Information om covid-19: Sådan er du tryg på rejsen

September 2020

Hvordan skal du forholde dig til covid-19 på din rejse?

Er din kuffert pakket, og er du i fuld firspring på vej på velfortjent sommerferie efter et forår i corona-isolation? Det er fantastisk, at grænserne så småt er ved at åbne igen!

Men der er mange nye spørgsmål, der presser sig på efter corona har gjort sin entré: Hvad er reglerne i lufthavnen? Skal jeg bære mundbind på destinationen? Kan jeg overhovedet besøge turistattraktionerne, der hvor jeg skal hen? Kort sagt: Er det trygt at rejse ud? 

Og det korte svar er: ja det er det. Så længe du følger myndighedernes rejseregler og anbefalinger, så kan du trygt tage ud at rejse.

Derfor har vi lavet en oversigt her, så du ved, hvordan du skal agere på din rejse. Find også links til relevante sider, så du er helt opdateret på, hvordan situationen ser ud på den destination, du skal til.

Regler og vejledninger


Vær opmærksom på rejserestriktionerne


Siden marts 2020 har Udenrigsministeriets rejsevejledninger ændret sig adskillige gange, og siden slutningen af juni har Udenrigsministeriet opdateret på ugentlig basis. Listen over åbne lande opdateres hver torsdag på Udenrigsministeriets hjemmeside, så det er vigtigt at holde øje med udviklingen. Du kan se listen her

Udenrigsministeriet fraråder indtil videre fortsat alle ikke-nødvendige rejser til resten af verden, hvilket vil sige, at der ikke er sat en udløbsdato på rejseforbuddet for unødvendige rejser.

Er du i tvivl, er du altid velkommen til at ringe til os og høre på 70 11 60 11.

Bemærk at du også bør orientere dig om lokale restriktioner forud for rejsen

Der findes landespecifikke indrejserestriktioner, der ikke findes på UM’s rejsevejledninger, og her skal du fx være opmærksom på, om:

•    du skal registrere dig hos myndighederne på destinationen inden indrejsen
•    der er specifikke indrejseforbehold som fx karantæne ved indrejse eller obligatorisk COVID-19-test

Du kan løbende holde dig orienteret om udviklingen i det land, du rejser til via den danske ambassade i landet og de lokale myndigheder. Du kan altid henvende dig til danske ambassader og konsulater, når du er på rejse i udlandet og har brug for hjælp.

Vi anbefaler også, at du downloader appen ”Rejseklar” og tilmelder dig Danskerlisten, så du modtager information direkte fra UM, hvis der indføres omfattende restriktioner i landet, eller hvis rejsevejledningen skifter farve.

Du kan tillige benytte https://reopen.europa.eu/da oprettet og vedligeholdt af Den Europæiske Union, hvor der løbende opdateres informationer om rejser, tjenesteydelser samt sundhed og sikkerhed for hvert enkelt EU land. 


I Lufthavnen


For mange af os er lufthavnen der, hvor rejsen for alvor starter. Det er også her, at vi ofte kommer i kontakt med flest mennesker. Derfor er der selvfølgelig lavet nogle retningslinjer for, hvordan du skal gebærde dig i lufthavnen. I Københavns Lufthavn skal du:

 • Bære mundbind på hele rejsen
 • Komme i god tid, da der med de skærpede regler kan være lidt længere ventetid til fx security
 • Checke ind hjemmefra, så vidt det er muligt - hvis ikke det er muligt, kan du stadig checke ind i lufthavnen
 • Holde afstand på 1 meter til andre passagerer og tag hensyn
 • Følge Sundhedsstyrelsens generelle retningslinjer for god hygiejne

Se iøvrigt Københavns Lufthavns egen guide "kom trygt gennem lufthavnen" for mere information om regler og anbefalinger. Her kan du også se listen over hvilke butikker og restauranter, der er åbne, og hvordan reglerne er for spisning i lufthavnen.

OBS: Der kan være andre og mere skærpede retningslinjer i andre lufthavne, så det er en god idé at tjekke hjemmesiden for din ankomstlufthavn.

Vidste du...

At grundet Covid-19 har de lempet reglerne i sikkerhedskontrollen, så du faktisk kan få lov at medbringe mere end 100 ml. håndsprit i håndbagagen.

Ombord på flyet

De enkelte flyselskaber har individuelle retningslinjer og krav til værnemidler ombord på flyene, så tjek altid flyselskabets hjemmeside for at være opdateret.


På destinationen


Du er måske usikker på, hvordan forholdene er på din destination? Har restauranterne åbnet, kan du overhovedet komme ned på stranden og kan du besøge de turistattraktioner, du har gået og drømt om? 

Hvor meget der er åbent og hvordan reglerne er varierer fra land til land. MEN heldigvis har EU lavet en super smart side, hvor du kan få svar på, hvordan det ser ud på netop din destination. 

Besøg EUs informationsside

Ellers opfordrer myndighederne dig til at:

 • Følge lokale anvisninger og regler - dem kan du oftest finde på de danske ambassaders hjemmeside
 • Følge Sundhedsstyrelsens generelle råd om god hygiejne
 • Holde afstand og medbringe håndsprit
 • Tjekke regler og anbefalinger for transport med busser og tog på destinationen
 • Være opmærksom på rengøring på dine overnatningssteder og supplere med hyppig desinficering af kontaktpunkter som fx håndtag, kontakter, borde, håndvaske og toilet. 
 • Være opmærksom på at holde afstand på strande og pools og ved turistattraktioner
 • Tilmelde dig Danskerlisten samt downloade appen Rejseklar, så du modtager direkte information fra Udenrigsministeriet

Du kan desuden læse mere om Udenrigsministeriets rejseråd i en tid med Covid-19 her

Brug kreditkort i stedet for kontanter

Kreditkortet er et mere hygiejnevenligt valg, i modsætning til kontanter, der ofte skifter hænder og dermed øger risikoen for smittespredning. Derfor anbefaler vi dig så vidt muligt at anvende kreditkort og dermed begrænse brugen af kontanter.


Efter rejsen


Hvis du følger ovenstående rejseråd, så er det på nuværende tidspunkt ikke et krav, at du skal i karantæne ved hjemkomst fra lande markeret med gult på Udenrigsministeriets hjemmeside. Heller ikke selvom landet skifter farve fra gul til orange, mens du er der. Dog opfordrer myndighederne til at du i så fald bliver testet efter hjemkomst. 

Hold dig desuden opdateret om krav til karantæne og krav om test på de enkelte rejsevejledninger på Udenrigsministeriets hjemmeside