Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om New York

Læs mere om rejser til New York

On the road again
Rejsetips indsendt af:
Andreas Østergaard
Solrød Strand
14. nov. 2010

Med Couchsurfing gennem USA

Efter at have afsluttet gymnasiet i juli 2010 valgte jeg og min gode ven Konstantin at begive os ud på en to måneders og 6.500 km lang kyst til kyst rejse gennem USA. Men som fattige ex-studerende blev det ikke en hel normalt en af slagsen – hvis sådan en findes. Bil blev udskiftet med Greyhound-busser, og hoteller og hostels blev erstattet med internetfællesskabet Couchsurfing (sofasurfing), som bragte os en overflod af fantastiske møder med nye mennesker, gratis logi og en uforglemmelig lektion i spontan, global og tværkulturel gæstfrihed. Min historie deler måske ikke meget med FDM og de andre rejseerindringer her på siden, når det kommer til biler, motorhomes, MC’er, hoteller eller moteller, men den er til gengæld en del af jagten efter nye steder, kulturer, mennesker og ikke mindst det autentiske.
Mig, Konstantin og vores vært Bob i ABQ.
Mig, Konstantin og vores vært Bob i ABQ.

Couchsurfing og mødet med nye mennesker

Inden jeg begynder min fortælling omkring vores rejse, er det hensigtsmæssigt først at forklare lidt omkring konceptet Couchsurfing, som fungerede som vores uundværlige rejsemakker gennem ti stater. ”The world is smaller than you think” står der på mit lille postkort fra couchsurfing.org med min verifikationskode på, som man får efter at have lavet en lille donation til websiden fastsat i en størrelsesorden, der matcher den gennemsnitlige velstand i det land, du kommer fra. På den måde kræves der altså retfærdigvis ikke lige så store donationer fra en thailænder som fra en dansker.

Den danske velstand svarer til en overkommelig donation på 25 dollar. Ideen med postkortet og verifikationskoden er at bekræfte din identitet og adresse til beroligelse for andre couchsurfere, der enten overvejer at hoste dig eller bo hos dig. Det er dog fuldt ud muligt og gørligt at benytte sig af Couchsurfing uden denne verifikation.

Når du har besluttet dig for, hvor du vil hen, laver du en geografisk søgning på Couchsurfings hjemmeside, og du får en liste over folk, der muligvis har en ”sofa”, seng eller gulvplads til rådighed for dig i dette område. Herefter er det bare at tjekke nogle profiler ud og finde ud af, hvem du godt kunne tænke dig at bo hos. Når du har gjort det, skriver du en anmodning til den pågældende person med lidt information om dig selv samt forventet ankomst og afrejse dato. Vores erfaring var, at ca. hver femte tilbagemelding var positiv.

Hvis du ønsker at besøge de allermest populære byer som San Francisco og New York City, kan det dog være en god idé at søge efter et sted i udkanten af byen, da folk i centrum modtager op mod 10 anmodninger om dagen.

Som endnu en troværdighedsindikator - udover identitetsverifikationen - har Couchsurfing lavet et referencesystem, som fungerer sådan, at de folk på websiden, der har mødt hinanden i virkeligheden, kan skrive en kort reference på hinandens sider med deres oplevelse af hinanden. På den måde undgår du at ende op med/hos skumle eksistenser.Verden er mindre end man tror, er altså en anden af ideerne bag Couchsurfing. Og det er den også blevet for mig efter to måneder i hænderne på dette fænomen.

 Som jeg har skrevet på min Couchsurfing-profil, så er Couchsurfing en måde at få dine rejser til at handle mere om mennesker end om bygninger. Så snart du begynder at kende de mennesker, der lever de steder du besøger, begynder du også at føle dig hjemme, der hvor du er – lige gyldigt om der er varmere eller mange flere bjerge, end du er vant til…

Og det er ikke kun for unge ex-studenter, der prøver at få sine penge til at række så langt rundt om jorden som muligt på et sabbatår. I Albuquerque, New Mexico, mødte vi to 62-årige kvindelige couchsurfere, der skulle overtage sengepladsen hos vores vært, da vi selv tog videre mod Flagstaff. Derudover er der også mange mennesker, der benytter sig af Couchsurfing ved bare at mødes med folk for en øl, en kop kaffe eller en tur rundt i byen.Dette er ikke kun ment som inspiration for andre til at benytte sig af Couchsurfing, men er endnu mere end opfordring til at tage kontakt til menneskerne omkring jer på jeres rejser. Tal til dem, spørg til dem og få dem til at fortælle. Folk elsker at fortælle om deres land og hjemby. Det kan være grænseoverskridende, og man har tendens til at slå op i diverse guidebøger og turistkort i stedet.
Men bøgerne og kortene fortæller dig ikke noget, som du ikke kunne have læst derhjemme – som en sofaturist ikke kunne have fundet ud af. Og byerne, bygningerne og monumenterne du ser på din vej, kan du også se ved en hurtig søgning på Google. Det er møderne med andre mennesker, der er essensen ved at rejse – som er det uerstattelige.

Det er grænseoverskridende til at starte med, især fordi du er et fremmet sted med et fremmet sprog, men så snart du har taget det første skridt og begynder at tage kontakten, begynder du også at føle dig mere hjemme. Du lærer først et sted rigtig at kende, når du kender de mennesker, der har bygget det og lever der. Og lad ikke dine manglende sprogkundskaber holde dig tilbage. Især ikke hvis du rejser i USA.

USA er et land af immigranter, og de er vant til at høre deres sprog i en rig variation af accenter og dialekter. Dette er en rejseguide og ikke en rejseerindring, og det er svært at guide til mødet med nye mennesker mere, end hvad jeg allerede har gjort. Derfor vil jeg ikke fortælle yderligt om de mennesker jeg mødte på vejen, men i stedet fokusere på at sammensætte et overblik over mine bedste oplevelser i fire udvalgte byer på min rute gennem USA. Men husk at ingen af disse museer, monumenter eller steder vi besøgte ville kunne få plads i min rejseerindring, hvis jeg skulle skrive sådan en. Der ville mine møder med forskellige mennesker på vejen være langt mere interessante.
New York City set fra Top of the Rock
New York City set fra Top of the Rock

New York, New York City

New York City er som sagt et af de svære steder at finde en couch – især når det er din første gang, og du endnu ikke har nogle referencer på din profil. Det lykkedes i hvert fald ikke os at finde nogen, og Konstantin arrangerede i stedet en aftale med hans kusines kusines vens ven, om at vi kunne låne hans lejlighed, mens han var ude at rejse.
Mit første møde med New York bød dog ikke på sammen grad af tillid og gæstfrihed, som det at låne sin lejlighed til to fremmede drenge gør.I Newark Liberty International, blev jeg ved den første paskontrol ført videre ind i ”secondary passport control” af en politimand. Den næste halve time kom til at gå med at redegøre for min rejseaktiviteter i det sidste årstid, med at overbevise ham om, at jeg aldrig nogensinde havde modtaget nogen form for militær træning (lige udover forsvarets dag, hvis det tæller med) og nå ja, med at forklare hvorfor, jeg havde skrevet en adresse i Boston i feltet for min første overnatning i landet på indrejseblanketten. Jeg havde simpelthen glemt adressen på lejligheden i NYC, da jeg sad i flyet og skulle udfylde det grønne papir, og så mig nødsaget til at skrive adressen på Konstantins familie i Boston, hvor han havde boet en måned inden. Små ting kan altså udløse store mistanker her i The Empire State. Især efter terrorangrebene. Husk altså at have helt styr på jeres indrejseblanketter, når i tager af sted.

Et andet tegn på den øgede sikkerhed er de mange politimænd i Manhattans gader og en stor firkantet glasboks i midten af Time Square med teksten: Armed forces are observing the area. Men sikkerhed er ikke det eneste, der er meget af i New York City og specielt Manhattan. Her er hvad, der ellers er meget af i New York: mennesker, forskellige nationaliteter (du kan hos byens indbyggere finde 200 af verdens 350 sprog), biler (ca. halvdelen er de karakteristiske gule taxier), reklamer, skilte (især forbuds- og advarselsskilte), skyskrabere (vi blev ret trætte i nakkerne), metroer, venlige folk, der hjælper med at finde vej i metroerne, fast food, lys, stoops (de der trapper foran husene, som alle sidder og ryger og læser avis på) og gratis trådløst internet... Der er meget af alt. Og alt er stort! Og netop fordi at New York er den verdensmetropol, som den er, er det også et af de dyreste steder i USA at være turist.

Af den grund gik der for os, som lavbudgetrejsende, en sport i at finde de gratis fornøjelser – og der er faktisk en del at komme efter. Du kan starte morgenen med at slå et smut forbi børsen på Wallstreet og håbe på at få et glimt af dagens celebrity, der hverdag åbner aktiehandlen – vi var heldige at se Sylvester Stallone på vej ind for at udføre sit job. Derefter kan du fortsætte ned til Staten Island Ferry, som vil give dig en GRATIS tur ud forbi Frihedsgudinden og en udsigt over Manhattan fra vandet. Færgen fungerer – ud over at være en skjult perle for turister – som fri transport for arbejdere til og fra Staten Island og Manhattan. Til sidst kan du gå en tur igennem den enorme Central Park for at ende ved det lige så enorme og imponerende Metropolitan Museum i udkanten af parken. Her kræves kun en donation efter eget ønsket. Vi gav 25 cent, uden at der blev vendt øjne af os. Hvis du har tid til overs, så snyd ikke dig selv for New York Libary’s imposante arkitektur eller en tur gennem det italienske og det kinesiske kvarter, Little Italy og Chinatown. Vær dog forberedt på at se flere kinesiske grønsagsboder end gelateriaer, selvom kortet fortæller dig, at du burde befinder dig i Little Italy. Lille Italien er kun blevet mindre med årene, efterhånden som Chinatown har ekspanderet sit omfang.

Men hvis jeg skal anbefale én ting frem for andre, at bruge sine penge på, må det være en tur op i Top of the Rock. Med mindre du flyver til eller fra New York og derved har set byen forvandle sig til en lille monopolyby fra flyet, er det en dødssynd at snyde sig selv for udsigten over the Big Apple. Den simple grund til, at jeg vil foretrække Top of the Rock (Den enorme skyskraber i sin tid bygget af oliemilliardæren John D. Rockefeller) frem for den berømte Empire State Building er, at fra Empire State kan du ikke se Empire State – den absolut mest iøjefaldende og imponerende objekt i skylinen.

Bonus tip:

I det nordlige Brooklyn ligger en lille, socialt isoleret kultur-ø ved navn Williamsburg anlagt i begyndelsen af 1950’erne. Her bor størstedelen af verdens satmar-jøder. Satmar er en ultraortodoks sekt, som lever i overens med Toranen og andre oldgamle jødiske skrifter. I det hele taget bestræber satmar-jøderne – eller de hasidiske jøder – sig på at føre et liv, som erindrer om tilværelsen for deres forfædre tilbage i den rumænske by Satu Mare i slutningen af 1800-tallet: mændene går i lange sorte frakker og bærer store filthatte, og kvinderne er klædt i dydige skørter, langærmede, højhalsede trøjer og skjorter og skjuler deres hår under tørklæder. Eller rettere sagt deres parykker. Ifølge traditionen skal satmar-kvinder nemlig barbere alt deres hår af, når de giftes.
Williamsburg blev efter anden verdenkrig tilflugtssted for de få hasidiske jøder, der havde overlevet holocaust. I dag anslås det, at der findes omkring 130.000 satmar-jøder over hele verden. Dette antal er trods grusomhederne under holocaust betydeligt større end før anden verdenskrig. Dette hænger sammen med skikken omkring at få mange børn. Skulle i fristes til at besøge dette sted, skal i være opmærksomme på, at de religiøse påbud foreskriver, at man ikke kører i bil om lørdagen.
Fotoudstilling på National Geographic Society
Fotoudstilling på National Geographic Society

Washington D.C.

Washington D.C. er den ultimative museumsbuffet. Her finder du en tætpakket masse af de såkaldte Smithsonian museer i den nordlige ende af The Mall, hvor også kongressen er placeret.
Mine favoritter er Air and Space Museum (her kan du fx se brødrene Wright’s verdens første flyver), National Museum of American History (hvor du fx kan se verdens første computermus, A. Licoln’s hat og jakkesæt og det første Stars and Stripes) og National Museum of the American Indian (med en desuden uovertruffen og kulinarisk imponerende kantine). Alle Smithsonian’s museer har fri entré.
Er man interesseret i journalistik, nyheder og medier er Newseum værd at aflægge et visit. Dette hører dog ikke med til Smithsonian og kræver entrépris.

Derudover vil jeg stærkt anbefale National Geographic Society, der har skiftende udstillinger med fri entré. Under mit ophold havde de tre sideløbende udstillinger om henholdsvis Leonardo Da Vinci, design til den tredje verden og fotojournalistik hos National Geographic gennem tiderne. Washington D.C. er delt op i fire distrikter: NW, NE, SW og SE. Det er i den nordvestlige del af hovedstaden, at det er interessant at befinde sig. Her ligger The Mall, museerne, monumenterne, restauranterne, parkerne og pladserne, mens de tre andre dele står for byens ellers fortrinsvise høje fattigdom og kriminalitet. I den nordlige ende af The Mall ligger som sagt The Smithsonian og kongressen/the capital building. I midten finder du den eksorbitante obelisk, Washington Monument, bygget til ære for landets fader George Washington. Det er muligt at komme en tur op i toppen af obelisken, som er den skyskraberløse bys højeste punkt, og alt hvad du behøver at gøre er at reservere en billet i den lille turistinformation 100 meter fra monumentet. Billetten er desuden gratis.
I den sydlige ende finder du the Reflecting Pool og Abraham Lincoln Memorial. Hvis du har friske ben kan du gå en tur over grænsen til nabostaten Virgina, hvor du finder den store militærgravplads, Arlington National Cemetery, samt U.S. Marine Corps War Memorial, der af udgøres af en stor statue, der afbilleder det berømte Iwo Jima fotografi fra Koreakrigen i 1950.

Af spisesteder er man nødt til at besøge Amsterdam Falafel Shop som byder på et alternativt byg-selv-måltid, hvor du får serveret et brød med falafel, hvori du selv skal tilføje det tilbehør, du finder mest tiltalende fra deres buffet. Derudover er det en stor madoplevelse at besøge en af byens mange Etiopiske restauranter. Af disse vil jeg anbefale Etete!
Til October Fest i Durango
Til October Fest i Durango

Colorado, Durango

Efter at have kørt igennem alle storbyerne på østkysten og afsluttet vores ophold ithe Big Easy/New Orleans, foretog vi en radikal ændring i vores rejseplaner. Ikke fordi det ikke havde været spændende at opleve New York Citys evindelige summen, brummen og vrimlen, at gå ned af USA’s ældste boardwalk i casinobyen Atlantic City og at besøge den gamle hovedstad Philadelphia og se the Liberty Bell og stedet, hvor uafhængighedserklæring blev underskrevet.
Det var heller ikke fordi, at vi ikke brød os om Washington D.C. og The Mall med alle de utroligt spændende Smithsonian-museer, Lincoln Memorial, gigant-obelisken Washington Monument og den tankevækkende soldaterkirkegård. Og det var da bestemt også interessant at få en rundtur i CNN’s hovedkvarter i Atlanta og få rytmeindsprøjtninger på New Orleans mange gyngende Jazzbarer. Men vi var også blevet en anelse udkørte af det urbane liv.

Efter New Orleans havde vi oprindeligt udpeget Chicago som vores næste stop, men blev enige om, at vi ville forsøge at opleve en anden side af USA end byerne, nemlig naturen.
Denne kontrast fik vi i Durango, og det var en veltimet forløsning. Samtidig blev vi klar over en af de største fordele ved at rejse i USA: landet er så stort og varierende, at næsten ligegyldigt hvad du ønsker at opleve, er det muligt at finde det i et eller andet hjørne af en stat. Durango er en lille by med en 25.000 indbyggere omkranset af bjerge, som et fort er det af dets mure.
Det er placeret i den sydligste del af Rocky Mountains og inviterer til en rig mængde af friluftsaktiviteter. Hvad enten du ønsker at stå på ski, klatre, ro i kajak, river-rafte, hike i bjergene, mountainbike, fotografere eller skyde med de amerikanske bonderøve, så er Durango en oplagt og overset destination. Derudover har byen en nærmest antik damptogsforbindelse til den gamle to-gader store mineby Silverton. En smuk og nærmest mediterende oplevelse. Om sommeren afholdes der hvert år en konkurrence mellem byens bedste cykelrytter og toget om og nå Silverton først – dette burde fortælle nok om tempoet, sådan en togtur foregår i. Horse Gulch er det perfekte sted at mountainbike og uden tvivl også et af de smukkeste steder at vandre.
Animas Trail Park og Durango Mountain Park er ligeledes dejlige steder at vandre, men vil ikke være at foretrække på cyklen.

Af spisesteder er den mexicanske CIA’S med sikkerhed et besøg værd. Og hold som altid øje med om I kan ramme nogle festivalsdatoer! Da vi var i Durango i oktobermåned, var størstedelen af hovedgaden Market Street lukket af og fyldt op med boder, scener, musik, øl og glade som fulde mennesker i anledning af den to dages lange October Fest.

 En anden fordel ved Durango er den offentlige trolley, der hele tiden er klar til at fragte dig gratis frem og tilbage gennem byen.Ønsker du at river rafte, så husk at ankom før efteråret, da forårets smeltevandsstrømme fra bjergende vil et overstået kapitel på den årstid.
Opstigning på første dag af den ni dage lange Balloon Fiesta
Opstigning på første dag af den ni dage lange Balloon Fiesta

Bonus tip:

Hvis muligt så kig forbi verdens største festival for varmluftballoner i den tidligere spanske by Albuquerque i New Mexico, som egentlig i sig selv at et besøg værd. Den berømte Balloon Fiesta stiger til vejrs hvert år den første weekend i oktober og flyvende i ni dage frem.

Balloon Fiesta byder på mellem 700-1.000 luftballoner i alverdens farver og udformninger fra alverdens lande. Festivalen har omkring en million besøgende hvert år, så sørg for at have overnatningen på plads lidt tid i forvejen!

Albuquerque er ligeså stedet at tage hen, hvis du ønsker en god mexicansk madoplevelse. Her bliver du ikke spurgt om, hvordan du vil have din bøf, men om hvilken farve chili, du ønsker til din ret: ”Red or green?” – eller ”Christmas”, hvis du ønsker begge.
Golden Gate Bridge lige før solnedgang
Golden Gate Bridge lige før solnedgang

California, San Francisco

San Francisco er den by jeg tilbragte færrest dage i, men er også den by jeg ville ønske, jeg havde tilbragt flest dage i. Jeg havde kun tre dage i byen, og måtte udnytte tiden optimalt, for at få et omfangsrigt indtryk at byens atmosfære.
En mere frisindet, kunstnerisk og europæisk atmosfære end den, jeg havde mødt på resten af min tur. Et sted hvor provokerende ideer og bevægelser bliver mainstream, før de overhoved starter med provokere andre steder.Hvordan får man så mest muligt uden af tiden i San Francisco?
Det gør man i selskab med San Francisco City Guides. Dette foretagende er en non-profit organisation stiftet i 1976 af bibliotekaren Gladys Hansen, da han af borgmesteren fik til opgave at samle nogle frivillige til at forberede en guidet tur på rådhuset til ære for nogle besøgende embedsmænd og politikere, og har lige siden haft det som sin mission at dele og forevige San Franciscos historie kun finansieret af sparsomme sponsorater fra det offentlige bibliotek, filantropiske donationer og den ubetingede entusiasme fra mere end 200 frivillige guider.
Deres hjemmeside hedder www.sfcityguides.org, og her kan du gå ind og se en liste over deres mange forskellige guidede ture, der er aktuelle flere tidspunkter hver dag i forskellige historisk og kulturelt interessevækkende dele af byen. De foregår alle sammen til bens, og det eneste du skal gøre er at møde op på det angivne sted til den aftalte tid.
Hvis du synes, at det er fortjent, kan du med god samvittighed donere et mindre beløb ved turens afslutning.

Nogle af de hos mig mest interessevækkende dele af San Francisco var Castro, Fisherman’s Wharf, Chinatown, North Beach/Little Italy og selvfølgelig Golde Gate Bridge med på den ene side den uendelige udsigt over Stillehavet og på den anden side et glimtrende vue over San Francisco’s bakkede bytoppe. Castro er verdens største og mest koncentrerede GLBT-lokalsamfund (Gay, Lesbian, Bisexual and Transsexual), og her flagrer bevægelsens stribede flag i alle regnbuens farver stolt til ære for de landvindinger, der i 70’erne fandt sted for disse minoritetsgrupper under førerskabet af forgangsmanden Harvey Milk.
85 procent af områdets indbyggere udgøres af denne minirotetssammensætning af homoseksuelle, bisexuelle og transseksuell, som altså her er den eneherskende majoritet. Og netop på grund af dette fravær af gennemsnitlige, hetroseksuelle børnefamilier med store udgifter til ja, børn, så byder kvarteret også på et mangfoldigt byliv med lækre caféer, restauranter og teatre, der holdes i gang af de penge, der ellers ville være blevet brugt på bleer, æblemos og sutteflasker.
Sæt også din egen tolerance og frisindethed på prøve sidst i september, når Gay Pride Month kulminerer i grænseoverskridende parader.

Fisherman’s Wharf byder både på identitetsbærende historie om byens skabelse, men er i dag nok mest af alt kendt for dets turistprægede og yderst farverige promenade. Det er også her du på Pier 39 finder det populære opholdssteder for bugtens mange søløver, der i de sidste par år desværre har fundet sig nødsaget til i perioder at drage nord på for at kunne finde føde.

Hvad enten du er til historie eller gademusikanter og t-shirtbutikker, så vil stedet byde dig på en skøn, dvælende oplevelse med duften fra havet, udsigt udover bugten og havnens skibe samt muligheden for at tilslutte dig den lokale svømmeklub og få et opkvikkende dyp i Maritime Park. Det er også her du skal tage hen, hvis du ønsker at springe på en speed båd ud til den berygtede fængselsø Alcatraz.

Chinatown og North Beach (også kendt som San Francisco’s Little Italy) er nogle af byens mest iøjefaldende kulturoaser og i modsætning til dem New York meget mere kontrasterende. Her findes der rent faktisk et lille levende Italien med gelato og spaghetti, som ikke lider af anæmi fra kvælende kinesisk ekspansion. Går du en blok op fra den italienske hovedgade rammer de kinesiske skrifttegn og rød-gule farver dig som en visuel mur, og du kan atter gå på opdagelse i samuraisværd, ris og nudler.

Som et tredje krydderi til oplevelsen vil jeg stærkt opfordre til at udforske byens stejle landskab på cykel. Det udfordrende, men vil også give dig en fornemmelse af byens former. Som et andet autentisk alternativ findes den gamle kabelvogn, der stadig har to aktive ruter. Og husk så at september-oktober er de vejrmæssigt bedste måneder i byen. Hvis du tager der til i de danske sommermåneder så medbring lange bukser og en sweater og vær forberedt på dis og tåge.

Kommentarer til rejsetippet om New York

San Francisco

18/09 2012 Kristine
Gode tips her til byerne. Kan du anbefale nogle couchdsurfers eller andre boligmuligheder i San Francisco?
VH.
Kristine
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til New York

Hoteller i New York
Rejser til New York
Denne side er udskrevet d. 24. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.