Lake District & Northumberland

8 dages kør-selv-forslag til Cumbria og Northumberland

Nordengland er delt op i to store counties, Cumbria med Lake District National Park og Northumberland med Northumberland National Park og North Pennines Area of Outstanding Natural Beauty. 

Cumbria er den vestlige region, fra det Irske Hav i vest til North Pennines i øst og fra den skotske grænse i nord til Yorkshire Dales i syd, hvoraf det berømte Lake District National Park udgør en væsentlig del. Lake District lokker med hele 16 søer, hvoraf den største er Lake Windermere. Lidt pudsigt at kun én sø bærer navnet lake, nemlig Bassenthwaite Lake, mens alle de andre blot betegnes waters. Og kun på fire søer er det tilladt at sejle med private motordrevne både, og så kun med maks. 10 miles i times. Ud over lakes og waters er der mange mindre søer kaldet tarns, ofte ganske små og enkelte endda uden navn.

Northumberland er den østlige region fra Cumbria i vest til Nordsøen i øst og fra den skotske grænse i nord til Newcastle og North Pennines i syd. Ikke noget kæmpe område, men med det smukke naturområde Northumberland National Park og spændende seværdigheder langs østkysten. Derud over er Northumberland nok mest kendt for sit historiske bygningsværk, den imponerende romerske Hadrian's Wall, der går tværs over England fra Newcastle i øst til Carlisle i vest.

Vi kan naturligvis tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I får skræddersyet jeres personlige drømmerejse gennem det nordlige Englands spændende og historiske landskaber.

Fra 7.645 kr.
pr. person inkl. flybillet, ophold i dobbeltværelse 7 nætter samt 8 dages billeje

Rejseperiode: 
Hele året
Vi anbefaler april - oktober

Startdag:
Daglig

Varighed:
8 dage/7 nætter

Længde:
1200 km

Klimapåvirkning:
996 kg CO2 samlet for 2 person - mere om grønnere kør-selv-ferier

Dette er blot et kør-selv-forslag, der kan skræddersys efter dine ønsker.

Du vælger selv:

 • type lejebil
 • rejserute
 • antal dage
 • hotelstandard
 • oplevelser undervejs

Få et tilbud

Dagsprogram

Ankomst Manchester - Kendal - Windermere (144 km)

Fra lufthavnen går turen til Windermere, der ligger nær Lake Windermere i Lake District. Lake District regnes for et af Englands skønneste områder og er nu på UNESCO's Verdensarvsliste. Så det er ikke uden grund, at området byder på en rigdom af steder, man bare må besøge. Her er prustende damptog, fredsommelige sejlture, imponerende palæer og slotte samt mange små charmerende landsbyer. For ikke at nævne dramatiske bjergkæder, nøgne bjergtinge og skovklædte dalstrøg, og er man frisk på en vandretur, lokker højlandet med ubeskrivelige oplevelser. Og hvor man end vender sig hen, byder kroer og restauranter på herlig, lokal gastronomi. 

Første stop er Kendal, og byen er er nærmest er porten til Lake District. Kendal er mest kendt for sine mange charmerende 1700-tals gårdspladser (yards), hvor der var beboelse, industri og værksteder til at understøtte byens livlige handel, hvor den vigtigste del naturligt nok var handlen med uld. Fra hovedgaden kan man besøge mange af disse gårde, nogle nummererede og andre med navne. En af de bedst bevarede gårde er Collin Croft, hvor den overdækkede gang til hovedgaden bød på mange forskellige virksomheder. 

Kendal byder også på et Museum of Lakeland Life & Industry, hvor der med udstillinger, perioderum og gallerier fortælles om livet og arbejdet i Lake District og Cumbria i en svunden tid, hvor ikke mindst uldhandel var meget vigtigt - deraf byens motto "Pannus mihi Panis" (klæde er mit brød).

Overnatning i Windermere/Kendal
(Afstand angivet til Windermere fra Manchester Airport)

Windermere - Pooley Bridge - Bassenthwait - Keswick (61 km)

Start dagen med at køre nordpå mod Ullswater ad vej A592 over Troutbeck og det imponerende Kirkstone Pass. Herfra over Patterdale og Glenridding til den store parkeringsplads ved Aire Force vandfaldene. Her kan I vandre gennem skoven med bl.a. himmelstræbende Himalaya Graner og de i England sjældne røde egern op til de buldrende vandfald på over 20 meter. Herfra snor sig et netværk af stier gennem skoven op til toppen af Gowbarrow, hvorfra I har en formidabel udsigt over Ullswater.

Herfra går turen op langs søen til Pooley Bridge. Er det blevet tid til frokost lokker flere hyggelige pubber og restauranter med god traditionel lokal mad, f.eks The Crown Inn med stor Beer Garden ud mod floden. Efter en pause går turen tilbage over broen og videre ad små skov- og landevej over Dacre til den større vej A66 og herfra mod Keswick. Fik I  ikke frokost tidligere kan I køre gennem Threlkeld og besøge The Horse and Farrier Inn.

Lige før Keswick ligger Castlerigg Stone Circle, nok en af de mest dramatisk beliggende neolitiske stencirkler i England, med panoramiske udsigter til bjergene Helvelly og High Seat. Det er også en af de tidligste stencirkler helt tilbage fra ca. 3000 f.Kr. Castlerigg Stone Circle er ca. 30 m i diameter med 38 sten på mellem en og to en halv meters højde. Men man bør besøge stedet og undres over hvorfor og hvordan.

Herfra tager I Keswick Bypass og kører ad A66 nordpå op langs den smukke Bassenthwait Lake. Ved den nordlige ende af søen drejer I fra mod Castle Inn og Dubwath og følger de gula AA skilte mod The Lakes Distillery. Destilleriet, der er det eneste i Lake District, åbnede i 2014 på denne idylliske adresse nær Bassenthwaite mellem søer, skov og bjerge. Her produceres The One blended whisky, The Lakes Single Malt Whisky, The Lakes Gin og The Lakes Vodka. Her kan I købe en guidet tur rundt på destilleriet og naturligvis findes her også både en butik og en bistro.

Overnatning i Keswick

Keswick - Honister - Ravenglass - Hardknott Pass - Keswick (130 km)

Besøg Keswick Brewery, der ligger to min. gang fra centrum. Her kan I få en rundvisning i bryggeriet og høre om hvordan de laver øl, og naturligvis afsluttes turen med smagsprøver på et par af deres øltyper. Får I lyst til mere, kan deres produkter købes i Brewery Shop. Byens hyggelige centrum og gågadeområde lokker også med butikker og caféer og i hovedbygningen på Market Square ligger Lake District National Park Tourist Information Centre, hvor I kan får flere informationer om området. 

En af de skønneste måder at oplever søer og bjerge på, er ved en stille sejltur. Og fra Keswick sejler Keswick Launch Co. nogle pragtfulde ture på den smukke sø Derwentwater, med eventyrlige panoramaer til de omliggende bjerge. Et cruise på Derwentwater er en helt særlig måde at opleve Lake District på. Turen tager en lille time og undervejs kan man stige af og på otte forskellige steder. Eller man kan vælge at blive ombord og nyde en afslappende stund.

Fra Keswick går turen sydpå langs Derwentwater til Honister Slate Mine i Honister Pass Borrowdale. Det er Englands sidste arbejdende mine, hvor der i århundreder har været gravet efter skifer. Her produceres det verdenskendte Westmoreland Green Slate, et smukt og funktionelt 450 mio. år gammelt materiale. I minen kan I udfordre jer selv med "climb the Mine", et adrenalinfyldt eventyr dybt inde i minen. Eller I kan tage en mere udramatisk, men ikke mindre spændende rundtur i de dybe miner.

Herfra går turen sydpå til Ravenglass, hvor I lader bilen stå på parkeingspladsen ved Ravenglass & Eskdale Steam Railway.  Det er en af de ældste og længste smalsporsbaner i England, kendt under kælenavnet La'al Ratty, der betyder lille jernbane. Togturen går fra Ravenglass ved kysten til Dalegarth for Boot ved foden af Scafell-bjergene og er kun på ca. 11 km, så I kan sagten nå både frem og tilbage og evt. også et besøg i en af byerne undervejs. Hvis vejret er godt er der rift om pladserne i de åbne vogne.

På vej tilbage tilbage fra Ravenglass må I bare tage turen op gennem Hardknott Pass og Wrynose Pass! Det er en smal vej der snor sig gennem det centrale Lake District, stejl og snoet og sjov at køre på. I Hardknott Pass har vejen et fald/en stigning på ca. 30%, den stejleste vej i England. Hard Knott Ford, som Romerne kaldte Mediobogdum, nær Eskdale var en af Romerrigets ensomste grænseposter, bygget mellem år 120 og 138 på et spektakulært sted med udsigt over passet, der var en del af en romerske vej. En helt igennem fantastisk oplevelse!

Overnatning i Keswick

Keswick - Carlisle (56 km)

Efter nogle dage i et spændende og fascinerende naturområde, kan det være rart at opleve et anderledes Cumbria, hvorfor næste stop er Carlisle, en historisk by med ca. 100.000 indbyggere, kun ca. 15 km fra den skotske grænse. Byen blev grundlagt ar Romerne i år 72 under navnet Luguvalium. 

Og med over 2000 års historie er der nok at tage fat på. Carlisle Castle blev bygget i 1092 og med sin strategiske beliggenhed på grænsen mellem Skotland og England har fæstningen oplevet mangt og meget i sin turbulente historie, og er absolut et besøg værd. Også Tullie House Museum & Art Gallery er værd at besøge. I den fredede bygning vises udstillinger fra forhistorisk tid, fra Romertiden og fra nyere tid samt naturvidenskab og moderne kunst, og museet regnes for den fornemste attraktion i det nordvestlige England. Også Carlisle Cathedral er en af de nordvestlige juveler. Katedralen blev grundlagt i 1122 og ligger i hjertet af byens historiske kvarter.  

Lidt uden for Carlisle kan I besøge Lanercost Priory, der blev grundlagt i 1169 af Augustinerordenen. Klosteret blev gentagne gange udsat for skotske overfald, en af dem anført af selveste Robert the Bruce, og i 1306 boede Kong Edward I. med sit følge her i fem måneder under hans kampagne mod skotterne, hvilket bragte klosteret økonomisk i knæ. Og beliggenheden i den smukke dal ved River Irthing nær Hadrians Wall gav både frisk vand og byggematerialer til klosteret.

Overnatning i Carlisle

Hadrian's Wall (56 km)

Hvis I vil slappe af med en historisk oplevelse, kan I tage toget på "The Settle - Carlisle Line", en af de smukkeste og mest imponerende jernbanestrækninger i England, for selv om det er en kør-selv-ferie, kan det være godt at betragte verden lidt ovenfra. Turen er ca. 117 km lang og går sydpå gennem det vilde Yorkshire Dales med tunneller og viadukter, bl.a. den ikoniske Ribblehead viadukt, The North Pennines og Eden Vally. Turen tager en god times tid og er berømmet for sine helt fantastiske udsigter fra steder, man ikke har mulighed for at komme i bil. 

Dernæst er det tid til at udforske Hadrian's Wall, og intet sted er vel bedre end Birdoswald Roman Fort, små 50 km øst for Carlisle, hvor der boede ca. 1000 romerske soldater. Fortet er et af de vigtigste langs muren, med nok de bedst bevarede forsvarsværker, og byder på fantastiske udsigter over Irthing Valley mod Lake Districts bjerge. I det tilhørende Visitor Centre kan I se en model af Hadrian's Wall i fuld størrelse. Eller I kan se den ægte vare, idet den del af muren der går østpå fra Birdoswald til Willowford Bridge, er den længst sammenhængende del af muren der er synlig idag.

Hadrian's Wall er naturligvis på UNESCO's Verdensarvsliste og det vigtigste romerske monument i England, og sammen med Antonine Wall fra Edinburgh til Glasgow og Limes Germanicus i Tyskland fra Trier til Passau udgør den UNESCO's Verdensarv's Site "Frontiers of the Roman Empire". Fra Birdoswald kan I vandre en kortere eller længere tur langs muren, alt efter temperament og vejrlig, ligesom der er god mulighed for at hvile benene i det tilhørende tearoom.

Overnatning i Carlisle

 

 

Carlisle - Northumberland - Berwick-upon-Tweed (171 km)

I dag går turen nordpå gennem det skønne Northumberland National Park. Først stop er Sycamore Gap nær Once Brewed, med et af de mest fotograferede træer i England, der står i en fordybning i Hadrian's Wall. Det romerske Castle Nick ligger lige ved Sycamore Gap og her findes også flere romerske bastioner som Housesteads og Vinolandum. Fra Housestead Crag kan I gå til Sycamore Gap.

Længere nordpå kan I besøge Winter's Gibbet, hvor en enlig galge midt i det øde landskab fortæller om en dramatisk historie for et par hundrede år siden. Lidt længere nordpå ligger The Drake Stone, der siges at have helende evner og at have været brugt af druider. Det var dog en gletscher under sidste istid der bragte stenen til Northumberland.

Rundt omkring i nationalparken findes også mange historiske steder, men man kan også bare gå nogle småture forskellige steder og nyde skønheden og stilheden. Et godt sted til en lille vandretur er Beamish Valley med Linhope Spout Waterfall, hvor vandet tumler 18 meter ned i lille sø, ligesom Harthope Vally og College Vally gør sig til med fantastiske scenerier. 

Derfra går turen til Berwick-upon-Tweed, den nordligste by i England, kun 4 km syd for den skotske grænse. Byen var en angelsaksisk bosættelse i Northumbria, som blev annekteret af England i 900-tallet, men i flere århundreder under grænsekrigene var byen skiftevis skotsk og engelsk. De imponerende bymure blev bygget for at holde skotske tropper ude og I kan lære mere om byens historie i museet i Berwick Barracks, de første engelske barakker fra 1717. Det er muligt at vandre hele vejen rundt på bymurene.

Overnatning i Berwick-upon-Tweed

 

 

Berwick-upon-Tweed - Lindisfarne - Bamburgh - Newcastle (150 km)

Idag går turen sydpå langs kysten 'Northumberland Coast - Area of Outstanding Natural Beauty". Første stop er Lindisfarne (The Holy Island), en ø ud for Northumberlands kyst, der ved ebbe har fastlandsforbindelse ad en sti. På øen kan I besøge klosteret, der blev grundlagt af St. Aidan omkring år 635, og som blev centrum for kristningen af Nordengland. Northumberlands skytshelgen, St. Cuthbert, var klosterets abbed. Det var også her vikingtiden i England for alvor startede i 793, da vikinger angreb og plyndrede klosteret. Husk at tjekke tidevands-tiderne inden I går ud til øen.

Længere sydpå ligger det imponerende Bamburg Castle, en af Englands mest ikoniske fæstninger, på en bakketop tæt ved den smukke og brede sandstrand. Måske vil mange kende den under navnet Bebbanburg fra romanerne om Uthred og vikingerne i bogserien "The Saxon Stories" af Bernard Cornwell og den efterfølgende tv-serie fra BBC "The Last Kingdom". Fortsæt sydpå langs det smukke kystområde, evt. med afstikkere til de farverige kystbyer Seahouses, Alnmouth eller Amble på vej mod Newcastle.

I Newcastle kommer I til den første 'storby', dog ikke i Northumberland, som I netop har forladt, men i county Durham. Det er en levende by med et friskt natteliv, fantastiske shoppingmuligheder med Europas største mall "intu Metrocentre" samt en bred kulturel vifte. Mest karakteristisk for Newcastle er måske de syv imponerede broer over Tyne-floden, men byen har alt hvad man kan ønske og forvente sig af seværdigheder og attraktioner.

Overnatning i Newcastle

Kort

Vis på kort

Galleri

Kun i lake district

 

Cumbria, eller Cumberland og Westmoreland som det hed i gamle dage, var en del af Yorkshire og Lancashire, men blev 'selvstændigt' i 1974. Navnene lever stadig i f.eks. Cumberland Sausage, en typisk engelske morgenmadspølse, samt Westmoreland Gazette, en lokal avis. Mange af navnene i Cumbria stammer fra danske og norske vikingerne, der ofte kom på 'besøg' fra Irland i 900-tallet. F.eks. ord som beck (stream), dale (valley), gill (gorge), tarn (lake), fell (mountain) og twaite (clearing). Også når det gælder fårene, har vikingerne haft en vis indflydelse. Det menes at de medbragte racen, der nu hedder Herdwick, som var specielt velegnet til de ekstreme forhold i Lake District. Den type får er specielt hårdføre og ofte ganske grå, men til gengæld sørger de for at holde bevoksningen i ave.

Cumbria har også mange hvide huse. Huse og landbrug blev oprindeligt behandlet med mønje (en kemisk forbindelse mellem bly og ilt) og derefter kalket for at holde fugten ude. Idag har mange husejere valgt at holde sig til traditionen og male deres huse hvide. Derfor ser man også mange kalkovne rundt om på gamle landbrug, ligesom de ses omkring på markerne, hvor man også brændte kalk til jordforbedring. 

<< Barrow Marsh (Ravenglass & Eskdale Steam Railway)

Priser

Fra 7.645 kr.

Prisen inkluderer

 • Flybillet Kastrup - Manchester retur
 • 7 overnatninger i dobbeltværelse
 • 8 dages billeje gruppe A
   

Prisen INKLUDERER IKKE

 • Afbestillings- & rejseforsikring

 

Om rejsen

 • 1 overnatning i Windermere
 • 2 overnatniger i Keswick
 • 2 overnatninger i Carlisle
 • 1 overnatning i Berwick-upon-Tweed 
 • 1 overnatning i Newcastle

 

ekstra oplevelser

I kan også køre ruten omvendt, forlænge opholdet med nogle ekstra dage i fx Keswick, Carlisle eller Newcastle eller kombinere med andre af vores kør-selv-forslag til fx Yorkshire eller Skotland. 

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Få et tilbud

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

 • Bestil trygt - Vi er ejet af Danmarks største forbrugerorganisation

 • Personlig rådgivning fra vores dedikerede rejsespecialister 

 • Kåret til Danmarks Bedste Ferierejsebureau

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 70116011
X

Sønder Allé 6, 1. sal
8000 Aarhus
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 70116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 70116011