Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om New York

Læs mere om rejser til New York

Se din by fra tårnets top
Rejsetips indsendt af:
Søren Nielsen
Stenlille
3. april 2009

City of Dreams

Torsdag d. 29-05-08 tog vi på en 9 dages bryllupsrejse til New York City. Det var anden gang vi besøgte NYC, første gang var i september 2007.
Taxa...hvor??
Taxa...hvor??

New York, New York

New York City består i dag af fem bydele som alle udgør et amt: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island. Bronx er den nordligste og den eneste del af NYC, som ligger på USA's fastland. Manhattan er den mest besøgte og der de fleste skyskrabere står. Manhattan har også den tætteste befolknings del på ca. 1.6 millioner. Manhattan er samtidig også byens centrum for kultur, finans og arkitektur. Ca. 40 millioner turister besøger hvert år byen. I New York City bor der ca. 8.2 millioner mennesker, som skal dele et område på 830 km2. Regner man forstæderne med, bor der ca. 19 millioner.
NYC = Kriminalitet?

NYC = Kriminalitet?

Mange har et billede af NYC som en by med høj kriminalitet, sikkert ikke mindst på grund af de talrige politi tv-serier og film som har byen som kulisse. Sandheden er dog en helt anden. NYC er en af de sikreste storbyer at færdes i. I løbet af de sidste tolv år, er kriminaliteten faldet med 75% og i 2005 var antallet af mord lige så lavt som i 1963. Når man færdes centralt i NYC vil man også hurtig opdage, at det vrimler med politi, de er næsten at finde på hvert et gadehjørne. Styrken er på ca. 40.000 mand og der med den største i USA. Selv om der er meget synlig politi, giver det ikke en umiddelbar følelse af overvågning, eller at man foretager sig noget kriminelt bare ved at krydse gaden. Tvært i mod så er de flinke og høflige og giver om noget en fornemmelse af tryghed og stiller altid gerne op til et billede eller hvis man skal have hjælp til at finde vej. Er man heldig (alt efter temperament) kan man løbe ind i et såkaldt police-ride hvor helt op til 50 biler kører på række, for at vise styrke og at de er til stede. Lidt af et syn.

I dag kan man sågar på egen hånd bevæge sig ud på opdagelse i det ellers så berygtede (og berømmende) Harlem uden at skulle trække hættetrøjen helt ned over ørene. Det gælder dog altid, som i alle andre storbyer og fremmede miljøer om at bruge sin sunde fornuft. Gør man til gengæld det, venter der mange spændende oplevelser.
Nu er der kun minutter til et dejlig gensyn
Nu er der kun minutter til et dejlig gensyn

Afsted det går...men hvordan?

Når man skal bestille sin rejse, er det nemmeste er selvfølgelig at købe en "færdig pakke" hos feks. FDM Travel, eller hos en af de andre rejseudbydere. Der kan dog være penge at spare, hvis man selv bruger lidt tid på nettet og f.eks. vælger flyrejse og hotel hver for sig. Især kan der være forholdsvis store besparelser på flyrejsen fra det samme selskab, alt efter hvor man vælger at booker den og i hvilken valuta. Der ud over spiller rejsedagen også ind. Så en god idé er, at kigge sig godt for før man bestiller. Det hele afhænger selvfølgelig i sidste om man selv vil bruge tid på at arrangere sin rejse, eller hellere vil overlade det trygt i hænderne på en professionel rejsearrangør.

Begge gange vi har været af sted valgte vi at flyve direkte non-stop, i stedet for et pit-stop i f.eks. Holland, Island, Frankrig eller et andet sted, hvor de så kunne få muligheden for, at "smide" vores kufferter væk, eller vi kunne løbe ind i forsinkelser. Men alt i alt var det nu tidsfaktoren der var det vigtigste præmis for vores rejsevalg. Flyver man direkte, kan det gøres på små otte en halv time ud, og endnu korte tid hjem. Den flyvetid passer lidt bedre til vores temperament, end 12-15 timer for samme tur. Pris forskellen er i øvrigt heller ikke voldsom om man så vælger at flyve direkte eller ej. Vi betalte 4200,- tur-retur pr. billet. Hvor en billet med mellemlanding kunne købes for 3500,- hvis man er heldig.


Betalingssystemet ved Lincoln Tunnel
Betalingssystemet ved Lincoln Tunnel

Mor eller datter?

Første gang vi var afsted fløj vi med SAS, denne gang med Continental Airlines. Begge flyvninger forløb helt uden problemer og med fin, fin service. Dog vil jeg nok foretrække Continental af den simple årsag, at jeg syntes der var mere benplads (100% subjektiv) og så at der er mulighed for at starte en film/tv-serie når man har lyst. Hos SAS kører de i rotation og man kan ikke pause under f.eks. spisning eller toilet besøg

Begge flyselskaber lander i Newark lufthavnen i New Jersey, som ligger ca. 24 km syd/vest for Manhattan.
Bus fra Lufthavnen
Bus fra Lufthavnen

Transport fra Lufthavnen

Fra lufthavnen kan man enten forsætte rejsen videre via taxa, tog, bus eller feks. en Super Shuttle ind til byen. En shuttle er en minibus som man kan bestille i forvejen. Der er ca. plads til 10 passagerer. Man kontakter selskabet når man er kommet igennem sikkerheds tjek (elektronisk fingeraftryk og billede) og har hentet sin bagage (som faktisk går overraskende hurtigt). Så bliver man efterfølgende fulgt ud til bussen samme med de andre passagerer der skal med.

Turen går så bl.a. igennem Lincoln tunnel under Hudson floden hvor efter man rammer NYC og folk bliver "smidt af" udenfor deres respektive hoteller. På den måde får man også et fint view til Manhattan, som skyskraberne langsomt nærmer sig og er samtidig sikker på, at kommer det rigtige sted hen, uden at skulle betale en formue for det.

Når turen så går hjemad igen, kommer bussen og samler en op på et aftalt tidspunkt, og man bliver sat af ved den rigtige terminal i Newark - i god tid. Nemmere kan det faktisk ikke være. Vores chauffør fra Newark til Long Island var dog et temmelig spændende bekendtskab, da han var en middelaldrene spansk immigrant, som snakkede temmelig uforstående engelsk (han forstod det heldigvis) og sms'ede konstant mens han kastede mini bussen rundt i myldretrafikken i NYC. Velkommen til New York City!
Ameritania's reklameskilt kan skimtes i baggrunden. Her boede vi i 2007
Ameritania's reklameskilt kan skimtes i baggrunden. Her boede vi i 2007

Hvor skal vi sove i nat?

I NYC skulle vi denne gang bo på Long Island, hvor vi i september boede centralt på Manhattan (tre skridt fra hvor The Late Show med David Letterman bliver optaget). Vi var lidt spændt på at skulle flytte på "landet", når vi sidste gang blot skulle træde ud på gaden, også stod vi midt i infernoet på Time Square. Det var dog absolut intet problem.

Grunden til at vi valgte Long Island City denne gang var ren økonomi. Hvis vi skulle bo på det hotel vi boede på i september, skulle vi hoste op med ca. 4000,- ekstra her i maj og da hotellet om noget blot er en base på en storbyferie, kunne vi sagtens finde andre ting at bruge de penge på. Vi kunne også have fundet et billigere hotel med en mere central location, men så snakker vi i mange tilfælde bunden af bunden og med en uvelkommende X-Factor som hedder: Kakerlakker, mug, manglende renøring, bad på gangen osv. Det havde min bedre halvdel absolut ikke lyst til.

Hoteller er meget dyre i NYC, især i maj-august. Når man bestiller sit hotel, er det en god idé at tjekke de forskellige sites ud som tilbyder booking for hotellerne, der kan være penge at spare. Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle der iberegner lokal skat m.m. i prisen, og først oplyser det fulde beløb til sidst i bestillingen.
Endestation efter en dag på farten. Heldigvis var der NHL slutspil at sove til :-)
Endestation efter en dag på farten. Heldigvis var der NHL slutspil at sove til :-)

Fra NYC til Long Island

Det blev altså i stedet Quality Inn Long Island vi valgte denne gang, som er et forholdsvis nyt og lille hotel med kun et par år på bagen. Hotellet ligger absolut IKKE romantisk, men ud til en gård med flere hundrede gule taxier. Til gengæld var der overraskende god plads (hotelværelser i NYC er ofte meget lille), rent, pænt og med en venlig betjening. Desuden var der et fint stort badeværelse med både brus og bad, gode senge (vigtig efter en lang dag til fods). Et stort tv, med betydelig flere kanaler at falde i søvn til, end på det The Ameritania. Og så er morgenmad inkluderet i prisen. (læs: cornflakes, donuts, mælk, kaffe og juice). Ikke det vilde, men fint nok at tanke op med, hvis man en dag ikke har appetit på det helt store amerikanske morgenbord med pandekager og hele svineriet og bare vil hurtigt i gang med dagens program. Desuden var der to pc'er med gratis internet.

Vi betalte ca. 8.200,- for de otte overnatninger. Er man i øvrigt usikker på hotelstandarden og gerne vil vide lidt mere om hvad folks oplevelser og erfaringer er med netop det hotel man har udset sig, så er Tripadvisor en fin side at besøge. Her er der mulighed for at læse andre gæsters oplevelser med f.eks. hoteller, attraktioner m.m.
Energi skal der til. Betjeningen er en oplevelse i sig selv.
Energi skal der til. Betjeningen er en oplevelse i sig selv.

Subway - The American way!

Vi var ved valg af vores hotel meget O.B.S på transport mulighederne (og tid) til og fra Manhattan og her ligger Quality Inn perfekt. Mindre end 100 m. fra hotellet er der en subwaystation og 10 min. senere, står man midt på Time Square. Lettere kan det ikke være. I øvrigt flyver tiden afsted når man kører med subway i NYC, New Yorkerne er en attraktion i sig selv, og et ægte billede på byens etniske mangfoldighed og utallige stilarter og looks.

Det er i øvrigt overraskende nemt at finde rundt i undergrunden, køb (eller print) et kort over subwaysystemet og i løbet af en halv dag, er man rutineret bruger af de mange forbindelser. Det kan købes alle steder i NYC, men vil man studere det hjemmefra, har de dem bl.a. i Bog & Idé.

En anden god idé er, at købe et flere dags kort til subwayen (vi købte et til syv dage). Man spare penge, og man bruger det ofte. Det er uden konkurrence både den nemmeste og billigste måde at transporterer sig rundt på, hvis fødderne skal have et hvil eller man bare er træt af at gå. For gå det kommer man til i NYC - meget endda!

Vi gik ca. mellem 8 og 13 km. Hver dag. Desuden er subwayen ganske sikker. Der er meget politi og selv om natten er der altid mange mennesker, så man er faktisk kun alene hvis man selv ønsker det. I undergrunden er der skam også underholdning. Der optrædes med musik og dans m.m. Det er dog ikke tilladt for alle, for man skal ren faktisk til en optagelsesprøve, før man kan få tildelt en plads at prøve talentet af på og tjene en dollar eller to.
A 1000 things to see...and so little time!

A 1000 things to see...and so little time!

Der er ufattelig mange ting at se og opleve i NYC. Både af den slags der koster penge også de gratis glæder. Det kan stærkt anbefales at lave en plan for hvad man vil se, og dele dagene geografisk op, ellers kan tiden hurtig løbe fra en. Der ud over er et 'New York Pass' både en økonomisk og praktisk investering. Her har man mulighed for at spare penge på mange af top attraktionerne i byen, men lige så vigtig: Springe billetkøen over.

New York Pass'et dækker bl.a. Empire State Building, Guggenheim, Statue of Liberty, Circle Line River Cruise, Museum of Modern Art, Madame Tussaud's, Museum of National History og mange, mange flere attaktioner. Der ud over er der rabat på endnu flere. Kortet købes billigst på den officielle hjemmeside, som stort set altid har en-eller-anden form for årstids rabat. Kortet kan man selv hente på Time Square (Hard Rock Cafe), eller få det tilsendt (koster dog). Kortet virker først fra man aktiverer det og det har man et år til efter køb..

Af attraktionerne på kortet, må jeg især anbefale Circle Line Cruise. Turen går hele vejen rundt om Manhattan og er en ca. 3 timers sejltur som giver et fantastisk overblik over øen og byen. Lige fra turen under Brooklyn Bridge, til The Bronx og forbi The Statue of Liberty. Der er guide med på turen, en ældre herre som kalder sig 'The Silver Fox', og han er en oplevelse i sig selv. Han fortæller faktisk uafbrudt om byen og øen (selv når han har annonceret en pause). Husk desuden at sidde uden for og i venstre side, da det giver den bedste udsigt og mulighed for billeder. Man kan købe forfriskninger ombord (vigtigt, da der kan blive meget varmt). Det er også muligt kun at vælge den halve tur.

Vores utrættelig guide Bob, som oven i købet havde været i byen dagen før.
Vores utrættelig guide Bob, som oven i købet havde været i byen dagen før.

I hælene på en ægte New Yorker

En af de andre gratis glæder man ikke må nyde sig selv for, er en guidet tur med en ægte New Yorker. 'Big Apple Greeter" er en organisation som tilbyder turister at få stillet en New Yorker til rådighed, til at vise rundt i hans eller hendes del af byen. Vi kontaktede dem via deres hjemmeside ca. en måned før vi skulle afsted, og var så heldig at få tildelt 'Bob'. De som er guider for 'Big Apple Greeter' gør det i øvrigt ulønnet!

Bob mødte os på vores hotel kl. 10.00 og vi tog så subwayen til Manhattan og så gik vi ellers i krig. Bob er en frisk mand i midten af 50'erne som vi hurtig faldt i hak med. Han havde været en smut i Danmark i 70'erne og var faktisk derfor han valgte os. Der er i øvrigt en meget stor efterspørgelse på guiderne og de tager ikke mere end fem-seks med pr. tur. Bob viste os mange steder som vi ikke havde set og fortalte indlevende om byen, og de ting og steder vi evt. havde set, viste han os andre sider af. Normalt tager en tur ca. tre timer. Vi sagde farvel til Bob kl. 18.00 om aften! Otte timer senere, godt trætte i fødderne og en fantastisk oplevelse rigere. Har man efterfølgende lyst, kan man sætte et beløb ind på hjemmesiden efter eget valg.
Ser facaden bekendt ud? Den ligger mursten til "Friends"
Ser facaden bekendt ud? Den ligger mursten til "Friends"

Sightseeing Tours A-Z

I NYC er der mange muligheder for at komme på forskellige sightseeing tours. F.eks. "Sex & The City", "The Sopranos". En tur rundt i Harlem, The New York TV & Movie Tours, Helikopter tur over Manhattan osv. osv. En rundtur i en af byens utallige dobbeltdækker er også en populær mulighed for at danne sig et godt overblik over byen. Der er mange muligheder for at hoppe på en dobbeltdækker. Næsten alle steder på Time Square står der sælgere og prøver at overbevise os turister om, at netop deres tur er byens bedste. Tit prøver de at sælge mere med, så det kan anbefales at man gør sig klar hvad man vil før man vælger en tur.

Vi havde denne gang også booket os ind på en 'walk & food tour' i Greenwich Village. Her var vi i alt 10 personer (underligt nok, var vi de eneste ikke amerikanere) som fik en herlig rundvisning i det gamle Boheme og kunstner kvarter, suppleret med diverse godbidder fra det hav af special forretninger der har til huse der.

Vores guide som var en lokal ældre herre med gråt hår, fuldskæg, habit, røde seler og stråhat, var yderst charmerende og fortalte mange interessante anekdoter og historier om den særprægede bydel og dens udvikling igennem årerne. Bl.a. bordellet hvor den amerikanske regering i tidernes morgen afprøvede LSD på de intetanende kunder, fordi at alle folk i the Village alligevel opførte sig så underligt, at ingen ville bemærke det. Og hvor 'Off Broadway' konceptet blev opfundet af en teater tosset skomager, som opførte 'Romeo & Julie' på en blogvogn og brandtrappe.

I den mere populistiske afdeling var der også plads til at få en bid pizza hos 'Joe's Pizza' hvor Peter Parker (Spiderman) arbejder i "Spiderman 2" . I øvrigt et pizzaria som har eksisteret siden 60'erne og hvor Joe stadig kommer ind hver dag og selv laver den første pizza. Der ud over så vi bygningen som ligger facade til tv-serien "Friends". Hele turen tager ca. tre timer og man kan vælge forskellige bydele. Al efter smag og behag.
Ikke Gospel, men temmelig alternativt
Ikke Gospel, men temmelig alternativt

Gud er sort og bor i Harlem

Om man er troende eller ej, skal man for gud skyld ikke snyde sig selv for en tur ud til Harlem om søndagen og en gospel gudstjeneste. Få ting gør et stærkere indtryk. En ting er selve oplevelsen med den levende kirke, hvor folk modsat herhjemme, ikke er bange for at give lyd fra sig. Her bliver prædiken kommenteret højlydt med Yeah! -That's right! Og folk klapper begejstret hvis der er noget de er enig i. Der ud over er selve det store gospelkor af en anden verden. Er det eneste man rigtig kender til denne musikform (som undertegnet) U2's og Rattle & Hum: 'I Still Haven't Found What I'M Looking For' - kan man vente sig et gevaldigt los i skridtet! Man bliver simpelthen blæst væk! Det hele gynger og syder! Det kan ikke beskrives, eller gengives på tv, eller cd - det skal oplevelse. Det er som hårene rejser sig på armene og det kommer fra en ret troende ateist.

Vi havde dog i første omgang lidt betænkeligheder, før vi valgte at tage til gospel gudstjeneste. For nok opfordrer de folk til at komme og at alle er velkommen, men det er trods alt en kirke og ikke et tivoli og der med et meget personligt anliggende for de mennesker der kommer der. Men alt tvivl om man nu er velkommen eller ej, fordufter som dug for solen når man først er der. Man sidder blandt de lokale som venligt hilser og giver hånd, samt spørger interesseret til hvor man er fra i verden. Der ud over er selve skuet af kirkegængere en stor oplevelse. Alle har deres fineste tøj på. Damerne med sorte hatte og tasker, herrerne i habitter. Ingen er i tvivl om, at det er søndag og kirke tid. Amen!

Vi kunne i køen uden for, stå og iagttage tre sorte ældre herre i deres stiveste puds foran kirken. De var vel alle i 70'erne og stod højlydt og diskuterer alt i mellem himmel og jord - ikke mindst sport. Når der så kom en dame forbi smilte de venligt og løftede på hatten og sagde: Mam' . De var som grebet ud af Eddie Murphy og Asenio Hall filmen 'Coming to America' Husk i øvrigt at komme i god tid, det er meget populært og køen bliver hurtig lang.

Kan man bare ikke få nok af englekor og orgel musik, kan man bagefter gå ned og snuppe gospelbrunch på 125. gade hos Sylvias. Det er en oplevelse i sig selv.
Er man til teater, er NYC byen at besøge!
Er man til teater, er NYC byen at besøge!

Broadway

Er man til musik eller teater skal man ikke snyde sig selv for den oplevelse når man er i NYC. Der er utallige af spillesteder med alt fra punk, rock, pop, jazz og hvad man ellers er til. Prisen for at komme ind varierer fra ingen adgang til gratis.

Vi var selv i teateret begge gange vi har besøgt byen. Første gang så vi 'The Lion King'. Stykket er bygget over (som alle sikkert ved) den berømte Disney tegnefilm af samme navn. Den havde premiere i NYC i oktober 1997 i New Amsterdam Teater på 42. gade (efter at havde kørt siden juli i Minnesota) og trækker den dag i dag stadig fulde huse.

Stykket er meget imponerende og kan sagtens ses, selv om man ikke skulle være skrap til engelsk. Vi bestilte vores billetter hjemmefra og skulle afhente dem lige før forstillingen. Vi var lidt spændte, da de ikke var helt billige. Blev vi nu sat helt op bag ved og med udsigt til en søjle i 2 timer og 45 min? Det gjorde vi ikke. Vi sad på 8. række næsten midt for. Bare ugen forinden, havde selveste Michael Jackson været der med følge, og havde siddet på rækken foran. Så fine pladser.

I 2008 var vi igen i teateret, denne gang var det en meget fornem bryllupsgave til et teaterstykke efter eget valg der skulle indløses, og vi valgte at gå ind og se "Curtains" som er en musical komedie om en teater tosset kriminalbetjent, som skal opklarer et mord begået på et teater. Grunden til vi netop valgte dette stykke, var der én årsag til: David Hyde Pierce. Måske bedre kendt som Fraisers lillebror Niles i tv-serien af samme navn. Vi er begge store Fraiser fans og muligheden for at kunne se David Hyde Pierce i levende live, kunne vi ikke lade os gå forbi. Der er utallige muligheder for at få en unik teateroplevelse i NYC og det er synd ikke at tage den. Vi skulle selvfølgelig også i biografen nu vi var i filmens "hjemland". Det blev til Indiana Jones 4, men hvad vigtigere var: En KÆMPE spand popcorn og en coal så stor at man kunne drikke fra armlænet den stod i. Mindre kunne selvfølgelig ikke gøre det. Bestiller du billet hjemmefra til en teater forestilling, får du en bekræftelse som du skal printe ud og vise i billetlugen, som de så ombytter til billetter. Har man lyst til at være en del af The Late Night Show med David Letterman, er der ikke andet at gøre end at stille sig op i køen, det kan være lidt af en udfordring, men er man heldig (og har lysten) såe..
A walk to remember
A walk to remember

Brooklyn bridge is almost falling down!

En anden gratis fornøjelse som er et must, er en tur over en af byens mest berømte og filmet monomenter: Brooklyn Bridge. Broen er en af tre som binder Brooklyn sammen med Manhattan. Broen stod færdig i 1883 efter fjorten års arbejde. Turen kan med fordel foretages både om dagen og om aften. Begge tidspunkter er lige fantastiske. Selve broen er 1834 m. og hænge partiet der strækker sig over Hudson floden er på 486 m.

Brooklyn Bridge er ud over at have en helt igennem fantastisk udsigt også et kunstværk i sig selv. Den var verdens lægeste hængebro da den stod færdig med sine to karakteristiske buer og de mange edderkoppespind kabler. Den var desuden den første af sin art i verden, og det siges at der faktisk planer om ved 9/11 attentatet, at 'klippe' kablerne over, men opgav det.

Broen kan "bestiges" på tre måder. Enten i bil, på cykel eller gå ben. Går man eller cykler hen over broen, er man et niveau over bilerne som kører neden under. "Vejbanen" er delt op, så cykellisterne har den ene halvdel og fodgængerne den anden. Det er dog kun en hvid stribe der adskiller partnerne og mange turister har mere end svært ved at overholde dette i deres betagelse af broen når de skal tage billeder til familiealbummet. Det kan afstedkomme nogle hårde ord fra de som cykler hen over broen, ofte i høj fart. På vej over broen bliver man konstant overfløjen af helikoptere som letter fra havnesiden med turister, som skal se byen endnu mere fra oven.
Udsigt fra Brooklyn Bridge Park
Udsigt fra Brooklyn Bridge Park

Frem og tilbage

Første gang vi var i NYC, gik vi kun til lidt over midte, da vi også ville gå over om aften. Denne gang vi vi hele vejen over og droppede aftenturen. På den anden side af broen kan man gå ned til Brooklyn Bridge Park, hvor der er et dejligt stort grønt park område som går helt ned til vandkanten og er placeret mellem de to broer Brooklyn Bridge og den blå Manhattan Bridge. Manhattan Bridge som bl.a. er kendt fra Sergio Leones gangster epos: Once Upon a Time In America. I parken er der ved middagstid fyldt med amerikanere som er sevet ud fra kontorerne for at spise madpakken eller drikke en kold cola mens de nyder solen. Og det kan man godt forstå, for der er en helt fantastisk udsigt til Manhattan, som man ikke skal snyde sig selv for.

Vælger man at gå en tur over broen både dag og aften, kan det anbefales at foretage et pitstop på Pier 17. Især hvis vejret er godt og solen skinner, er det et dejligt sted at sidde og kigge ud over Hudson floden og nyde synet af Hudson floden og Brooklyn Bridge. Alt i mens helikopterne letter og lande længere nede af havnen med forventningsfulde turister. Det er desuden et af de få områder, hvor det rent faktisk er muligt at sidde udenfor og nyde en kold fadøl, noget der ellers er en sjældenhed i NYC.

Vi valgte i 2007 at spise udenfor og nyde solnedgangen med udsigt til Brooklyn Bridge. Meget smukkere bliver det ikke. Bagefter kunne de tre retter mad så traves ud af systemet igen med en tur over broen.
Empire State. I baggrunden kan man se den smukke Chrysler Building som er indbegrebet af Art Deco
Empire State. I baggrunden kan man se den smukke Chrysler Building som er indbegrebet af Art Deco

Home of King Kong

Efter angrebene på World Trade Center i 2001, står The Empire State Building igen som dronningen blandt skyskraberne i NYC. Selv om det nok ikke var en titel de ønskede tilbage. På 5. Avenue rager de 102 etager og 448 meter op i luften og det er svært ikke at trække vejret en ekstra gang når man kigger op.

Køen for at komme op på det øverste dæk og til den fantastiske udsigt, har ry for at være næsten lige så lang som bygningen er høj. Da vi var der i september 2007, var vi der tidligt og som nogle af de første, og undrede os meget over al den snak der var om de time lange køer. Der var vel 25 mennesker foruden os. Anden gang var i maj og her var vi der til aften, for at få solnedgangen med og der var der betydelig flere mennesker, men det tog alligevel ikke meget mere end en time før vi var oppe.

Når man først er oppe er udfordringen så bare at komme helt frem til hegnet, så man kan få taget det helt rigtige billede. Konkurrencen er benhård. Det kan anbefales enten at komme tidligt på dagen, eller efter solnedgang, så er det mere overskueligt.

Det vurderes at over 110.000.000 mennesker har nydt udsigten fra toppen (inkl. en gorilla) siden bygningen åbnede i 1931. Empire State blev i øvrigt d. 28 Juli 1945 ved et uheld i tyk tåge ramt af et B-25 Mitchell bombefly mellem 79 og 80. etage. På nord siden. Der omkom 14 mennesker ved episoden.
Empire State, set fra Top of the Rock
Empire State, set fra Top of the Rock

Det alrernative valg.

Er man alligevel skræmt af køen og har man ikke et New Yorker Pass, kan et alternativ være 'Top Of The Rock' i Rockerfeller Centeret. Mange mener der er endu en bedre udsigt end fra Empire, det vil jeg dog tillade mig at stille spørgsmål ved, men den er anderledes da det er lidt længere nede på 67, 69 og 70. etage.

Top of The Rock Observation Decks åbnede allerede i 1933 (dog kun med 69 og 70. etage) og er på samme måde som med Chrysler Building og Empire State bygget i art deco stilen, dog uden det spir som ofte kendetegner netop denne bygge stil. Top of the Rock er designet til at skulle give fornemmelsen af at man står på et 1930 krysttogt skib og kigger ud over NYC. I 1986 lukkede man for adgangen, da der skulle forestå en renovation for 75 millioner $. Det genåbnede så i efteåret 2005. Nu kan man få et fantastisk syn ud over hele byen fra Central Park og til konkurrenten Empire State.

En stor fordel ved Top of The Rocks er, at der ikke er en brøkdel af de mennesker som i Empire. Der er en en lille kø (hvis nogen) og masser af plads og forskellig mulighed for udsigt over byen fra de tre etager. Der er åbnet fra 8.30 til midnat 365 dage om året. Vi var oppe om eftermiddagen og igen om aften. Absolut anbefalingsværdig. Billetter købes udenfor i de små billetboder. Indgangen er overfor Music Radio Hall.
Woodbury. Et fornuftigt sted at lufte visakortet
Woodbury. Et fornuftigt sted at lufte visakortet

Shop amok!

Med dollaren under de fem kroner, var det kun et spørgsmål om hvor meget der kunne proppes i kufferterne da vi skulle hjem. Der er utallige muligheder for at bruge penge i NYC. Lige fra de super eklskusive butikker på 5. avenue, hvor prisen ikke er noget man snakker om, til papkasser med falske Gucchi tasker, RayBan solbriller og Rolex ure med påklistret visere.

Har man en dag ekstra i kalenderen (eller et godt shopping gen) kan det anbefales at smutte forbi Woodbury Common Premium Outlets.

Woodbury er et stort outlet center (typisk modetøj fra sidste sæson, eller fra sæsonen på vej ud). Der er ren faktisk tale om en mindre 'landsby' udenfor NYC (ca. en times kørsels i bus) hvor der ligger 220 butikker fra Ralph Lauren, D&G, Gucci, Nike, Rolex osv. Typisk til priser som ligger et godt stykke under normal prisen. Her er der virkelig mulighed for at få luftet visakortet og kigger man sig for, er der mange gode køb at gøre, om man så er til modetøj, sportstøj, elektronik, ure eller noget helt andet.

Den normale åbningstid er fra 10-21. Der er flere muligheder for at komme der ud, både med bus, tog eller sågar helikopter. Er man til bus, hvad de fleste vel er når alt kommer til alt, kan man bl.a. benytte sig af Gray Line NYC, 42. gade og 8. Avenue. Busserne kører i pendulfart, så det er let at komme frem og tilbage når kontoen eller lysten siger stop.
NYC en by med kontraster
NYC en by med kontraster

Ud i det grønne

NYC har et utal af parker, som udgør små eller større åndehuller for de til tider hårdt prøvet New Yorkere, når det bliver for meget med bil osen, glas, beton, stål og folk på farten. Eller at man bare søger et grønt område at spise sin middagsmad i.

Central Park den mest besøgte og kendte af slagsen. Parken er 4 km. lang og 800 m. bred og har 25 millioner gæster om året. Parker er kunstig og det betød bl.a. at mere end 10 millioner lastvogne jord og sten blev gravet op og kørt væk ved håndkraft da den skulle anlægges. Tiltaget til parken skete i 1857 og den stod færdig i 1873. Parken er i dag et yndet område, med flere kunstige søer, skøjtebaner, legepladser, baseballbaner løbebaner skulpturer osv.

Mange benytter vejene igennem parken til at cykle eller løbe på når der bliver lukket af for trafikken efter kl. 19 eller i weekenderne. Vi har begge gange vi har besøgt NYC været flittige brugere af Parken. Det er et fantastisk sted at slappe af eller krydse igennem (Central Park afgrænses nord af West 110, mod vest af 8. Avenue og mod syd af West 59th Street.) . Det er også muligt for at blive transporteret rundt via en tur i hestevogn eller i en cykeltaxa.

Vi hoppede ombord i den sidste, som både er billigere og bedre. Her arbejder typisk studerende hårdt for deres penge, med at cykle turister rundt i parken og samtidig fortælle om dens historie. Vores guide og rytter var fra Bulgarien og studerende. Han havde en fin humor og en imponerende kondi. Der stoppes desuden op ved seværdighederne så man kan få taget nogle billeder.

Har man lyst og tid er der også mange berømte film locations i parken. Feks. When Harry Met Sally, Maraton Manden, Home Alone 2, Ghostbusters, The Fisher King og et utal af tv-serier.

Et andet dejligt åndehul i NYC er Bryant Park, som ligger klods op ad New York Public Library. Her benytter mange New Yorkere sig af muligheden for at snuppe en bog og sætte sig ned i det grønne ved et af de små borde og læse, da der er et område med bøger fra biblioteket i det fri. Parken har desuden wireless internet adgang med free WiFi. Det benytter 60.000 mennesker sig af om året.
AMNH Ikke til at komme uden om.
AMNH Ikke til at komme uden om.

Det støver stadig

Er man til museer er der også mere end rig lejlighed til at få stille sin sult på kultur, oplevelser og viden i NYC.

Guggenheim, eller The Guggenheim, er et sted som mange vælger at lægge vejen forbi, ikke mindst fordi at bygningen er en attraktion i sig selv. Den flødefarvet og kontroversielle 'snegl' tegnet af arkitekten Frank Lloyd Wright er med sin rampe i stedet for trapper en af byens berømte kendetegn. Den permanente udstilling udgøres af grundlæggerens Solomon R. Guggenheims egen samling af moderne kunst. Der ud over er der løbende skiftende udstillinger.

Guggenheim ligger på den såkaldte 'Museum Mile' i NYC på 5th Avenue. Her ligger bl.a. også Metropolitan of Museum of Art, Museum of the city of New York. Da vi var der, havde de bl.a. en udstilling med ulve og ler folk og en håndfuld biler som hang som perler på en 'snor' ned fra loftet. Meget særpræget.

American Museum of National History må man heller ikke snyde sig selv for. Her er der indtryk og oplevelser for hele familien. Museumet er et af verdens største og ligger på Upperwest Side Manhattan overfor Central Park (Central Park West 79. gade). Det blev åbnet i 1869 og består i dag af 25 sammenhængende bygninger som huser 46 permanente udstillinger og indeholder mere end 32 millioner artikler. Lige fra mamutter til forhistoriske insketer og en blå hval i størrelse 1:1 som hænger i loftet!

Man kan uden at blinke bruge den første uge på AMNH og ikke være nået en brøkdel igennem udstillingerne. Her er der virkelig ufatteligt meget at se og især deres dinosaurer udstilling er meget populær.
Time Square
Time Square

Om man besøger NYC for første gang, eller man har været der flere gange, er det svært ikke at lade sig overvælde af byens umiddelbare kaos når den rammer en ubarmhjertigt og med 200 km/h.

Man sidder først som forstenet og kigge ud af vinduet som den opsluger en i sit virvar af desperate bilister som prøver at komme frem, lastbiler som holder på tværs, fodgængere over alt og de få, men til gengæld modige cykelister, som manøvrerer som om de er usårlige. Man kan ikke undgå at tænke: Hvordan lykkedes det dog at få det til at fungere bare nogenlunde fornuftigt?

Men det gør det. Bilerne dytter konstant og ofte uden grund. Fodgængerne går over gaden om der så er 'grønt eller rødt' - her er stopsignalerne kun til pynt.

Mange taler om et såkaldt New York minute og byen er "a state of mind". Og ja, der er noget ganske særlig ved denne by. New York City er ikke verdens største by, den har ikke længere de højeste skyskrabere, men til gengæld er den som en stor levende organisme, konstant vågen, i bevægelse og fornyelse og man kan blot nyde det og lade sig rive med...og forfører. En tur til New York er en oplevelse man ikke må undvære. Det eneste umiddelbare problem der er, er at efter at man har stået foran Empire State Building og kigget op i skyerne, eller nydt en noget anderledes amerikansk hot dogs på græsset i Central Park, mens en opportunistisk guitarist tester om talentet kan bære. Eller måske spadseret hen over Brooklyn Bridge i solnedgangen er man er solgt! Og sandsynligheden for at man forelsker sig i denne smeltedigel af kultur, mennesker, bygninger og inferno er overhængende stor. Det samme er så i høj grad risikoen for, at endnu et besøg i byen som aldrig sover lurer lige i horisonten. Vi har i hvert fald ikke været dér for sidste gang.

Kommentarer til rejsetips om New York

Gospel

28/07 2010 Mikkel
Hej Søren ! I hvilken kirke var I til gospel i?

Hej Jannik

17/01 2010 Søren Nielsen
Hej Jannik. Tak for roserne. Jeg håber du får planerne til at falde i hak, da der helt sikkert venter dig en oplevelse du aldrig vil glemme. Mvh Søren P.S: Skal selv der over igen i september. Glæder mig allerede som et lille barn.

Fantastisk guide

27/12 2009 Jannik kjerumgaard
Godt arbejde Søren. Det var alletiders læsning - jeg planlægger en tur til byernes by i april 2010 og jeg vil klart have dine råd med i mine overvejelser. Iøvrigt håber jeg, at FDM redaktionen læser med og vil overveje din guide, som vinderen af dysten omkring den bedste guide. Din er både velovervejet og velformuleret. Tak.

Hej Michael

04/05 2009 Søren Nielsen
Hej Michael og mange tak. Bare det var mig der skulle afsted :-) Jeg håber du får en fantastisk tur, men det er næsten umuligt andet. I øvrigt en lille, men vigtig ting: Det er småt med toiletter i NYC, i hvert fald de offentlige. Her skal du kigge efter Starbucks, de har toiltter man kan benytte. Mvh Søren F Nielsen

Tak!

03/05 2009 Michael V. Pederse
Tak for en god guide! Jeg tager afsted i overmorgen, og har tilføjet et par ting på min liste, efter at have læst dette.

Super rejsetip

09/04 2009 Merete
Super rejsebeskrivelse, der kommer omkring alle de væsentligste punkter i New York. Godt og grundigt. The View på Mariott (Time Square) er nu også en god idé at besøge (få en drink og bliv roteret 360 grader rundt, så du får nydt hele udsigten over NY).
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til New York

Hoteller i New York
Rejser til New York
Denne side er udskrevet d. 19. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/thailand/koh-lipe-thailandsk-paradis-oe.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.