Den kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot

Dronning Ingrids køkkenhave

Gråsten Slot var i årtier sommerresidens for kongefamilien, og det var Dronning Ingrids engagement bag gartneriet, der fra 1960’erne som produktionshave forsynede slottet med frugt, grønt og bær i sommermånederne. Efter Dronningens død i 2000 har aktiviteten i den kongelige køkkenhave været begrænset, og i de senere år har blot en femtedel af den i alt 7500 kvadratmeter store køkkenhave været opdyrket og beplantet.

I 2015 besluttede Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen imidlertid, at den gamle køkkenhave skulle omdannes til en ny attraktion for alle, der lægger vejen forbi Gråsten Slot og Gråsten Slotshave. Den Kongelige Køkkenhave i en moderne version blev således passende indviet af Dronning Ingrids døtre Dronning Magrethe II og Prinsesse Benedikte fredag den 24. juli 2020.

Hvor den kongelige køkkenhave tidligere var en lukket produktionsenhed for kongefamilien, så er den nye have åben for offentligheden. Her har man siden åbningen kunnet følge med i alle havens aktiviteter og vækster i promenadehuset og vinterhaven – og haven er nu tilbage i fordums størrelse og pragt. Her er brombær, stikkelsbær, espalier-skov af frugttræer, et væld af urter og selvfølgelig Gråsten-æbletræer. Alt passet og plejet, så alle med egen have kan få noget at leve op til hjemme.

En del af den nye køkkenhave er en gårdbutik, hvor I kan købe havens produkter til eget brug. Og hvis I ikke kan vente til I er hjemme, så kan det anbefales at lægge vejen forbi køkkenhavens cafe, hvor I kan samle kræfter til den videre tur.

Kort

Vis på kort

Oplev Danmark - Skab din egen historie