Smagen af Alsace

Det skal du glæde dig til i den franske vinregion

Går din kør-selv-ferie til Alsace? Så har din mave i den grad noget at glæde sig til! Nok er Alsace den mindste region i Frankrig, men gastronomisk byder den på måske en af Frankrigs bedste smagsoplevelser.

I Alsace kan du smage på alt lige fra områdets bedste druer, også kendt som ”de syv søstre”, til et køkken præget af mødet mellem fransk og tysk madkultur. Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig på grænsen til Tyskland, og har historisk både tilhørt Frankrig og Tyskland. Den særlige historie har sat et multikulturelt præg på Alsace – og det gør det alsaciske køkken til noget unikt.

Men hvad er det så, du skal smage på undervejs? Vi giver dig et hurtig indblik i den særlige alsaciske smagspalette

De 7 bedste druer fra Alsace

Du kan selvfølgelig ikke sige Alsace, uden at du nærmest kan smage vinen på tungen. En rejse i regionen er også en vinrejse, og hvis du følger fx den alsaciske vinrute, der tager dig til byer som Colmar, Kaysersberg og Eguisheim, venter der masser af grand cru-oplevelser.

Hvilke druer kan du så glæde dig til?
Det solrige klima i Alsace giver tørre og modne vine med krop og fylde, og vinene, størstedelen hvidvine, ligger typisk på omkring 11-12% alkohol. Vinene er oftest enkeltdruesvine, og de bedste af dem, som udgør "de syv søstre", er Riesling, Pinot Blanc, Sylvaner, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer og Pinot Noir. Riesling er måske den allerbedste drue, og Pinot Noir er den eneste rødvinsdrue.

Alsace lokker også med delikate bobler til ganen, for Crémant d'Alsace er fremstillet på samme måde som champagne - bare med druer fra Alsace, hovedsageligt Pinot Blanc, der giver en frisk og fyldig smag. Hver af de små vinbyer i Alsace har deres egen særlige kendetegn, så der er masser af muligheder for spændende smagsoplevelser.

Smag på alt Fra surkål til Coq au Riesling

Mellem de mange vinsmagninger skal du også forkæles med gastronomiske glæder. Maden i Alsace er ofte tilsat lidt af områdets vin og er gerne tung kost inspireret af både det franske og tyske landkøkken. Lyder det ikke umiddelbart særligt tiltrækkende? Der tager du heldigvis fejl. For den gedigne landkost er gerne super veltillavet og meget smagfuld.

Menuen kan meget vel byde på choucroute, også kendt som saurkraut på tysk, coq au Riesling, den pizzalignende tarte flambeé, Alsace nudlerne spaetzle, fleischschnackas, bouchée à la reine (Kylling vol-au-vent), palette fumée, der består af røget svineskank eller Baeckaoffe, et solidt måltid med lammekød, svinekød og kalvekød.
 
Du vil også støde på de velkendte kombinationer af lokale vine og specialiteter: Foie gras og Pinot gris, Munster-ost og Gewurztraminer, Choucroute og Riesling, Kougelhopf og Muscat og mange mange flere. Vil du lære mere om det alsaciske køkken, tilbyder flere spisesteder Cours de Cuisine, hvor du lærer at lave mad på alsacisk.

Lad dig til dessert friste af den traditionelle kugelhopf, en mandel- og frugtkage, der spises til morgenmad, til eftermiddagskaffen eller som aperitif. Du kan også prøve den berømte ost fra Münster, der har en blød smag og fylder næsen med en skarp duft.


"Den lokale rødkitost fra Münster har sågar sit helt eget hus, La Maison du Fromage, hvor du kan smage på osten og følge processen fra malkningen til butiksklar. En sjov, anderledes og smagfuld oplevelse.


Kort

Vis på kort