Christiansfeld

Byen med brødremenigheden - og honninghjerterne

Allerede når I ankommer til Christiansfeld vil I opleve, at den ikke er som nogen anden dansk by. Her er nemlig tale om en planlagt by, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Her er kirken og kirkepladsen anlagt som byens centrum, og herfra går alle byens gader og grunde ud fra i retvinklede linjer, som gør at byen er dejlig let at overskue. Rundt om kirkepladsen er byens vigtigste bygninger placeret: Salshuset og korhusene, Søstrehuset og Enkehuset, præstens samt forvalterens boliger. Arkitekturen er homogen og enkel med en- og toetagers bygninger i gule Flensborgsten alle med røde tagsten.

Christiansfeld er grundlagt i 1773, som en dansk gren af Brødrekirken, der oprindelig havde sit hovedsæde i Herrnhut i Sachsen, og byen blev planlagt og bygget til at repræsentere det protestantiske byideal. Byens vigtigste bygninger er derfor centreret omkring pladsen foran Brødremenighedens kirke, Salshuset. Byens åbne udformning åbner for kig til det omkringliggende landskab og inkluderer vigtige bygninger til menighedens fælles liv og velfærd. Velfærden og omsorgen kom fx til udtryk i de fælles huse, såkaldte "korhuse", for menighedens enker samt ugifte mænd og kvinder.

I dag er det spændende at besøge byen, da den stor set står uændret, velholdt og i den samme form, som da den blev grundlagt. Brødrekirken har virkelig passet godt på den arv, de har overtaget fra byens grundlæggere – en arv der i dag er udnævnt som UNESCO verdensarv.

Christiansfeld er også kendt for sin honningkager, og i sådan en grad at byen ofte omtales som Honningkagebyen.
Honningkagerne er blevet bagt i mere end 200 år i Christiansfeld, og når I besøger byen, så skal I besøge et af de steder i byen, hvor I kan få dem. Opskriften siges at gå helt tilbage til 1780’erne og stammer naturligvis - ligesom meget andet i Christiansfeld - fra Tyskland. Der er ikke kun én udbyder af honningkager i byen, så und jer selv en sammenligning mellem et par stykker – og find selv jeres favorit.

Kort

Vis på kort

Oplev Danmark - Skab din egen historie