den middelalderlige bydel Altstadt der er delvist omkranset af en bymur samt omliggende nyere bydele som ikke er specielt interessante. Altstadt blev i 2002 optaget på UNESCO´s verdensarvliste på grund af den velbevarede bykerne inden for bymurene hvor mange af husene kan dateres tilbage til 1300 tallet.
Byen set fra nordmolen.
Byen set fra nordmolen.

Altstadt og havnen.

Den gamle bydel har meget at byde på når man tager turen til fods, der er adskillige store kirker som til dels er under renovering efter kommunisttidens forfald og bymuren samt de utallige store gamle gamle huse som er blevet restaureret giver et flot indtryk af byens tidligere rigdom. Der findes mange restauranter, cafeer og værthuse samt et område med gågader med gode indkøbsmuligheder og bydelen har et samtidigt et naturligt daglidagsliv hvor indbyggerne lever og ånder.

Lige op til Altstadt ligger havnen som rummer nogle smukke gamle pakhuse og midt i mellem dem ligger det nybyggede Ozeaneum der virker ret malplaceret mellem alt det gamle. Der er også restaurationer og mulighed for at købe røgede fisk og fishbrötchen fra udsalgsboder placeret på gamle fiskerbåde langs kajen. Byen har stadig de gamle havnebyers charme med fri adgang til et havneområde som endnu ikke er blevet bebygget med dyre lejligheder og hoteller. Mens vi var der var sildesæsonen på sit højeste og de lokale stod side om side på den lange havnemole og hev spandevis af sild i land med fiskestangen. Der findes en flot strandpromenade med gå og cykelsti som strækker sig nordpå fra havneområdet, har man løbeskoene med vil dette være et godt sted at få dem luftet.
Hotel Scheelshof.
Hotel Scheelshof.

Smukt hotel i historisk bygning.

Hotel Scheelshof ligger i et bygningskompleks fra 1380 og er blevet smukt restaureret inden det åbnede i 2011. Hotellet er opkaldt efter apotekeren Carl Wilhelm Scheele der beboede huset i 1700 tallet og som opdagede en række kemiske stoffer deriblandt ilt og klor. Placeret få hundrede meter fra både havnen og byens hovedtorv Alte Markt ligger hotellet perfekt placeret til at nyde byen. Der findes to restauranter samt en bar på Scheelshof alle placeret i utroligt flotte lokaler.

Den rigtig gode morgenbuffet serveres i lokalerne hvor restaurant Zum Scheele ligger og alene de flotte omgivelser er med til at give en fortrinlig start på dagen. Værelset vi boede i var stort med smukke gamle vinduer og rå murstensvæg som gav et flot rustikt indtryk af det gamle hus selvom det samtidigt var topmoderne indrettet. Mellem bygningerne findes et lukket gårdmiljø med udeservering når vejret tillader det. Bag hotellet ligger der et nybygget parkeringshus som det med parkeringskort udleveret på hotellet koster 8 euro per døgn at benytte, bruger man hotellets bagudgang er det bare et spørgsmål om at krydse gaden så er man ved parkeringshuset. Opholdet kostede cirka 1700kr for et værelse i tre nætter må det betegnes som et super tilbud når man tager hotellets placering og kvalitet i betragtning.

Badebroen i Sellin.
Badebroen i Sellin.

Det nåede vi at se…..

Deutches Meeresmuseum er et interresant museum om byens søfartshistorie samt akvarium med en meget anderledes placering i en gammel klosterkirke midt i middelalderbyen.

Havne rundtur på en time med en af udflugtsbådene giver et godt indtryk af byen og dens omgivelser set fra søsiden.

Rundtur på Rügen:
Den gamle kurby Putbus er ret interessant med sine hvide palæer og en flot slotspark.

Badebyen Sellin med sin utroligt flotte badebro.
Hitlers ufatteligt store feriebolig projekt i Prora hvor den kilometerlange spøgelsesbygning både imponerer og skræmmer, gemt bag bygningen ligger en af øens bedste badestrande.

Naturparken Jasmund med urskovsagtig bevoksning af bøgetræer og stejle kridtklinter.

Kap Arkona der efter vores mening nemt kan droppes, det er lidt af en turistfælde uden egentligt indhold.
Og så alle de gamle bygninger og kirker i Altstadt.
Skoleskibet Gorch Foch
Skoleskibet Gorch Foch

Det ville vi gerne se men nåede det ikke…

Ozeaneum, byen nye akvarium placeret på havnen i en futuristisk bygning.
Nautineum udstilling om havforskning placeret på øen Dänholm.
Skoleskibet Gorch Foch som ligger fast i havnen.
Peenemünde hvor rumfartsalderen blev sparket i gang med Hiltlers forsøg på at udvikle langdistanceraketter rummer et teknisk museum over et stort areal af den gamle militærbase.
Bunker 302 i Eichental er en atomkrigsbunker der stod færdig 1987 lige inden murens fald der gjorde den overflødig.
Scheels Labor (Bar).
Scheels Labor (Bar).

Her spiste vi.

Zum Scheele, virkeligt god mad men også lidt dyr.
Torschliesser Haus, kæmpe portioner i en flot historisk bygning der er en del af bymuren.
Hansekeller, hverdags mad serveret i en smukt gammel kælder formet af buede hvælvinger.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Mecklenburg


Rejser til Mecklenburg
Denne side er udskrevet d. 23. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/rundrejse/u.s.a.-staternes-forskellige-holdning-til-alkohol-usa-og-canada.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.