Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om USA

Læs mere om rejser til USA

Rejsetips af samme forfatter

Oplevelser i og omkring Statesville i North Carolinas Piedmont-område
Rejsetips indsendt af:
Brøndby
18. sept. 2016

Oplevelser i og omkring Statesville i North Carolinas Piedmont-område

Næppe mange danskere kender den lille by Statesville, som ligger nogenlunde midt i North Carolina, og det er der ikke så meget at sige til.
Statesville er ikke just et turistcentrum. Byen ligger der, hvor de to motorveje, Interstate Highway 77, (der går i syd-nordgående retning fra Columbia i South Carolina til Cleveland i Ohio) krydser Interstate Highway 40 (vest-øst gående retning fra Barstow i Californien til Benson i North Carolina. Byen er imidlertid langt ældre end motorvejene, idet de første nybyggere slog sig ned i området omkring 1753.
Rådhuset i Statesville.
Rådhuset i Statesville.

Byen Statesville

Statesville selv har måske ikke så meget at byde på for turister, men i nabolaget er det flere interessante ting, afhængig af i hvilken retning ens interesser går. Siden 1788 har byen, der oprindeligt var kendt som 4th Creek Congregation, været amtssæde for Iredell County. Navnet Statesville opstod i 1789, netop fordi byen var amtssæde. I 1833 kom jernbanen til byen, som blev kendt for sin tobaks- og whiskeyproduktion.
I slutningen af den amerikanske borgerkrig, da statshovedstaden Raleigh var faldet i hænderne på nordstatstropper, trak guvernøren, Zebulon B. Vance, sig tilbage til Statesville, som herefter fungerede som regeringsby i omkring en måned, indtil også denne by blev erobret af en styrke under General George Stoneman i april 1865. På det tidspunkt havde Sydstatshæren under Robert E. Lee overgivet sig, og krigen var de facto forbi. Vance blev arresteret og sendt til Washington DC. Det hus, hvor Vance boede og som var "regeringsbygning", eksisterer fortsat og er i dag museum, "The Historic Vance House and Civil War Museum".
Efter borgerkrigen var byen i 1½ år fra oktober 1866 til april 1868 skueplads for retssagen mod Thomas C. Dula, udødeliggjort blandt andet af Kingston Trioen og Four Jacks som Tom Dooley. Desværre er såvel domhuset, som fængslet hvor Tom Dooley sad under sagen, og stedet, hvor han blev hængt den 1. maj 1868 under stor opmærksomhed, for længst forsvundet. Den omtalte Zebulon Vance, var i øvrigt vendt tilbage til sit oprindelige job som advokat, og var Tom Dooleys forsvarer under sagen.
Der er andre ting, der er værd at se i byen, der har omkring 25.000 indbyggere. Blandt disse ting er den tidligere stationsbygning fra 1906, som dog kun kan beses udefra, da den i dag er hovedkvarter for byens færdselspoliti. Er man til bygninger er Mitchell Community College, Statesville Civic Center, butikkerne i byens Historic Downtown, Rådhuset, Domhuset m.fl. interessante – i hvert fald efter min mening, ligesom byen har flere museer.
Ikke langt fra byen findes der flere ting, der kan være et besøg værd, afhængig af interesser. Alle de steder, der omtales nedenfor er gratis at besøge, bortset fra Emerald Hollow Mine, og hvis man kun vil se omgivelserne, er dette også gratis.
Mere her: http://www.statesvillenc.net/
Resterne af Fort Dobbs, et hul, en brønd og i baggrunden et nyere hegn.
Resterne af Fort Dobbs, et hul, en brønd og i baggrunden et nyere hegn.

Fort Dobbs – hvis man er til historie (og huller i jorden)

Indrømmet, man skal nok være meget historisk interesseret eller interesseret i græsplæner for ligefrem at nyde Fort Dobbs. Fort Dobbs Historic Site ligger på Fort Dobbs Road omkring 4 km i luftlinje nord for byens centrum og nord for I-40. Fortet blev opført i 1755 på foranledning af North Carolinas guvernør, Arthur Dobbs, som har givet navn til stedet. Det var det eneste grænsefort mellem Virginia og South Carolina. Jo, området her var faktisk det vestlige grænseområde mellem kolonierne og "de vilde" i 1750'erne, og fortet blev da også anlagt for at beskytte nybyggerne i området mod angreb fra fjendtlige indianere. Fortet var kun i aktion en eneste gang, i 1760, hvor det blev angrebet af cherokeeindianere, men soldaterne på fortet slog angrebet tilbage. I 1766 blev fortet forladt, og fik lov til at forfalde, og til sidst var det helt forsvundet og placeringen gik i glemmebogen. I 2006 blev fortets placering genfundet, og stedet blev udgravet. Det eneste, der rigtigt er at se for indeværende, er et hul i jorden, hvor kælderen under det oprindelige blokhus var, en brønd samt et hegn af en af de typer, som Appalacherområdet er kendt for. Desuden er der opsat en mindesten og en kopi af et blokhus fungerer som souvenirbutik. Der er imidlertid overvejelser om, hvorvidt man skal rekonstruere fortet.
Stedet findes nemmest ved at tage North Carolina Route 115 mod nord ud af byen i retning mod Wilkesboro. 700 m efter at man har passeret motorvejen (I-40), går County Road 1931 fra på højre hånd. Følg denne (bliver undervejs til County Road 1907) ca. 2 km til Fort Dobbs Road på højre hånd. Følg dernæst denne til fortet.
Mere her: http://www.fortdobbs.org/
Bostian Bridge går over en smal dal. I bunden løber Third Creek.
Bostian Bridge går over en smal dal. I bunden løber Third Creek.

Bostian Bridge – hvis man kan lide spøgelser eller spøgelseshistorier

Det såkaldte Piedmont-område i North Carolina nærmest vælter sig i spøgelser, eller i hvert fald i spøgelseshistorier, og dette er altså en af disse. Er man i området i slutningen af august, og er man interesseret i spøgelser og spøgelseshistorier, er Bostian Bridge et must, men husk, broen er ikke til at spøge med!
Tidligt om morgenen (mellem to og halv tre) den 27. august 1891 forulykkede et tog ved Bostian Bridge ca. 3 km sydvest for byens centrum. Toget havde kørt ca. 5 minutter fra stationen i Statesville, da det med ca. 65 km i timen blev afsporet ved broen og faldt ca. 20 meter ned. Lokomotivet, brændselsvognen, bagagevognen, en sovevogn, en førsteklasses- og en andenklassesvogn samt en tom privat togvogn faldt ned i "kløften". Flere af vognene landede oven på hinanden og blev knust ved faldet. 26 blev sårede og mindst 23 mennesker blev dræbt ved ulykken, blandt disse lokomotivføreren, og bagagemesteren samt adskillige passagerer. En del af de, der døde, druknede, da bækken, som løb i kløftens bund, blev blokeret og vandet steg, mens de var klemt fast i de knuste vogne. Senere fandt man ud af, at uheldet var forårsaget af, at ukendte personer havde fjernet de skinnesøm, der holder skinnerne fast til svellerne. Først seks år senere, i 1897, fandt man de skyldige.
Siden, fortælles det, har mange mennesker på årsdagen for ulykken hørt lyden af et tog, der nærmer sig, og derefter lyden af skrig og vogne, der knuses mod kløftens bund. Enkelte har set en mand i en gammeldags jernbaneuniform, der ser på et lommeur, og spørger dem om, hvad klokken er? Når de ser op igen, er han forsvundet. Nogle mener, at det er bagagemesteren H. K. Linster, som kort forinden havde fået et guldur af jernbaneselskabet, som tak for 30 års tro tjeneste. Da toget forlod stationen havde han faktisk spurgt en af de passagerer, der senere overlevede ulykken, hvad klokken var, da han var bange for, at det nye ur gik forkert, men det var ikke uret, den var gal med, men toget, der var forsinket.
I 2010 var en flok "spøgelsesinteresserede" taget ud til broen natten mellem den 26. og 27. august. En ung man og hans kæreste var gået ud på broen, for at bedre at kunne se spøgelsestoget, når det kom. Hidtil har ingen "vidner" imidlertid rapporteret om, at have set toget, kun at de har hørt lydene fra ulykken. De to unge mennesker hørte faktisk et tog komme, men desværre var det ikke spøgelsestoget, men et forsinket passagertog, og inden de øvrige i gruppen kunne nå at advare dem, og selv om lokomotivføreren fik øje på parret og forsøgte at bremse, blev de ramt af toget. Den unge mand blev dræbt på stedet, mens kæresten blev slynget ud over broen, men landede på skråningen og slap med et kvæstet ben. Som sagt, er Bostian Bridge ikke til at spøge med.
Broen ses bedst fra Buffalo Shoals Road, der er en sidevej til US Highway 70, som på dette sted også er kendt som Garner Bagnal Boulevard. Er man i byens centrum følges South Center Street og Shelton Avenue til denne møder US 70. Drej til højre ad denne og fortsæt ca. 2 km til Buffalo Shoals Road. Drej til venstre ad denne og fortsæt yderligere ca. 2 km. Så kan broen ses på højre hånd ca. 100 m fra vejen. Man kan ikke komme nærmere i bil.
Mere her:
http://ncpedia.org/bostian-bridge-train-wreck
Dagens "høst".
Dagens "høst".

Emerald Hollow Mine – hvis man vil finde ædelsten

Omkring 25 km i luftlinje nordvest for Statesville ligger den lille bebyggelse Hiddenite. Denne bebyggelse har navn efter det sjældne mineral hiddenite, der er fundet i området, foruden yderligere nogle få steder i verden. Mineralet har selv navn efter geologen William Earl Hidden. Ved byen findes Emerald Hollow Mine, der er en ædelstensmine. Her kan interesserede (mod betaling) få lov til at grave og vaske ædelsten ud af grus. Det minder en del om de "guldvaskerier" der findes i forlystelsesparker rundt omkring, og er underholdning for både børn og voksne. Der er faktisk gode muligheder for at finde mere eller nok især mindre værdifulde sten og mineraler. Rød jasper er ret almindeligt, kvarts og ametyst finder man også ofte. I 2003 fandt en heldig mand den hidtil største smaragd, der er fundet i USA, en basse på over 1800 karat, og Hidden selv fandt i 1886 tre smaragder på hver mere end 1200 karat. Minen skulle være den eneste smaragdmine i verden, hvor offentligheden selv kan lede efter ædelsten. Prisen afhænger af, hvilke mineaktiviteter, man vil deltage i. Dyrest er det at grave i selve minen, billigst at købe en spand grus, som man så kan vaske sten ud af. Ved mit besøg lykkedes det mig at finde en smaragd på størrelse med et knappenålshovede, et stykke hiddenite på samme størrelse, rød og sort jasper, en klump ametyst , kvarts, noget agat og aventurine mm. - alt sammen for $ 10. Ingen af stykkerne var dog store nok til at slibe til smykker. Skulle man være heldig at finde en sådan sten, er der også et sliberi på stedet.
Tag US Highway 64 ud af Statesville og fortsæt mod nordvest, til der skiltes med Hiddenite til højre (Old Mountain Road). Fortsæt gennem bebyggelsen til Emerald Hollow Mine Drive og drej til højre ad grusvejen, der fører til minen.
Mere her: http://www.emeraldhollowmine.com/
Bunker Hill Covered Bridge
Bunker Hill Covered Bridge

Bunker Hill Covered Bridge – hvis man er romantisk anlagt

Af en eller anden grund betragter mange amerikanere de såkaldte covered bridges (overdækkede broer) som værende specielt romantiske, og de kaldes af og til "kyssebroer", fordi tanken er, at man kan kysse i fred under broens overdækning. Ikke langt fra Statesville og ikke langt fra minen, ligger en af North Carolinas to tilbageværende overdækkede broer, Bunker Hill Covered Bridge. Den fører over Lyle Creek, og i gamle dage, da broen blev bygget, gik der faktisk en vej her, men denne er for længst nedlagt, og derfor ligger broen lidt "underligt øde". Broen menes at være den eneste stadig eksisterende bro af "Haupt truss typen", opfundet af Herman Haupt, ingeniør, jernbanebygger og general under borgerkrigen. Oprindeligt var broen åben, men i 1900 blev der lagt tag på for at beskytte selve broens træværk mod vejr og vind. Gå en tur over broen og "feel free to kiss your partner".
Broen ligger lige uden for den lille by Claremont, ca. 25 km vest for Statesvilles centrum ad United States Highway 70 eller 17 miles fra Hiddenite, hvis man slår besøgene sammen. Fra Statesville tages I-40 mod vest til frakørsel 138. Tag Wike Road mod venstre til US 70 og fortsæt mod vest ad denne ca. 1½ km mod vest til parkeringspladsen ved broen. Kommer man fra Hiddenite følges Old Mountain Road til I-40, som tages mod vest. Derefter samme opskrift, som hvis man kommer fra Statesville. Et skilt på højre hånd på US 70. viser ind til broen. Sæt bilen på parkeringspladsen og gå ad grusstien ind i skoven til broen.
Mere her: http://catawbahistory.org/bunker-hill-covered-bridge
Charlottes Skyline, set fra syd.
Charlottes Skyline, set fra syd.

Der er også andre byer i området

Alle ovenstående besøg kan sagtens nås på en dag, hvis man ikke bruger for lang tid på "vaskeriet", og kan derfor være et godt afbræk i en måske ellers kedelig motorvejstur ad I-77 eller I-40. Der er dog også andre muligheder inden for få timers køreafstand.
Ca. 65 km syd for Statesville ad I-77 ligger North Carolinas største by, Charlotte, med 2 millioner indbyggere i det såkaldte metroområde. Her er der masser at se, både af kultur og natur. Men ikke en zoologisk have. Faktisk er Charlotte det største metroområde i USA, der ikke har en zoologisk have! Heller ikke et akvarium, kan byen byde på, men et sådant kan beses 40 km væk, i Concord.
160 km vest for Statesville ad I-40 ligger Asheville. Med sine godt 400.000 indbyggere i metroområdet er det den største by i det vestlige North Carolina. Her i nærheden finder man blandt andet Biltmore Estate, USAs største private hjem med over 250 værelser. Asheville er også et godt udgangspunkt for en tur på den berømte Blue Ridge Parkway.
Godt 70 km nordøst for Statesville ad I-40 ligger dobbeltbyen Winston-Salem. Med mere end 650.000 indbyggere i metroområdet, er det også en forholdsvis stor by. Den ældste del af Winston-Salem er Salem, som blev grundlagt af herrnhuter i 1753, samme år som de første nybyggere slog sig ned i Statesville. Winston er ca. 100 år yngre. Byen har stadig mange gamle huse i bydelen Old Salem, blandt andet en gammel kro, et bageri m.fl. Hele Old Salem tjener i dag som museum.
Er man til zoologiske haver og er skuffet over manglen på sådanne i Charlotte, findes der et par stykker i Asheville, og ellers kan man køre 70 km sydøst på fra Winston-Salem til Asheboro. Denne lille by, kun 25.000 indbyggere, har også en del historiske bygninger, men nok så interessant er, at lige uden for byen ligger North Carolina Zoo, der efter eget udsagn skulle være verdens største af slagsen. Visse dele af den har dog kun åbent mellem maj og oktober. Entreen er $ 15 for voksne og $ 11 for børn mellem 2 og 12. Seniorer (+62) kommer ind for $ 13.

Seværdigheder
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til New York

Hoteller i USA
Rejser til New York
Denne side er udskrevet d. 19. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.