Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Yellowstone

 • På biltur i Cowboy staterne - Wyoming, South Dakota, Montana, Colorado

  (Bedømt af 10 personer)
  18.01.14: Carl Nielsen
  På hesteryg I Rocky mountins

  Hvis du har lyst til at prøve noget ud over det sædvanlige, så skal du prøve en tur på hesteryg ud i ”back country” eller ud i det helt uberørte ”wilderness”

  Hvis du har besøgt California, set Gand Canyon, Las Vegas, og de store red woods, så bør dit næste rejsemål i USA, være ”cowboy staterne”

  Vi brugte 15 dage med udgangspunkt i Colorado, derefter South Dakota, Wyoming, og Montana.
  Se hele rejsetippet
 • Naturparken Yellowstone Wyoming

  (Bedømt af 32 personer)
  13.11.12: Torbjørn og Rita Johansen
  Jeg vil gerne fortælle om vores oplevelse med naturparken Yellowstone Wyoming .
  Vi besøgte parken sidst i april 2012 og vi vidste intet om, hvordan en naturpark i USA var indrettet eller fungerede på dette vores første besøg i USA.
  Se hele rejsetippet
 • Yellowstone Nationalpark - Min favorit nationalpark i USA

  (Bedømt af 6 personer)
  27.09.12: Birthe
  Vi har besøgt flere nationalparker i USA, men favoritten er Yellowstone Nationalpark, verdens ælste nationalpark.
  Vi bestilte fly, bil og hotel gennem FDM Travel, dog måtte vi selv bestille overnatning i Yellowstone Nationalpark, da vi ville bo i selve parken.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Yellowstone

Deadwood - Det Vilde Vesten
Rejsetips indsendt af:
Birthe Ulvmose
8643 Ans By
29. nov. 2010

Midtvesten og Rocky Mountains

Road Trip USA - That`s Life – ingen stress – masser af oplevelser.
Tag f.eks. på en herlig rundrejse i Det Vilde Vesten og oplev alt fra smukke, fantastiske og imponerende nationalparker med rigt dyreliv til Wild-West museer, USA's største rodeo ”The Daddy of èm All”, de kæmpemæssige Rocky Mountains, og den mest ”velfriserede by”, Salt Lake City, med venlige mormoner.
Tabernaklet, Salt Lake City
Tabernaklet, Salt Lake City

Læs her om en 3 ugers rundrejse gennem 9 stater og med udgangspunkt i Salt Lake City.

Overvejelser omkring turen:
Min mand og jeg har tidligere været i USA både på øst- og vestkysten. Denne gang ville vi prøve noget nyt. Vi havde hørt om Yellowstone Nationalpark med de varme kilder. Men hvad kunne man ellers se i Midtvesten?

Vi gik på biblioteket og lånte diverse rejsebøger, og vi gik på nettet og samlede yderligere oplysninger om oplevelser, der kunne være interessante.
Her fandt vi frem til et andet Must, nemlig USA's største rodeo, der afholdes hvert år i juli måned i Cheyenne, Wyoming.

Opgaven var nu at planlægge turen, således at vi nåede til Cheyenne på det rette tidspunkt.
Vi fik råd og dåd hos FDM i Viborg, der foreslog Salt Lake City som udgangspunkt for turen, da man hertil kunne skaffe de billigste flybilletter. Også leje af bil blev klaret gennem FDM.

Rundrejsen blev herefter planlagt med følgende rute: Salt Lake City – Grand Teton NP – Yellowstone NP – Cody – Devils Tower NP - Rapid City – Badlands NP – Mt. Rushmore – Wind Cave NP – Fort Laramie - Cheyenne - Rocky Mountains NP – Mesa Verde NP - Arches NP – Salt Lake City. Samlet kilometertal ca. 4000.

Nedenfor følger turens højdepunkter i kronologisk rækkefølge.
Hill Aviation Museum nord for Salt Lake City
Hill Aviation Museum nord for Salt Lake City

Også et "ungt land" har museer.

Hill Aviation Museum ligger nok ca. 30 km nord for Salt Lake City. Vi kørte lige forbi og syntes, at det så interessant ud, så vi holdt ind. Det fortrød vi ikke. Det er ét af 2 flymuseer i USA. Det er kæmpestort og vældig interessant og med meget venlige og fortælle-mindede guider.

Oregon Trail Museum. På vej til Pocatello, Idaho, kom vi senere samme dag forbi dette museum, som på en meget interessant og levendegjort måde fortæller om nybyggernes strabadserende rejser gennem landet. Guiden Peterson med danske forfædre og hans kollega med engelske forfædre tog meget vel imod os. De fleste amerikanere er meget imødekommende og interesserede i ”Where are you guys from”.
Jackson - port af gevirer
Jackson - port af gevirer

En rigtig cowboyby

Jackson ligger ved Snake River i et bjergrigt og flot landskab, hvorfra der er udsigt til de sneklædte Tetonbjerge. Det er så absolut en wild west turistby, men enormt hyggelig og nærmest én stor cowboykulisse med butikker fyldt med det mest fantastiske og fantasifulde turistkitz, vi mener at have set! Temaet er tydeligvis cowboys, indianere, elge og bjørne, som findes i alle mulige udformninger og størrelser - og på alt muligt!
Vi overnattede i Driggs (vest for Jackson) – hvor vi havde bestilt overnatning på Best Western Teton West Motel – det er væsentligt billigere end i Jackson, hvor man ikke kunne bestille på nettet, men pr. telefon.
Vejen fra Jackson til Driggs er utrolig smuk, idet man kører op gennem Teton-passet, hvorfra der er en fantastisk flot udsigt. Godt nok skal man køre retur til Jackson for at komme ind i Teton Park, men så nyder man blot udsigten endnu engang.
Grand Teton
Grand Teton

Den smukkeste park

Grand Teton NP er et nærmest overjordisk smukt sted med de elegante høje spidse bjerge med sne på toppen, som rejser sig næsten lodret fra en vidunderlig blomstrende eng.
Vi gjorde holdt ved Jenny Lake, hvor man kunne tage på hike søen rundt ca. 10 km. Vi nøjedes dog med ca. 3,5 km; så kunne vi nemlig tage en shuttle båd retur tværs over søen for 5$. Turen langs søen gik gennem frodig skov, smukke blomster, store klippestykker og hele tiden med kig til de flotte bjerge, der stod snehvide mod den blå, blå, himmel, og den smukke, klare sø.
Et godt tip, tag turen først på dagen, inden varmen for alvor slår til. Vi gik i det friske sommervejr – i starten ca. 20 gr. – til slut nok ca. 25 gr. – alle tiders tur, som sluttede ved et kæmpevandfald, som vi spadserede op til, inden vi igen gik ned til båden. Turen varede 3 timer.

Facts: Grand Teton N.P. er anlagt rundt om Grand Teton Mountains, og er en alpin klippeverden med unge spidse toppe og store bræer. Blandt de højeste toppe er Middle Teton på 3800 m og Grand Teton på 4170 m.
Nye træer på vej efter ildebranden
Nye træer på vej efter ildebranden

Yellowstone NP

Her kiggede vi på varme svovlkilder og fotograferede antiloper og bisoner og fik skældud af en kvindelig parkranger, fordi vi:
1) havde overset forbudet mod at gå tæt på de varme kilder. Vi var helt henne ved kanten. Ups! Det
var vist heller ikke for klogt, og
2) Anders var ret tæt på 2 bisoner, hvor vi fik at vide, at de kan løbe 30 mph (ca. 50 km/t), og at
der sidste år blev løbet ganske mange mennesker ned. Ny ups!

Den sydlige del af parken var åbenbart i 1988 blevet ramt af en kæmpebrand, så det ser meget specielt ud med en masse nøgne, udgåede og sodsværtede træstammer, som rager op over den nye fyr/granbevoksning, som er vokset frem efterfølgende.

Canyon Lodge & Cabins, hvor vi boede, dækker et stort område med masser af hytter og et stort forretnings-/spisekompleks. Men det er også nødvendigt. Her er rigtig langt til alt; selv ”Staff” har deres egen bygning, hvor de bor. Placeringen i nationalparken er perfekt, idet det ligger lige midt i det 8-tal, som vejnettet i parken udgør.
Da der er begrænset med overnatninger i selve parken, skal man specielt i højsæsonen være opmærksom på at bestille plads i rigtig god tid. Vi reserverede godt 3 måneder i forvejen og på dette sted, er prisen ganske rimelig.

Vi havde taget 3 overnatninger, og det er meget passende. Den 1. dag tog vi turen rundt i den nederste del af 8-tallet.
Gå ikke udenfor det afmærkede
Gå ikke udenfor det afmærkede

Jorden er lavet af porcelæn

Først kom vi til Norris Geyser Bassin, hvor vi var på en vældig vandretur hen over walk-boards (som vi nu ved, at man ikke må træde udenfor (ranger-damen)! Her så vi geyseren Steamboat i aktion; nok 5-6 meter i højden! Fantastisk landskab med en underlig porcelænsagtig overflade, hvor der kan være direkte adgang til de varme geysere!
Et flot syn
Et flot syn

Geyser i udbrud

Videre til Great Fountain Geyser i Lower Geyser Bassin. Her var vi heldige at ankomme kort tid før geyseren sprang – nok 15 meter – op fra et stort rundt hul, som kogte og boblede mer og mer; indtil den til sidst kom i udbrud med mægtige sprøjt! I baggrunden kunne vi i ventetiden se en conegeyser ligeledes gå i udbrud med høje søjleagtige sprøjt! Vi forsøgte at stå i skygge under et mindre fyrretræ; da solen var temmelig skrap.
Springer hver 91. minut
Springer hver 91. minut

Den største af dem alle

Old Faithfull, her var vi heldige at ankomme blot et kvarter før udbrud, og det var virkelig flot - og højt. (Den kan sprøjte i en højde af 30-55 m) - Det passede med, at vi spiste bagefter, og dernæst kunne vi se den endnu engang, inden vi drog videre. - 2. gang var lidt flottere end 1., for nu havde vi lært at placere os i vindretningen, således at dampen forsvandt væk fra udbrudssprøjtet og ikke generede udsynet, og dermed vore fotos.
En af parkens mange hjorte
En af parkens mange hjorte

Fantastisk dyreliv

Så gik det videre til Wet Thumb Bassin, som ligger helt nede ved Yellowstone Lake med geysere helt ude i vandkanten – meget specielt syn.

På hjemvejen kiggede vi ekstra godt efter bjørne, da vi havde hørt, at nogle aftenen i forvejen havde set sortbjørne langs Yellowstone River på vej mod Canyon Lodge. Men desværre! Vi så derimod masser af grågæs, en kæmpeflok antiloper, vilde kaniner, pelikaner og en stor flok bisoner. Ved vores hytte så vi også en ulv luske rundt, men den forsvandt hurtigt, da den opdagede os. – Fantastisk, således at se dyrene i deres rette element!

Ved Canyon Lodge er der et stort cafeteria. En varm ret kostede her 9-12$, hvilket er billigt efter danske forhold. Der var også refill af drikkevarer, hvad der var rigtig dejligt i den meget tørre og varme luft!
Yellowstone Canyon
Yellowstone Canyon

Masser af vand

På 2. dagen tog vi turen rundt i den øverste del af 8-tallet. Her startede vi ud kun et par kilometer fra Canyon Lodge med en af de store turistattraktioner: Yellowstone Canyon med Upper Falls (33 m) og Lower Falls (93 m) 141.809 l/min. vand over kanten – imponerende flot - og sikke en masse vand!
En sort bjørn med tungen lige i munden
En sort bjørn med tungen lige i munden

Bjørne i fri natur

Vi kørte dernæst videre i retning Mammoth Hot Springs. Undervejs var vi heldige på en vigeplads at holde ind samtidig med en ranger, som var på tur med nogle gæster. Han spottede en grizzly (gråbjørn) ude på sletten, som vandrede rundt i nærheden af en flok bisoner. Vi kunne se den i vores kikkert, men fik også lov at låne hans, som bare var supergod, - og bjørnen, den var stor og luntede af sted langs en lille flod – måske var den på udkig efter laks!

Videre til Tower Falls, som også ligger i Canyon`en. Her fik vi en dejlig spadseretur og nogle flotte billeder. Minsandten, - lidt senere var der kø på vejen, og det var ikke hverken hjorte eller bisoner, men derimod en rigtig vaskeægte sort bjørn lige ved siden af vejen. Den luntede ganske uanfægtet af sted på line hen ad en faldet træstamme. Fantastisk sådan at være til stede i dens verden. Pudsigt i øvrigt - når folk fik øje på dyr, så holdt de blot stille og kiggede, selv om bilen ikke lige kunne komme af vejen. Men pyt, vi var her jo alle for det samme, og på den måde hjalp vi hinanden med at holde udkig!

Den øverste del af 8-tallet har en helt anden natur end den nederste, som mest er varme kilder – her er der i stedet canyons og vandfald plus høje bjerge med grønne skråninger og granbevoksninger og flotte dale og en meget vid udsigt; - også højsletter kørte vi på.
Utroligt landskab
Utroligt landskab

Mammoth Hot Springs er varme kilder i terrasser

Vi skulle gå meget højt op ad trapper, men flot og specielt var det. Det var svært at få luft nok, når man gik opad, men det skyldtes nok, at vi faktisk hele tiden bevægede os i ca. 2 kilometers højde, så luften var meget tyndere, end vi er vant til.
Kemikalieaflejringer
Kemikalieaflejringer

Fantastiske farver

Facts: Yellowstone NP er den ældste nationalpark og blev grundlagt i 1872. Parken er kendt for sine dybe kløfter, vidtstrakte nåleskove, dramatiske bjerge, dejlige søer, store vandfald og ikke mindst varme kilder. Dyrelivet er omfattende: Grizzlybjørn, sort bjørn, bisonokse, bøffel og antilope plus mere end 200 fuglearter!
Ca. 5 mill. kommer årligt for at besøge parken, så der er trængsel! Vejene danner 2 cirkler, der tangerer hinanden midt i parken. Der er 5 tilkørselsveje, der alle fører ind til cirklerne!
Nederste 8-tal svarer til ca. 155 km.
Yellowstone er vulkansk område, og det er de ca. 200 varme kilder, som findes i parken et tegn på.
Flotte udstillinger
Flotte udstillinger

Buffalo Bill

Buffalo Bill Historical Center Museum ligger i Cody øst for Yellowstone NP. Det er et flot bygget museum med smukt anlagte omgivelser. Det er delt op i 5 afdelinger: Indianerne, Buffalo Bill, Geologi/dyreliv samt en maleriudstilling om specielt Yellowstone. Rigtig spændende.

Devils Tower
Devils Tower

Et andet naturfænomen

Devils Tower National Monument (en monolit som Ayers Rock i Australien) – et fantastisk naturfænomen, hvor kernen fra en vulkan står frit på jorden og rager 263 meter op og dermed kan ses på lang afstand. Vi gik en dejlig tur rundt om - gennem et vidunderligt landskab med pondorosafyr.
Ideelt til månefilm
Ideelt til månefilm

Er vi på månen?

Badlands National Park er en meget særpræget ørken af bjerge/sandsten i stærkt nedbrud. Temperaturen var omkring 97 gr. F = Hot = ca. 40 gr. C. – Vi kørte gennem parken, idet vi gjorde ophold flere steder for at fotografere den meget særegne natur. Vi gik en lille tur ad The Fossil Exhibit Trail og så på de blotlagte forsteninger i klipperne, men vi orkede så absolut ikke nogen større tur, dertil mindede temperaturen lidt for meget om Death Valley!

Facts: Naturen i Badlands ligner et månelandskab og er dannet v/35 mill. års vind- og vanderosion. Jord og bløde klipper er borte – tilbage ligger et dybt udskåret landskab i flammende farver. Området er rigt på forsteninger af uddøde dyr som mammut, tretået hest og sabeltiger. Disse dyr levede på de enorme græsstepper i forhistorisk tid.
Chuckwaggon Supper & Show
Chuckwaggon Supper & Show

Super-supermarked og hurtigspisning med cowboys

Wall Drug Store er et mega-stort indkøbscenter, hvor man kan få alt, der hører vesten til. Der var tingel-tangel og udstoppede dyr overalt. Spisesteder og nærmest tivolitorv til børnene. Skal ses – kan ikke forklares. Men stedet blev startet i 1931 af en foretagsom fyr ved navn …. Wall, som satte reklameskilte op overalt i mange miles afstand fra byen, for på den måde at trække kunder til, - og det må siges, at det virkede! Ligger i byen Wall øst for Rapid City.

Chuckwaggon Supper & Show
Fra Wall tog vi Interstate 90 retur til Rapid City og dernæst mod Keystone ad vej nr. 16. Vi nåede her frem lige i tide til at kunne overvære et rigtigt Chuckwaggon Supper & Show på Fort Hayes (stedet hvor Kevin Costner filmen ”Danser med Ulve” blev optaget).
Her kunne man på realistisk vis opleve, hvordan forplejningen var, når man i gamle dage rejste fra sted til sted. Det hele startede kl. 18.15 med, at vi blev bænket i et kæmperum med langborde og bænke. Kl. 18.30 blev der ringet på en klokke (triangel),og så skulle vi alle (vel ca. 500) marchere på 2 rækker ind gennem det tilstødende lokale. Her tog man først en bliktallerken, så passerede man den første cowboy, hvor man fik klasket en bagt kartoffel i staniol på tallerkenen. Ved den næste cowboy fik man lækre skiver bøfkød; dernæst fik man bønner og æblekompot. Så var tallerkenen fyldt - og dog; der blev slænget et stykke madpapir ovenpå, og ved næste cowboy blev der lagt en bolle, plus smør plus et kæmpestykke kage, og så kunne man ellers marchere videre. Ved udgangen fik man stukket et blikkrus i hånden med en dejlig kølig limonade.
Tilbage på sin plads ved langbordet kunne man så nyde sin mad, troede jeg! Men ak, amerikanerne spiser hurtigt, så jeg måtte til at speede op. I løbet af 3 kvarter var alle færdige med at spise det kæmpemåltid, som det faktisk var, og havde oven i købet haft tid til at hente kaffe til kagen. Så stakkels jeg var nærmest besvimelsen nær med åndenød over den hast!

Efter spisningen optrådte de samme cowboys og cowgirl med musik som i repertoire strakte sig lige fra gamle lejrbålsange over country og jazz til rock. Man sluttede meget højtideligt af til ære for de amerikanske udsendte tropper til Irak og Afghanistan med at spille/synge nationalsangen, og alle rejste sig, da det amerikanske flag rullede ned bag musikerne – vældig højtideligt – og uvant.
En spændende og anderledes aften – godt vi nåede det.
Mt. Rushmore
Mt. Rushmore

Veterantog og præsidenthoveder

Keystone er en lille idyllisk by tæt ved Mt. Rushmore med mange gamle maleriske butikker. En af de største attraktioner i Keystone er damptoget til Hill City. Toget er fra 1880´erne, og turen frem og tilbage tager knapt 2 timer. Jernbanen går gennem nogle af de smukkeste områder i Black Hills.
Det var et hyggeligt og flot renoveret damptog som tudede inderligt hver gang, vi passerede en vej. Vi nød den smukke natur.

Mt. Rushmore ligger ca. 40 km sydvest for Rapid City, og her var så det verdenskendte værk med de udhuggede præsidenthoveder: Washington, Jefferson, Rosewelt og Lincoln – meget imponerende. Vi gik en tur rundt i området, således at vi kunne se dem fra forskellige vinkler. Frokosten fik vi i cafeteriet, hvorfra vi kunne nyde udsigten til det kæmpemæssige monument.
Og tænk, kunstneren, som stod i spidsen for arbejdet var af dansk afstamning og hed Gutzon Borglum, og stammer fra Børglum i Vendsyssel. Det havde vi ikke lige været klar over.

Præsidenternes hoveder er imponerende. Der er 20 meter fra hagen til håret, og næsen alene er over 6 meter lang! Skulpturerne gør sig bedst om morgenen i klart vejr!
Crazy Horse
Crazy Horse

Verdens største skulptur

Crazy Horse Monument er indianernes pandang til Mt. Rushmore - og slet ikke verdenskendt. Monumentet er endnu ikke færdiggjort, men det vil blive helt fantastisk, når det engang bliver færdigt. Og endnu større end præsidenthovederne. Billedhuggeren Korzak har stået i spidsen for arbejdet, og 7 af hans 10 børn har efter hans død fortsat arbejdet, der sker for private midler. Enken Ruth – en ældre dame - viste rundt i den tidligere private bolig, som er fyldt med kunst. Korzak var tydeligvis en meget produktiv herre.. Museet i tilknytning hertil er stort og utrolig interessant. På et lille torv optrådte nogle indianere med sang og dans. – Gå ikke glip af denne oplevelse.

Facts: Ikke langt fra Mt. Rushmore ligger endnu et fantastisk monument - Crazy Horse – der køres ca. 25 km. ad en snoet vej fra Mt. Rushmore. Monumentet, som er en hyldest til den legendariske indianerhøvding Crazy Horse, vil, når det er færdigt, være verdens største skulptur, som er udhugget i et bjerg. Det bliver 170 m højt og mere end 190 m langt! De 4 præsidenthoveder kan rummes inden i hovedet på Crazy Horse, og man regner med, at der kan stå 4.000 mennesker på Crazy Horses udstrakte hånd! Der er arbejdet på det siden 1940 (private midler). Crazy Horse besejrede admiral Custer i det kendte slag v/Little Big Horn i 1800-tallet. CH blev aldrig taget til fange, underskrev aldrig nogen aftale med de hvide og flyttede heller aldrig ind i et indianerreservat!
Bisoner - de ser nu meget fredelige ud
Bisoner - de ser nu meget fredelige ud

På jagt efter bisoner

Vi kørte videre gennem Custer Park med de smukt afrundede granitbjerge. Vi kørte der for at se bisonflokke, men vi så ikke en eneste, kun hjorte og en enkelt hvid bjergged plus vilde æsler.

Facts: Custer State Park – en af landets største naturreservater ca. 65 km syd for Rapid City – her lever bl.a. store flokke af bisonokser, samt hjorte, antiloper, bjerggeder, elge og kalkuner.
For 50 år siden troede alle, at det var umuligt at bygge The Needles Highway, som i dag snor sig 22 km gennem Custer State Parks granitklipper. The Needles Eye er et udsigtspunkt – et aflangt hul i en af de sylespidse klipper. Vejen når helt op i 2000 m højde, hvorfra der er udsigt til Mt. Rushmore.

Umiddelbart syd for Custer State Park kører man ind i Wind Cave N.P. og her så vi endelig en stor flok bisoner med kalve krydse vejen, og lidt længere henne endnu en flok inde på græssteppen. Dejligt at se dem så tæt på og samtidig være i sikkerhed inde i bilen.
Vi så den flotte grotte sammen med en flok andre turister anført af en ranger, som meget interessant, fortalte om grotten og dens opståen. En spændende oplevelse.

Facts: Wind Cave National Park ligger i et stort rekreativt område. Grotterne som blev opdaget i 1880´erne er meget smukke og har mange forskellige drypstensformationer. De store grottesale bindes sammen af 70 km gange.
Hvor er man lille
Hvor er man lille

Blandt mamutter

Mammoth Site i Hot Springs er et arbejdende museum, hvor man graver Mammoths ud. Indtil nu har man fundet 55 Columbian Mammoths plus 3 Curly Mammoths – Det har været imponerende dyr, de har været ikke så lidt større end elefanter! En meget spændende udstilling.
In the middle of nowhere
In the middle of nowhere

Fort Laramie National Historic Site

Og så gjaldt det A´s drengedrøm: Fort Laramie – et gammelt westernfort fra 1849 – 1890. Vi kørte rigtig mange miles ud gennem ingenting, så jeg læste højt hele tiden, for at ingen af os skulle falde i søvn. Vi passerede Edgemont og Lusk = 2 små huller af byer, halvt uddøde og med absolut intet af interesse; bortset fra, at vi nu endelig kom til en by, så det var lige før, at vi tog dem en gang til, hvis det ikke lige havde været for varmen (godt 30gr).
Endelig nåede vi Fort Laramie = en flok ældre stenhuse m/udstilling af interiør både f.s.v. angik de menige og obersterne. En hel lille by har det været – selv om det vist ikke helt levede op til drømmene: John Wayne var der ikke! Og så var der frygtelig varmt og ingen skygge af betydning – kun et par enkelte store, fritstående træer! Men også dette var for os, som kommer fra det grønne Danmark en meget speciel oplevelse, som lå på vejen til
Bullriding
Bullriding

Frontier Days i Cheyenne

Er en kæmpebyfest bygget op omkring afholdelsen af USA's største rodeo ”The Daddy of ´em All”.
Vi havde heldigvis købt billetter på nettet hjemmefra, og de skulle så blot afhentes. D.v.s. vi kunne gå uden om den lange kø. Vi havde købt billetter til den tribune, hvorunder dyrene kom ud, og derfor havde vi et rigtig godt overblik. Det kom os også til gode, at vi boede privat på en B&B farm, idet ejerne Fern og Chuck fortalte os en masse om de forskellige rodeotyper og ikke mindst om reglerne.
Det viste sig også, at Fern, som nu var en ældre dame, faktisk havde været champion i barrellriding, som er en af konkurrencerne, hvor unge piger på tid skal gennemride en bane, hvor man skal sno sig rundt om tønder.
Rodeo`et varede i 3½ time og var helt fantastisk spændende. Det var meget veltilrettelagt og med stor variation i konkurrencerne. Der var superdygtige cowboys og -girls, og der var både heste, tyre og kalve.
Det var en stor oplevelse, som simpelthen skal ses, det kan ikke genfortælles. Bagefter var vi en tur bag ”The Chutes”, hvor vi så dyrene helt tæt på. Sikke kæmpestore tyre – godt jeg ikke skulle op at sidde på dem!

CFD Old West Museum ligger umiddelbart i forbindelse med festpladsen og skal også bare ses og helst, inden du går til rodeo, da det viser og forklarer en masse om Frontier Days Rodeo`et og reglerne omkring det. I 2010 var det 114. gang, at det blev afholdt, og det skulle være det største af de rodeo`er, der afholdes i vesten. I løbet af den uge, det varer, vil ca. 300.000 have besøgt det.
Indiansk dans
Indiansk dans

I indianerlandsbyen

I forbindelse med festpladsen er der også en indiansk landsby, her spiste vi indianer-tacos – lækkert. Bagefter så vi indiansk dans – meget flotte og smukke kostumer.
Fra paraden
Fra paraden

Parade på amerikansk

Vi overværede også en af de mange parader, som der i ugens løb var gennem Cheyenne. Det var meget amerikansk og overdådigt. Alle så ud til at være ”trukket af huse”, i godt og vel en time paraderede alle mulige køretøjer: heste-, veteranbiler, specialbiler, tog, cyklister, plus orkestre, borgmester og frue til hest, indianere, soldater, mariner, fly, kørestolsbrugere fra plejehjemmet, et brudepar, et par ”kirker” og gymnasieelever; alle i flotte udklædninger. Det var spændende og hyggeligt i pragtfuldt vejr og med et enormt opbud af tilskuere.
White Water Rafting
White Water Rafting

De største bjerge og den flotteste motorvej

Fra sommerheden i Cheyenne kørte vi op i Rocky Mountains ves t for Denver. Det var en meget flot tur. De største bjerge, vi endnu har kørt over. På et tidspunkt var vi oppe i 3.700 m`s højde. Her regnede det for første gang på vores tur – en lille byge, da vi gik tur i 12.090 fod`s højde – hundekoldt! Det kunne mærkes på vejrtrækningen, vi måtte tit gøre holdt for at få pusten. Men sikke en natur og sikke udsigter.

Ad I-70 til Glenwood Springs. En fantastisk flot motorvejstur – de 2x2 spor er hæftet på Glenwood Canyon som reoler på en væg lidt forskudt for hinanden – et fantastisk anlægsarbejde. Den snævre canyon består således af flod + motorvej + baneskinner – en meget smuk tur langs en imponerende natur. Vi standsede og tog billeder af folk, der var på white water rafting; desværre kunne vi ikke nå at prøve det. Jeg troede, at det ville være farligt, men man kan se, at halvstore børn deltager, og Chucks datter og svigersøn viste også billeder fra en tur, som de havde været på og fortalte, at det foregik under helt betryggende forhold.

I Glenwood drejede vi sydpå ad 133 til Delta. Igen en smuk tur op over bjerge. I Delta var der ca. 35 gr., så vi var heldige at finde en skyggefuld bænk ved Visitor Center, hvor vi fortærede vores Safe-way lunch. ”Op på hesten igen” og videre ad 50 og 550 til Durango – igen op og ned ad kæmpebjerge med sne på, frodige dale med enge, flodløb i bunden, søer og fyrretræer - og røde bjerge – utroligt, at Rocky Mountains er så stor! Vi var igen i dag over 10.000 fod oppe. Rocky Mountains er virkelig meget større end alperne i Europa.
Med tungen lige i munden
Med tungen lige i munden

Mesa Verde - Indianske huler midt på bjergvæggen

Der var lunt med en del skyer, som på vejen gav lidt dråber, kæmpestore, som alt andet her i USA. Heldigvis holdt det inde igen, inden vi nåede op til Mesa Verde, som hæver sig rigtig højt over det omkringliggende landskab. Opturen var lidt nervepirrende. A kørte tæt på de gule streger; - der var ikke noget autoværn.
Vi valgte turen til Balcony House. Det var meget spændende at gå ned langs klippevæggen og op igen ad en nærmest lodret stige, men trygt nok, da man kunne se, at stigen var ordentligt fastgjort, men der var ikke noget med at kigge ud til siden eller ned og knapt nok op. Man var jo midt på klippesiden!
Men det var fantastisk at være der og tænke på, at der rent faktisk har levet mennesker i disse omgivelser – i huler midt på en klippevæg. Da vi skulle derfra, skulle vi gennem en smal tunnel i klippevæggen for at komme hen til en ny stige, som vi skulle klatre op ad for at komme op på mesaen = ”bordet” – oven på klippeniveauet.
Vi blev ført rundt af en ranger, som på en vældig interessant måde fortalte om Mesa Verde og indianerne, som havde levet der.

Facts: Mesa Verde er nogle velbevarede ruiner af et velfungerende indianersamfund. De forladte klipperuiner er bygget i op til tre etager, og menes at være opført af Anastazi stammen, der har boet i området fra omkring år 500 og frem til 1300-tallet, hvor stammen pludselig har forladt området, muligvis p.g.a. tørke. Området har ligget så tilpas afsides fra alting, at man har kunnet være i fred for rivaliserede stammer.
Mesa Verde, der på spansk betyder "det grønne plateau", ligger på højslette med en del træer, deraf det oprindelige spanske navn. Der er adgang til nationalparken fra U.S.160 hvor en cirka 15 miles lang vej snor sig op på selve plateauet. Herfra fører en vej rundt oppe langs kanten og til de forskellige ruiner, som ligger godt gemt under de store klippefremspring. Enkelte af ruinerne kan du selv gå ned til via stejle naturstier, mens andre må nydes fra kanten, hvorfra der i øvrigt er en forrygende udsigt over området.Ud over de ruiner, du kan opleve på egen hånd, er der rundvisninger til tre af de mest spektakulære klipperuiner på guidede ture. Køb billetter til disse ture allerede ved ankomsten til Mesa Verde, da rundvisningerne traditionelt hurtigt bliver udsolgt.
Spændende ruiner
Spændende ruiner

Cliff Dwellings

Bagefter tog vi til udsigtspunktet over Cliff Dwellings, som er langt den største bebyggelse i klippevæggene, og her kunne vi genkende byggestilen fra Balcony House. Balcony House kan kun ses, hvis man klatrer derned.
Vi besøgte også museet, hvor vi fik uddybet kendskabet til levevisen på det tidspunkt, hvor Mesa Verde var beboet.
Landscape Arch
Landscape Arch

Arches NP - endnu en flot og helt anderledes nationalpark

Opkørslen til parken ligger lige nord for Moab, og det er først, når man kommer ovenpå mesa`en, at man kan se Arches med de mange vidt forskellige røde former for sandsten, som står tilbage efter at mindre hårde materialer er eroderet væk. Et besynderligt og meget fascinerende landskab. Vi gik ud ad flere forskellige trails, men måtte begrænse det lidt på grund af varmen. En mand viste mig på sin mobil, at temperaturen var 102 gr. F, hvilket svarer til ca. 40 gr. C.

Facts: Arches Nationalpark ligger i Utah og består af mere end 1.500 buer og porte, skabt i sandsten af naturen selv. Den største af buerne - Landscape Arch - er 32 meter høj, og spænder over 93 meter.
Mormonernes tempel
Mormonernes tempel

Salt Lake City

Salt Lake City er en lidt fascionabel by, smukke bygninger, rent og pænt overalt. Mange blomster, rigtig mange springvand og grønne områder; så helt forskelligt fra det nærmest ørkenlignende landskab, der omgiver byen.
Selv om det er en stor by, er det utrolig let er at finde rundt, når gaderne udelukkende går nord/syd eller øst/vest og er nummererede, således at man hele tiden tæller ud fra Temple Square.

Og mormonerne – tjah, vi havde nok lidt ventet, at vi skulle holde dem 3 skridt fra livet, at de ville ”omvende” os. Men sådan var det slet ikke. De var søde og meget venlige, og man blev hilst på, så man nærmest skulle tro, man færdedes hjemme i vores lille landsby. Men der var ingen påtrængenhed, kun venlighed, man ville gerne fortælle om byen og stedet. Bestemt en positiv oplevelse.

Facts: Salt Lake City som blev grundlagt i 1847 er mormonernes hellige centrum og hovedstad i staten Utah. Byen er smuk, næsten fornem. Den ligger i 1300 m højde mellem Wasatch Mountains og Great Salt Lake. Luften er ren og tør, klimaet solrigt, om sommeren ofte over 30 gr. Langs de brede gader er der plantet et træ pr. indbygger. Luften i Salt Lake City er ikke så forurenet som i andre amerikanske byer, fordi der er bjerge og ørkenområder rundt om byen.
Byens centrum er Temple Square. Ved siden af templet ligger tabernaklet fra omkring 1860. En kuppelformet træbygning, der kan rumme op til 9.000 personer, og som har en eventyrlig akustik. Her findes et af verdens største orgler.
The Church Office Building – lige øst for Temple Square har en udsigtsplatform på 26. etage, hvor man får et glimrende overblik over Salt Lake City og bjergene rundt om.
Den kæmpestore koncertsal
Den kæmpestore koncertsal

Conference Center

En rundvisningstur her kan så absolut anbefales. Bygningen er kæmpestor og flot indrettet med kunst og malerier, som har relation til mormonernes tro og ligeledes malerier af deres apostle gennem tiderne. Vi så her salen med plads til 21.000 tilskuere – et fantastisk rum med et kæmpeorgel. Vi var heldige at overvære en koncert med The Osmonds (som er mormoner). Meget stemningsfuldt.
På bygningens enorme tag er der en kæmpepark med træer og planter fra de forskellige egne af Utah – et kæmpeareal i forskellige højder, således at man får indtryk af de bjerge, som omgiver byen. Fantastisk godt lavet; selv på taget er der springvand/vandfald!
Brudepar, blomster og springvand overalt i byen
Brudepar, blomster og springvand overalt i byen

Tabernaklet

Tabernaklet er ovalt og har afrundet loft, og er bygget ca. 1880, og den arkitektur skulle være afgørende for lydkvaliteten. Vi overværede en prøvekoncert på ½ time, som gik ud på at vise, hvad deres orgel formår, og hvor god lyden er. Og indrømmet – det var fantastisk!
Selve det store tempel er forbeholdt ceremonier, og selv mormoner kan ikke bare gå derind! Men der var en masse bryllupper. Ifølge guiden fra Conference Center starter man tidligt om morgenen, og vi kunne se, at man stadig var i gang om eftermiddagen. Og bagefter er det åbenbart skik og brug at brudepar og familie bliver fotograferet på trappen foran templet. Hvis det er hver dag, at der er så mange brudepar, må de nærmest komme fra hele staten. Brudeparrene blev også bagefter fotograferet i det smukke parkanlæg fyldt med springvand, grønt, saftigt græs og smukke blomster.
En god bil er et Must
En god bil er et Must

Praktiske tips

Køretøj:
Bilen var som sagt lejet hjemmefra via FDM hos Hertz Biludlejning, fri kilometer, alle relevante forsikringer og ekstra chauffør, så vi begge kunne køre.
Den stod derfor klar i lufthavnen og var vist egentlig et nummer større end den vi havde bestilt, men prisen var den samme. Anders fik julelys i øjnene! En Ford Escape, 6 cylinders, stor og lækker med en motor, der ”spandt som en kat”.
Og en bil af en ordentlig størrelse er en behagelighed, som man skal unde sig selv. USA er et kæmpeland, og på et sådant trip kører man jo rigtig mange kilometer.

Overnatning:
Vi havde en groft skitseret rejseplan med hjemmefra med kun enkelte overnatninger bestilt på forhånd. Fra de tidligere ture var vi klar over, at moteller i USA nærmest ligger som ”perler på en snor”, og at det derfor som regel ikke er nødvendigt at forudbestille.
Husk dog, hvis du ”render ind i” 4. juli (Nationaldagen), og den ligger i forbindelse med en week-end, da vil det være en særdeles god idé at forudbestille. Rigtig mange amerikanere tager nemlig hjem til familien denne dag eller holder en lille ferie, og det belaster motellerne virkelig meget.
Vi valgte at forudbestille den 1. nat i den nordlige del af Salt Lake City (så var vi klar til straks at fortsætte nordpå dagen efter).
Vi havde også på nettet forudbestilt overnatning nær Jackson og i Yellowstone N.P., idet vi på nettet kunne se, at der i juli ville være stort rykind af turister.
Det samme gjorde sig gældende i Cheyenne, hvor vi kunne se, at motelpriserne steg voldsomt i den uge, hvor rodeo`et blev afholdt; og det i indtil 90 km´s afstand! Her valgte vi via nettet en B&B-overnatning på en farm lige udenfor Cheyenne.

Motelkæder:
Motel 6
Ramada Inn – flottere end Motel 6
Best Western
Super 8
Comfort Inn – kan være lidt dyr
Econo Lodge er i den billige ende

Prøv også de lokale, individuelt drevne moteller med de lokale ejere. De kan ofte være de billigste, og kan også være lidt mere spændende. Husk overnatningsstederne er også en del af ferien.

Husk dit FDM kort (Show Your Card). Det giver ofte rabat på overnatningerne.

Mad:
Wendy´s virker lidt sundere end øvrige fast-food-kæder.
All Sports Star er en restaurationskæde, hvor der overalt kører TV-apparater med forskellige sportskanaler, så der vil altid være noget for enhver smag.. Sjovt sted med billigt og lækkert mad.

Supermarkedskæder:
Safe-Way-kæden. Her kan du som udlænding sagtens bede om et medlemskort og dermed få rabat på dine indkøb. Medlemskortet giver ”instant savings” ca. 10%. De har for øvrigt også en vældig udmærket delikatesseafdeling, hvor du kan købe færdigretter, der enten kan spises på stedet eller tages med.

Godt turråd:
Prøv noget af turen at køre at de gamle US Highways med de sort/hvide numre i stedet for motorveje. Man kommer tættere på det ”rigtige” USA og gennem de spændende småbyer, som andre kører udenom!

Yellowstone:
Husk Myggespray.
Vejret er også i juli måned meget køligt om morgenen (5-10 gr.), men i løbet af dagen stiger temperaturen så til ca. 25 gr.
En af nætterne var der virkelig koldt; der var is på bilens tag og ruder om morgenen.

Nationalparkerne:
Køb et landsdækkende parkpas i den 1. park, du kommer til. Vi gav 80$ for bil + passagerer. Adgang til hver enkelt park er ca. 25$, så det er hurtigt tjent ind.

Outlets:
Er en skøn ting for os danskere. Lidt øst for Salt Lake City i en mindre by, der hedder Park City, er der en rigtig god Outlet med 50-60 butikker med alle mulige kendte mærker. Bestemt et besøg værd. Vi var ikke så lidt fattigere, da vi velbelæssede drog derfra. Adressen er som følger:
Tanger Outlet Park City , 6699 North Landmark Drive N-100, Park City, UT 84098, USA
Flot udsigt fra Mesa Verde
Flot udsigt fra Mesa Verde

We`ll be back!

Det var en herlig tur, som vi så absolut kan anbefale, fyldt med den ene store oplevelse efter den anden.
USA er også et særdeles gæstfrit land at køre rundt i. Folk er utrolig venlige og hjælpsomme; og trafikken er ikke vild og hasarderet, som man kan opleve det på de europæiske motorveje. Så der er ingen tvivl, vi må derover igen!

Kommentarer til rejsetippet om Yellowstone

Det var ikke svært - oplevelserne står jo nærmest i kø

13/04 2012 Birthe Ulvmose
Tak for de smukke ord. We have been back!
Sidste år fløj vi til Seeatle og tog derefter turen nordpå til Vancouver - Vancouver Island - Olympiadebyen Whistler - Nationalparkerne Jasper og Banff - Clacier NP i USA - Kalispell - Missoula - Columbia Gorge - og vulkanerne Mt. St. Helen og Mt. Rainier - endnu en virkelig fantastisk oplevelse overthere - en rundtur på 21 dage, som så absolut kan anbefales. Så det gælder blot om at komme afsted :-))

Flot - Flot beskrivelse

12/04 2012 Kurt B. Andersen
Overskriften siger vel alt - virkelig en flot og gennemarbejdet beskrivelse, som virkelig giver en lyst til at se og opleve noget af det samme.

Svar til Eva Trøjborg

25/01 2012 Birthe Ulvmose
Nej, vi har ikke noget kort med en nøjagtig beskrivelse af turen. Men hvis du benytter fix-punkterne, som nævnt i min indledning, vil du/I stort set få de samme oplevelser. Rigtig god tur :-)

Kort

24/01 2012 Eva Trøjborg
findes der et kort over turen ?
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Yellowstone

Hoteller i Yellowstone
Rejser til Yellowstone
Denne side er udskrevet d. 22. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/yellowstone/midtvesten-og-rocky-mountains.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.