Information om covid-19: Sådan er du tryg på rejsen

Hvordan skal du forholde dig til covid-19 på din rejse?

Det er fantastisk, at grænserne så småt er ved at åbne igen! Men der er måske stadig mange spørgsmål, der presser sig på efter corona har gjort sin entré: Hvad er reglerne i lufthavnen? Skal jeg bære mundbind på destinationen? Kan jeg overhovedet besøge turistattraktionerne, der hvor jeg skal hen? Kort sagt: Er det trygt at rejse ud? Og det korte svar er: ja, det er det. Så længe du følger myndighedernes rejseregler og anbefalinger, så kan du trygt tage ud at rejse.

Derfor har vi lavet en oversigt her, så du ved, hvordan du skal agere på din rejse. Find også links til relevante sider, så du er helt opdateret på, hvordan situationen ser ud på den destination, du skal til.

Regler og vejledninger


Vær opmærksom på rejserestriktionerne


Udenrigsministeriet genindfører ugentlig opdatering af deres rejsevejledninger fra 21. april 2021, således at du jævnligt kan se det enkelte lands eller regions farvestatus. Du kan se listen her.

Fra den 1. maj 2021 (Fase 2) kan færdigvaccinerede danskere og udlændinge, herunder turister, fra gule og orange EU- og Schengenlande rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation efter indrejse i Danmark. Det vil ikke gælde for røde lande, da risikovurderingen bl.a. bygger på, at der i røde lande er bekymrende varianter af COVID-19. Kravet om at kunne fremvise en negativ COVID-19-test ved indrejse i Danmark lempes, således at testen må være foretaget 48 timer før indrejse (mod de nugældende 24 timer).

Fra den 1. juli (Fase 4) vil indførelsen af EU-coronapas gøre det muligt at holde sommerferie i Europa (inkl. Island og Norge udenfor EU) under forudsætning af, at man kan fremvise dokumentation på, at man enten er blevet testet negativ, er blevet vaccineret eller er tidligere smittet. Rejser man fra et orange land uden vaccine, men kun med en negativ test, skal man dog stadig have opfølgende test efter man er kommet ind i Danmark.

Er du i tvivl, er du altid velkommen til at ringe til os og høre på 70 11 60 11.

Bemærk at du også bør orientere dig om lokale restriktioner forud for rejsen

Hvad siger de lokale myndigheder om indrejse til destinationen?
Følg med i, hvad de danske ambassader siger om rejserestriktioner på din destination. Du kan altid henvende dig til danske ambassader og konsulater, når du er på rejse i udlandet og har brug for hjælp.

 • Bemærk, at en del lande kræver en gyldig negativ PCR-test – som højst må være 48 eller 72 timer gammel – uanset om du er vaccineret eller ej.
 • Ligeledes kræver de fleste lande, at alle rejsende har udfyldt en indrejseformular.

Find den danske ambassade på din destination her

Hvad er reglerne om transit og hvilke lande har åbnet deres grænser?
Skal I køre gennem Europa, så kan der gælde specielle transitregler, ligesom der kan være varierende indrejsebestemmelser
Se en oversigt over transitmuligheder, opholdsmuligheder og indrejsebestemmelser her

Tilmeld dig Danskerlisten, så UM kan komme i kontakt med dig på rejsen
Vi anbefaler også, at du downloader appen ”Rejseklar” og tilmelder dig Danskerlisten, så du modtager information direkte fra UM, hvis der indføres omfattende restriktioner i landet, eller hvis rejsevejledningen skifter farve. Læs om Danskerlisten og tilmeld dig her

Hvordan er forholdene på din destination? Er restauranter åbne? Skal jeg bære mundbind?
Du kan tillige benytte https://reopen.europa.eu/da oprettet og vedligeholdt af Den Europæiske Union, hvor der løbende opdateres informationer om rejser, tjenesteydelser samt sundhed og sikkerhed for hvert enkelt EU og EØS lande. 

Hvor kan jeg blive testet i udlandet?
Der er ikke en samlet oversigt over, hvor det er muligt at blive testet i udlandet, så her henviser vi dig til at spørge lokalt hos biludlejning, hotel eller andre steder, hvor du kommer i kontakt med lokale.


I Lufthavnen


For mange af os er lufthavnen der, hvor rejsen for alvor starter. Det er også her, at vi ofte kommer i kontakt med flest mennesker. Derfor er der selvfølgelig lavet nogle retningslinjer for, hvordan du skal gebærde dig i lufthavnen. I Københavns Lufthavn skal du:

 • Bære mundbind på hele rejsen
 • Komme i god tid, da der med de skærpede regler kan være lidt længere ventetid til fx security
 • Checke ind hjemmefra, så vidt det er muligt - hvis ikke det er muligt, kan du stadig checke ind i lufthavnen
 • Holde afstand på 1 meter til andre passagerer og tage hensyn
 • Følge Sundhedsstyrelsens generelle retningslinjer for god hygiejne

Se i øvrigt Københavns Lufthavns egen guide "kom trygt gennem lufthavnen" for mere information om regler og anbefalinger. Her kan du også se listen over hvilke butikker og restauranter, der er åbne, og hvordan reglerne er for spisning i lufthavnen.

OBS: Der kan være andre og mere skærpede retningslinjer i andre lufthavne, så det er en god idé at tjekke hjemmesiden for din ankomstlufthavn.

Vidste du...

At grundet Covid-19 har de lempet reglerne i sikkerhedskontrollen, så du faktisk kan få lov at medbringe mere end 100 ml. håndsprit i håndbagagen.

Ombord på flyet

De enkelte flyselskaber har individuelle retningslinjer og krav til værnemidler ombord på flyene, så tjek altid flyselskabets hjemmeside for at være opdateret.


På destinationen


Du er måske usikker på, hvordan forholdene er på din destination? Har restauranterne åbnet, kan du overhovedet komme ned på stranden og kan du besøge de turistattraktioner, du har gået og drømt om? 

Hvor meget der er åbent og hvordan reglerne er varierer fra land til land. MEN heldigvis har EU lavet en super smart side, hvor du kan få svar på, hvordan det ser ud på netop din destination. 

Besøg EUs informationsside

Ellers opfordrer myndighederne dig til at:

 • Følge lokale anvisninger og regler - dem kan du oftest finde på de danske ambassaders hjemmeside
 • Følge Sundhedsstyrelsens generelle råd om god hygiejne
 • Holde afstand og medbringe håndsprit
 • Tjekke regler og anbefalinger for transport med busser og tog på destinationen
 • Være opmærksom på rengøring på dine overnatningssteder og supplere med hyppig desinficering af kontaktpunkter som fx håndtag, kontakter, borde, håndvaske og toilet. 
 • Være opmærksom på at holde afstand på strande og pools og ved turistattraktioner
 • Tilmelde dig Danskerlisten samt downloade appen Rejseklar, så du modtager direkte information fra Udenrigsministeriet

Du kan desuden læse mere om Udenrigsministeriets rejseråd i en tid med Covid-19 her

Brug kreditkort i stedet for kontanter

Kreditkortet er et mere hygiejnevenligt valg, i modsætning til kontanter, der ofte skifter hænder og dermed øger risikoen for smittespredning. Derfor anbefaler vi dig så vidt muligt at anvende kreditkort og dermed begrænse brugen af kontanter.


Efter rejsen


Hvordan du skal forholde dig til eventuelle tests og isolation afhænger dels af din egen vaccinestatus, dels af rejseperiode samt krav vedrørende den respektive destination.

Fra den 1. maj 2021 (Fase 2) kan færdigvaccinerede danskere rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation efter indrejse i Danmark. Det vil ikke gælde for røde lande, da risikovurderingen bl.a. bygger på, at der i røde lande er bekymrende varianter af COVID-19. Kravet om at kunne fremvise en negativ COVID-19-test ved indrejse i Danmark lempes, således at testen må være foretaget 48 timer før indrejse (mod de nugældende 24 timer).
 

Fra den 1. juli 2021 (Fase 4) vil indførelsen af EU-coronapas gøre det muligt at holde sommerferie i Europa (inkl. Island og Norge udenfor EU) under forudsætning af, at man kan fremvise dokumentation på, at man enten er blevet testet negativ, er blevet vaccineret eller er tidligere smittet. Der forventes fortsat at være et krav om test efter indrejse for personer, der indrejser fra orange lande/regioner alene på baggrund af negativ test.

Du kan holde dig opdateret om krav til test og evt. karantæne på de enkelte rejsevejledninger på Udenrigsministeriets hjemmeside

Hvad skal jeg gøre, når jeg kommer hjem?
Se oversigt over hvem der skal testes og/eller i isolation ved hjemkomst til Danmark