Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Schleswig-Holstein

Læs mere om rejser til Schleswig-Holstein

Rejsetips af samme forfatter

Trille afsted i adstadigt tempo
Rejsetips indsendt af:
Kirsten Ekeroth
Aabenraa
27. maj 2009

Ta' cyklen med på nordtysk kanaltur

Kielerkanalen blot 75 km. syd for den dansk-tyske grænse byder på masser af oplevelser. Ta' cyklen med og oplev trafik og natur i skøn forening
Krydstogtskibet Albatros
Krydstogtskibet Albatros

Følg blot cykeltruten

Oplevelserne venter ikke kun på den anden side af jorden eller på ugelange ferier. Hvad med en sommerdag på cykel i Nordtyskland? Blot 75 kilometer syd for den dansk-tyske grænse er der mulighed for at trille langs med et bemærkelsesværdigt bygningsanlæg, som forbinder Østersøen med Nordsøen. Kielerkanalen eller Nord-Ostsee Kanal byder på masser af oplevelser lige den frodige nordtyske østkyst tværs over delstaten Schleswig-Holstein med den gamle danske garnisonsby Rendsburg som et naturligt stoppested og til Brunsbüttel helt ude vestpå hvor floden Elben løber ud i Nordsøen ved Cuxhaven. Selvfølgelig er der også langs Kielerkanalen lavet et omfattende net af cykelruter – hele 325 kilometer er det muligt at tilbagelægge. Men tag den med ro en dag eller to. Ta’ bilen, find et god udgangspunkt ved kanalen og find cyklerne frem.
Små gratis færger krydser kanalen
Små gratis færger krydser kanalen

Veje på begge sider

På begge sider af kanalen er der muligt at cykle på de gamle transportveje, som nogle steder er fine, andre steder hullede og delvist ødelagte. Når industrianlæg eller beboelse ligger helt ned til kanalen, skal cyklisterne længere op i landet, men skiltningen er fin, så det er forholdsvis nemt at finde tilbage. Ved Rendsborg gælder det dog om at bruge den sydlige cykelsti, hvis man ellers ikke vil en tur ind i den gamle middelalderlige bymidte. Kanalen byder på gamle sluser, som skibene skal igennem. Ti broer og to tunneller fører trafik over og under kanalen, og det gælder blandt andet den travle motorvej fra Danmark til Hamborg. Kanalen passeres af 14 færger, som er gratis at benytte og gode for cyklister, som dermed kan skifte udsynet og komme fra skygge til sol. Der er ofte skibstrafik til at bryde rytmen. Alt fra de helt store krydstogtskibe over erhvervstrafik til lystbåde tager turen fra øst til vest eller omvendt.
Et tankskib nærmer sig i det fjerne
Et tankskib nærmer sig i det fjerne

Ta' med svævefærge under broen

I Rendsburg dominerer jernbanebroen, som i 42 meters højde sikrer togtrafikken over kanalen, og her er der etableret en svævefærge, som hænger under jernbanebroen og nærmest svæver over kanalen. Her er også etableret en restaurant og et skibshilse-anlæg, hvor skibsentusiaster holder øje med trafikken gennem kanalen, orienterer gæsterne om skibene og deres tur rundt i verden samt hilser med flag og nationalhymne. I Rendsburg findes også hvad der kaldes Europas længste rulletrappe ned til en fodgængertunnel under kanalen, og byen med 36.000 indbyggere byder på en række seværdigheder ogsdå fra den danske tid. Rendsborg kan være et godt udgangspunkt for endagsturen på cykel. Enten østpå mod Kiel eller vestpå mod Brunsbüttel. Lad eventuelt vindretningen afgøre, hvor turen går hen. Kanalen sikrer, at der ikke er stigninger af betydning, så selv for meget uøvede er der cykeloplevelser at hente.

50.000 skibe om året

Kielerkanalen er først og fremmest bygget for skibstrafikken, som sparer en tur op nord om Skagen, og blev i sin tid værdsat af den tyske marine, som fik de to have til at hænge bedre sammen og sikrede en hurtig flytning af materiellet. Kanalen blev udgravet i 1887-1895 og blev opkaldt efter Kaiser Wilhelm, som åbnede bygningsværket ombord på sit skib Hohenzollern. Den blev udvidet i tiden op til første verdenskrig, og efter 2. verdenskrig blev den åbne for skibe fra alle lande af de allierede. To år senere skiftede den navn fra Kaiser Wilhelm Kanal til Nord-Ostsee Kanal. Den er den mest befærdede kanal i verden med cirka 50.000 skibe om året.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til
Schleswig-Holstein

Hoteller i Schleswig-Holstein
Rejser til Schleswig-Holstein
Denne side er udskrevet d. 25. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.