Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om USA

Læs mere om rejser til USA

Rejsetips af samme forfatter

Colorado – Spring Is In The Air
Rejsetips indsendt af:
Svenstrup
5. aug. 2012

Colorado – Spring Is In The Air

”It´s a long way from LV to Denver” som John Denver lettere omskrevet synger i ”Starwood In Aspen”. Og det er så rigtigt, som det næsten er sunget.
Fra det hektiske og fantastiske high tech miljø i Las Vegas og til den skønneste natur på kloden i staten Colorado. Det er simpelthen en mental rejse i tid, rum og sjæl.
Williams er stedet, hvor mange overnatter på ved mod Grand Canyon
Williams er stedet, hvor mange overnatter på ved mod Grand Canyon

Arizona – Gud beriger

Arizona blev i 1912 optaget som USA´s 48. delstat. Arizona grænser op til New Mexico, Utah, Californien og Nevada. Arizona bliver i folkemunde kaldt for ”Grand Canyon State” – og det siger vel meget godt, hvad denne stat er mest berømt for. Klimaet byder på varme somre og milde vintre. Omkring 40 kilometer fra byen Winslow ligger et sted kaldet Barringer. Her findes et af Verdens største og mest velbevarede nedslagssteder for meteorer – det er slet og ret et gigantisk hul midt i jordkloden. Phoenix er Arizonas største by med et befolkningstal på næsten 4 millioner. Staten har i dag cirka 7 millioner indbyggere, og Arizona dækker et areal på knapt 300.000 kvadratkilometer. Var Arizona ”et selvstændigt land”, ville det have Verdens 61. største økonomi – og dermed overgå lande som Finland, Irland og New Zealand. Demografisk set er Arizona også lidt speciel. Staten er den befolkningsmæssigt hurtigst voksende i hele USA. Staten har den tredje højeste andel af ”ægte” amerikanere med sine godt 300.000 indbyggere med oprindelig amerikansk baggrund. Dertil kommer, at godt 21% af Arizonas befolkning er af mexicansk afstamning. To af Arizonas vigtigste indtægtskilder er turisme og udvinding af kobber. Statens motto er ”Ditat Deus” = ”Gud Beriger”…
Grand Canyon – I mine øjne det smukkeste stykke natur på Kloden
Grand Canyon – I mine øjne det smukkeste stykke natur på Kloden

Grand Canyon – Ord rækker bare ikke

Grand Canyon er slet og ret et af de allersmukkeste stykker natur, vor Klode kan byde på. Slugten, som er beliggende i Arizona, er 446 kilometer lang og op til 26 kilometer bred. Slugten er cirka 1.600 meter dyb, og nede på bunden slanger den mudderrøde Colorado River sig igennem det forrevne klippelandskab. Grand Canyon besøges årligt af op imod 5 millioner gæster. Et typisk besøg i Grand Canyon består for en endagsturist af en bustur ud til Hermit Rest. Denne tur følges op med køreturen i egen bil langs ”Southern Rim”. Begge disse ture byder på et hav af fantastiske udkigssteder, hvor man slet og ret kommer til at gispe efter vejret. Man tror bare ikke sine egne øjne! Noget man ej heller bør snyde sig selv for er ”Grand Canyon Skywalk”, som er beliggende på den vestlige side af kløften. Her kan man føle sig som en ørn, der majestætisk svæver de 4.000 fod hen over slugtens bund. ”Skywalk” er en hesteskoformet bro, hvor det man går på, er en 2,5 tomme tyk krystalklar glasplade. ”Skywalk” stod færdig i 2008 efter at have været fire år undervejs. Byggeriet kostede 30 millioner dollars. Og så skal man ej heller glemme, at det tog Moder Natur og Colorado floden i fællesskab mere end 2 miliarder år at skabe dette fantastiske stykke natur.
Grand Canyon – Du flyver ligeså majestætisk som en ørn
Grand Canyon – Du flyver ligeså majestætisk som en ørn

Grand Canyon – Den dag Jorden forsvandt under fødderne

Når man besøger Grand Canyon bør man slet og ret unde sig selv en helikoptertur hen over dette fantastiske naturområde. Flyver man fra Grand Canyon Heliport er turene typisk på mellem 25 og 50 minutters varighed. Det første stykke flyves hen over Keibab National Forest – og pludseligt sker det – Jorden forsvinder under ens fødder og man svæver fri som en fugl ud over kanten af ”The Southern Rim”. Det er en helt usædvanlig oplevelse – et sug i maven af format og en af den slags oplevelser, man aldrig nogensinde vil glemme.
Monument Valley – Du kan slet og ret ikke undgå at tænke på John Wayne
Monument Valley – Du kan slet og ret ikke undgå at tænke på John Wayne

Monument Valley – På sporet af selveste John Wayne

Monument Valley er slet og ret ”det rigtige vesten”. Området er beliggende i den nordlige del af Arizona og ind i den sydlige del af Utah. Det er her i dette Navajo reservat, at instruktøren John Ford har ”skudt” 10 film og deriblandt de tre westerns ”She Wore A Yellow Ribbon”, ”The Searchers” og ”Stage Coach”, som alle har selveste John Wayne i hovedrollen. Også dele af Robert Zemeckis filmene ”Forrest Gump” og ”Tilbage Til Fremtiden 3” er optaget i Monument Valley. Det samme er en ny film med Johnny Depp – ”The Lone Ranger” – som skulle have premiere i slutningen af 2012. Området er helt fantastisk. De rødbrune klipper rejser sig majestætisk op af den golde ørkenslette, og man kan ikke undgå at blive totalt benovet. Og sådan har det været i tusinder af år. I fortiden fungerede klipperne nemlig også som betydningsfulde, religiøse monumenter for de indfødte amerikanere. På toppen af ”Rain God Mesa” findes der eksempelvis en hellig begravelsesplads. Man kan selv køre igennem parken på den 27 kilometer lange grusvej. Turen tager mellem 2 og 3 timer – og så kan man jo ellers drømme sig tilbage til den tid, da vesten virkelig var vild. Man kan også vælge at tage med på en guidet tur rundt i området. Det er ikke nogen helt billig oplevelse; men til gengæld kommer de guidede ture rundt på steder, hvor man ikke selv må køre. Vi valgte den guidede tur – man bør IKKE køre rundt i Monument Valley i egen bil. Grusvejene er stejle og MEGET hullede, så bilen risikerer let at lide overlast.
Four Corners – Grænserne er trukket i det absolutte ”Ingen Mands Land”
Four Corners – Grænserne er trukket i det absolutte ”Ingen Mands Land”

Four Corners – Rendezvous mellem fire stater

Four Corners er det eneste sted i USA, hvor hele fire stater mødes – nemlig Arizona, New Mexico, Utah og Colorado. Det første monument på stedet blev rejst i 1912. Monumentet er siden erstattet af det, man ser i dag. Stedet er beliggende meget langt fra ”alfavej” – der findes hverken rindende vand eller elektricitet i parken. Stedet drives af navajo indianerne, og der opkræves et beskedent gebyr ved indkørslen til området. Parken består nærmest kun af monumentet – en sten med en diameter på cirka 2 meter. Omkring monumentet er der opstillet en del boder, hvor indianerne sælger deres ualmindeligt smukke kunsthåndværk. Du kan roligt nøjes med at afsætte en halv times tid til dette sted – det er meget hurtigt overskuet.
Colorado – Der er vidunderligt ude Vestpå
Colorado – Der er vidunderligt ude Vestpå

Colorado – Bjergstaten i vest

Colorado blev optaget som USA´s 38. delstat tilbage i 1876. Staten grænser op til Nebraska, Kansas, New Mexico, Utah, Arizona, Wyoming og Oklahoma. Colorado har lige knapt 5 millioner indbyggere. Staten er faktisk opkaldt efter Colorado River – ordet Colorado er spansk og betyder noget i retning af ”farvet” med hentydning til flodens rødbrune vand. Folk begyndte for alvor at flytte til Colorado i 1859 grundet det store guldrush. Colorado er kendt som en rigtig bjergstat – og det er den eneste stat i USA, hvor alle landområder ligger mere end 1.000 meter over havets overflade. De vigtigste indtægtskilder i Colorado er landbruget (korn og kvæg) samt turismen – det sidste ikke mindst takket være statens mange fine skisportssteder.
Mesa Verde – Tiden står komplet stille
Mesa Verde – Tiden står komplet stille

Mesa Verde National Park – A place time has forgotten

Mesa Verde National Park i Colorado er på Unesco´s Verdensarvliste. Parken blev grundlagt tilbage i 1906, og den dækker et område på lidt over 200 kvadratkilometer. Mesa Verde betyder egentligt ”Green Table”. Parken byder på mere end 4.000 arkæologiske seværdigheder, og deriblandt 600 velbevarede ”cliff dwellings”. Der findes vist ikke noget dansk ord for disse, men en ”fri” oversættelse bliver til noget som ”huse eller rum, som er bygget i ly under et klippefremspring”. Disse ”boliger”, som er bygget af puebloindianerne, er faktisk noget af USA´s bedst bevarede historie, da de stammer tilbage fra omkring år 1.200. Puebloindianernes ophold i Mesa Verde kan dateres tilbage til omkring år 500. Parken byder på flere guidede ture til disse ”dwellings”. Turene har det tilfælles, at de ikke er særligt egnede for gangbesværede. Der er en del klatring på stiger samt nogle temmelig besværlige nedstigninger – vær MEGET bevidst omkring dine egne evner. Puebloindianerne er også kendt under navnet anasaziindianerne. Anasazierne var et gådefuldt folk, som forsvandt for næsten 800 år siden. En af de vel dokumenterede myter, der knytter sig til anasazierne er, at de var kannibaler. Kannibalismen skyldtes dog en lang periode med hungersnød – men netop den del af stammens historie vil ikke rigtigt give slip.
Royal Gorge Bridge – Broen med det slet skjulte formål
Royal Gorge Bridge – Broen med det slet skjulte formål

Royal Gorge Bridge – The highest highs, the lowest lows

Royal Gorge Bridge, der var færdigbygget i 1929, er bygget med et formål for øje: Turist Attraktion. Broen er beliggende i tema parken ”Royal Gorge Bridge & Park” nær Canon City i Colorado. Broen, som er en af Verdens højeste hængebroer, nærmest svæver i al sin spinkelhed hele 291 meter oppe over Arkansas River. En sjov detalje er, at ude midt på broen hænger der et skilt med teksten ”Fishing from the bridge is forbidden”. Når blæsten raser på dette sted, kan broen svinge så meget, at du næsten bliver søsyg. Og når du går ud på broen, kan du se kløften nedenunder gennem sprækkerne imellem broens slidte træplanker. Men oplevelsen er kolossal – og udsigten er fantastisk. Broen findes bare 100 meter fra indgangen til parken. Skal du unde dig selv en ekstra oplevelse i dette fantastiske naturområde, så tag en tur med Royal Gorge Route Railroad. Der er station i Canon City, og det er sikkert en god idé at booke billetter god tid i forvejen..
Pikes Peak – Der er koldt på toppen
Pikes Peak – Der er koldt på toppen

Pikes Peak – Goodbye Earth, hello sky

Pikes Peak er en af de mest berømte bjergtinder i Rocky Mountains. Tinden er beliggende bare 16 kilometer fra Colorado Springs. Man kan vælge at klatre op i skyerne på fire måder: Til fods, på cykel, med tog eller i egen bil. Turen derop i egen bil er på godt 31 kilometer – og ruten er asfalteret hele vejen. Undervejs er der et par restauranter og ”Besøgs Centre”. Årligt arrangeres et racerløb ”Pikes Peak International Hill Climb” – prøv at checke på YouTube – det er vildt. Pikes Peak er et ”must to see and a lifetime experience”. Rygterne siger, at det var på toppen af Pikes Peak, at sangen ”America The Beautiful” blev skrevet for mere end 100 år siden. Når man kommer op på bjergets top, er man 4.300 meter over havoverfladen – og luften er meget tynd. Man kan derfor få det dårligt – svimmelhed og/eller dårlig mave. Svimmelheden går over, når man kører ned igen – den dårlige mave er det nok bedst at kurere på stedet!
Cripple Creek – There´s a first time for everything
Cripple Creek – There´s a first time for everything

Cripple Creek – En gang skal jo være den første

En gang skal jo være den første – så da vi kom til Cripple Creek fik jeg lyst til at gå på bordel. Det lyder voldsomt – men bordellet lukkede for ”offentligheden” i 1916, og i dag fremstår stedet som museum, hvilket det har gjort siden 1958. Vi fik en meget levendegjort rundvisning af en frisk og meget humørfyldt ældre dame på 85 år. Hun havde arbejdet på bordellet (som hun sagde) siden 1968. Bordellet havde været forbeholdt byens elite. For at kunne blive ”kunde”, skulle man søge om det på trods af, at prostitution var ulovligt på den tid. Blev man ”godkendt”, var et besøg en dyr fornøjelse. En aftens ”selskab” kostede 50 dollars – en nats ”selskab” 250 dollars (hvilket svarer til 9.000 dollars i dag). Gennemsnitligt arbejdede pigerne på stedet i to år, for så havde de fundet, hvad de ledte efter – nemlig en rig ægtemand. I 1890´erne var Cripple Creek og dens naboby Victor et par vaskeægte guldminebyer. Der lå faktisk mere end 500 miner i området, som er beliggende i godt 3.000 meters højde. Dengang boede der op mod 40.000 indbyggere på stedet. I dag bor der blot omkring 1.200 mennesker i Cripple Creek, som nu til dags er både et historisk mindesmærke og en aktiv casinoby.
Colorado Springs – Søger byen en ny indbygger, melder jeg mig gerne
Colorado Springs – Søger byen en ny indbygger, melder jeg mig gerne

Colorado Springs – Måske Verdens bedste by at bo i

Colorado Springs er næstefter Denver den største by i Colorado med dens godt 400.000 indbyggere – og dermed er byen nummer 41 på listen over de største byer i USA. Byen er beliggende næsten 1850 meter over havets overflade. Colorado Springs ligger tæt på en af de allermest berømte bjergtoppe i staterne; nemlig det 4.300 meter høje Pikes Peak på den østlige side af Rocky Mountains. Skal man finde et godt sted at bo i USA, må Colorado Springs være en super kandidat til den titel. I ”Money Magazine” i 2006 blev byen kåret til ”The Number One Best City To Live In”. Byen er ”fysisk set” nærmest gigantisk, da den dækker et areal på næsten 500 kvadratkilometer.

Blot et par uger efter, at vi havde været i området, begyndte en voldsom skovbrand at hærge Colorado Springs. Mere end 300 huse brændte ned til grunden – og 32.000 mennesker måtte evakueres. Evakueringen var ikke så let endda, da servicestationerne var lukkede grundet brandfaren. Hvor skulle man så lige finde benzin til sin bil? Det var den værste skovbrand i områdets historie. Årsagen til branden var ukendt; men rekordhøje temperaturer og ekstrem lav luftfugtighed gav branden ”gode” vilkår til at brede sig i.
Denver – Stoppestedet på vej op mod skyerne
Denver – Stoppestedet på vej op mod skyerne

Denver – The city in the skies

Denver er Colorados hovedstad og statens befolkningsmæssigt største by. Denver blev grundlagt som en mineby tilbage i 1858. Byen blev grundlagt af en flok guldgravere – og Denvers første navn var Montana City. Byen har knapt 600.000 indbyggere – med forstæder løber antallet dog op i næsten 2,5 millioner. De 600.000 indbyggere gør Denver til USA´s 24. største by, og den dækker et areal på godt 400 kvadratkilometer. Denver International Airport, som åbnede i 1995, er en af USA´s største lufthavne. Denver er også kendt for at huse det amerikanske fodboldhold ”Denver Broncos”, som i 2012 satte sig selv i sportens avisoverskrifter, da man skrev kontrakt med stjerne quarterbacken Peyton Manning. Denvers øgenavn er ”Mile High City”, da byen er beliggende i præcist 1 mils (1,6 kilometers) højde. Denver er også kendt som et sted med meget solskin. Faktisk skinner solen mere her end i Honolulu på Hawaii. Kun godt 30 kilometer fra Denver ligger en af USA´s smukkeste bjergkæder; nemlig ”Rocky Mountains”.
Rocky Mountain National Park – Du hører John Denvers stemme i vinden
Rocky Mountain National Park – Du hører John Denvers stemme i vinden

Rocky Mountain National Park – Så bliver naturen bare ikke smukkere

Rocky Mountain National Park i Colorado er en fantastisk oplevelse. Parken dækker over et samlet areal på godt 1.000 kvadratkilometer. Parken ”rummer” næsten 600 kilometer stier, 150 søer, godt 700 kilometer vandløb og 60 bjergtoppe højere end 3.700 meter. Højeste punkt er Longs Peak med sine knapt 4.350 meter. Et par steder, man ikke må snyde sig selv for, er Bear Lake samt en køretur på Trail Ridge Road – en vaskeægte ”scenic route”, som forbinder Estes Park og Grand Lake. Køreturen på Trail Ridge Road har ry for at være en af Nordamerikas smukkeste. Skal jeg kåre ”Top 5” over de smukkeste køreture, jeg i mit liv har foretaget, er dette en af dem. Der er dramatik, der er natur, der er flora, og der er dyreliv på hver eneste kilometer, du kører. Grand Lake er den største og dybeste ”naturlige” sø i Colorado. Søen når en dybde på knapt 90 meter og har en kystlinje på lidt under 7 kilometer. Ute indianerne kaldte oprindeligt søen for ”Spirit Lake”. De troede, at ånderne boede i det kolde vand, og derfor holdt utierne sig langt væk fra søen. Vær opmærksom på, at grundet meget snefald i området kan store dele af vejnettet gennem Rocky Mountain National Park være lukket i perioden Oktober-Maj. Snefald kan forekomme så sent som i Juli måned. Dertil kommer massiv trafik på de store besøgsdage i sommermånederne. Trafikken på de store dage kan være så voldsom, at du ikke selv kan/må køre til Bear Lake. Så må man tage en bus i stedet – men tro mig, det er alle besværlighederne værd.
Stanley Hotel i Estes Park – Forget it Flora
Stanley Hotel i Estes Park – Forget it Flora

Estes Park – Og hotellet hvor det spøger året rundt

Estes Park er en yderst populær sommerresidens, som danner ”hovedkvarter” for Rocky Mountain National Park. I Estes Park ligger ”Stanley Hotel”, som blev verdensberømt via filmatiseringen af Stephen King romanen ”The Shining” (på dansk ”Ondskabens Hotel”) – en film der havde Jack Nicholson i hovedrollen. Filmen foregår på Stanley Hotel – men den er faktisk filmet på Timberline Lodge i Oregon (så meget for den ”romantik”). En stor del af romanen skrev Stephen King efter sigende på værelse 217. Et ophold på dette Stanley Hotel er absolut ikke for sarte sjæle. Rygterne siger, at Flora Stanley, som var gift med hotellets indehaver, da stedet åbnede i 1909, stadig holder rigtig meget af at spille klaver midt om natten. Vil du have dig et godt, gammeldags gys (eller blot have håret til at stritte uden brug af voks eller andre hårkemikalier), så indlogér dig utrygt på hotellets 4. sal – og helst på værelse 401. Hotellet ligger i den dyre ende af skalaen – men det har også haft adskillige berømte gæster såsom den tidligere præsident Theodore Roosevelt samt kejseren og kejserinden af Japan.

Ellers er Estes Park en rigtig hyggelig og smuk by. Tag en gåtur ned af hovedgaden Elkhorn Avenue. Du er aldrig i tvivl om, at du nu befinder dig i ”elgenes land”. Faktisk siger man på disse kanter, at de største forhindringer på golfbanerne er græssende elge. At ”elgene” så (primært) er wapiti hjorte, er en ganske anden sag – en ”elk” er og bliver stadig en ordentlig kleppert.
Aspen – Skiløjperne krammer nærmest den skønne by
Aspen – Skiløjperne krammer nærmest den skønne by

Aspen – Paradiset venter i The Rockies

Aspen er i bund og grund en ganske lille by med sine blot 6.500 indbyggere. Men når sneen falder, vågner byen til live af sin Tornerosesøvn. Aspen er slet og ret et af de mest mondæne (og dyre) skisportssteder i hele USA. Faktisk er boligpriserne i byen de dyreste i hele Nordamerika. Aspens historie går tilbage til 1879, da den blev grundlagt som en minelejr. Byens første navn var Ute City (opkaldt efter indianerstammen), og fra 1880 blev navnet så ændret til Aspen. Minedriften (primært sølvminer) ophørte omkring år 1930, hvor skisporten så småt tog over for nærmest at eksplodere i årene efter den 2. verdenskrig. I 1977 kom byen også på verdenskortet, da seriemorderen Ted Bundy flygtede fra Aspens fængsel – han forblev på fri fod i 6 dage. Byen ”optræder” også i den ganske morsomme Jim Carrey film ”Dumb And Dumber” fra 1994. Mange kendisser har deres vinterresidens i byen. Eksempelvis ejer skuespilleren Jack Nicholson ”en lille hytte” på 2564 Maroon Creek Road. Huset blev sat til salg i 2012 til den nette sum af 85 millioner danske kroner. Men for den pris får du også fem badeværelser og godt 550 kvadratmeter at boltre dig på. Jack Nicholsons hus er blot det 19. dyreste i Aspen. En anden af Aspens berømte boligejere er russeren Roman Abramovich, som af Forbes rangeres som Verdens 51. rigeste person. Andre berømtheder, du kan være heldig at støde på i Aspen, er Bill Clinton, Arnold Schwarzenegger, Charlie Sheen, Kevin Costner, Paul Simon, Don Johnson ”and the list goes on and on”. Og så skal man heller ikke kimse af køreturen til Aspen. Kører man igennem Independence Pass undervejs får man sig lige en lille ekstra en ”på opleveren”. Passet ligger i godt 4.000 meters højde – og hele stedet domineres af sne, klipper og tundra.
Starwood – Musikken lyder stadig i gaderne
Starwood – Musikken lyder stadig i gaderne

Starwood – Og en ganske berømt tidligere beboer

Ganske tæt på Aspen ligger den lille bydel Starwood. Man kan ikke komme ”ind” i Starwood, da hele bydelen er privat område. Her boede sangeren og musikeren John Denver på 570 Johnson Drive fra 1970 og frem til sin alt for tidlige død ved et flystyrt i Monterey Bay i Californien i 1997. John Denver har skrevet en sang dedikeret til ”sin” by; nemlig ”Starwood In Aspen”. Mange af John Denvers tekster handlede om hans kærlighed til naturen i almindelighed og til Rocky Mountains i særdeleshed. Hans aske blev spredt i vinden på en smuk efterårsdag i ”The Rockies” – han blev blot 54 år gammel.
Black Canyon – Der er lang vej til bunden
Black Canyon – Der er lang vej til bunden

Gunnison National Park – Dagen bliver til nat på bunden af Black Canyon

Gunnison National Park er beliggende i den vestlige del af Colorado. Et smukt og dramatisk syn i parken er Gunnison River, som løber igennem hele parken og har et fald på cirka 5 meter pr. kilometer. Black Canyon er et andet yderst seværdigt sted. Det har fået sit navn grundet det faktum, at denne canyon er så smal, at sollyset sjældent når ned til slugtens bund. Det manglende sollys gør, at klippesiderne forekommer at være sorte. Klipperne rejser sig op til 700 meter over slugtens bund, og på sit smalleste punkt er Black Canyon blot 12 meter bred. Parkens absolutte hovedattraktion er en ”scenic route” på godt 10 kilometer, som følger slugtens sydlige kant (”southern rim”). Vejen er fuldt asfalteret, og undervejs er der masser af steder, hvor man kan holde ind og fotografere direkte ned i slugten. Et yderst dramatisk syn skulle jeg hilse og sige.
Colorado National Monument – Den billigste måde du kan komme til Månen på
Colorado National Monument – Den billigste måde du kan komme til Månen på

Colorado National Monument – Som en rejse til Månen

Colorado National Monument blev først udforsket af John Otto i begyndelsen af det 20. århundrede. Otto faldt for stedets monumentale skønhed, og han begyndte helt alene at anlægge stier rundt i området. Sådan noget har det med at rygtes, og pludseligt blev der udsendt en delegation fra den nærliggende by Grand Junction. Delegationen roste Otto for hans arbejde, og den lokale avis begyndte i 1909 på lidt lobbyisme – parken skulle gøres til Nationalpark. Dette skete aldrig; men i 1911 blev parken etableret som Colorado National Monument og formedelst en dollar om måneden blev John Otto hyret som parkens første ranger. Han boede i et telt i selve parken, og igennem de næste 16 år udbyggede han ”sit” stisystem. John Otto blev gift med Beatrice i 1911 – det ægteskab holdt dog kun nogle få uger, da ”damen” mærkværdigvis ikke ville bo i telt! Parken er et sandt paradis, hvis man har lyst til at fotografere. Specielt i det tidlige morgenlys er farverne helt exceptionelle. Klipperne, som er op til 225 millioner år gamle, er på det nærmeste ildrøde. I 1980´erne opnåede parken så endeligt sin velfortjente berømmelse , da det internationalt kendte cykelløb ”Coors Classic” lagde en etape igennem parken. Etapen blev kendt som ”The Tour Of The Moon” grundet de fantastiske landskaber, som passeres via den godt 35 kilometer lange Rim Rock Drive, som er den eneste reelle vej igennem parken. Langs vejen er der adskillige rastepladser, hvor man kan holde ind til siden og nyde de spektakulære syn, som viser sig for ens øjne. Men vær klar til at miste pusten – her er så fantastisk flot, at det gør helt ondt.
The loneliest road in America – Ensomheden er din passager på bagsædet
The loneliest road in America – Ensomheden er din passager på bagsædet

The Loneliest Road In America – Palle er helt alene i Verden

Når man krydser fra Colorado National Monument og mod Wendover i Utah kan man ”pr. automatik” komme til at køre på US Route 50. Denne vejstrækning tager sin begyndelse i Californiens hovedstad Sacramento og har ”endestation” i Ocean City i Maryland på Østkysten. Vejen går også igennem Nevada – og her er en strækning ”kåret” som ”The Loneliest Road In America” – det er ikke just et sted, hvor trafikpropper er en daglig begivenhed. Det er heller ikke en strækning, hvor det ligefrem vrimler med tankstationer og overnatningsuligheder. Til gengæld gav strækningen forfatteren Stephen King inspiration til hans novelle ”Desperation”. Og er du bange for ensomhed, så er netop ”desperation” måske den følelse, du kan få ved at køre på denne vejstrækning.
Salt Lake City - Illusionerne lurer i morgenlyset over Great Salt Lake
Salt Lake City - Illusionerne lurer i morgenlyset over Great Salt Lake

Utah – Mormonstaten i Vest

I begyndelsen af 1896 blev Utah optaget som USA´s 45. delstat. Utah grænser op til Colorado, Idaho, Arizona, Nevada, New Mexico og Wyoming. Navnet ”Utah” stammer fra Ute indianernes sprogbrug, og det betyder noget i retning af ”folk fra bjergene”. Utah er arealmæssigt på cirka 220.000 kvadratkilometer og har et befolkningstal på godt 2,7 millioner, hvoraf knapt 60% er mormoner. Utah er i dag kendt for sin smukke natur ikke mindst takket være nationalparkerne Bryce og Zion. Som et lille trist kuriosum kan det nævnes, at flerkoneri på disse kanter blev forbudt ved lov tilbage i 1890´erne.
Utah - Flerkoneri er desværre afskaffet, men her er stadig skønt
Utah - Flerkoneri er desværre afskaffet, men her er stadig skønt

Salt Lake City – Saltsletten, bjergene og byen midt imellem

Salt Lake City er hovedstaden i staten Utah. Byen blev grundlagt i 1847 af mormonen Brigham Young og hans tro følgesvende. Byen har knapt 190.000 indbyggere, hvoraf under halvdelen i dag er mormoner. Det verdensberømte kor ”Mormon Tabernacle Choir” har hjemby i Salt Lake City. Byen er beliggende i en dal i Rocky Mountains, og den er beliggende i godt 1.500 meters højde. I 2002 var Salt Lake City vært for De Olympiske Vinterlege. Faktisk kan man på en varm sommerdag køre fra downtown og op i bjergene – og stå på ski blot en halv time senere. Byen har også lagt location til Hollywood produktioner som ”Dumb And Dumber”, ”Pirates Of The Caribbean: At The World´s End” og ”The World´s Fastest Indian”. En af byens største seværdigheder er ”Salt Lake Temple”, som dog ikke er åben for offentligheden. Og så er der lige det med beliggenheden: The Rockies på den ene side og Great Salt Lake på den anden – så bliver det ikke mere dramatisk.
Bonneville – A man without his dreamcar
Bonneville – A man without his dreamcar

Bonneville – Stedet for alle os biltosser

Bonneville Speedway er en del af Bonneville Salt Flats beliggende nær Wendover i Utah – blot 200 kilometer fra Salt Lake City. Stedet blev først benyttet til motorsport helt tilbage i 1912. Her på den store saltsø er der sat et utal af hastighedsrekorder på såvel to som fire hjul – og i alt hvad der overhovedet kan køres i eller på. I 1935 blev den første unikke hastighedsrekord på landjorden sat på dette sted. Sir Malcolm Campbell kørte i ”Blue Bird” (som er udstillet på bilmuseet på Daytona International Speedway i Florida) 485 kilometer i timen. Og i 1970 formåede Gary Gabelich at runde den magiske grænse – 1000 kilometer i timen – i raketkøretøjet ”Blue Flame”. Og endelig en dag i September måned 1997 blev lydmuren gennembrudt til lands, da Andy Green forcerede Mach 1 med 1.149 kilometer i timen i ”Thrust SSC”. Det skete som en smuk gestus præcis 50 år og en dag efter, at Chuck Yeager havde gennembrudt lydmuren i luften. Et stort tilløbsstykke i Bonneville er, når der årligt i August måned arrangeres ”Speed Week”. Så får byen omkring 10.000 gæster ekstra.
Wendover – Her får du historien omkring ”Enola Gay”
Wendover – Her får du historien omkring ”Enola Gay”

Wendover – To verdener i ”Den delte by”

Byen Wendover er også en ”sjov” størrelse. Byen er ikke særlig stor; men grænsen mellem Utah og Nevada ”skærer” nærmest byen over i to. Grænsen er som sådan ikke markeret; men man er aldrig i tvivl om, når man krydser ”den” og kører ind i Nevada – så er der nemlig store casinoer på begge sider af vejen.
Wendover er også byen, som huser de gamle hangarer og barakbygninger til bombeflyet ”Enola Gay”. Det var det fly, som den 6. August 1945 ”smed” den første af de to altafgørende atombomber over Japan under den 2. Verdenskrig. ”Enola Gay” var faktisk opkaldt efter pilotens mor.
Bryce Canyon – Mød op ved daggry og få dig dit livs smukkeste naturoplevelse
Bryce Canyon – Mød op ved daggry og få dig dit livs smukkeste naturoplevelse

Bryce Canyon – Der er magi i morgenlyset

Bryce Canyon Nationalpark blev grundlagt i 1928 og er beliggende i det sydvestlige Utah. Parken ligger 2.500 meter over havets overflade og dækker et areal på cirka 150 kvadratkilometer. Omkring år 1850 slog de første hvide nybyggere sig ned i området – og i 1875 kom en mormonsk pioner ved navn Ebenezer Bryce til stedet – og han endte med at få hele dette fantastiske område opkaldt efter sig. Bryce Canyon ligger temmelig afsides, og det er nok årsagen til at stedet kun besøges af godt 800.000 gæster årligt. Det var også i dette ekstremt dramatiske naturområde, at Danny Boyle i 2010 ”skød” sin film ”127 Hours” – en film som blev nomineret til hele 6 Oscars. Stedet byder på nogle helt igennem spektakulære klippeformationer, som især i morgenlysets første stråler udviser en skønhed, som man ikke finder ret mange andre steder på Kloden. Skal du i Bryce Canyon, så book hotel lige udenfor parken – så er du klar, når dagen gryr. Men book i god tid – der er rift om værelserne.
Zion – Skabt en dag, hvor Moder Natur var i sit es
Zion – Skabt en dag, hvor Moder Natur var i sit es

Zion National Park – Englenes landingsplads

Zion National Park er beliggende tæt på Bryce Canyon i det vestlige Utah. Parken blev grundlagt i 1919. Området er beliggende imellem 1100 og 2700 meter over havets overflade, og det dækker et areal på næsten 600 kvadratkilometer. Zion besøges årligt af over 2,5 millioner gæster. Netop de mange gæster begyndte at give trafikproblemer tilbage i 1990´erne. Derfor er ”The Scenic Route” igennem den smalle canyon i dag lukket for privat kørsel i perioden April-Oktober. Bilen parkeres derfor ved ”visitor center”, og derfra tager man så en gratis, guidet bustur igennem Zion Canyon. Så ser man på afslappende vis det allersmukkeste, som parken kan byde på – og det er ikke så lidt. Zion er egentligt et gammel hebraisk ord, som betyder noget i retning af ”Sted man flygter hen til”. Selve Zion Canyon er godt 24 kilometer lang og næsten 800 meter dyb. En smuk køretur kan foretages på den 8 kilometer lange Zion-Mount Carmel Highway. Rent illustrativt kaldes et af de højest beliggende steder i Zion for ”Angels Landing Trail”. Nogle af Zions mange faste beboere er 19 arter af flagermus, 32 arter af krybdyr og næsten 300 forskellige arter af fugle. Så er du meget interesseret i dyreliv, er Zion så sandelig stedet at ”flygte hen til”.
Las Vegas – Ikke det værste sted at starte og slutte en fantastisk rejse
Las Vegas – Ikke det værste sted at starte og slutte en fantastisk rejse

Colorado - ”Spring is in the air – There´s magic everywhere”

Den overskrift er snuppet fra en sangtitel (”When You´re Young And In Love” – et soulhit fra 60´erne med Ruby & The Romantics) – og ordene beskriver på bedste vis vor 4. tur til USA. Det blev slet og ret en af vore bedste og største ferieoplevelser nogensinde.

Man kan også sige, at det var en tur til ”John Land” – John Wayne, John Ford, John Denver, John Otto og ikke mindst John Deere.

Hotellerne bookede vi ”on the road”. Vi bookede oftest nogle dage frem i tiden – en god måde at komme stress og jag til livs på. Hvornår vi ankom til hotellet, var dermed ”lige meget” – værelset var reserveret og kreditkortoplysningerne afgivet, og vi var dermed sikre på, at vi havde logi for natten.

Vor USA tur startede og sluttede med nogle dage i Las Vegas. Først i området omkring The Strip og slutteligt i Fremont bydelen. Rejsen blev foretaget i maj/juni måned, og vejret var fantastisk. Vi havde et par nætter med frost oppe i bjegene; men dagtemperaturerne var aldrig under 25 grader – og vi havde ingen dage med hverken regn (eller blot skyer for den sags skyld).

”Skal man opleve Verdens største forlystelsesparker, skal man tage til Florida. Skal man opleve sol og sommer, skal man tage til Californien. Skal man opleve puls, skal man tage til Washington DC. Skal man opleve Verdens i særklasse smukkeste natur, skal man tage til Colorado”.

Det postulat vil jeg stå ved – og det til evig tid.
Shaking hands with a friend of mine – Jack Nicholson fulgte med os på rundturen
Shaking hands with a friend of mine – Jack Nicholson fulgte med os på rundturen

Evaluering af vor ferie til Colorado og ”nærmeste omegn”

Godt:
- Nærmest ubeskrivelig smuk natur
- Prisniveau
- Oplevelser overalt
- Amerikanernes venlighed og åbenhed
- Ikke alt for mange turister
- Masser af solskin
Mindre godt:
- Man vil bare slet ikke hjem igen
- Høje temperaturer i sommermånederne
- Lang flyvetid fra Danmark
- Ellers absolut intet

Stjerner: 7/6

”So much too see, so little time” – dette område er ikke lige noget, man bliver færdig med på knapt tre uger. ”Colorado & Nærmeste Omegn” byder bare på noget af Verdens smukkeste natur. Og på tre uger når man kun at ”røre ved overfladen”. Selv om vi har fået en bunke af kæmpe oplevelser, er vi også gået glip af en masse. Det har den åbenlyse fordel, at vi slet og ret er nødt til at tage tilbage. Havde jeg muligheden for det (eller var jeg en del år yngre), kunne den returbillet såmænd godt konverteres til en one way ticket.
”Colorado – I Love You”!

Kommentarer til rejsetippet om USA

Colorado - Spring Is In The Air

09/08 2012 Ole Gertsen

Hej Morten…
Tro mig – turen var helt fantastisk. Jeg var klar over, at vi skulle se storslået natur – alligevel blev jeg kolossalt overrasket over, hvor utrolig smuk naturen i Colorado i virkeligheden er. Jeg forstår John Denver og hans kærlighed til hans ”hjemstat” til fulde efter, at jeg selv har været der.

Vi brugte 18 dage på turen – de 6 dage var i Las Vegas, og resten blev brugt ”on the road”. Der ligger en masse fine film på YouTube fra de områder, vi var i.

Og så er der alt det, vi ikke fik set: Spøgelsesbyerne (som der er 640 styk tilbage af i Colorado), The Wave (et fantastisk klippeområde cirka 250 kilometer fra Bryce), Las Vegas Motor Speedway, Valley of Fire, Lake Mead, Groom Lake/Area 51, togturen med ”Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad” og alt det andet. Jo, der er nok at tage over og kigge på en anden gang…

Stor rejsehilsen fra
Ole

Tak for en levende beskrivelse

09/08 2012 Morten Christensen
Det lader til at I har haft en fantastisk tur og set både de kendte steder/attraktioner og nogle (for mig) mindre kendte steder.

Hvor længe var i om turen ?
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til New York

Hoteller i USA
Rejser til New York
Denne side er udskrevet d. 24. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/piemonte/acqui-terme/hotel-roma-imperial-sommerferie.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.