Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Vestlige

Læs mere om rejser til Vestlige

Rejsetips af samme forfatter

Fra Santa Fe og Carlsbad
Rejsetips indsendt af:
Brøndby
13. jan. 2014

Fra Santa Fe og Carlsbad

Jeg har besøgt New Mexico flere gange, men ved de første besøg kun i ganske få minutter; nemlig i forbindelse med besøg ved Four Corners Monument i det nordvestligste hjørne af staten, det eneste sted i USA, hvor fire stater mødes.
New Mexico har imidlertid meget mere at se på, hvilket jeg fik bekræftet ved mit seneste besøg, og staten står da også for tur igen, på den næste tur til USA. Her er nogle få ting, der er værd at se.
Den centrale plads i Santa Fe, The Plaza-
Den centrale plads i Santa Fe, The Plaza-

Santa Fe

Santa Fe er statens hovedstad, og den er indehaver af mindst to hovedstadsrekorder. Byen blev grundlagt af spanierne i 1607, under det imponerende navn Villa Real de la Santa Fé de San Francisco de Asís. Den har været hovedstad i området siden 1610, og den er dermed den ældste statshovedstad i USA. Med sin beliggenhed i 2.134 meters højde over havet, er det også den højest beliggende statshovedstad i USA. Derimod er den meget langt fra at være den største. Selve byen har under 70.000 indbyggere, mens "hovedstadsområdet" har omkring det dobbelte.

De få indbyggere er med til at give byen et hyggeligt, provinsielt (i ordets bedste betydning) indtryk. Næsten 50 % af befolkningen er stadig af spansk (og indiansk) afstamning, og mange af dens huse er bygget af adobe dels i gammel spansk stil, dels i endnu ældre indiansk pueblostil, også selv om de er moderne. Byen har en central plads, The Plaza, hvor man blandt andet kan finde en mindesten, der markerer afslutningen af "The Santa Fe Trail", en rute, der førte fra Franklin i Missiouri til Santa Fe. På The Plaza er der ofte underholdning, og der er altid mange mennesker., som ser ud til at nyde livet i et dejligt, roligt, tempo
Museum of Contempprary Indian Arts
Museum of Contempprary Indian Arts

Tag på museer

Byen har mange museer, og mange af disse ligger inden for gåafstand fra pladsen, blandt andre et museum for kunstneren Georgia o'Keeffe, New Mexico Museum of Art og Institute of American Indian Arts. Desuden flere andre museer, og endnu flere på Museum Hill.

Georgia o'Keeffe museet, 217 Johnson St, er åbent hver dag mellem 10 og 17, og entreen er $ 12, hvis man ikke er indbygger i New Mexico eller over 60. Seniorer betaler kun $ 10.
http://www.okeeffemuseum.org/

New Mexico Museum of Art, 107 West Palace Avenue, har åbent tirsdag til søndag mellem 10 og 17, og i sommerhalvåret ligeledes mandag samme tid. Fra maj til oktober er der gratis entre om fredagen mellem 17 og 20. Ellers er prisen $ 9. Der kan købes forskellige kort, som giver adgang til flere museer med en pæn rabat.
http://www.nmartmuseum.org/

Institute of American Indian Arts, 108 Cathedral Place, har åbent mandag samt onsdag til lørdag fra 10 til 17., og søndag fra 12 til 17. Museet er lukket om tirsdagen. Entreen er $ 10 og det halve, hvis man er fyldt 62. Oprindelige amerikanere (indianere) har gratis adgang.
http://www.iaia.edu/museum/
Palace of the Governors
Palace of the Governors

Palace of the Governors

Ved pladsens nordside ligger det såkaldte "Palace of the Governors", ikke at forveksle med Governor's Mansion, som er den nuværende guvernørbolig. Palace of the Governors er det tidligere hjemsted for New Mexicos guvernører. Bygningen, der er en adobebygning, er opført i 1610, af den daværende spanske guvernør over området. Siden har spanske, mexicanske og amerikanske guvernører haft til huse her og bygningen er den ældste offentlige bygning i kontinuert brug i USA. Blandt de amerikanske guvernører, der har boet i bygningen, er Lewis Wallace, forfatteren til Ben Hur, som gjorde denne roman færdig mens han boede i huset. I dag er bygningen museum, og uden for sælger indianere kunsthåndværk og souvenirs.

Palace of the Governors, 105 W Palace Avenue, har åbent mellem 10 og 17 alle dage mellem Memorial Day og oktober, men holder lukket om mandagen resten af året. Entreprisen er $ 9. Adgang til museet kan købes sammen med adgang til andre museer, se ovenfor. Prisen er i så fald lavere.
http://www.palaceofthegovernors.org
Domkriken i aftenlys. I baggrunden til venstre ses statuen af Kateri Tekakwitha
Domkriken i aftenlys. I baggrunden til venstre ses statuen af Kateri Tekakwitha

Interessante kirker

I byen findes også mange interessante kirker, blandt andet den, der skulle være USA's ældste kirke, nemlig Chapel of San Miguel også kendt som Mission of San Miguel, bygget mellem 1610 og 1626. Bygningen blev brændt ned under det, som kaldes Pueblo Revolten i 1680, og den nuværende bygning er fra 1710.
Kirken ligger på 401 Old Santa Fe Trail og adgangen er gratis.

Gratis adgang er der også til Cathedral Basilica of Saint Francis of Assisi, byens katolske domkirke. Kirken er meget smukt udsmykket og er blandt andet kendt for sine bronzedøre og sine glasmosaikker. Uden for kirken står forskellige statuer, blandt andre en statue af Kateri Tekakwitha, den første amerikanske indianer, som blev helgenkåret af pave Benedikt XVI i oktober 2012.

Cathedral Basilica of St. Francis of Assisi
131 Cathedral Place
http://www.cbsfa.org/

Begge kirker er et besøg værd.
Hotellet La Fonda on the Plaza med The Bell Tower.
Hotellet La Fonda on the Plaza med The Bell Tower.

Nyd livet - men pas på solen

Har man ikke lyst så mange aktiviteter, kan man bare sidde og nyde livet på the Plaza – det er en fornøjelse. Vær opmærksom på, at såfremt I kommer til Santa Fe i bil, kan det være endog meget svært at finde en parkeringsplads i centrum. Der ligger et betalingsparkeringshus på hjørnet af Cathedral Place og East San Francisco Street (ensrettet mod Cathedral Place), 100 meter øst for The Plaza, men også dette bliver hurtigt fyldt op. Der er mange spisesteder omkring The Plaze og i gaderne nær pladsen. Selv har jeg med fornøjelse spist på Burro Alley Cafe på West San Francisco Street, og der er en fin restaurant på det imponerende hotel La Fonda on the Plaza. Her kan man også nyde en drink i baren i The Bell Tower. Pas på solen i dagtimerne. Gennemsnitstemperaturen i juli ligger omkring 30 for hele døgnet, og i dagtimerne kan den sagtens være 40 eller mere, så tag vand med, hvis I vil ud på en spadseretur.
Landskab syd for Santa Fe på en sommerdag
Landskab syd for Santa Fe på en sommerdag

Fra Santa Fe mod syd

Fra Santa Fe til Carlsbad længere mod syd er der omkring 275 miles eller 435 km ad US Route 285. Så snart man er kommet ud af bjergene omkring Santa Fe, går turen gennem ret ensformige prærie- og ørkenlandskaber, hvor det eneste, der bryder ensformigheden er en ko eller to i ny og næ. Efter omkring 300 km begynder man at ane grønne områder forude, og de bliver flere og flere, jo længere man kommer. Det er tegn på at man nærmer sig byen Roswell, der blandt andet er kendt for sit overrislingslandbrug.
UFO Museet i Roswell
UFO Museet i Roswell

Roswell

Det andet Roswell er kendt for, er Ufoer. Byen er USA’s UFO hovedstad, selv om andre steder påberåber sig samme ære. Mange mennesker fastholder at et UFO styrtede ned uden for Roswell i 1947, og at USA’s militær fjernede såvel rumskib som rummænd til en hemmelig base, hvor de udforsker rumvæsenernes teknologi. At byen har et forhold til rumvæsener, får man ikke lov til at glemme. Statuer af grønne rumvæsener optræder flere steder i byen, og man har også et internationalt UFO museum.
Rsoweel er amtssæde for Chaves County, og er med sine knap 50.000 indbyggere den femtestørste by i New Mexico. I byen findes Chaves Countys imponerende domhus fra 1911.

International UFO Museum and Research Center, 114 N Main Street. Åbent dagligt mellem 9 og 17. Entre voksne $5, børn mellem 5 og 15 $ 2. Børn under 5 gratis. Seniorer (over 65) $ 3.
http://www.roswellufomuseum.com/
Forladt hus uden for Artesia
Forladt hus uden for Artesia

Fotografering forbudt i Artesia

Knap 100 km syd for Roswell kommer man til byen Artesia. Her findes det største olieraffinaderi i New Mexico, men det er åbenbart meget hemmeligt, for da vi stoppede for at tage et billede af stedet, kørte en Deputy Sheriff op på siden af os. Vi troede at vi hold ulovligt, men han kundgjorde at fotografering var forbudt, og bad os om at slette de billeder af raffinaderiet, som vi havde taget – så det gjorde vi mens han så på. Derefter kunne vi bare køre videre. Byen er også kendt for Abo Elementary School, der dels var skole, dels var et beskyttelsesrum, som kunne huse og havde forsyninger til omkring 2.000 mennesker i tilfælde af atomkrig. Bygningen, der ligger på 1802 Center Avenue, er i dag nedlagt som såvel skole som beskyttelsesrum og anvendes som lager. I byens udkant så vi mange forladte huse, som bare stod og faldt sammen, formodentlig fraflyttet i nattens m,ulm og mørke, fordi ejerne ikke længere havde råd til huslejen.
En blandt mange klapperslangearter i Living Desert Zoo
En blandt mange klapperslangearter i Living Desert Zoo

Carlsbad

Fra Artesia er der ca. 60 km tilbage til Carlsbad, som ikke er verdens mest ophidsende by at besøge. Da vi spurgte en yngre lokal indbygger, om hvad der skete i byen, var hendes svar ”Absolutely nothing!” Helt så kedelig er byen og dens omegn imidlertid ikke.

Allerede i den nordlige ende af byen finder man faktisk hele to ting. Hvis man kommer nord fra ad US 285, ser man skilte til Living Deserts Zoo and Gardens State Park. For at finde stedet, skal man dreje til højre af Skyline Road og følge den op ad bakken til man kommer til stedet. Living Desert er som navnet antyder en zoologisk og botanisk have, som er karakteristisk ved kun at have dyr og planter fra Chihuahuaørkenen, hvor Carlsbad ligger. Her kan man se sorte bjørne, mexicanske ulve, pumaer, vildsvin, klapperslanger og mange dyr foruden agaver og kaktus og andre planter. Der er ørne og gribbe, og et fuglehus, hvor småfugle flyver frit omkring. Jordgøgen (Roadrunner), der er New Mexicos statsfugl, løber også omkring her
(beep beep). Se billedet øverst i artiklen. Da vi besøgte stedet oplevede vi en kort men kraftig tordenstorm, hvilket var overraskende taget i betragtning af, at vi var i en ellers meget tør ørken. Det var da også det første regn, der var faldet i området i over 12 uger, og tørken nærmede sig den, man oplevede i 1930'erne.

Living Desert Zoo & Gardens State Park, 1504 Miehls Drive N, har åbent fra 8 til 17 mellem Memorial Day og Labor Day og mellem 9 og 17 resten af året. Indgangen lukkes dog allerede kl. 15.30, men der er åbent i souvenirshoppen til kl. 16.00. Entreen er $ 5.
http://www.emnrd.state.nm.us/SPD/livingdesertstatepark.html

Kører man samme vej ned, som man kom op, kan man dreje til højre ad US 285, og efter ca. 700 m til venstre igen ad ad Callaway Drive. 300 m senere kommer man til Westridge Road og Pecos River Flume, en akvædukt, som fører overrislingsvand til markerne, hen over Pecos River. Da den var færidg i 1902, var det verdens største akvædukt, bygget af beton.
Drypsten i The Big Room
Drypsten i The Big Room

Carlsbad Caverns National Park

Knap 30 miles eller ca. 45 km sydvest for byen finder man Carlsbad Caverns National Park. Nationalparken er kendt for sine mange hulesystemer (117 i alt), hvoraf tre kan besøges, de to dog kun på guidede ture. Det tredje hulekompleks, som kaldes Carlsbad Caverns, har to selvguidede ture, Natural Entrance Tour og Big Room Tour. Den førstnævnte, kanmkan tage både op og ned, men selv nedad kan den ikke anbefales til mennesker, der ikke er i god form, og opad skal man være i endda særdeles god form, idet man på de 1,5 km turen er lang, går så meget opad, at det svarer til at gå op i et højhus på 80 etager, næsten lige så højt som Empire State Building i New York. Big Room Tour er mere overkommelig. Den er ca. 2 km lang, og på det første stykke er den helt flad, og man går på en anlagt sti, hvor også kørestole kan komme frem. Senere må kørestole gå tilbage ad en anden sti, mens andre kan fortsætte på stien, hvor det nu begynder at gå op og ned ad bakke, og hvor stien er mere ujævn, men det er ikke mere anstrengende end at alle normalt gående vil kunne klare det.

Det er en fantastisk tur rundt mellemdrypstenene, som forekommer i mange faconer og farver, ligesom man passerer huller, der fører til lavere niveau i hulesystemet, søer, hvor drypstenene spejler sig og meget andet. Adgang til hulesystemet sker via en elevator, der både oppe og nede ender i en souvenirbutik.

Carslbad Caverns National Park, 727 Carlsbad Caverns Highway. Fra indgangen til parken er der ca. 16 km til stedets Visitor Center, hvorfra der er adgang til hulerne. Der er gratis entre til parken, men det koster $ 10 for voksne (over 16) at komme ned i hulerne. Børn på 15 og derunder hare gratis adgang. Har man et årskort til nationalparkerne, giver dette adgang til hulerne for indehaveren og tre voksne ledsagere. Visitor Centeret er åbent mellem 8 og 19 om sommeren og mellem 8 og 17 om vinteren. Sidste indgang til hulerne er om sommeren kl. 15.30 ad Natural Entrance og kl. 17 via elevator. Man skal være klar til at forlade hulerne ved elevatoren senest kl. 18.30. Om vinteren lukker hulerne ca. 2 timer tidligere, men åbner samme tid som om sommeren.

Afsvedent landskab i Calrsbad Caverns National Park
Afsvedent landskab i Calrsbad Caverns National Park

Ned igen

I stedet for den slagne vej, kan man tage en ikke særligt godt vedligeholdt vej, Reef Top Cirquit, når man skal ned fra hulerne igen. Regn med at bruge ca. 1 time på de knap 15 km; stærkt går det ikke, og hvis man også stopper for at nyde det afsvedne landskab og indianerbopladser mm, kan det godt tage længere tid. Ud over ørkenen var det eneste vi så, en flok gribbe som kredsede over bilen, og formodentlig håbede på at den ville bryde sammen, så de kunne få mad.
Da det er forbudt at fotografere falgermusene, er her i stedet et billede af en del af publikum.
Da det er forbudt at fotografere falgermusene, er her i stedet et billede af en del af publikum.

Flagermus

Hulerne i Carlsbad er hjemsted for 17 forskellige arter af flagermus. Mest interessante som oplevelse, er nok de ca., 400.000 mexicanske bulldogflagermus, der holder til i en af hulerne ved Natural Entrance. Disse flagermus, der kun er ca. 10 cm lange, med et vingefang på ca. 15 cm og en vægt på under 15 gram er en oplevelse værd, når de stort set alle sammen forlader hulen samtidigt kort efter solnedgang. Uden for hulen er der etableret et amfiteater med siddepladser, og en parkranger fortæller om flagermusene. Dette finder kun sted om sommeren, da flagermusene migrerer syd på om vinteren. Desværre er det forbudt at fotografere flagermusene og også mobiltelefoner og anden elektronik skal være slukket under udflyvningen, for ikke at genere flagermusenes navigationssystem, men en stor oplevelse er det alligevel. Selv om man bor inde i Carlsbad, er det oplevelsen værd, at køre de knap 100 km frem og tilbage for at se flagermusene. Men kom i god tid, da der ofte er trængsel på tilskuerpladserne.

Carslbad Caverns National Park, 727 Carlsbad Caverns Highway. Flagermuseshowet, der finder sted ved Natural Entrance er gratis. Tidspunktet varierer, men et ca. tidspunkt slås op på et skilt ved parkens Visitor Center i løbet af dagen. Foredraget starter typisk ca. 30 minutter før det tidspunkt, hvor dyrene forventes at forlade hulen.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til det vestlige USA

Hoteller i Vestlige
Rejser i det vestlige USA
Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.