Frilandsmuseet Hjerl Hede

Gamle huse og håndværks-traditioner

Frilandsmuseet blev grundlagt af H. P. Hjerl Hansen, som i 1930 flyttede Jyllands ældste gård til Hjerl Hede for at bevare den. Hjerl Hansen var industriejer og tjente gode penge på produktion af smør og konserves, og gok også meget op i, at vores fælles historie og håndværkstraditioner blev bevaret i en tid, hvor industrialiseringen dominerede.

I dag er Hjerl Hede et stort frilandsmuseum, hvor de fleste gamle håndværk og funktioner i bondesamfundet er repræsenteret. Fra mølle til bager, fra præst til skole, fra kroen til købmanden, fra bondehuse til husdyr samt smeden, maleren, bødkeren og andre traditionelle håndværk.

Hjerl Hede har også sit eget dampdrevne tog, som I om sommeren og op til jul kan få en tur med ud på heden.

Hjerl Hede er normalt åbent fra maj til slutningen af september, samt i efterårsferien og weekenderne op til jul. Fra sidste uge i juni til og med første uge i august er der ekstra meget aktivitet på Hjerl Hede, hvor historien bringes til live. De forskellige huse bliver "beboet", så I kan møde beboerne og se de forskellige håndværk blive udført. Flere steder kan I selv få lov at deltage.

Uanset om I kommer i sommerperioden eller forår/efterår er Hjerl Hede en lærerig og sjov oplevelse for hele familien.

Kort

Vis på kort