Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om München

Læs mere om rejser til München

Rejsetips af samme forfatter

Bag kulisserne i München
Rejsetips indsendt af:
Flensborg
24. juli 2013

Bag kulisserne i München

Kulisser og studier i Münchens store filmby Bavaria er åbne for publikum. Her kan man se stuntshow, gå i 4D-biograf eller blot nøjes med at gå rundt i gaderne, hvor tv-serien "Marienhof" bliver til.
I filmen detonerer dybvandsbomberne til alle sider. Unge tyske sømænd er fanget i en kiste af stål dybt under havets overflade.
I virkeligheden er vi i den stille München-forstad Grünwald syd for München.
Det er en klaustrofobisk og virkelighedstro tur, vi tager igennem den u-båd, instruktøren Wolfgang Petersen skabte til en af de største krigsfilm - eller rettere: antikrigsfilm - helt tilbage i 1981.

Interiøret er en nøjagtig kopi af U-96. Men som langt det meste i Filmstadt Bavaria bedrager skinnet. "Das Boot" er slet ikke optaget i en rigtig u-båd, men blot i et interiør, der ikke syner meget udefra.

Omvendt er det med kulisserne, hvor den tyske tv-serie "Marienhof" bliver optaget. Her er det ydre så naturtro som det indre i en større tysk by. Men inde i husene er der blot luft, og de fleste steder er facaderne tynde plader, der stikker op i luften.
Gæsterne bliver vist rundt til filmkulisserne, der løbende bliver brugt til især tyske tv-serier.
Gæsterne bliver vist rundt til filmkulisserne, der løbende bliver brugt til især tyske tv-serier.

En forbudt by

Film er fup. Det forstår man først for alvor efter et besøg i den ene af Tysklands store filmbyer, Bavaria Filmstadt - den anden er Babelsberg syd for Berlin. I Bavaria er film som "Bibi Blocksberg", "Asterix und Obelix gegen Cäsar", "(T)Raumschiff Surprise" og "Die unendliche Geschichte" blevet til, og her filmes nye afsnit af "Tatort" og "Marienhof" (der i sidste uge mistede skuespilleren Julia Palmer-Stoll, som døde i en tragisk ulykke).

Filmstadt Bavaria har fundet ud af, at der er en god forretning i at lukke folket, publikum, ind i den ellers så forbudte by, der er afskærmet fra omverdenen med massive mure og solide hegn. Man kan tage i 4D-oplevelsesbiograf, se stuntmen udføre farlige shows, tag på rundvisning med en guide eller sågar bestille en komplet børnefødselsdag nøjagtig som på McDonalds.
Man kan komme ned i den u-båd, der blev brugt til Wolfgang Petersens berømte film »Das Boot«.
Man kan komme ned i den u-båd, der blev brugt til Wolfgang Petersens berømte film »Das Boot«.

Tysk film-boom

Den tyske filmtraditions lidt elitære selvopfattelse er jo for længst punkteret, og årtiers krise er vendt til en gevaldig succes. I 1980erne var Vesttyskland det land, hvor der blev set flest amerikanske film, og Filmstadt Bavaria var på et tidspunkt overordentlig tæt på at gå konkurs.

Det er siden vendt - også fordi her produceres mainstream-film efter den amerikanske succesformel.
Tysk film har op gennem 1990erne oplevet et boom med vedkommende hverdagshistorier og færre tunge intellektuelle historier fra den traumatiserede folkesjæl. Succeser som "Lola rennt" og Joseph Vilsmaiers fortælling om det berømte 30er-ensemble Comedian Harmonists har især lokket masser af unge i biograferne. Nye og moderne biografer har over hele Tyskland fortrængt de gamle kinoer med gardiner og blomstertapet.

Ja, den Wolfgang Petersen, der skabte "Das Boot" for 24 år siden er sammen med en anden tysk instruktør, Roland Emmerich, blevet så stort et navn i USA, at han næppe vender tilbage til Tyskland, før han går på pension.
Stuntshowet med ild, frie fald og hylende sirener er fascinerende.
Stuntshowet med ild, frie fald og hylende sirener er fascinerende.

Stuntshow

Den voksende filminteresse kan også aflæses på køerne af turister foran Filmstadt Bavaria. Nogle kommer her for rundturen, der på en stor del af strækningen på det kæmpemæssige areal foregår i et lille tog - akkurat som i Legoland. Andre er til action, og vil se stuntshowet med ild, frie fald og hylende sirener på de amerikanske politibiler. Og en tredje gruppe sætter kursen mod en 4D-biograf, hvor den nyeste biografteknik fra USA kan opleves. Og her sælges ikke billetter til folk med hjertesygdomme, rygproblemer eller hang til søsyge, så vildt går det for sig med de computeranimerede billeder.

Der er også dem, der tager alle tre ting med i en billet, men så skal man også regne med en hel dag i filmbyen. Nøjes man med rundvisningen, kommer man dog med om bag kulisserne til blandt andet "Marienhof", og især de unge gæster får lov til selv at stå foran kameraet i "(T)Raumschiff Surprise". Der optages små sekvenser, så man til slut på rundturen kan se sig klippet ind i den samlede film. Sådan kommer man på film til at tale med mennesker, man aldrig ser i virkeligheden. Man kan i øvrigt få en kopi af filmen med hjem.

I studierne til "Die unendliche Geschichte" kan børnene få lov til at flyve på fabeldyret - sådan kommer det til at se ud på film, når hele baggrunden fritskrabes og erstattes med et computeranimeret fantasibillede af en himmel.
Stuntshowet vises i omgivelser, der minder om Bronx i New York, og er filmbyens nyhed til publikum. Det vises fra en til fire gange om dagen, afhængig af hvor stor publikumstilstrømningen er på bestemte tidspunkter i løbet af sommersæsonen. Tiderne kan ses på den meget informative hjemmeside om Bavaria Filmstadt www.filmstadt.de.
Bavaria er kommerciel, men man får en oplevelse for pengene.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Sydtyskland

Hoteller i München
Rejser til Sydtyskland
Denne side er udskrevet d. 17. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/rom/orange-hotel-rome.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.