Ponte Vecchio i Firenze

Den mest fotogene bro

Ponte Vecchio, eller Den gamle Bro, er nok den meste berømte bro over floden Arno i renæssancebyen Firenze. Her mødes både turister og lokale for at tage fine selfies og broen er da også billedskøn med sine små udhængende huse i pastelfarver og særdeles fotogen fra flere vinkler. Især ved solnedgang ser man masser af kærestepar og familier tage billeder med broen som baggrund.

Inspiration

Bankerot på broen

Det siges at udtrykket 'bankerot' stammer fra Ponte Vecchio i Firenze. Hver handlende havde et bord til varerne, og når en handlende ikke kunne betale sin gæld, blev hans bord (banco) smadret af soldater (rotto), kaldet 'bancorotto', hvorefter han ikke længere kunne drive virksomhed på broen. Der har nemlig altid været drevet handel på broen. Oprindeligt var her både slagtere, garvere og smede, men de brugte floden som affaldsplads, så allerede fra 1593 blev det dem forbudt at handle på broen. Værkstederne som ligger langs broen - og mange steder er bygget ud over broens sider - blev i stedet udlejet til guldsmede, som den dag i dag har sine fine butikker på Ponte Vecchio.

En voldsom historie

Broen Ponte Vecchio var først en træbro, sandsynligvis bygget omkring år 50, da den romerske by Florentia lå her. Flere gange blev broen ødelagt ved oversvømmelser, men i 1178 fik broen sin nuværende placering. Men endnu en gang blev broen smadret af oversvømmelser, så den nuværende bro kom først til i 1345, og blev bygget af solide sten, hvor de to kraftige piller, som broens 3 buer hviler på, er forstærket både for og bag så stenpillerne nærmest er bådformede.


"At spadsere over Ponte Vecchio og i områderne omkring broen er oplagt til at nyde en is eller to."

- Mette, rejsespecialist i Lyngby

Kort

Vis på kort

Oplev Firenze - Skab din egen historie