Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Utah

 • Skydeoplevelse i Salt Lake City

  31.07.17: Jens Ludvig
  På vores rundrejse USA, hvor vi var af sted med 2 teenagere havde vi en overnatning i Salt Lake city. Om morgenen holdt vi ind hos TNT Guns & Range i Murray som ligger ved motorvejen lige uden for Salt Lake City.
  Se hele rejsetippet
 • Utah Rocks!

  (Bedømt af 30 personer)
  19.10.12: Jens Bjargum
  Jeg har for længst opgivet at beslutte mig for, hvilken nationalpark i USA der er min favorit. Når jeg står i Yosemite tænker jeg, at dette er det meste fantastiske sted i verden, men når jeg kommer til Yellowstone er jeg overbevist om, at det er det mest fantastiske sted.
  Se hele rejsetippet
 • Zion National Park, Utah

  (Bedømt af 22 personer)
  29.09.12: Pia Jespersen
  At besøge Zion National Park i Utah, er næsten som et besøg tilbage i tiden. Når man står og kigger ud over den frodige park med stejle klippesider, kan man næsten fornemme flyveøglerne suse over hovedet og dinosaurerne vandre mellem træer og buske på jagt efter føde.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Utah

Rejsetips af samme forfatter

Ting at se i det sydøstlige Utah
Rejsetips indsendt af:
Brøndby
21. aug. 2013

Ting at se i det sydøstlige Utah

Mange danskere besøger nationalparkerne Zion og Bryce Canyon i det sydvestlige Utah. Ikke helt så mange ser den sydøstlige del, selv om der også er rigtigt meget at se her.
Derfor kommer her nogle tip til ting, der er værd at se, fra omegnen af byen Moab og syd på.
Aftentur i slicrock klipperne i en Hummer.
Aftentur i slicrock klipperne i en Hummer.

Moab og nærmeste omegn

Moab kalder sig selv "verdens off-road hovedstad", og kørsel uden for vejene er da også en vigtig aktivitet, hvad enten det foregår i Hummer, Jeep, ATV eller på mountain bike. Slickrock klipperne rundt om byen, ikke mindst øst for denne er ideelle til off-roading, hvad enten man vil køre selv eller man foretrækker en tur med chauffør. Selv har vi primært kørt i Hummer med chauffør, og det er en fantastisk oplevelse, men man skal ikke lide af højdeskræk, når man kører på de smalle "fins", hvor der kan være langt ned på begge sider af bilen.

Der er også mange andre aktiviteter, som udgår fra Moab, fx river-rafting, cruise på Colorado River med turbåde, jet-boat cruises, ballonflyvning, flyveture i små fly over de mange canyons i området, foruden rideture ud i klipperne. Og så den nye dille i området, paddle-boarding, hvor man står på noget, der ligner et surfbræt og padler ned ad floden. Desværre er ingen af delene helt billige. De enkelte aktiviteter varierer i pris afhængig af varighed og turarrangør.

Der er mange turarrangører i byen og vi har prøvet flere af dem. Senest brugte vi Moab Adventure Center, hvor vi betalte $ 80 for en aftentur på Coloradofloden med aftensmad og indlagt lysshow, og $ 91 for en solnedgangstur i Hummer. Disse priser er pro persona og fra sommeren 2013, og de var steget en del siden vores sidste besøg i 2010. Datteren købte sig til en ridetur fra vores hotel, og den kostede $ 80 for godt tre timer.
Forstenede fodspor af en allosaurus på klippen.
Forstenede fodspor af en allosaurus på klippen.

Gratis glæder

Der er imidlertid også ting, der kan gøres helt gratis – hvis man har en bil. Fx en tur ad Utah Road 128, der starter fra US Route 191 lige nord for byen og fører øst på langs Coloradofloden, en efter min mening meget smuk tur langs floden gennem de røde klipper. Det er også muligt at gå ture i de tilstødende canyons, og der er flere steder, hvor man kan bade i floden. Husk at tage vand med til spadsereturene. Fortsætter man hele vejen ad UR 128, ender man ved US Route 6 som man kan følge 5 km mod vest til Interstate Highway 70. Følger man denne mod vest ca. 35 km kommer man til U.S. Highway 191, som man så kan tage tilbage til Moab.

Et andet alternativ er at tage Utah Road 279 vest på langs Coloradofloden. Denne lille vej starter også fra US 191, men ca. 200 meter længere nord på end UT 128. Også denne vej slynger sig smukt langs floden, men der er flere ting at se undervejs.

Lige når man kører fra US 191 kører man forbi noget, der ligner en stor udgravning, og man kan da også se både store lastbiler og gravemaskiner. Det er resterne af et af USA's største depoter af affald fra uranproduktion, som nu er ved at blive fjernet. Mere end 10 millioner ton uranaffald lå i dette depot, men en stor del er allerede fjernet.

Ca. 10 km ude af UT 279 fører en kort sidevej til højre op til en parkeringsplads . Her kan man på klipperne over parkeringspladsen se forstenede dinosaurus fodspor, og desuden "klippemalerier", de såkaldte petroglyffer, fra fortidens indianere. Endnu længere ude af vejen kommer man til en fabrik, der fremstiller potaske. Ved denne fabrik hører asfaltvejen op og bliver til en grusvej. Har man mod på det, kan man fortsætte af grusvejen op i bakkerne over fabrikken. Her ligger de såkaldte potaskeindampningsbassiner, som har en imponerende klar blå farve.

Har man endnu mere mod – og en bil med stor frihøje (gerne en ikke for bred 4-hjulstrækker) kan man fortsætte ad vejen, som fører over slickrock klipper, langs stejle skrænter, gennem snævre kløfter og med meget skarpe hårnålesving og ender i nærheden af Dead Horse Point State Park, se nedenfor.
Udsigt over flod og røde klipper fra værelset på Red Cliff's Lodge.
Udsigt over flod og røde klipper fra værelset på Red Cliff's Lodge.

Overnatning i Moab

Moab er en typisk turistby, så der er mange steder at bo og lige så mange steder at spise. Selv har vi to gange boet på Red Cliff's Lodge, der ligger godt 20 km ude ad UT 128 lige ved Coloradoflodens bred. Vælg en River King Mini Suite – de har terrasse med en fantastisk udsigt til floden og de røde klipper, som har givet stedet navn. En Creekside Queen Mini Suite, har "kun" udsigt til en lille bæk. Begge dele kostede $ 240 plus skatter for to personer i sommeren 2013. For ekstra personer betales et tillæg på $ 20. Hytter ved floden koster 100 dollars mere pr. nat.

Vi har dog også gode erfaringer med både byens Super 8 og Ramada Inn Downtown, som er betydeligt billigere end Red Cliff's Lodge.
Landscape Arch er parkens bredeste bue.
Landscape Arch er parkens bredeste bue.

Nord for Moab, Arches National Park

Lige nord for Moab ligger indgangene til hele to nationalparker. Indgangen til Arches National Park ligger omkring 4 km nord for byen ad US 191. Parken er ikke specielt stor, kun omkring 31 km2, men den rummer nogle fantastiske klippeformationer, ikke mindst de mere en 2.000 buer (Arches), som har givet den navn. En del af disse arches kan ses fra vejen, mens mange kræver at man går til fods, eller kø

rer i 4-hjulstrækker. "Hovedvejen" gennem parkem fører forbi nogle få arches, mens man skal ad mindre sideveje for at se andre. Parkens største bue, Landscape Arch, der spænder ca. 90 meter fra side til side, kræver en spadseretur på ca. 1,5 km hver vej fra parkens yderste parkeringsplads. Man bør her, som andre steder i ørkener altid have vand med, når man går, selv om det ikke er langt fra bilen. Parkeringspladsen, der ligger ved Devil's Garden ligger ca. 28 km fra indgangen – og man skal samme vej tilbage.

Undervejs på køreturen er der mange muligheder for kortere eller længere spadsereture til flere buer og andre klippeformationer. Parkens mest berømte bue er Delicate Arch (billedet øverst) som kan ses på nummerplader fra staten. Hvis man vil helt op til denne, skal man regne med en spadseretur på omkring et par timer hver vej, hvoraf den ene går op af bakke. Der er ingen skygge på turen, så tag hat på og som parkens brochure anbefaler, 1-2 liter vand eller mere pro persona. Heldigvis kan buen også ses fra et par udsigtspunkter nær parkeringspladsen.

Ud over buer, er der også forstenede klitter, balancerende klipper og andre klippeformationer i parken, og hvis man er heldig kan man også se bighorn sheep og andre ørkendyr. På vej tilbage mod udgangen (hvor man også kørte ind) er der en fin udsigt over Moab Forkastningen, hvor klipperne på hver side af kløften er forskubbet flere hundrede meter i forhold til hinanden på grund af et jordskælv.

Entreen til Arches National Park er beskedne $ 10 for en 7-dages billet for en bil og alle dens passagerer. Skal man besøge mange nationalparker på sin tur, kan det ofte betale sig at investere i et årskort (Annual Pass), som giver adgang til alle USA's mange national parker og national monuments. Et Annual Pass koster $ 80 og kan bruges af indehaveren og yderligere en person kan noteres på kortet, som gælder for alle personer i bilen. Der skal vises billede-id både ved køb, og senere når kortet bruges. Skal to personer stå på kortet, skal de begge vise billede-id ved køb. I år ville vi have brugt ca. $ 125 på adgang til nationalparker og –monumenter, så det var en pæn besparelse.
Green River set fra Island in thr Sky.
Green River set fra Island in thr Sky.

Nord for Moab, Canyonland, National Park og Dead Horse Point State Park

Kører man videre mod nord af 191, kommer man på venstre side til Utah Road 313. Denne fører ind til Dead Horse Point State Park og er også adgangsvej til Island in the Sky-delen af Canyonlands National Park. Begge parker har flere udsigtspunkter, hvor man kan nyde udsigten over nogle af de mange canyons, der er i området. Fra Dead Horse Point er der fremragende udsigter over Coloradofloden. Den berømte slutscene fra filmen "Thelma og Louise", hvor de kører ud over kanten af Gran Canyon, er i virkeligheden optaget her ved Dead Horse Point og ikke ved Grand Canyon.

Fra Island in the Sky er er udsigt over både Colorado River og Green River, som mødes i nabolaget. På vej ud mod Island in the Sky vil man se skilte til Schafer Canyon Road. Det er denne vej, som man kommer ad, hvis man har taget Utah Road 279's forlængelse, se ovenfor. På plateauet neden for Island in the Sky kan man tage den 160 km lange White Rim Road, men det kræver en 4-hjulstrækker og 2-3 dage (eller mountain bike – og længere tid). På en klar dag kan man fra Grand View Point ane kløfterne ved Dirty Devil River omkring 50 km mod vest, hvor Butch Cassidy og hans Wild Bunch havde et af deres tilholdssteder.

Fra vejen mod Grand View Point går sideveje til andre udsigtspunkter, blandt andet ved Upheaval Dome, som sandsynligvis er de eroderede rester af et meteornedslag, som fandt sted for omkring 170 millioner år siden.

Entre til Island in the Sky koster $ 10 for en billet som gælder i syv dage, og som også giver adgang til de to andre "sites" i Canyonlands, Needles og The Maze. Prisen er den samme for at besøge Dead Horse Point State Park. Et evt. årskort til nationalparkerne gælder ikke statsparker, så der skal betales ved Dead Horse Point.
Solens sidste stråler falder på La Sal Mountains i det fjerne.
Solens sidste stråler falder på La Sal Mountains i det fjerne.

Lidt syd for Moab

Ca. 20 km syd for Moabs centrum ad U.S. Route 191 finder man Hole-N-The-Rock. Her har den dansk-amerikanske billedhugger Albert Christensen og hans hustru, Gladys, udhugget en 450 m2 stor lejlighed direkte i sandstensklippen. Lejligheden har 14 rum og en 20 m høj skorsten op gennem klippen. Albert døde i 1957, men Gladys blev boende i lejligheden til sin død i 1974. I dag er der adgang til lejligheden, souvenirshop, og mini-zoo på stedet. Prisen for en 12 minutter lang rundvisning i lejligheden er $ 6 for voksne og børn over 10. Børn mellem 5 og 10 kommer ind for $ 3,50. Børn under fem er gratis.

10 km syd for Hole-N-The-Rock går Utah Road 46 til venstre. 20 km ad denne og man er i La Sal Mountains, hvor omgivelserne er helt anderledes end de, man kommer fra. Hvor det meste af området i denne del af Utah er ørken, er La Sal Mountains snedækkede bjergtoppe, hvor den højeste er mere end 3.800 meter og tolv af toppene i La Sal er mere end 3.600 meter høje. Her finder man prærieområder, skovbevoksede bjergsider og alpine enge. Fra UT 46 kan man køre ad små grusveje længere ind i bjergene. Fortsætter man ad 46 bliver den til Utah Road 90, som fører til byen Bedrock på den østlige side af bjergene, og videre endnu.
Det sydlige område i Canyonlands National Park kaldes The Needles.
Det sydlige område i Canyonlands National Park kaldes The Needles.

Længere mod syd

Der er også mange ting at se længere syd for Moab, og de fleste kan nås på en dagtur, men nogle vil måske vælge at slå sig et andet sted, for ikke at skulle køre for meget. 85 km syd for Moab ligger byen Monticello, som kan være udgangspunkt for flere ture. Yderligere 32 km mod syd ligger Blanding, som jeg ikke vil anbefale. Det er formodentlig den kedeligste by, jeg nogensinde har overnattet i – og så var den endda 4. juli. Det kunne man kun mærke fordi alt var lukket, inklusive alle restauranter. Byen har forbud med salg af alle former for alkohol, så det var den tørreste nationaldag, jeg har oplevet.

Ca. 20 km nord for Monticello (eller 65 km syd for Moab, hvis man er blevet der), fører Utah Road 211 ca. 60 km ind til The Needles, som er det sydligste område i Canyonlands National Park. Parkens tredje område, The Maze ligger kun ca. 15 -20 km i luftlinje fra The Needles, men på den anden side af Coloradofloden og man skal ud på en flere hundrede km lang køretur, for at komme dertil, og stedet besøges bedst på hesteryg. Området betragtes som et af de vanskeligst tilgængelige steder i hele USA.

Needles er derimod forholdsvis let tilgængeligt, men også her er der øde steder. Hvor man ved Island in the Sky er på kløftranden, er man ved The Needles nede i kløfterne. I området finder man rester af bebyggelse fra fortidens indianere, de såkalte Ancient Pueblos.

På vej ind til området, eller på tilbagevejen bør man gøre et ophold ved Newspaper Rock State Historic Monument, en klippeside med mange klippemalerier (petroglyffer), skrabet ind i klippens overflade over en periode af mindst 2000 år. Billederne er meget forskellige, fra ryttere til hest, over bisoner og bjørne, geder og får samt andre dyr og mennesker til fantasifigurer (som måske er guddomme). Der er også mange tegninger af fødder, hvoraf flertallet mærkeligt nok har seks tæer!
Cliff Palace i Mesa Verde National Park, Colorado.
Cliff Palace i Mesa Verde National Park, Colorado.

En afstikker til Colorado

Fra Monticello kan man også køre mod øst ad U.S. Route 491, som tidligere hed U.S. Route 666, men som blev omdøbt, fordi der skete så mange trafikuheld, at man mente at vejen, som var kendt som Djævelens Hovedvej, var forbandet.

Vejen fører ind i Colorado og efter ca. 90 km kommer man til turistbyen Cortez, og herfra er der kun 15 km mod øst ad U.S. Route 160 til indkørslen til Mesa Verde National Park. Herfra er der dog et godt stykke ind til parkens mest spændende område, oppe på toppen af mesaen, hvor man kan se mange af de berømte klippeboliger som Ancient Pueblo indianerne byggede og boede i, indtil de pludselig forlod dem i 1300-tallet. Nogle af klippeboligerne, fx Spruce Tree House er ret let tilgængelige (om vinteren kun på guidede ture), mens andre som fx den største bolig, Cliff Palace, kun er tilgængelig på guidede ture om sommeren og lukkede om vinteren. Her skal man klatre op og ned af høje og stejle stiger.

Adgang til Mesa Verde koster $ 15 om sommeren og $ 10 om vinteren. Alt for en bil med passagerer i syv dage. En guided tur til Cliff Palace koster yderligere $ 3 pro persona og der kan være ventetid.

Vælger man at slå sig ned i Cortez, som også er en turistby med mange overnatningsmuligheder, kan denne være et godt udgangspunkt for besøg ved navajoernes hellige klippe, Shiprock i New Mexico, 65 km syd for Cortez ad US Toute 491 eller Canyon of The Ancients National Monument. Også Red Mesa ved U.S. Route 160 inde i Navajo Nation er et smukt syn.
Klippen Mexican Hat ved San Juan River, nær grænsen til Arizona.
Klippen Mexican Hat ved San Juan River, nær grænsen til Arizona.

Tilbage til Utah

Omkring 70 km syd for Monticello, stadig ad US 191, ligger byen Bluff, hvor der også er gode overnatningsmuligheder. Bulff et et godt udgangspunkt for besøg ved Gooseneck State Park (entre), klippen Mexican Hat og San Juan River (gratis), Monument Valley Navajo Tribal Park (entre), Four Corners Monument - det eneste sted i USA hvor fire stater mødes (entre), Hovenweep National Monument (entre – her gælder årskortet), køretur på Moki Dugway (gratis), eller på andre små grusveje gennem Navajo Reservat. Alle disse steder kan også besøges fra Moab, men så skal der køres en del.

Et besøg i det sydøstlige Utah og de tilgrænsende stater, Colorado, Arizona og New Mexico byder på rigtigt mange oplevelser, og her kan man sagtens bruge lang tid – så sæt god tid af til et besøg. Og der er heller ikke langt til Grand Canyon og andre seværdigheder.

Kommentarer til rejsetippet om Utah

Tak.

18/09 2013 Jan Kronsell
Ja, Utah, og ikke mindst det sydøstlige hjørne er et dejligt sted.

Flotte billeder og godt beskrevet

03/09 2013 Dorte
Flot beskrevet og gode billeder som giver lyst til at opleve det selv.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Utah

Hoteller i Utah
i Utah
Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/new-york/swing-is-the-thing-i-46th-street.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.