Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Helligdage i USA

Din rejse til USA kan blive krydret med ekstra oplevelser, hvis du rammer en helligdag eller mærkedag. Den amerikanske uafhængighedsdag er den absolut største med parader og fyrværkerier, men Mardi Gras i New Orleans holder sig ikke tilbage. Her festes der dagen lang.

Årets helligdage i USA

1. januar: Nytårsdag
Det er ikke tradition at skyde nytåret ind med enorme mængder af fyrværkeri som her i Danmark. Nytårsaften er mere en hyggelig aften med familie, gode venner eller sine naboer. Nytårsaften i New York er blevet legendarisk. Tusindvis af feststemte mennester står klar ved midnatstid på Times Square, for at se den berømte kugle sænkes ned fra Times Tower. Begivenheden har stået på i mere end 100 år og festlighederne bliver større og større. Alle de store tv-stationer viser begivenheden til hele USA og store dele af verden.

Januar: Martin Luther King Day (fejres altid 3. mandag i januar)
Borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther Kings fødselsdag 15. januar markeres hver år den 3. mandag i januar. Den amerikanske helligdag blev oprettet til Kings minde af Præsident Regan og fejret for første gang i 1986. Siden d. 17. januar 2000 er dagen blevet fejret i samtlige stater.

Februar: President’s Day (3. mandag i februar)
Præsidenternes dag markeres hvert år den 3.  mandag i februar. Dagen markeres i februar da Lincoln som var præsident under den amerikanske borgerkrig, havde fødselsdag den 12. februar og USAs første præsident, George Washingtons havde fødselsdag d. 22. februar. De  2 mærkedage blev slået sammen til én, og valget faldt på den 3. mandag i februar.

25. marts 2016: Langfredag
Langfredag er ikke en officiel helligdag og markeringen afgøres i høj grad af, hvilken region af USA, man befinder sig i.

27. marts 2016: Påskedag
Påskesøndag er ikke en af de "store" helligdage i USA. I det kristne USA fejres helligdagen med dekoration af hårdkogte æg og slikposer til børnene. På græsplænen foran Det Hvide Hus i Washington afholder præsidenten den traditionsrige jagt på påskeæg for mindre børn og deres forældre.

Maj: Memorial Day (sidste mandag i maj)
Den nationale mindedag er til ære for de mange amerikanske soldater, der gennem årene har ofret deres liv for friheden rundt om i hele verden. Den afholdes årligt den sidste mandag i maj med en stribe ceremonier på kirkegårde og ved officielle monumenter. Tidligere var dagen til ære for soldater der faldt under den amerikanske borgerkrig.

4. juli: Uafhængighedsdag – Independence Day
Den 4. juli den næststørste amerikanske helligdag (Thanksgiving er den største). Dagen markerer underskrivningen af den amerikanske uafhængigshedserklæring den 4. juli 1776 og bliver fejret med maner. Du kan opleve kæmpe farverige parader, gigantiske fyrværkerier og Stars and Stripes flages flittigt over hele landet. Vær opmærksom på at alle butikker og institutioner er lukket.

September: Labor Day (1. mandag i september)
Denne dag er amerikanernes svar på vores 1. maj (arbejdernes dag), men den markerer også sommerens afslutning. Dagen fejres i flere byer med parader.

Oktober: Columbus Day (2. mandag i oktober)
Christopher Columbus satte fod på det amerikanske kontinent den 12. oktober 1492, hvilket markeres i USA den 2. mandag i oktober. De fleste forretninger i USA holder åbent, men mange af de offentlige institutioner holder lukket.

11. november: Veterans’ Day
Tidligere blev mærkedagen indført til ære for de amerikanske soldater, der deltog i d. 1. verdenskrig. Dette har med tiden ændret sig til at ære alle soldaterveteraner, der har deltaget i krige, hvor amerikanerne har kæmpet. Det er endnu en dag i paradernes tegn og præsidenten nedlægger en krans på den ukendte soldats grav ved en ceremoni på militærkirkegården Arlington i Washington D.C.

November: Thanksgiving Day (4. torsdag i november)
Amerikanernes ubetinget største og mest betydningsfulde helligdag hele året. Hele landet lukker reelt ned de fire dage, som Thanksgiving-weekenden strækker sig over, da de fleste også tager fri den mellemliggende fredag, som har fået navnet Black Friday – se mere længere nede. Thanksgiving traditionen byder, at hele familien fra nær og fjern samles og spiser stegt kalkun med tranebær sauce, kartofler og græskartærte.

Thanksgiving har rødder helt tilbage til 1621, hvor en gruppe stærkt troende immigranter slog sig ned i Massachusetts. Efter en meget hård vinter, hvor over halvdelen af nybyggerne døde, bad de om hjælp hos de lokale indianere, der bl.a. viste dem, hvordan de kunne dyrke majs og andre afgrøder. Efter en givtig høst den efterfølgende sommer, besluttede nybyggerne sig for at holde en takkefest – Thanksgiving. En tradition, der er blevet hold i hævd lige siden.

25. december 2016: Juledag
Julen i USA markeres af stort set alle og minder om den britiske, hvor der uddeles julegaver julemorgen. Mange amerikanere gør også et kæmpe arbejde i at udsmykke deres huse efter alle kunstens regler - og lidt til. De fleste byer opsætter deres eget imponerende juletræ, men det er juletræet foran Det Hvide Hus og juletræet foran Rockefeller Center i New York, der er de mest berømte.

Andre mærkedage og regionale helligdage:

28. februar 2017: Mardi Gras i New Orleans
Mardi Gras (Fat Tuesday) er en helt speciel oplevelse. Det er hovedsageligt i Sydstaterne og New Orleans man fejre Mardi Gras. Her kan du opleve farverige parader og store fester med højt humør. Mardi Gras går tilbage til dengang New Orleans blev grundlagt af franske nybyggere.

14. februar (fast dato): Valentine’s Day
Valentine’s Day er de elskendes dag. Man typisk giver en buket blomster, lækker chokolade eller måske en rejse til sin elskede - hvad med en tur til USA?, hvor traditionen kommer fra, selv om vi i Danmark også har taget den til os.

17. marts (fast dato): St. Patricks Day
De mange irske immigranter i USA forstår virkelig at fejre St. Patricks Day. De fester i den karakteristiske smaragdgrønne farve, der er en hyldest til "den grønne ø". Store parader bølger gennem byer som New York, Chicago og Boston, hvor mange af efterkommerne af immigranterne har slået sig ned.

31. oktober (fast dato): Halloween (altid den 31. oktober)
Halloween er det amerikanske svar på vores fastelavn. Græskar bliver udskåret til "uhyggelige" ansigter. Børnene går fra dør til dør i rigtig flotte kostumer og råber “trick og treat”. Huse og haver bliver udmykket med de udskårne græskar og meget andet pynt og de voksne går til Halloween-fester i udklædning.

25. november 2016: Black Friday (markeres altid fredagen efter Thanksgiving)
Black Friday er efterhånden blivet til amerikanernes største shoppingdag. Den afholdes efter torsdagens Thanksgiving familiens tegn, hvor amerikanerne går amok om fredagen i et shopping vanvid, da de store shoppingcentre og butikker har ekstra gode tilbud denne dag. “Festen” har efterhånden bredt sig til Europa...ikke mindst Danmark.
Denne side er udskrevet d. 24. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/krydstogt/rederier/royal-caribbean/splendour-of-the-seas/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.