Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Seattle

Læs mere om rejser til Seattle

Rejsetips af samme forfatter

Spændende attraktioner i Seattle
Rejsetips indsendt af:
Brøndby
28. sept. 2012
Vinderrejsetip September 2012

Spændende attraktioner i Seattle

Seattle, Washington har officielt kælenavnet Emerald City, men kaldes ofte lidt uretfærdigt for Rainy City. Uretfærdigt fordi det ikke regner mere der, end så mange andre steder i USA.
Faktisk falder der mere regn i de fleste byer på USA's østkyst end i Seattle. De gange jeg selv har besøgt Seattle har jeg oplevet langt mere solskin end regn.
Pike Place Fish Co.
Pike Place Fish Co.

Pike Place Market

Der er mange ting at opleve i byen, fx byens opera og ballet, og i byen opstod grungemusikken med musikgrupper som Alice in Chains, Soundgarden og Nirvana og rocklegenden Jimi Hendrix blev født i Seattle. Paul Allen, der grundlagde Microsoft sammen med Bill Gates, er manden bag Experience Music Project, et meget spændende musikmuseum. Byen har også mange andre museer, parker og et interessant akvarium. Den attraktion, der har det største publikum er dog noget helt andet, nemlig byens marked, Pike Place Market efter gaden Pike Place, hvor hovedindgangen til markedet er. Pike Place Market er USA's ældste fortsat aktive "Farmers Market", hvor landmænd sælger deres varer direkte til forbrugerne uden fordyrende mellemled. Markedet blev grundlagt i 1907 og har i dag over 10 millioner besøgende om året, og stedet er da bestemt også et besøg værd.

Markedet er bygget på en stejl skråning, og den øverste etage, som ligger ud til Pike Place, rummer primært fødevarebutikker af alle slags, men der sælges også andre varer. De nedre etager rummer kunstgallerier, antikvitetsbutikker mm. Ved markedets nordlige ende ligger en lille park, Victor Steinbrueck Park,hvor der står et par totempæle, og hvorfra der er en god udsigt over Puget Sound.

Det kan være en god ide at begynde et besøg på markedet i denne ende. Da de besøgende fleste starter ved hovedindgangen mod syd og bevæger sig nord på, får man virkelig en fornemmelse af, hvor mange mennesker der er, når man skal bevæge sig mod menneskestrømmen. De butikker, man først møder, når man går fra nord mod syd er nogle souvenirbutikker, og så begynder fødevarebutikker, restauranter og blomsterhandlere mm at dukke op. Efterhånden som man nærmer sig markedets sydlige ende, kommer der flere og flere mennesker, og når man når hovedindgangen, kommer man til selve markedets største attraktion, Pike Place Fish Co. (World Famous), som forretningen kalder sig selv, og forkert er det ikke. Det er her i butikken, at den berømte Fish-filosofi om hvordan man gør det sjovt at gå på arbejdet, og samtidigt gør både hinanden og kunderne glade, er opstået. Filosofien er beskrevet i både bøger og film, og folk kommer langvejs fra for at opleve stemningen. Men pas på, der kan flyve muslinger, krabber eller fisk gennem luften, kastet af de nærværende og underholdende fiskehandlere.

Ved siden af fiskehandleren fører en trappe ned til de underliggende etager, som bestemt også er et besøg værd, selv om jeg personligt holder mest af den øverste etage. Når man er kommet helt ned, kan man passende gå over på den anden side og besøge byens akvarium.

I selve gaden Pike Place, lige over for markedet finder man verdens første Starbucks café. Læg mærke til logoerne på denne Starbucks. Det er stadig kædens originale, hvor havfruens bryster ikke er dækket af hendes hår, som på senere udgaver af logoet.

Pike Place Market
Adresse: 85 Pike Street
Entre: Gratis
Hjemmeside: http://www.pikeplacemarket.org/

Pike Place Fish Co.
Adresse: 86 Pike Place
Hjemmeside: http://www.pikeplacefish.com/

Første Starbucks
Adresse: 1912 Pike Place
Hjemmeside: http://www.starbucksmelody.com/2010/07/15/the-first-starbucks-1912-pike-place/

Space Needle
Space Needle

Space Needle

En anden attraktion i Seattle er Space Needle, som ligger ved Seattle Center, knap 2 km nord for Downtown og Pike Place Market. En monorail kører mellem downtown (Westlake Center på Pine Street mellem 4th og 5th Avenue – 4 gader op ad bakken fra Pike Place) og Seattle Center. Inden man stiger ombord i monorailtoget kan man nyde Walk-Thru Fontain i Westlake Park uden for centeret). Monorailen har kun de to endestationer, og turen varer ca. 1½ minut så den er hurtigt overset.

Space Needle er et 185 meter højt tårn, med en roterende restaurant og en udsigtsplatfor,, bygget som vartegn for Verdensudstillingen i 1962. Tårnet var byens højeste bygning, da det blev bygget, men overgås nu af nogle af skyskraberne i Downtown. Udsigtsplatformen ligger i 160 meters højde, og elevatorturen derop varer ca. 90 sekunder. Der er ofte lang kø for at komme med elevatoren op til udsigtsplatformen, så det kan betale sig at komme tidligt om morgenen omkring åbningstid kl. 09.00. Om sommeren er der ofte varmedis over byen, men tidligt på dagen har den endnu ikke lagt sig, hvilket betyder at der i klart vejr er en fantastisk udsigt fra toppen af tårnet både over Seattle, men også over Cascade bjergkæden, Olympic Peninsula, og over vulkanen Mount Rainier syd for byen.

Restauranten er spændende men desværre også ganske dyr, med priser på hovedretter fra ca. $ 40 og op. Fx koster en bøf af oksemørbrad, serveret med ben af kongekrabber og diverse tilbehør ca. $ 90 pro persona (juni 2012). Det er en god idé at reservere bord, ikke mindst til aftensmad. Vil man nøjes med et besøg på udsigtsplatformen er der mulighed for at få en kop kaffe og en sandwich i baren.

Adresse: 400 Broad Street, (der er en del parkeringspladser i området, men de bliver hurtigt fyldt op), eller monorail fra Westlake Center
Entre: $ 19 fra 13 år. Børn mellem 4 og 12 koster $ 12 og børn under 4 er gratis. +65 koster $ 17. For $ 7 ekstra for voksne og $ 5 for børn, kan man få en dobbeltbillet, som både giver adgang til et besøg på platformen om dagen og et om aftenen.
Hjemmeside: http://www.spaceneedle.com/

Monorail billetpriser: Voksne $ 2,25 hver vej. +65 og børn mellem 5 og 12 $ 1. Børn under 4 kører gratis.
Fra "undergrunden"
Fra "undergrunden"

Seattle Underground

En anden, ofte overset, men meget spændende attraktion er Seattle Underground Tour. Dette er en spadseretur gennem nogle af de tunneller, der ligger under gaderne i den ældste del af byen. Turen udgår fra Pioneer Square ca. 1 km syd for Pike Place Market ad 1st Avenue. Her ved Pioneer Square lå byens oprindelige centrum. Et besøg i ”undergrunden" er meget spændende og undervejs får man fortalt om såvel området som byens ældste historie.

Undergrunden" opstod oprindeligt på grund af Seattles indbyggeres evne til at gøre alting, "The Seattle Way" – that is "the wrong way", som vores guide på turen fortalte. Seattle ligger ved Puget Sound, hvor der er et kraftigt tidevand. Dette steg ofte op i gaderne, som derfor blev dækket af et tykt lag klistret mudder, der kunne suge hunde og børn ned, og som var så dybt, at der i hvert fald kendes et tilfælde, hvor et barn druknede i mudderet under et højvande. Byens vigtigste industri var tømmerindustrien, og der var anlagt en savmølle, der hvor Pioneer Square nu ligger. Træstammer blev oprindeligt "kuret" ned af de stejle mudrede gader fra bakkerne over byen, til møllen, hvor de blev skåret op. For at undgå mudderet på gaderne fyldte man disse op med savsmuld, som lå i store bunker ved savmøllen. Dette var ikke helt gennemtænkt, for man glemte at savsmuld har det med at synke sammen, når det bliver vådt. Til gengæld brænder selv vådt savsmuld særdeles godt, når temperaturen bliver tilstrækkelig høj. I 1889 udbrød der brand i byen, og da husene var bygget af træ, og gaderne fyldt med savsmuld, udviklede branden sig alvorligt. Det gjorde det ikke bedre, at der ikke var tilstrækkeligt med tryk vandledningerne, så brandslangerne ikke virkede, og at man ikke kunne pumpe vand op fra bugten, da det var ebbe under det meste af branden. Det resulterede i, at det meste af byen brændte ned. Ingen mennesker kom til skade og bystyret så en mulighed for at genopbygge Seattle 2.0, en ny og bedre version af byen. Desværre valgte man endnu engang at gøre det "The Seattle Way".

For det første besluttede man at alle huse fremover skulle bygges af sten, og det var fornuftigt nok, så da brandtomterne var ryddede, begyndte man at opføre nye bygninger. For at undgå at gaderne igen blev oversvømmede, byggede så man mure mellem gader og fortov, og mellem disse mure fyldte man op med sten, som ikke synker sammen som savsmulden, og som ikke brænder. På denne måde hævede man gaderne mellem fem og ti meter over det gamle niveau, så de ikke længere ville blive oversvømmede af tidevandet. Gaderne blev altså hævet, men da butikkerne lå i husenes stueetage, forblev fortovene i første omgang, hvor de var. De nye huse blev typisk bygget med to indgange, én i stueetagen og én på første sal, fordi man regnede med, at fortovene på et tidspunkt også ville blive fyldt op, så stueetagen ville blive kælder og første sal stueetage. Da man forventede at skulle ind på "første sal" var disse indgange typisk langt pænere end de, der faktisk blev brugt fra start. Uheldigvis betød strategien, at der fra fortovet var der fem meter eller mere op til gadeplan, og det gjorde det noget vanskeligt at krydse gaden fra den ene side til den anden. For at gøre det muligt for borgerne overhovedet at krydse gaderne, opstillede man lange stiger på begge sider af gaden. Når kvinderne var ude for at handle, skulle de så kravle op af en stige i deres lange skørter med indkøbsposer i hænderne, og så ned igen på den anden side, hvilket kunne være et risikabelt foretagende. Til gengæld var der efter sigende aldrig mangel på mænd, der var ivrige efter at holde stigerne, når det var kvinder, der skulle bruge dem! Også værtshuse lå i fortovsplan, så også for de ikke helt ædru mænd, der skulle hjem sidst på aftenen, skabte stigerne problemer og i et enkelt år (jeg husker desværre ikke årstallet), døde 18 mennesker ved fald fra disse stiger. Det var ikke god reklame for byen, så dødsfaldene blev registreret som "ufrivillige selvmord".

Efterhånden byggede man "lofter" over fortovene, og på disse "lofter" blev så anlagt nye fortov, og de gamle blev til tunneller under byen, og det er disse tunneller, som i dag er Seattle Underground. I begyndelsen fandtes der stadig forretninger og værtshuse i tunnellerne, adgangen til dem blev lukket i 1907, da man frygtede at rotter i tunnellerne kunne sprede byldepest, men de blev åbnet for turister igen i 1965 og er i dag en stor attraktion, som er et besøg værd.

Seattle Underground Tour
Adresse: 608 First Ave ved Pioneer Square
Entre: $ 16 for voksne, $13 for +60 samt børn mellem 13 og 17 og $ 8 for børn mellem 6 og 12. Gratis for børn under 6.
Hjemmeside: http://www.undergroundtour.com

Kommentarer til rejsetippet om Seattle

Verdens første Starbucks coffeeshop

04/10 2012 Birgit Strømlev
Eftersom vores 3 børn alle elsker kaffe fra Starbucks, var det en dejlig overraskelse at besøge Starbucks i Seattle sammen med vores søn, der tog en del billeder fra stedet.
Kan desværre ikke huske adressen- men den kan garanteret findes på internettet.
Også en pragtfuld sejltur rundt omkring Seattle kan nævnes som en flot og dejlig oplevelse- især i strålende sol, som vi oplevede alle dagene i Seattle for 3 år siden.

Maximilien Restaurant

04/10 2012 Jørgen Winther
Vi spiste både en frokost og en middag på Maximilien der ligger i Pikes Place.
Maximilien kan godt være lidt snørklet at finde, men den er værd at lede efter.
Frokosten indtog vi udendørs på terassen med udsigt over Puget Sound, middagen indendørs med samme udsigt gennem panoramavinduerne - og med en skøn solnedgang som akkompangement.
Betjeningen var i top (som den næsten altid er i USA), maden veltillavet og velsmagende og priserne var OK.

Frokost

02/10 2012 Jan Kronsell
Jeg har ikke prøver Lowell's, men vi spiste selv frokost på Sound View Café, som ligger på etagen under fødevaremarkedet. Udsigten er fremragende og selve stedet er en blanding af cafeteria og restaurant. Man går til disken og henter fx salat drikkevarer og bestiller sin mad, som derefter serveres ved bordene. Vi spiste to med drikkevarer (vand) for under $ 30.

Gum wall

02/10 2012 Lene Torp Åkesson
Hvis man går ned i gaden under Pike Place Market, kan man beundre den særegne Gum Wall, som er opstået ved at teatergængere har sat deres kulørte tyggegummi fast på væggene. Et kuriosum.

God og udførlig beskrivelse af de 3 attraktioner

02/10 2012 Mona
For mindre end en uge siden var jeg på stedet. Vil da lige nævne at man spiser en udemærket frokost i Lowell´s som har til huse i Pike Place Market. Og det var selvfølgelig fisk af den bedste slags. Vi gav 37 USD for rigelig mad til 2. Og fik samtidig udsigt fra 1. sal udover vandet.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Seattle

Hoteller i Seattle
Rejser til Seattle
Denne side er udskrevet d. 20. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/new-york/shopping-paa-broadway.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.