Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om New York

Læs mere om rejser til New York

Statue of Liberty
Rejsetips indsendt af:
Mathias Borg
Nibe
22. feb. 2009

Vinterferie i New York

Lille uddrag af de uendelige muligheder som New York byder på - mine valg af seværdigheder man bare må se og opleve.

New York

Her er et udpluk af de attraktioner, som jeg var ude og opleve og som jeg gerne vil dele med folk. Mit besøg var i vinterferien 2009. Der var solskin stort set alle dage, så på trods af årstiden og de 0-5 grader celsius der var udenfor, var det perfekt til at udforske den storslået by.

Turen derover var nem og overskuelig på trods af rejsetiden på ca. 24 timer med diverse skift af transportmiddel. Selvom flyet var en time forsinket var det stadig enkelt at skifte til et andet fly, da rejsen var skruet godt sammen og alle airports personale var hjælpsomme. Og de frygtede security checks var ikke så slemme som forventet og indrejsepapirerne var også nemme og overskuelige.

NB! Det skal pointeres at man ikke skal vælge en første og bedst taxi når man kommer til New York og skal frem til sit hotel. Det er nemlig ikke altid lovlige taxichauffører der holder udenfor, og man kan komme til at betale ekstra eller i værste fald røvet, hvis man vælger de forkerte. I stedet bør man henvende sig til lufthavnens transportservice, som hjælper en med at finde frem til den nemmeste løsning.

I mit tilfælde en shuttle (taxi-bus), som bragte mig forholdsvis billigt frem til mit hotel.

Generel information

New York er en STOR by, som man ikke bare vader igennem på en dag. På hver hjørne bliver man bremset af mennesker, trafikkryds eller reklamer. Men på trods af byens størrelse er den nem at finde rundt i - alle gader er opdelt i numre, så man nemt kan finde rundt, både over og under jorden.

Metroen kører gennem hele det centrale New York, og stopper med et interval på 6-8 gader. Og et metrokort er billigt og nemt at bruge. Man skal bare henvende sig i en af subwaystationerne og købe et kort til de dage man har brug for, og så ellers køre lige så tosset man vil.

En anden ting som er anderledes end i lille Danmark er at tax ikke altid er inkluderes i prisen, således at på de priser man ser skal man ligge tax oveni. Men det er knap bemærkelsesværdigt.

For at få strøm til hårtørreren eller barbermaskinen skal man huske sin omformer, og ligger man ikke lige inde med sådan en kan de købes i terminalernes tax-free zoner eller i diverse butikker i New York for billige penge.

Har man lyst til at deltage i Late Show med David Letterman er det en god ide først på ferien at finde Late Show bygningen på og skrive sig op til at være med i udtrækningen, kvit og frit.

Har man lyst til at se et Broadway teaterstykke er det også en god ide at gå til TKTS på Times Square (under den store trappe) og få at vide hvilke shows der stadig er ledige og få dem købt i god tid - idet de meget hurtigt bliver udsolgt.
Stor portion fra Burgerking
Stor portion fra Burgerking

Mad og drikke

Breakfast:
Findes der noget mere amerikansk end pandekager med sirup og syltetøj til morgenmad? Eller hvad med "eggs and homefries" - æggekage med skinke, bacon og ristede kartofler. Ellers er toast og bagel også altid populært med en muffin til dessert.
Er man til en mere sund morgenmad kan det også fås.

Lunch:
I New York er man altid på farten, så det ender altid med at blive på en fastfood restautant at dagens andet måltid bliver fortæret. Derfor er det godt man kan variere kosten lidt med forskellige temaer. Der findes Burgerking, Wendy's, McDonalds, Villa's pizza osv. Er det lidt senre på dagen kan Dunkin Donuts eller Starbucks også benyttes.

Dinner:
Til aftensmad findes alle former for restauranter i New York. Især på 9th avenue omkring 40th street er der restauranter så langt øjet rækker.
Ellers kan det foretrækkes at få hummer i Chinatown til en meget billig pris, pizza fra Dominos hvis man er derhjemme, Sushi på en af de mange japanske restauranter eller noget helt fjerde.
Til dessert er Ben and Jerry is altid at foretrække.
Manhattan set fra syd
Manhattan set fra syd

Statue of Liberty & Ellis Island

Når man er i New York er det er must at besøge byens kendetegn - Frihedsgudinden.

Efter køb af billetten på $12 ($20 for at komme op i foden på statuen) og diverse securitychecks sejler man ud fra den sydlige spids af Manhattan. Herude på vandet kan man nyde udsigten over Manhattan og Frihedsgudinden.

På selve øen kan man gå sig en tur rundt om statuen og nyde udsigten inden båden sejler videre til Ellis Island. På Ellis Island ligger alle de gamle dokumenter fra nogle af de første immigranter, og man kan gå rundt på de store museum og få sig en masse viden. Herefter går turen tilbage til Manhattan.

Denne tur tager nogle timer.
Empire State Building & Chrysler Building
Empire State Building & Chrysler Building

Empire State Building & Chrysler Building

To af New Yorks mest kendte højhuse er Empire State Building og Chrysler Building. Går man gennem den centrale Manhattan er de nemme at få øje på.

I Empire State Building er det muligt at komme op i toppen og få et overblik over hele byen. Især er det flot om natten med lys så langt øjet rækker i alle retninger. Heroppefra kan man også nyde Chrysler Buildings pæne top. En tur op på 86'te etage koster $20 for voksne og er alle penge værd.
The Lake i Central Park
The Lake i Central Park

Central Park

Har man lyst til at komme - lidt - væk fra storbyen er Central Park perfekt. Denne kæmpe park er altid fyldt med løbende mennesker og masser af egern. Desuden er der altid masser at se på, ligegyldigt hvilket årstid man besøger parken på.

De mange søer og stisystemer fører en frem til borge, skøjtebaner, sportsbaner, samt mange kendte broer.

Den mest kendte bro af dem alle er Bow Bridge, som er kendt fra diverse film.

Så Central park er helt sikkert værd at gå igennem både for afslappelsen og for oplevelsen. Dog er mange græsarealer lukket om vinteren for at lade græsset gro til foråret.

Chinatown

I dette sydlige område af Manhattan findes en speciel stemning i form af kinesiske restauranter og forretninger.

Alt er billigt i denne del af Manhattan og man kan nemt findes sig nogle billige varer. Ellers er det værd at besøge for sin specielle kinesiske stemning og menneskemængde.
Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge

Wall Street & Brooklyn Bridge

Fra Trinity Church starter Wall Street og strækker sig helt ud til havnen ved East River.

På denne vej i finansdistriktet kan man blandt andet opleve New York Stock Excange og andre finanshuse. Ved enden af Wall Street ligger havnen, hvorfra man har udsigt over Brooklyn Bridge.

Denne store bro, som ligge ved siden af Manhattan Bridge, er et stoslået syn og værd at betragte når man er i nærheden.
Intrepid Museum
Intrepid Museum

Museer

MoMA:
Om man er til kunst eller ej, så er dette museum et besøg værd. For $20 pr. voksen kan man se alt fra nyt, moderne arkitekturkunst til Picasso, Monet, etc. Mange af de kendte værker man har hængende som kopi i stuen kan ses i virkeligheden her.

Natural history museum & Hayden planetarium:
Her kan man se alt fra dinosaurer og øgler til skove og gamle kulturer. Denne kæmpe bygning indeholder også en stor kugle man kan komme ind i og se universet (Hayden planitarium) for lidt ekstra dollars.

Intrepid Sea-Air-Space museum:
Dette museum er beliggende på et stort krigsskib, så er man til flyvemaskiner, søfartøjer, mm. så er dette helt sikkert spændende.

Museum of sex:
Dette museum er for den ældre del af familien. I dette museum findes der alt fra dyresex og menneskesex til sex i film og legetøj.
HA! comedy club
HA! comedy club

Underholdning

Madam Tussaud's wax museum:
I dette voksmuseum på det centrale Manhattan finder man skikkelser lige fra Hulk til præsident Obama. De meget virkelighedstro kendisser stiller op på række til fotos, så man kan stå ved siden af ens favoritkendte. Desuden er der også et lille spøgelsestog man kan prøve og en 4D-biograf - alt inkluderet i prisen, som er $35 pr. voksne.

Ripley's believe it or not:
Lige ved siden af Madam Tussaud's ligger Ripley's. Her kan man opleve alle mulige sjove facts og mærkelige hændelser. Det koster sådan ca. det samme som Tussaud's.

Imax cinema:
Endnu engang ved siden af Ripley's ligger Imax biografen, som er en kæmpe biograf med 26 sale fordelt på mange etager. En forestilling koster ca. $14 og så får man ellers den ypperste filmoplevelse. En af Imax's specialer er også 3D-film og remakes af gamle favoritter. Helt klart et besøg værd på en kold og regnfuld aften.

Comic clubs:
Kan man lide at more sig og muligvis blive gjort til grin, så er der et utal af comedyclubs i New York (tjek diverse brocurer). To jeg personligt var inde i var "HA! comedy club" og "Sage Theater", som opførte shows både med nye stand-up talenter og rutinerede ansigter fra comedy- og tv-serieverdenen.

Shopping

Der findes rigtig mange mærkevarebutikker i New York, men det er de to store centre der er værd at nævne.

Macy's er verdens største forretning med 9 etager. På disse etager finder man al det parfume, tøj og interiør som ens pung kan sige nej til.

Det andet sted er Rockefeller Centre, som er et sted med masser af forretninger og specielbutikker. I midten af disse butikker er Rockerfeller plaza, hvor der ligger en skøjtebane.

Til Apple-nørder findes der en Apple Store ved 5th avenue, east 65 street, som er placeret under jorden. Over jorden hænger deres logo i en kæmpe glasfirkant, som det er nemt at få øje på. I forretningen findes alt hvad elektronikhjertet kan begære.

World Trade Centre

Stedet hvor World Trade Centre lå er nu omdannet til en bygningsplads, men man kan stadig fornemme hvor de to bygninger skulle stå og hvordan denne hændelse ramte USA hårdt.

På en af sidevejene er der et monument som hylder brandmændene og ofrene. Et andet sted i nærhenden er der et mindemuseum med billeder og andet fra 9/11.
Times Square
Times Square

Times Square

Dette er helt sikkert centrum af Manhattan, da der er her Broadway krydser 7th avenue.

Alle teaterne ligger i nærheden, alle butikkerne ligger i nærheden og alle spisestederne ligger i nærheden.

Dette kryds med sit væld af lysskilte, reklamer og mennesker udgør et fasinerende syn, som man ikke bør være foruden. Som en komiker sagde; "aldrig i mit liv har jeg set mennesker være så glade for at se lys".

I krydset ligger to store butikker til den søde tand - nemlig M&M's Store og en chokoladefabrik. Lidt længere væk ligger Late Show med David Letterman, Macy’s, Imax cinema, Madame Tussauds, Ripley’s believe it or not, Madison square garden, etc.

Mere kan jeg ikke sige - det skal ses!

Madison Square Garden

Dette er stedet hvor alle de største navne spiller og hvor sportsholdene kæmper om titlerne. Vil man ind og se en NBA- eller NHL-kamp er dette stedet. Men man skal forvente at betale for sådan en oplevelse, så det er en god ide at undersøge billetpriserne inden man tager hjemmefra.
Grand Central
Grand Central

Grand Central & NYC Library

Grand Central er stedet hvor togene mødes, og denne kæmpemæssige togstation kendt fra film er også et besøg værd, selvom man ikke er kommet med tog.

New York City Library er en imponerende bygning i flere etager hvor den specielle bibliotekskultur dyrkes, og hvor hver enkel rum er udsmykket fra gulv til loft.
Kirke ved Central Park
Kirke ved Central Park

Kirker og gospel

På opfordring fra andre indlæg på denne side måtte jeg ind og høre gospel.

Flere steder i New York findes der kirker, som er arkitektonisk flotte at kigge på, f.eks. er der Skt. Patrick's Church. Men alle steder (stortset) er der gudstjeneste om søndagen omkring kl. 9-10 til hen over middag.

Den gudstjeneste jeg personligt var til var tæt på Central Park og jeg var, blandt meget få andre, den eneste hvide i kirken. Men jeg blev mødt med meget åbne arme og blev henvist til en plads ca. midt i kirken.

Den ca. 3 timers lange gudstjeneste indeholdt gudsbenået gospelsang, billeder fra den sidste kirke-kom-sammen, velkommen til de nye (deriblandt mig selv - hvilket gik ud på at jeg måtte hilse på alle 2 rækker foran og 2 rækker bag ved mig), healing af de syge, fællessang, indmelding i kirken, bidrag til opretholdelse af kirken og naturligvis prædiken.

Dette var en meget speciel oplevelse, som jeg vil opfordre andre til at prøve også. Det er noget helt specielt!

Kommentarer til rejsetips om New York

super inspirerende

10/09 2011 Odd
Tak for gode tips og råd, kan kun anbefale din artikel

mange hilsner Odd

Super

20/04 2009 Nikolaj Mosbæk
Det er nogle super gode informationer! Alle burde læse din artikel før de rejser til New York! Tak for det Mathias Borg!
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til New York

Hoteller i New York
Rejser til New York
Denne side er udskrevet d. 23. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/new-zealand/sydoeen/sevaerdigheder/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.