En kulinarisk rejse

10 dages kør-selv-forslag til Italiens spisekammer emilia-romagna

Emilia-Romagna er et paradis for madelskere. Et område med ægte dufte og smage for gourmander der søger tradition, ægthed og lidenskab i deres mad. Emilia-Romagna tilbyder en af de rigeste madtraditioner i Europa og byder på et utal af produkter med PDO (Protected Designation of Origin) og PGI (Protected Geografical Indication), inkl. berømtheder som Parmigiano Reggiano, Culatello di Zibello og Acteo Balsamico Tradizionale di Modena. .

Vi kan naturligvis tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I får skræddersyet jeres personlige drømmerejse gennem Emilia-Romagna's gastronomiske landskaber.

Fra 6.525 kr.
pr. person i dobbeltværelse i 9 nætter samt 10 dages billeje

Rejseperiode:
Hele året
Vi anbefaler april - oktober

Startdag:
Daglig

Varighed:
10 dage/9 nætter

Længde:
1.000 km

Vi skræddersyer din kør-selv-ferie
- kontakt vores rejsespecialister:

Få et tilbud

 

 

Velkommen til emilia romagna

 

Emilia-Romagna er et paradis for "foodies". Et område med ægte dufte og smage for gourmander der søger tradition, ægthed og lidenskab i deres mad. Med andre ord: En rejse ved bordet! Emilia-Romagna tilbyder en af de rigeste madtraditioner i Europa og til dato findes alene i denne region 42 produkter PDO (Protected Designation of Origin) og PGI (Protected Geografical Indication), inkl. berømte produkter som Parmigiano Reggiano, Culatello di Zibello og Acteo Balsamico Tradizionale di Modena. Dertil kommer naturligvis de store DOC og IGT vine, 15 slow food Predisia og 200 registrerede traditionelle produkter.

 Emilia-Romagna kaldes også mad-dalen på grund af den verdenskendte kulinariske tradition, med alt fra toprestauranter med Michelin-stjerner som "I Portici" i Bologna til street-food som piadina (fladbrød), der med mange forskellige slags fyld tilbydes fra utallige boder i hele Romagna. Her er traditionen for mad og vin så stor, at hele 19 museer er tilegnet bordets glæder.

 Vores kør-selv-forslag løber i store træk langs Via Emilia, en romersk vej fra Piacenza til Rimini (oprindeligt Via Aemilia fra Placentia til Ariminum). Vejen løber parallelt med Appeninerne og skiller i grove træk det flade Emilia-Romagna mod nordøst fra det mere bakkede og bjergrige mod sydvest. Vi har valgt ni nætter til at opleve denne herlige og lidt oversete region, der ofte står i skyggen af de sydligere regioner Toscana og Umbrien, men om I vil bruge fem, otte eller flere nætter på den kulinariske ekspedition, bestemmer I naturligvis helt selv

Dagsprogram

dag for dag

Dag 1: Velkommen til Emilia-Romagna og en verden af smag 
Dag 2: Piacenza 
Dag 3: Piacenza - Parma 
Dag 4: Parma 
Dag 5: Regio Emilia - Modena 
Dag 6: Bologna 
Dag 7: Bologna 
Dag 8: Ferrara - Ravenna 
Dag 9: Forlì Cesena - Rimini 
Dag 10: Arrividerci 

Ankomst Piacenza

Turen starter i Piacenza, der ligger i det norvestligste hjørne af Emilia-Romagna, kun ca. 75 km fra Milano, på Po-flodens højre bred. Den hyggelige provinsby byder på mange spændende seværdigheder og attraktioner som Duomo di Piacenze, Piazza Cavalli, Musei Civici di Palazzon Farnese og Basilica di Sant'Antonino, sidstnævnte en af pilgrimsstationerne langs Via Francigena til Rom.
Overnatning i Piacenza

Piacenza

Og så er der naturligvis det kulinarisk, ikke at forglemme. Lufttørret kød er en af Piacenzas traditionelle mesterværker og provinsen er den eneste i Europa med 3 PDO etiketter: Coppa Piacentina, der kræver en lang og forsigtig lagring, en lille smule salt og lidt krydderier; Salame Piacento, med 85-88% magert grofthakket svinekød, og så naturligvis Pancetta Piacentina, en blød og smagfuld rullesteg/pølse af bacon, der serveres kold i tynde skiver.

Piacenza er også et vinomåde med lange traditioner og unikke, autentiske smage i hver af de fire store vinområder, dalene Tidone, Trebbia, Nure og d'Arda. Af andre lokale lækkerier kan nævnes Grana Padano, en kraftig mellemfed hård ost af komælk, Provolone Valdapana, en halvhård ost af komælk minimum lagret i fire måneder samt Robiola di Bettola, en traditionel mild ost fra dalene Trebbia og Nure.
Overnatning i Piacenza. 

Piacenza - Parma (75 km)

Start evt. dagen med et besøg i Grazzano Visconti, en lille middelalderby syd for Piacenza, hvor de bilfri gader med smukke gamle bygninger tager jer tilbage til tiden før stress og jag. Ikke langt fra Grazzano Visconti kommer de første bakker med vinstokke og I er hurtigt fremme ved Rivalta med slottet og og St. Columbanus' kloster i Bobbio i Val Trebbia. Grazzano Visconti er også springbræt for besøg i Nure-dalen, der lokker med sin uspolerede natur og skønne steder som vandfaldene ved Perino nær Calendasco og søerne Moo, Nero og Bino nær Ferriere. Eller til at udforske nogle af provinsens mange små charmerende landsbyer.

Grana Padano & Coppea di Parma
 Området byder også på "La Strada dei Vini e dei Sapori dei Colli Piacentini" (vin- og smagsruten i Piacenzas bakker). Turen er ca. 150 km lang og løber igennem de fire vigtigste dale i Appeninene syd for Piacenza. Langs ruten kan I opleve forskellige traditioner, kulturer og ægte lokale smage. Ruten starter ved Castel San Giovanni og undervejs er der rig mulighed for at smage vine, pancetta, oste og meget, meget mere. Her vil mundvandet få frit løb bare ved tanken om de mange lokale specialiteter.

Provinsen Piacenza er ikke bare et eldorado af smag, men byder også på et væld af imponerede slotte. Hele 23 bliver det til, og mange af dem er absolut værd at besøge, f.eks det imponerene Castelli del Ducato di Parma e Piacenza i Fontanellato, der ligger på vejen til Parma.
Overnatning i Parma.

Parma

Parma er en elegant by med en forfinet atmosfære og med mange tilbud om kunst, parker, kulturskatte og gastronomi. Det er trods alt byen der gav os Lamborghini, komponisten Verdi samt nok skinke og ost til at starte en mindre butikskæde.

Parma byder på museeer som Galleria Nazionale med værker af Da Vinci, Barbieri og Van Dyck og Museo Glauco Lombardi, der fortæller om Napoelon og Kejserinde Marie-Louise. Mest er Parma altid blevet betragtet som en af gastronomiens hovedstæder og det er næppe tilfældigt at EFSA (European Food Safety Authority) har hovedsæde netop i Parma. Her serverer restauranter og trattoriaer retter, der er kendte over hele verden, alt sammen skyllet ned med liflige lokale vine. 

Men Parma er ikke bare en by, men en hel provins med et varieret landskab fra Po-floden i Nord til Appeninernes nøgne bjergtoppe i syd, med små landsbyer rige på  historie og liv, og med slotte og middelalderkirker strøet ud over det smukke landskab.

Prosciutto Crudo di Parma & Parmigiano-Reggiano
 Og siger man Parma siger man også ost og skinke. Den mest berømte skinke er Prosciutto Crudo di Parma, der laves af særligt udvalgte skinker, der efterfølgende lagres i mindst et år for at imødekomme DOP-reglerne. Prosciutto Crudo di Parma laves i bakkerne ligesom Salame di Felino, mens det frugtbare Bassa Parmese er hjemsted for Culatello di Zibello og Spalla Cotta di San Secondo, der laves på en blanding af skulder og hals fra svin, som derefter rulles og lagres og som skal koges inden servering.

 En anden stor delikatesse er osten Parmigiano-Reggiano, der er lavet med håndkraft siden det 12. århundrede, og som værdsættes verden over, gerne med en dråbe Acteo Balsamico Tradizionale di Modena. Sidst, men ikke mindst, finder man rundt omkring i skovene på bjergskråningerne den sjældne og værdifulde trøffel Tartufo Nero di Fragno, navngivet efter en lille landsby i Appeninerne og Porcino-svampen, der har fået PGI af EU for dets sjældenhed.

 Også vin spiller en vigtig rolle i provinsen Parma. Colle di Parma er regionen mellem Enza- og Stirano-floderne i Appeninernes forbjerge. Her dyrkes fremragende vine, hvor de mest fremtrædende områder er Langhirano, Felino og Sala Baganza. De mest anvendte varianter er Malvasia, Moscato Bianco og Barbera-Bonarda. Der produceres mange let boblende vine, inkl. Lambrusco, men også almindelige hvide og røde vine.

Omkring Parma har I rige muligheder for at opleve herlighederne tæt på. Her findes f.eks "La Strada del Prosciutto e dei Vini dei Colli" der fører jer rundt til de forskellige producenter, hvor I f.eks kan besøge "skinkefabrikken" La Perla Salumficio i Langhirano. Hvis I vil besøge en osteproducent, kan I gå ind på Parmigianoreggiano.com og bestille tid til en rundvisning på et af de mange osterier. 
Overnatning i Parma.

Regio Emilia - Modena

Fra Parma går turen østover gennem provinsen Reggio Emilia, hvor der også produceres Parmigiano-Reggiano, men hvor Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia, der lagrer min. 12 år, er en af de lokale specialiteter. Denne balsamico skal være lavet af Trebbiano og Lambrusco og tønderne skal indeholde mindst fem forskellige slags træ. I området mellem Reggio, Modena og Po-floden produceres også Lambrusco, mens Colli di Scandiano e di Canossa er et DOC i området syd for Reggio. 

Den lokale oplevelsesrute hedder "Strada dei Vini e Sapori dei Colli di Scandiano e Canossa” (Scandino og Canossa's bakker) eller "Strada dei Vini e Sapori delle Corti Reggiane” (i den nordlige del) og det er muligt undervejs at besøge forskellige producenter og måske smage lidt på lækkerierne.

 Aceto Balsamico Tradizionale di Modena & Lambrusco
Længere mod øst venter Modena, hvor mad og maskiner er de to store passioner. Byen er omgivet af meget frugtbar jord, som naturligt nok har dannet byens gastronomiske traditioner, bl.a. den raditionsrige Zampone, fyldte grisefødder med linser. Ellers forbinder de fleste nok Modena med den kostbare Aceto Balsamico Tradizionale di Modena med dens specielle mere end sur-søde smag. Derudover produceres også her Parmigiano-Reggiano, mens Vignola er kendt for store flotte velsmagende kirsebær. Også pærer fra Modena er kendte og værdsatte.

De lokale vine er Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco di Sorbara og Lambrusco Salmino di Santa Croce.

Modena byder også på eventyrlige arkitektoniske skatte i den gamle bydel, der er på UNESCO's Verensarvsliste, bl.a. Il Duomo di Modena og Palazzo Ducale di Modena hvortil kommer et utal at slotte, kirker og meget mere. Mere moderne er naturligvis MEF-Enzo Ferrari Museum, der fortæller on Enzo Ferrari's liv og levned. 16 km fra Modena, i Maranello, ligger det "rigtige" Ferrari Museum, i forbindelse med bilfabrikken.
Overnatning i Modena.

Bologna

Ferrari & Lamborghini
Når man også kalder Emilia-Romagna for bil-dalen er det ikke uden grund. Glamour, passion og sejrslyst er synonymer for de mange ikoniske biler; Ferrari, Lamorghini, Maserati, Morini, Malaguti og Ducati ligesom som de to berømte motorbaner Imola og Misano. Og er man bare lidt til biler og mekanik, byder området yderligere på Pangani Museum i San Cesario sul Panaro øst for Modena, Ferruccio Lamborghini Museum i Funo di Argelato nord for Bologna og Ducati Museum i Borgo Panigale ved Bologna. Bare for at nævne et par stykker.

Tortellini & ragù alle Bolognese
Og så er Bologna og hele provinsen et skatkammer af lækkerier. En af regionens stoltheder er frisk paste med æg, bl.a. tortellini, fyldt med kød, mortadella og skinke, grøn lasagna bagt i ovnen og krydret med ragù alle Bolognese (kødsovs) og tagliatelle, også serveres med ragù alle Bolognese. En anden specialitet fra regionen er Mortadelle, en stor pølse krydret med peber, myrte og pistacie, skåret i papirtynde skiver. 

Endelige byder området på fremragende asparges fra Altedo nord for Bologna, lækre kartofler Patata di Bologna, og endelige Marrone, kastanjer fra Castel del Rio sydvest for Imola. Og så naturligvis vinene. Colli Bolognesi kommer fra navnet på DOC hvidvine som Bianco Pignoletto, Pinot Bianco, Riesling Italico og Sauvignon. Af de røde kan nævnes Barbera, Cabernet Sauvignon og Merlot.
Overnatning i Bologna

Bologna

Bologna er hovedstad i regionen Emilia-Romagna og byder på et væld af seværdigheder og attraktioner. Byen kaldes også "den lærde" efter det gamle universitet eller "den fede" for dens madtraditioner. Byen er også "UNESCO creative City of Music". Bologna er rig på kunst og historie og her er masser af steder man bare må besøge, ligesom det gamle velbevarede historiske centrum, et af landets største, lokker med restauranter, butikker, tavernaer, theatre og gallerier. Ikke mindst er byen kendt for sine næsten 40 km arkader, de længste i verden.

Blandt Bolognas symboler er Piazza Maggiore, hvor de gamle paladser sætter den helt rigtige historiske stemning og rundt om hjørnet finder I en andet ikoniske seværdighed, Fontana di Nettuno. L'Alma Mater Studiorum eller Università di Bologna er det ældste universitet i den vestlige verden og blev grundlagt helt tilbage i 1088. Og når I slentrer rundt i de urgamle gader og stræder, overrasker byen med flere kanaler, Canale delle Moline og Canale di Reno, hvis oprindelse sandsynligvis stammer tilbage fra 1100-tallets vandsystemer.

Og når sulten melder sig igen byder Bologna på utallige lækkerier, fx Cotoletto alla Bolognese, der er en kalvekotelet der bankes flad, paneres med bl.a lidt Parmeggiano-Reggiano, hvorefter den steges med en skive skinke, kødsovs og ost. Et par andre smålækkerier er Crescentine Fritte, friturestegt brød med ost eller skinke samt Raviole Bolognesi, en småkage med blomme og sennep.
Overnatning i Bologna.

Ferrara - Ravenna

Fra Bologna er det bare et lille smut nordpå til provinsen Ferrara, med den enestående byplanlægning der kombinerer middelalder og renæssance og er på UNESCO's Verdensarvsliste. Her bør man unde sig tid til at slentre gennem den atmosfærefyldte bykerne og evt. leje en cykel og køre rundt om byens renæssancemure, der næsten er intakte.

Coppia Farrerese & Pasatelli
Egnens specialiteter er Coppia Farrarese, et typisk brød som skal smages sammen med den berømte Salame Farrarese, med bl.a. masser af hvidløg fra Voghiera. Til den søde tand findes den traditionelle kage Pampepato Farrarese, som er en af Italiens ældste dessertopskrifter.

Også den lille by Comacchio kunne være et besøg værd. Byen ligger ca. 50 km øst for Ferrara, i en lagune ved udmundingen af floden Reno og ligger på mere end 13 småøer forbundet med broer, hvorfor den også kaldes "lille Venedig". Byen har en af de ældste kulinariske traditioner i Italien; kunsten at marinere ål. Naturligvis er ålen nu næsten forsvundet, men i museet Manifattura dei Marinati kan I se alt om historien og de lokale traditioner. Vådområdet syd for byen "Valli di Comacchio" er et fredet område klassificeret som vigtigt vådområde i Ramsar-konventionen

Har I lyst til en dukkert, er de syv Comacchio-strande det rigtige sted med 23 km gylden sandstrand, der breder sig mod det skinnende Adriaterhav. Men vil I hellere opleve naturen er Parco Delta del Po også et af Europas vigtigst vådområder og et paradis for naturelskere, ikke mindst fuglekiggere.

Således oplivet går turen videre til Ravenna, hvor I mødes af verdens smukkeste mosaikker og hvor hele otte historiske bygninger er på UNESCO's verdenarvsliste, bl.a. Mausoleo di Galla Placidia, Battistero Neoniano og Basilica di Sant'Apollinare in Classe. Og på Museo TAMO, Tutta l’Avventura del Mosaico kan I lærer alt om byens smukke mosaikker.

Når sulten endelig melder sig står Ravenna klar med tagliatelle, lasagne og strozzapreti med den traditionelle kødsovs, den gyldne passatelli med duft af parmesan og muskatnød samt cappelletti med delicat fyld af ost eller kød. I baglandet er typiske produkter Olio d'oliva di Brisighella syd for Faenza samt Pesche e Nettarine di Romagna (ferskner og nektariner). Og overalt serveres en varm og duftende Piadina med fisk eller kød, ofte ledsaget af den uforgelmmelige bløde ost Squacquerone. Og de lokale vine på Sangiovese, Trebbiano, Albana og Cagnina er naturligvis de perfekte ledsagere til herlighederne.
Overnatning i Ravenna

Forlì Cesena - Rimini

I provinsen Forlí & Cesena kan I opleve alle Romagnas specialiteter. Den kraftige Piadina Romagnola lavet på enkle råvarer. Smagfuld og velduftende hyldes piadinaen i det flade kystland og de sydlige bakker og langs mange veje er der boder, hvor de vejfarende kan vederkvæge sig med en piadina. Ofte spises osten Squacquerone di Romagna sammen med piadinaen men også fåreosten Formaggio di Fossa di Sogliano, der modens i huler i jorden ved byen Sogliano al Rubicone syd for Cesena.

Af andre typiske IGP produkter kan nævnes Appenines Vitellone Bianco dell'Appennino Centrale, den hvide ko fra de centrale Appeniner hvis kalve er særligt populære på middagsbordet samt Scalogno di Romagna (skalotteløg).

Piadina & Extra-virgin Olio Colline di Romagna 
Længere østpå i provinsen Rimini er den enkle og klassiske ret Piadina Riminese det store hit, ligesom Extra-virgin Olio Colline di Romagna fra området omkring Rimini, som i øvrigt har den største koncentration af af olivenmøller i hele Emilia-Romagna. Og så må vi ikke glemme trøfler, svampe, honning og oste, fra den duftende Formaggio di Fossa til den delikate friskost Raveggiolo, lavet på fåre- eller gedemælk..
Overnatning i Ravenna

Arrividerci

Efter mange dages kulinariske oplevelser er det tid til at vende næsen hjemad - eller måske forsætte turen til andre af Italiens enestående regioner. 

kort

Vis på kort

galleri

priser

Fra 6.525 kr.

Prisen inkluderer

  • 9 hotelovernatninger
  • 10 dages billeje

Prisen INKLUDERER IKKE

  • Flybilletter

 

Om rejsen

Standard, fra 6.525 kr..
pr. person i dobbeltværelse
 

  • 2 overnatninger i Piacenza 
  • 2 overnatninger i Parma
  • 1 overnatning i Modena
  • 2 overnatning i Bologna
  • 2 overnatninger i Ravenna

ekstra oplevelser

I kan også køre ruten fra Ravenne til Piacenza, forlænge opholdet med nogle ekstra dage i fx Modena eller Bologna eller kombinere med andre af vores kør-selv-forslag. 

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Få et tilbud

Intern kommentar

Stored Criterie

    2 overnatninger i Piacenza - fx Grande Albergo ( tbx 1164)
    2 overnatninger i Parma - fx Residence Hotel (tbx 1079)
    ​1​​​ overnatning i Modena - fx Best Western Hotel Liberta (tbx 1013)
    2 overnatninger i Bologna - fx Zanhotel (tbx 917)
    ​2​​​ overnatninger i Ravenna - fx NH Ravenna (1050) + AVIS grp. A 10 dage (fra Milano) 3590 kr.

    Priser fra maj 2018