Historiecenter Dybbøl Banke

Dybbøl banke - et dansk samlingspunkt

Skanserne og møllen ved Dybbøl er nogle af de stærkeste, historiske minder i Danmark, og det var her det moderne Danmark blev skabt midt i et nederlag. Efter sejren i treårskrigen 1848-50 mod hertugdømmerne Slesvig-Holsten-Lauenborg, så blev resultatet af den 2. slesvigske krig i 1864 helt anderledes, da Preussen under Bismarck og Østrig her deltog på hertugdømmernes side. Det afgørende slag stod ved Dybbøl den 18. april 1864, hvor danskerne tabte ved stormen af skanserne ved Dybbøl. Det var ved den begivenhed, at nationalstaten Danmark blev født – og det moderne samlede Tyskland skabt – rammerne for hele Europas efterfølgende udvikling blev med andre ord lagt med nederlaget ved Dybbøl.

Allerede under 1864-krigen var Dybbøl Mølle et symbol på dansk modstand og danskheden, og symbolikken har holdt sig over genforeningen i 1920 og helt op til vore dage med sange som fx ”Dybbøl Mølle maler helt af helt ad helved' til”. Dybbøl var ganske enkelt et billede på det tabte land og håbet om en genforening.

Alt dette skildres i Historiecenter Dybbøl Banke.

Historiecentret er bygget midt i det område, hvor de danske skanser lå, og med sin karakteristiske og rå form markerer bygningen krigens barske fremtræden, mens Dybbøl Mølle på den anden side af vejen står som et fredens symbol. Og symbolik er der nok af med faner, våben og sammenbombede skanser. Når der hertil lægges lyden af buldrende kanoner, så er temaet klart og sanserne på vagt. Der er masser af historie at gå på opdagelse i for de voksne, og børnene kan ved selvsyn opleve krigens relikvier.

Det er altid spændende at få historien tæt ind på kroppen – og så endda lige på stedet, hvor det hele skete.

Dybbøl har dog ikke kun været et dansk samlingspunkt, da den tyske side også har sine minder herfra. Her var det ikke nederlaget, men sejren, der skulle fejres. Da Bismarck fik samlet hele det tyske kejserrige, blev startskuddet hertil markeret med opførelsen af et stort Düppel Denkmal på toppen af Dybbøl Banke i 1872. Stedet var et populært mål for tyske besøgende, men også et nærliggende mål for danske sabotører, der sprængte Denkmal’et i stykker i maj 1945.

Heldigvis er det nu fortid, så markeringerne af slaget ved Dybbøl nu har både dansk og tysk deltagelse.

Kort

Vis på kort