Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om New York

Læs mere om rejser til New York

Amsterdam Avenue/ 78th.west street New York. Som et billede af Woody Allens New York. Folk bor her s
Rejsetips indsendt af:
Lone Plaetner Frederiksen
København N V
28. feb. 2009

Upper West Side i New York, en charmerende bydel.

I oktober 2008 var jeg 14 dage i New York, hvor jeg boede i Upper West Side. Det føltes afslappet og var tæt på Central Park og flere museer, som jeg kunne nå med bus eller til fods!
Sydspidsen af Manhattan, set fra vest.
Sydspidsen af Manhattan, set fra vest.

Sejltur om Manhattan og udsigt fra Empire State Building

Anbefalet af en amerikansk veninde, indlogerede jeg mig på et lille charmerende lavpris hotel, hvor jeg boede i mine 2 perioder i New York. Opdagede hurtigt hvor dejligt der er. Det føltes hjemligt og var som at bo i Paris. Roligere end i Midtown, hvor jeg boede tæt på Times Square i 1993. Håber at vende tilbage til Upper West igen nu i dette efterår, for jeg blev slet ikke færdig med byen.

Oveni kan jeg anbefale, at du tager sejlturen rundt om Manhattan. Det er en kæmpe oplevelse, at SE byen fra vandsiden. Der er den store tur på 4 timer hele vejen rundt eller den mindre, som jeg valgte. Den går fra vestsiden af 42nd street og sydpå under Brooklyn Brigde og 2 andre broer og vender på østsiden ud for FN bygningen og Crystler. Derefter retur. Du passerer Frihedsgudinden og Ellis Island.

En tur, der skal tages i sol for rigtig at opleve kontrasterne og skyggernes slagside, som kan ses fra vandsiden.

Hvor i verden kan man ellers kigge fra vest til øst durk lige nedad en gade og se vandet på østsiden i et hurtigt glimt?

Oppe fra Empire State Building er udsigten
fantastisk. Både om aften og om dagen. Sidstnævnte prøvede jeg denne gang. Men det kræver klart vejr. Og da der tit er tåget i New York i formiddagstimerne i oktober, kan det blive et spontant indfald at tage turen op.

Med i skal beregnes sikkerhedstjek, der kan blive et mareridt en sommerdag,fordi mængden af besøgende gør, at det kan tage 3 timer at nå toppen. D. 23 oktober tog det godt og vel en time. Jeg blev rigeligt belønnet. Også i dagslys.
Indenfor i The Chloisters, Manhattan
Indenfor i The Chloisters, Manhattan

The Chloister på nord Mahattan m. Bus 4 fra Madison Avenue

Hvad mange ikke aner er, at amerikanerne har "bygget" et sydeuropæisk kloster af nedrevne munkeklostersten fra Spanien, Italien og Frankrig.

Alle byggematrialerne er sejlet over Atlanten og "genopført" til et gl.kloster, hvor Metropolitan Museums fine kirkesamling er samlet.

Man tror det er løgn, så virkelighedstro er stedet. Ganske vist med Hudsonfloden og et skovparti på højen over 192th. gade. Men tag der op og bliv lige så overrasket og glad, som jeg blev.

Samlingen af flamsk, fransk og italiensk billedskærerarbejder er unik. Ligesom glasmosaikkerne. Der er opført en urtegård med krydderplanter og i klosterets midte, et minicafeteria, hvor der kan købes
sandwitch, kaffe og drikkevarer.

The Chloister er nævnt med småt i de fleste rejseguides, men fortjener mere opmærksomhed. Tag derop og oplev!
Central Park, New York, okt. 2008
Central Park, New York, okt. 2008

Central Park, New York

New Yorkerne har et åndehul midt på Manhattan. Det er Central Park, der er 3-4 km lang og knap 1,5 km bred. Det er som at gå på opdagelse, for den er stor.

Man opdager det, når man lige synes, at der er da ikke særlig langt op til Guggenheim og Metropolitan Museer fra sydspidsen nede ved Columbus hjørnet. Det er op og ned af stier, der bevæger sig igennem og over klippegrund. Let at fare vild, men ved at følge, hvor 5th.avenue er (langs østsiden) og Columbus Avenue (langs vestsiden)
er det til at finde rundt.

Undervejs kan man finde en bænk og se på blå egern, joggere, musikere, legende børn og travle forretningsfolk, der enten snupper en let frokost på vej fra et møde til et andet. Eller selv slå sig ned ved en af de hyggelige udendørs serveringssteder, hvor man kan se en sø eller en klippe, som er børnenes og hvor de lærer sig at klatre.

Sydsiden af Central Park er børnenes med en Mini Zoo og Karrussel i fin fransk stil.

2 busser kører tværs igennem fra Upper East til Upper West. Rart når man dødtræt kommer fra museumsbesøg og hårde gulve og ikke orker at gå hjem det sidste stykke igennem parken.

Et kombineret Metro/Buskort til 7 dg. koster 25 dollar. Det er en rar måde at opleve New York
på. Busserne holder samme tempo som de gule taxier.
Jeff Koon, Ground Zero, N.Y. (LP.)
Jeff Koon, Ground Zero, N.Y. (LP.)

Øjenåbner i bybilledet.

De moderne skulpturer, som byen New York har anbragt forskellige steder på Manhattan, er sansernes øjenåbner. De er til for dem, der måske ikke betræder museerne.

For i bybilledet på åbne pladser og gader, er de umulige at ignorere. Står i al deres pragt og vælde og lyser op. Denne skulptur af Jeff Koon står på mindepladsen tæt på Ground Zero. I Versailles vakte den fuiore. Her passer den ind ligesom rækken af andre store kunstneres værker, der ses i Midtown og Downtown. I gader og på åbne pladser i New York.

Når man har set Jeff Koon, kan man passende åbne sine øjne og søge mod Wall Street i nærheden. Der tæt på står en formidabel trælignende skulptur af Jean Dubuffet. Og ikke
langt derfra en knaldrød kube, der står på et hjørne. Jeg kan blive ved. Nok til en rundtur.

Ligesom det kan anbefales at gå fra Columbus Circle og nedad 8th. Avenue. Kik på arkitekturen, hvor mangefarvet den er og end nede i den gl. bydel ved Canal Street, Tribica og Prince Street, som munder ud i Little Italy.

Folkelivet der
er som i det sydlige europa. New Yorkerne er venlige og hjælpsomme. Det er ikke farligt længere at opholde sig i byen.
Udsigt fra toppen af Empire state Building
Udsigt fra toppen af Empire state Building

Udsigt fra Empire State Building i dagslys

Dagen før min afrejse fra New York i slutningen af oktober, var vejret klart og solrigt. Og da vidste jeg, at jeg ville op og se udover Mahattan fra Empire State Building.

I 1993 under mit sidste besøg i N.Y. var jeg oppe i nattemørket, som også var en oplevelse.

I mellemtiden er sikkerhedskontrollen i bygningen blevet skærpet. For mig tog det 1 time at komme op. Lange køer, 2 sikkerhedschek og opstigning med 2 elevatorer. I sommermånederne kan det tage 2-3 timer, fortalte en sikkerhedsvagt mig. Men kan man holde ventetiden ud, bliver man rigeligt belønnet, når man træder ud og kan se
så langt øjet rækker.

Selv frihedsgudinden i siluet ude på sin ø kan ses ligesom de forskellige størrelser af huse. Skyskrabere og lave huse imellem hinanden. Forskellige størrelser, som danner rammen om hele Manhattan, der jo er en del af New York.

Det er for mig en fascinerende oplevelse at besøge "the big apple" og mærke byens puls.

Kommentarer til rejsetips om New York

Hyggeligt hotel Upper West?

16/08 2012 Vibeke Hindse
Hej Lone! Hvad hed det charmerende hotel, som du nævner i din gode anmeldelse af besøg i NY? På forhånd tak.

hotel

24/10 2010 Birgit Andersson
Vi skal til New York i uge 7. Hvad hed det hotel du boede på og rejse du gennem FDM Travel ? VH Birgit Andersson

Rettelse

21/10 2010 Jensen
Til info er Central Park ikke 3-4 km, men nærmere 11 km lang. Det er en væsentligt forskel og noget man skal have sig for øje inden ruten lægges. Mht. Empire State er det absolut muligt, at komme væsentligt hurtigere op end de nævnte 3 timer. Et godt alternativ er i øvrigt Rockefeller Plaza, som både er billigere og giver et bedre udsyn over f.eks. Central Park South. Men ellers kan jeg kun give ret i, at Upper West er et fantastisk og mere "lokalt" område af Manhattan. Williamsburg i Brooklyn er også at anbefale med sin spirrende kultur.

Navn på hotel?

15/06 2009 Sabrina
Hej Lone, Jeg har lige et spørgsmål. Kan du huske, hvad det hed det charmerende hotel, som du boede på? På forhånd tak.

Hvad hed det hotel du boede på?

15/06 2009 Kirsten
Hej kan du huske hvad hotellet hed, du boede på? Eller har du evt et link. Tak! Kirsten
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til New York

Hoteller i New York
Rejser til New York
Denne side er udskrevet d. 20. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/spanien/mallorca/puerto-de-soller/roc-leo.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.