Moler på Mors

Historien om klodens dannelse

I klinterne langs Limfjorden, primært ved Hanklit på Mors (61 m høj) og Knudeklint på Fur, findes moleret, som fortæller historien om jordens dannelse og de store vulkanske udbrud der skilte kontinenterne. I området er der fundet værdifulde og enestående fossiler af dyr, planter og insekter.

Moleret er gammelt, faktisk 53-55 millioner år og blev dannet på bunden af det hav, som dengang dækkede området. Moleret består af ler, kiselalger og vulkansk aske og findes kun få steder i verden. Asken er kommet hertil fra store vulkaner omkring Færøerne, hvis aske lagde sig over hele det nordatlantiske område. Asken ses som sorte striber i moleret.

Er du flittig, tålmodig og også lidt heldig, kan du selv finde aftryk og fossiler af fugle, insekter, snegle, fisk og planter, som er indlejret i moleret.

Fossil- og Molermuseet på Mors viser en enestående samling af fossiler. Det er suverænt det område i Danmark, hvor de fleste og bedste Danekræfund bliver gjort. Oplev bl.a. Skildpaddeungen Luffe, Danmarks længste forstenede træstamme og kæmpestore ikaitkrystaller.

Kort

Vis på kort