Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om New York

Læs mere om rejser til New York

Rejsetips af samme forfatter

Se New York fra tårnets top - Top of the Rock
Rejsetips indsendt af:
Kristine
København
26. okt. 2011

Se New York fra tårnets top - Top of the Rock

At opholde sig I New York City, indebærer, for de fleste, en trang til at komme højt op – rigtig højt op. Med dette mener jeg en tur op i en af New Yorks skyskrabere.
Rockefeller Center - På grund af manglende billeder er billedet tilfældigt udvalgt af FDM travel
Rockefeller Center - På grund af manglende billeder er billedet tilfældigt udvalgt af FDM travel

Rockefeller Center, New York City

Jeg har været i New York tre gange, hvor jeg hver gang har foretrukket at se byen oppefra i Rockefeller Center. Jeg er egentlig ikke berettiget til at anbefale lige netop dette udsigtspunkt, da jeg aldrig selv har været oppe i andre skyskrabere i New York. Men jeg blev, under mit første besøg, anbefalet netop Rockefeller, da der angiveligt var mindre kø – hvilket viste sig at være sandt. Dog skal det lige indskydes at der ikke er forskel på prisen - besøget er lige så dyrt som Empire State Building.
Udsigt over Central Park fra Top of the Rock
Udsigt over Central Park fra Top of the Rock

Tre årstider – tre indtryk

Mine tre besøg har givet tre forskellige indtryk. Dette skyldes at jeg har været der en sommer, et efterår og en vinter.

Mit første besøg var en sommerdag, næremere bestemt selvsamme dag som amerikanerne fejrer deres uafhængighedsdag. Rockefeller Center havde naturligvis gjort ekstra meget ud af det den dag, og underholdningen var i højsædet. Efter vi havde betalt for turen, blev vi vist hen til en elevator, der ganske vidst kun kørte et par etager op. Derefter stillede vi os i en længere kø, hvor der var opstillet gamle billeder og beskrivelser af hvordan centeret blev bygget. Blandt andet det berømte billede af en række mænd der spiser frokost på midt på bygningskonstruktionen mange meter over jorden.

Det var muligt at man som turist kunne få taget et billede der forestillede førnævnte bygningskonstruktion. Intet er gratis – specielt ikke i New York City - så dette kostede naturligvis penge at få fremkaldt. Dette fik jeg aldrig gjort, så det står frit for, at kalde mig en nærigpind :-)

Herefter blev vi ført ind i et rum, hvor der blev fremvist en mindre film om Rockefeller Center – hvordan den blev bygget, hvad den før i tiden var blevet brugt til og hvad dens funktion var i dag. Filmen funger tydeligvis som afledningsmanøvre, så man ikke føler at man venter i evigheder på, at det bliver ens tur til, at komme ind i de store elevatorer der kører en til toppen.

Turen i elevatoren føles speciel – loftet viser digitalt og farvet lys, samtidig med at det er gennemsigtigt. Det vil sige, at det således er muligt, at se direkte ud på mekanikken, mens elevatoren kører – og i et rimeligt tempo. Man skal bestemt ikke være bange for tryk, højder eller fart hvis man beslutter sig for en tur på toppen. Selv jeg, som ellers er ret så tykhudet hvad det angår, blev svimmel af turen derop. Men alt dette er hurtigt glemt, når man først når toppen.

Som skrevet tidligere var min første tur på uafhængighedsdagen – dette indebar en mand, iklædt et Uncle Sam-lignende kostume og et par stylter. Han gik rundt i det første lokale, man træder ind i, når man når toppen og han snakkede med alle, især børnene. Ligeledes var der gratis popcorn og limonade. Dette fjernede i starten mit fokus fra den fantastiske udsigt jeg egentlig var vidne til. Efter at have spist mine popcorn og drukket min limonade genfandt jeg førnævnte fokus, og det gik op for mig hvor jeg var.

Jeg har aldrig følt mig så stor og så lille på samme tid. En underlig følelse af magtesløshed og magtfuldhed bredte sig i min krop. Jeg befandt mig så højt oppe, at jeg næsten ikke kunne holde det ud, men jeg var stadig opslugt af følelsen af, at jeg næsten kunne se til verdens ende – i hvert tilfælde hele Manhattan :-)

Jeg kunne have været blevet deroppe i evigheder – udsigten var simpelthen bare så betagende. Men på et tidspunkt skal man jo ned, og nedturen var knap så spændende. Det gik hurtigt og man endte nede under bygningen hvor Subwayen går lige under. Her var det muligt at få fremkaldt sit billede fra køen – hvilket jeg af økonomiske årsager valgte fra.

Udsigt over Lower Manhattan fra Top of the Rock
Udsigt over Lower Manhattan fra Top of the Rock

Anden gang jeg befandt mig i Rockefeller Center var i oktober på en ganske almindelig dag i efterårsferien. Turen var derfor ikke meget anderledes end sidst, bortset fra at Uncle Sam, popcorn og limonade ikke befandt sig på toppen. Dog var efterårsfarverne i Central Park meget smukt at se oppefra.
Rockefeller Center i juletiden - På grund af manglende billeder er billedet tilfældigt udvalgt af FD
Rockefeller Center i juletiden - På grund af manglende billeder er billedet tilfældigt udvalgt af FD

Tredje gang, var lidt mere speciel. Hvor jeg første gang var der på en sommerdag og anden gang på en efterårsdag, befandt jeg mig nu foran Rockefeller Center lillejuleaften. Hvad jeg ikke havde lagt mærke til før, var pladsen udenfor centeret. Enhver der har set Alene Hjemme 2 – den med Maculay Culkin – har set den meget julepyntede og dekorerede plads, hvor han i sidste ende finder sin mor. Dette er pladsen foran Rockefeller Center, og er meget kendt for sit store juletræ og de mange julelys i december måned. Nogle mener at det er corny, jeg mener at det ganske vidst er meget amerikansk, men igen meget smukt dekoreret. Jeg har aldrig været typen der gik voldsomt op i juletiden, men jeg kunne ikke lade være med at blive betaget af den stemning pladsen affødte. Desuden var der opstillet en skøjtebane rundt om, som i høj grad blev benyttet af både New Yorkere og turister.

Selve proceduren med at komme op og ned var igen ikke meget anderledes end de to forrige gange, men konteksten var væsentligt forandret. Det var utroligt at se Central Park og resten af Manhattan iklædt et tykt og hvidt sneklæde, samt høre, se og fornemme julestemningen. Det var ikke til at undgå at komme i julestemning.

Hvis du en dag beslutter dig for en tur til New York, særligt i juletiden, er det simpelthen et must at besøge Rockefeller hvad enten det er for oven eller for neden.

Du kan læse mere om Rockefeller Center på følgende link:
http://www.rockefellercenter.com/
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til New York

Hoteller i New York
Rejser til New York
Denne side er udskrevet d. 25. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/flybilletter/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.