Møgeltønder og Schackenborg Slot

Historisk landsby

Møgeltønder er en af landets ældste byer og derfor et billede på det oprindelige Danmark. Byen har mange fredede huse, ikke mindst i den maleriske og berømte Slotsgade med de toppede brosten og de smukke lindetræer. Slotsgaden starter ved den smukke Møgeltønder Kirke, Skt. Nikolaj Kirke, Danmarks største landsbykirke. Meget af kirkens inventar stammer helt tilbage fra 15- og 1600-tallet, men det ældste inventar er den romanske døbefont, hugget i granit, der stammer fra 1200-tallet. Mange kender Møgeltønder Kirke fra flere royale begivenheder, ikke mindst tv-transmissionen af Hans Kongelige Højhed Prins Joachims og Prinsesse Maries vielse i 2009.

I den modsatte ende af Slotsgaden ligger Schackenborg Slot. Meget tyder på at der allerede i år 1050 i den tidlige Middelalder lå et fæstningsværk på stedet, men først i 1200-tallet nævnes Møgeltønderhus for første gang. Møgeltønderhus var den borg, som Hans Schack 400 år senere fik overdraget af Kong Frederik den III, og hvor han senere byggede Schackenborg. Da Hans Kongelige Højhed Prins Joachim var ni år fik han Schackenborg Slot overdraget af Lensgreve Hans Schack, og ved Prinsens bryllup i 2009 var folkegaven en gennemgribende renovering af det lettere forfaldne slot. I dag er det muligt at få en rundvisning på det smukke slot.

Ved Gallehus, Ikke langt fra Schackenborg Slot, blev et af Danmarkshistoriens mest spektakulære arkæologiske fund gjort. Her dukkede de to smukke og kunstfærdige guldhorn op af den sorte muld, det første i 1639 og det andet i 1734. Desværre har vi i dag kun rekonstruktioner, der er udstillet på Nationalmuseet i København, men fundet viser, at her var rigt og frugtbart allerede i den germanske jernalder i 400-tallet. Findestederne er markeret med store mindesten.

Kort

Vis på kort

Oplev Danmark - Skab din egen historie