Frederiksdal Kirsebærvin

Danmarks største vingård

Vidste du, at Frederiksdal Gods på Lolland er Danmarks største vingård, at de specialiserer sig i kirsebærvin, og at det hele faktisk startede ved et tilfælde?

Godsejer Harald Krabbe havde 24 hektar med Stevnskirsebær, som han solgte til juiceindustrien, men da afregningspriserne var elendige besluttede han sig for at rive træerne op - lige indtil han i 2006 fik et tilfældigt besøg af kokken Jan Friis-Mikkelsen og journalisten Morten Brink Iwersen. De havde lidt kendskab til områdets gode kirsebær – og en stor kærlighed til vinproduktion. Dette møde viste sig senere at blive af afgørende karakter, da det blev startskuddet til, at de gode kirsebær skulle forædles på Frederiksdal i stedet for at ende på det anonyme juicemarked.

Få uger efter det første møde var de i gang, og i løbet af en årrække fik de udviklet helt nye metoder til fremstilling af vin på kirsebær. Resultatet blev af vinanmeldere betegnet som ’et gennembrud’ for dansk vinproduktion og et ’mirakel’ for det danske Stevnskirsebær.

Ideelt klima til kirsebærproduktion

Ligesom ved andre vinproduktioner er den geografiske placering af betydning, eller måske rettere sagt klimaet på denne placering. Frederiksdal Gods ligger på Lollands vestligste spids, lige ud til Langelandsbæltet, og her er klimaet helt ideelt til kirsebærproduktion. Ifølge DMI er Frederiksdal det tørreste sted i Danmark – og blandt de allermest lune og solrige. Solen bliver tilmed reflekteret i havet, der ligger få hundrede meter fra plantagerne. Sol giver sukkersøde kirsebær og i kombination med lange lyse nætter om sommeren, har godset de mest optimale betingelser for at modne de små sorte kirsebær, der af frugtforskere i øvrigt bliver kaldt ’Nordens drue’.

Og det bliver bedre endnu - Frederiksdal Gods står nemlig bag hele processen fra jord til bord, eller som de selv siger "Vi er med fra den første knop på træet til flasken står på bordet".

Vi kan derfor varmt anbefale dig at aflægge Danmarks største vingård en visit, hvor du kan få en rundvisning og blive klogere på diverse sorter, de specielle processer og metoder for produktion, samt smage og dufte til vinene i tønderne.

Kort

Vis på kort