Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om New York

Læs mere om rejser til New York

En bid af det store æble New York
Rejsetips indsendt af:
Peter Heidemann
Aalborg
17. feb. 2011

En bid af det store æble New York

Man kan gå rundt i New York i 2 år, og stadig mangle at se det halve. New York er i sandhed byen der aldrig sover.
Den har alt. Kultur og natur (om end naturen optræder i en noget kultiveret form), mennesker og dyr, skyskrabere der vokser ind i himlen, og undergrundstog der gemmer sig under granitten. Er du til sport, billedkunst, afslapning, nightclubbing eller blot ivrig efter at se byens vartegn, ja, så er New York lige noget for dig!!! Det er ikke for ingenting at Milton Glasers berømte ”I ♥ NY” logo i dag er en del af den amerikansk popkultur.
Sydspidsen

Sydspidsen

Men hvor starter man hvis det er første gang i The Big Apple? Ta’ f.eks. en taxa eller undergrunden til sydspidsen af Manhattan (Orange linie W og R) og start med en sejltur til én af New Yorks borroughs – Staten Island! Stationen hvor man står af hedder Whitehall og herfra kommer man lige op til en stor terminalbygning med påskriften STATEN ISLAND FERRY. Man kan ikke tage fejl. Her venter man max. 30 min, da færgerne afgår hvert halve time fra begge sider døgnet rundt. Er der lidt ventetid, kan man stille sig udenfor og kigge over til Frihedsgudinden lagt borte! Når I går ombord, så skynd jer over på højre side af færgen. Her har I udsigten til Frihedsgudinden når vi sejler forbi, og de bedste muligheder for et par gode snapshots. Det er en dejlig sejltur der tager ca. 25 minutter, dvs. at man lige akkurat kan nå at komme af færgen, stille sig i kø igen og komme med den samme færge tilbage til Manhattan igen 5 minutter senere. Hvis vejret er godt, kan det dog anbefales at stå af færgen på Staten Island, gå udenfor og finde sig en bænk i solen og nyde et roligt øjeblik med den unikke udsigt over hele Manhattans sydlige skyline. Det er helt gratis, det er dejligt og det er med udsigten til den største og smukkeste kvinde i byen. Jeg får helt tårer i øjnene bare ved tanken!

Lidt bonus viden: Byen New York består af 5 borroughs; Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx og Staten Island.

Når man kommer tilbage til Manhattan kigger man stort set lige ned i Battery Park oppe fra terminalen. Her kan man gå ned og promenere langs Hudsonfloden med udsigten til New Jersey på den anden side af vandet. I parken er der bl.a. opstillet store mindeplader med alle navnene på dem der døde den 11. september. Også i parken, står der en stor rund skulptur i bronze og jern. Den stod på pladsen mellem Twin Towers da de styrtede sammen. Den står i dag som man fandt den. Skæv og beskidt med huller og buler, som et vidnesbyrd om 9/11. Det var i Battery Park at de britiske og hollandske millitære styrker (batterier) befandt sig i kolonitiden. Derfor navnet. Fortsætter I langs vandet fra syd mod nord kommer I op til The Winter Gardens, hvor der er en god udsigt ud over Ground Zero og til opførelsen af det nye ”Freedom Tower”.
Vartegnet over dem alle

Vartegnet over dem alle

Empire State Building ligger på 5th Avenue og 34th street. Hovedindgangen ligger ud mod 5th. Her kan det anbefales at man ved 22.00 – 23.00 tiden går ind og taget turen op til toppen. På dette tidspunkt er der stort set ingen kø, modsat i dagstimerne, hvor køen går laaaangt hen ad fortorvet og hele vejen op! Synet der venter én er ikke mindre end et hårdt slag i mellemgulvet. En mental hjerneblødning. Man tror det er løgn. Et syn der kan gi tårer i øjnene. Vil man hellere have udsigten om dagen kan det anbefales at tage turen op i Rockefeller Center. Herfra er udsigten fantastisk, bl.a. fordi den giver et fuldt billede af hele Central Park mod nord, og inkluderer synet af Empire State Building i vue’et mod syd.

Bonus viden: King Kong blev første gang filmatiseret i 1933. Dengang var Empire State Building kun 2 år gammel. Til gengæld opnåede den at være New Yorks højeste bygning i 41 år. Siden hen faldt King Kong ned fra toppen af Empire State Building igen i 1976 og i 2005. I 2001 blev Empire igen den højeste bygning i New York.

Kort efter kolonitiden blev The Dakota Building bygget og fik sit navn fordi bygningen lå så langt fra New York at man mente at den lige så godt kunne have ligget i North eller South Dakota. Bygningen er nabo til Central Park. Central Park strækker sig fra 58th street i syd til 110th street i nord – hvor Harlem begynder. Der er som bekendt mange fantastiske steder i Central Park. På vest siden ud mod the Dakota Building på 72nd street ligger ”Imagine” mindesmærket, til minde om John Lennon. Yoko One bor stadig i The Dakota Building hvor John Lennon blev skudt på fortovet i 1980. På præcis den modsatte side af parken – ud for 72nd street og 5th Avenue sidder H.C. Andersen og kigger ud på the Sailboat Lake. Statuen af HCA var en gave til New York fra alle Danmarks børn! Sådan børn…! Er besøg værd er ”The Mall”, en lang, bred allé i midten af parken, med bænke langs træerne, og bl.a. kendt fra 100 vis af film. For enden af alleen kommer nogle trapper og man kommer til en meget smuk statue - Englen. Det kan dog anbefales af skaffe sig et kort over parken. Der er mange stier og veje derinde, så det er stort set umuligt at guide en rundt derinde, hjemmefra. Ellers er det næsten ligegyldigt hvor man er henne i parken. Er man der – er man henrykt! Dog foregår det meste i den sydlige halvdel. Imagine, H.C. Andersen, The Mall, Englen, Zoo, The Great Lawn, baseball-, rulleskøjte-, ishocky baner osv. Gå derind mange gange og gå forskellige steder hen. Du vil blive overrasket over diversiteten. På 5th Avenue, lige op ad parken ligger også Metropolitan Museum of Art - The Met. Absolut et besøg værd hvis man kan li kunst. Ligeledes er Guggenheim lokaliseret på 5th Avenue – også langs med Parken. Her er arkitekturen og bygningsværket i sig selv dog mere interessant end kunsten det indeholder.
The Stand og chokolade

The Stand og chokolade

The Strand er en fed, fed boghandel der ligger 828 Broadway. Broadway og 12th/13th street. Kun 2-3 gader stik syd fra Union Square. Dette er et rigtigt fedt sted at gå på opdagelse. Bøgerne står placeret i kategorier; Film, Foto, Rejser, Geografi osv., osv., men ellers ikke efter noget system, og er man selv i stand til at finde den bog man leder efter, betaler man kun ½ pris. I samme område - på 841 Broadway, næsten oppe ved Union Square, ligger Max Brennar - en chokoladerestaurant/café, der absolut er et besøg værd! I befinder jer så samtidig i Greenwich Village, hvor det bare er dejligt at gå rundt. Washington Square Park ligger også her, 7 gader syd for Union Square. Det er her den store triumfbue står. Fortsætter man længere ned af Broadway fra The Strand kommer man til SOHO, hvor der er masser af shopping. Der hvor DKNY pryder husgavlen langs Broadway, starter SOHO og fede butikker. Længere mod nord på 23th street, lige hvor Broadway krydser 5th Avenue ligger Flatiron Building. 2-3 blokke oppe af 5th Avenue fra Flatiron ligger 230 5th. ”230 5th” er både adressen og navnet på en tagterresse som er indbegrebet af fed New Yorker stil. Udefra ligner det en almindelig bygning, men man går bare ind i gangen, hen til elevatoren og kører op. Her skal man op ad en trappe for at komme ud på teressen og en helt fantastisk udsigt man sent glemmer. Stedet indbyder til en Manhattan cocktail eller måske en Cosmopolitan…

Bonus viden: Gary Grant var elevatorfører i Flatiron Building inden han blev en superstjerne.

Hvis man tager op til Time Square som jo er en oplevelse i sig selv, er du samtidig meget tæt på Bryant Park. Parken ligger mod øst i forhold til Time Square på 42th street. Ualmindeligt dejligt sted. Den lille park ligger lige på bagsiden af New York Public Library. Er hyggeligt sted bare at sidde og drikke en tår vand i menneskemylderet.
Broen

Broen

Brooklyn Bridge er et af New Yorks vartegn. Den strækker sig over næsten 2 kilometer – over East River der adskiller Manhattan og Brooklyn. Tag eventuelt undergrunden til Brooklyn og gå turen tilbage til Manhattan over broen. Det er en oplevelse i alt slags vejr – og intet slår udsigten. Her mødte jeg f.eks også Leonardo Di Caprio på cykel.

Bonus viden:
Da broen åbnede for mere end 125 år siden var befolkningen i New York bange for at gå ud på den, fordi de ikke troede at den kunne holde. Der var samtidig stort cirkus i byen og det eneste der kunne få overbevist folkeflokken om holdbarheden har været noget af et syn. New Yorks borgmester fik nemlig 25 elefanter fra cirkusset til at gå i gåsegang over broen – frem og tilbage, hvilket var nok til at folk turde bruge broen.
Anbefalinger

Anbefalinger

På Time Square kan man købe billetter til sightseeing busser. Jeg vil anbefale http://www.citysightsny.com/ Det er forholdsvis billigt og billetterne gælder i 48 timer. Det gir mulighed for at komme på en Downtown tur, en Uptown tur og en Brooklyn tur. Man kan hoppe af og på bussen som man vil ved de forskellige stop på ruten og bruge bussen som transportmiddel rundt i byen. Men vigtigt af alt så giver turen et virkelig godt overblik over NY – så det ville jeg til enhver tid starte hele turen med. Det er penge godt givet ud, og man skal nok komme til at gå rigeligt alligevel. Desuden er guiderne i busserne lokale frivillige der hver har deres historier om byen der passerer forbi. Den samme tur med bussen er derfor også altid forskellig.

Om du vælger at bruge tiden i en gammel biograf for at se en Woody Allen filmkavalkade, med chancen for rent faktisk at sidde ved siden af Woody Allen selv, eller om den står på shopping i Abercrombie & Fitch, hvor personalet er modeller og de mandlige af slagsen går i bar overkrop, så er der altid noget at se og gøre i New York. Det er kun op til dig selv…

3 gode råd:

Gode sko, for du kommer helt naturligt til at gå meget.
Skaf et kort over Manhattan. Byen er ret nem at finde rundt i, men et kort er et must!
Taxa er billigt og kan spare fødderne for en masse unødige skridt.

10 ting man bør se:

Frihedsgudinden (Symbol No. 1 – og min personlige yngling)
Time Square (om aftenen)
Central Park (Alle steder i parken)
Udsigten fra Empire State Building (om aftenen)
Rockefeller Center (Berømt guldstatue og skøjtebane)
Brooklyn Bridge (Gåtur)
Skt. Patrick’s Cathedral (Lige overfor Rockefeller Center på 5th Avenue)
Ground Zero (Nu en byggeplads)
Wall Street (Finanskrisens ”sorte hul”)
South Street Seaport (Hyggelig træmole og smuk udsigt)

5 ting der gør det hele lidt sjovere:

Max Brenner (Chokolade i alle varianter)
The Strand (Bøger i kilometer lange rækker)
F.A.O. Schwarz (Verdens største legetøjsbutik)
Abercrombie & Fitch (5th Avenue – see for yourself)
New York’erne (Bare sæt dig på en bænk og kig på folk)

Go’ tur!

Kommentarer til rejsetippet om New York

NYC

21/03 2011 Anita
Tak, Peter.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til New York

Hoteller i New York
Rejser til New York
Denne side er udskrevet d. 20. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/minneapolis/extended-stay-america-minneapolis-bloomington.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.