Medicinhaverne Tranekær

Mod enhver lidelse

Medicinhaverne i Tranekær, der er Nordeuropas største medicinplanteanlæg med flere end 650 forskellige sorter, ligger i en stor, smuk park på en skråning lige syd for Tranekær Slot. Anlægget er i alt 3,2 ha stort og består af fem fuldt tilplantede haver på hver 800 kvm, et arboret med over 100 træer med medicinsk betydning og et vandløb med planter, der ligeledes har medicinsk betydning. Haverne er åbne året rundt og det tager - alt efter interesse - mindst en halv til en hel time at nå rundt i haverne.

De 650 forskellige planter er alle markeret med skilte, der fortæller om planternes medicinske betydning og virkning. Planterne er tematisk opdelt efter 'Åndedræt og kredsløb', 'Urin- og kønsveje', 'Fordøjelse, stofskifte og ernæring', 'Nervesygdom og bevægeapparat', 'Infektioner og Hildegards Have' og 'De 5 sansers have'.

Vidste I f.eks. at planten Marietidsel kan gendanne noget af leveren, at udtræk fra Amerikansk Taks bruges i kemoterapi, eller at peberrod er god mod forkølelse? Alt det og meget mere kan I lære om i Medicinhaverne, og da der findes mange giftige bær og planter i haverne, er det naturligvis forbudt at plukke og spise noget. Til gengæld er det tilladt at tage sin madkurv med til haverne, bare man rydder op efter sig.

Tranekær Slot ligger lige ved siden af Medicinhaverne. Slottet er omtalt helt tilbage i 1200-tallet, hvor det var en stærkt befæstet borg med voldgrav og vindebro. Det er Grev og Grevinde Ahlefeldt-Laurvig der ejer Tranekær Slot og driver de mange forskellige aktiviteter. Det er muligt at besøge slottet og få en rundvisning, hvor I hører om slottets mangeårige historie, og rundvisningen tager ca. en time.

Restaurant Generalen ligger ved Tranekær Slot i den tidligere herskabsstald med de originale gamle hestebåse og stengulv, og her kan I nyde frokosten i charmerende, historiske omgivelser. Restauranten bruger primært lokale leverandører og køkkenet indretter sig efter årets gang og er kraftigt inspireret af en gammel kogebog skrevet af Christoffer Jacobsen, som styrede i køkkenet på Tranekær Slot omkring 1815.

Kort

Vis på kort

Oplev Danmark - Skab din egen historie