Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om det vestlige USA

Læs mere om rejser til det vestlige USA

Hyggelige Boulder i Colorado USA
Rejsetips indsendt af:
Eva Witt Larsen
Boulder
19. okt. 2010

Hyggelige Boulder i Colorado USA

Boulder i Colorado har en masse ting at byde på fra fantastisk natur til hyggelig downtown by.

Ved foden af Rocky Mountains

Boulder ligger ved foden af Rocky Mountains i Colorado, som er den mest firkantede stat i midten af USA. Rocky Mountains er bjergkæden, som skilder kontinentet ca. på midten og strækker sig fra det nordlige Alaska hele vejen syd til Mexico. Flatirons hedder de flotte bjergformationer, som stikker op som kæmper lige her, hvor min by ligger. Boulder ligger i halvanden kilometers højde med bjerge mod vest og prærie mod øst. Her har jeg boet siden 1995 i ”et lille hus på prærien”. Med årene er Boulder blevet en levende by med ca.10 0000 indbyggere, hvoraf ca 20 000 er studerende på Colorado Universitet. Denver er kun en halv times kørsel væk. Når man kommer kørende fra lufthavnen ned ad bakken til Boulder, ligner det næsten et sted i Toscana med universitetets røde tegltage, men kun en lille smule.

Masser af sol

Vi har over 300 solskinsdage om året med en himmel, der er helt fantastisk himmelblå. Her er mulighed for at dyrke alle former for sport og udendørsaktiviteter, og er du til vintersport, tager det kun en halv time at komme op på løjperne i Eldora. Har du lidt længere tid kan du køre Aspen, Vail eller Breckenridge eller til et af de andre skisportssteder, som alle er i verdensklasse. Vejret her i Boulder er extremt. Det kan blive så varmt om sommeren, at det gør helt ondt i lungerne at trække vejret, og i januar kan temperaturen falde til -25 grader, så næseborene fryser sammen. Når sneen falder som tykt pudder i bunker og det ligner et Julekort, er lyset så skarpt, at man både skal have både hat og solbriller på, men så er her smukt og stille.

Betagende natur og vandmelonsne

Hvert år bruger Boulder nogle af borgernes skattepenge til at opkøbe land, så her er enorme naturområder til fri afbenyttelse. Boulders parkområder strækker sig over mere end 14164 hektarer med over 320 km af stier i forskellige højder og sværhedsgrader. Jeg har endnu ikke travet nogle af stierne tynde, for jeg finder stadig nye. Hvis man lige er ankommer til byen er det en god ide, at give sig selv tid til at afklimatisere, så man undgår at få højdesyge, for som sagt så ligger Boulder 5,400 ft over havets overfalde og en god vandretur i bjergene kan nemt tage dig op til 7,000 ft. Flere vandreture går op til, hvor kontinentet deler. Det vil sige, at smeltevandet enten løber til Stillehavet eller til Atlanterhavet. For os der har rigtig rigtig langt til stranden er det lidt sjovt. Udsigten herfra er storslået og betagende smuk og den alpine natur så skrøbelig, at man ikke kan lade være med at passe på, hvor man træder. Bjergene er dramatiske stenede klipper og selv om sommeren kan man finde lidt sne, som er blevet helt lyserød af en lille amøbe. Den vandmelonsne kan ikke spises, så går det rent galt i maven! Fra april til juli er der et blomsterhav af faver. Vilde orkideer, akelejer og forglemmigej og mange flere. Dyrelivet er mangfoldigt med bl. a brune bjørne, pumaer og klapperslanger. Man kan sågar være heldig, at se en ørn svæve over det hele. Nede i byen vandrer rådyr rundt, som om de ejer gaderne. De er slet ikke bange for mennesker; kun for hunde. Vaskebjørne huserer om natten og holder skænderier om skraldespandene. Hvis et stinkdyr tusser forbi, skal man skynde sig at få lukket alle vinduer, for stanken kan tage flere dage at få ud.

Chief Niwot

Arapaho indianerne og deres høvding Chief Niwot siges, at være nogle af de første, der brugte Boulder dalen til at overvintre og gå på jagt i. Apache og Cheyenne indianer boede også i området indtil omkring 1867. Men da guldfeberen ramte og folk strømmede til Colorado, var det slut med idyllen. Indianerne blev virkelig dårligt behandlet og Chief Niwot og mange af hans stammefolk døde i Sand Creek Massakren.

Fra guldfeber til Hippier

Guldfeberen hærgede i 1800 tallet og bjergene blev voldtaget af guld og sølvminer, som endnu kan ses mange steder men, kun ganske få er stadig i brug. Med guldgraverne kom de små samfund og her også Boulder. Byen var lille i mange år indtil Chautauqua bevægelsen startede i 1870 og blev udbredt i hele USA. Chautauqua er en slags forsamlinghus, hvor folk stadig kan høre om nyt udefra, nyde musik og se film.
Boulder blev et godt sted at bo og tredsernes flippere med deres folkevognsrugbrød påskrevet med ”peace and love” kom kørende. Det siges, at de ikke kunne køre længere og ihvertfald ikke op ad bjergene mod Californien, så de slog sig ned i Boulder. De fleste af dem er her endnu og med dem deres efterkommere. Der er ikke noget skønnere end at møde et par gode gammeldags hippier i flagrende gevanter og godt humør.

“Make My Day”

Selvom jeg foretrækker at omtale Boulder som liberal og positiv, så er der et men, som Boulder deler med 12 andre stater i USA. Boulder ligger i det vilde vest, og det er desværre ikke underligt, at eje våben, heller ikke nu. Cowboys har jo altid haft en skyder i bæltet, og man kan jo ikke skille sig af med farfars seksløber, for hvad hvis man nu lige pludselig fik brug for den til personlig beskyttelse, som det kaldes. Det er der faktisk en lov om i Colorado, som kaldes “Make My Day”. Jo, navnet er efter filmen med Clint Eastwood. Det betyder, at en borger har ret til at forsvare sig med en skyder, hvis en person trænger ind på hans enemærker. Så er indbrudstyven på din side af dørtrinnet, er det i orden at skyde. Hvis der er langt imellem arvestykkerne er det alt for nemt at få tilladelse til at købe en ny pistol, og det er en skam.

Pearl Street Mall

Boulder har også en Downtown med en hyggelig gågade, som hedder Pearl Street Mall med restauranter og gallerier og krims krams. Her holders tit festivaler og koncerter og mange gadekunstere holder hof og optræder på slap line. Det giver hygge og god stemning, så man kan ikke lade være med at sætte sig med en isvaffel og kikke på. I sommerhalvåret afholdes Farmers marked onsdag og lørdag lige op ad Central Park og Boulder Creek.Her kan man købe lidt lækkert mad og sætte sig under et træ og se vandet bruse forbi. Når de unge har det for varmt nyder de at sætte rumpen i en oppusted bilring og flyde med strømmen ned af floden.

Rocky Mountains Østers

På restauranter er det stadig det amerikanske køkken, der er mest populært, men hvad er det så? Jo, al det der med burgere kendes jo, men vi har en lille forret, som er lidt speciel. Det er Rocky Mountain Østers, som ikke kommer fra havet, men fra den todelte del på tyren, der har med forplantningen at gøre (!) De serveres oftes friturestegte, med forskellige sovse til at dyppe i. En anden specialitet er også en forret, en lille frikadelle, som spises som en pindemad. Det siges, at de smager som kylling, men det kan de jo dårligt, når de er lavet af klapperslange. Boulder har de bedste Happy Hours i Colorado. Enhver restaurant i Downtown med respekt for sig selv har mad og drinks tilbud på hverdage, så efter en arbejdsdag er det her man mødes med vennerne. Der er ikke så mange danskere i Boulder, men der findes en lille gruppe kærlighedsemigranter, d.v.s. danske kvinder gift med amerikanske mænd, som ses og for sjov kalder sig den danske mafia. Der er lidt flere danskere i Denver og omegn, som har helt almindelige jobs eller er selvstændinge erhvervsdrivende.

CU Boulder

At Colorado Universitetet ligger i Boulder betyder, at der er masser af tilbud ikke bare for de unge, men også for os andre. Det er en stor arbejdsplads med meget dygtige undervisere fra hele verdenen. Hele 2 fysikere og en biolog har modtaget Nobel priser. Universitetet fylder i Boulder med deres egen bydel, The Hill, hvor de unge holder til i cafeer og forretninger.

Boulder i København

Selvom man siger, at Boulder er en lille by, der putter sig mellem bjerge og realiteter, er der alligevel flere der er vågne bl. a i forhold til miljøet.
I december 2009 gjorde Boulder sig nemlig bemærket ved COP15 i København. Danmark havde faktisk inviteret repræsentanter fra City of Boulder til at tale om, hvad små kommuner kan gøre for at reducere CO2 udslip. For selvom USA ikke underskrev Kyoto aftalen, valgte Boulder alligevel at arbejde henimod et CO2 udslip, som det var i 1990. Selvfølgelig er forskellen lille i forhold til den store helhed, men Boulder modellen kunne bruges ved klimamødet.

Efter denne kærlighedserklæring til Colorado kunne man næsten sige, at vi har det for godt her, men jeg savner da Danmark i foråret med anemoner på skovbunden og også den danske grønne sommer, en tur til pølsevognen og en god dansk isvaffel bagefter, men her i Boulder er det nu ikke værst.

Mere om Boulder

Mere om Boulder
www.bouldercoloradousa.com

Colorado Ski Resorts
www.coloradoski.com

Royal Danish Consulate
Konsul Nanna Nielsen Smith
(303) 980-9100

Den Danske Klub 88
www.dendanskeklub88.com

Ellen Lodge #21, Denver
www.danishsisterhood.org

Kommentarer til rejsetippet om Vestlige

Kør selv ferie i dette område?? Boulder, Rocky Mountains osv.

02/06 2014 Birgitte Marslev Frandsen
Planlægger en rejse til Boulder i sidste halvdel af september for at besøge en søn, men vil gerne selv køre rundt i denne del af landet i en 14 dages tid, herunder Yellowstone, Rocky Mountains osv.. Findes der noget i den retning?

Birgitte Marslev Frandsen
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til det vestlige USA

Hoteller i Vestlige
Rejser i det vestlige USA
Denne side er udskrevet d. 23. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/gardasoeen/liste/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.