Nye sider af Norditalien

8 dages rundrejse med dansk rejseleder i norditalien

Norditalien er meget mere end Gardasøen, og her er noget for alle.

Den fartglade kan glæde sig til et besøg på Monza-banen og Ferrari-museet. Den madglade kan se frem til besøg hos en vinbonde, en parmesanostesmagning og et tortellini-kursus. Historisk interesserede kan glæde sig over de inkluderede besøg i Milano, Verona og Bologna, mens naturelskere vil nyde bjergene i Dolomitterne, vandet ved Gardasøen og de bløde bakker i Valpolicella-området.

Du kan også vælge at krydre din rundrejse med på en slugt-vandring i bjergene, der både inkluderer et slagterbesøg og Apfelstrudel hos en æbleavler. Og vil du opleve Venedig kan den nås med toget fra Verona, hvor vi bor centralt i tre nætter. Vi kommer i det hele taget vidt omkring på denne forrygende rundrejse, hvor du oplever de mange skønne sider, Norditalien byder på.

Fra 8.990 kr.
pr. person i dobbeltværelse inklusiv fly, hotel, nævnte måltider og udflugter samt dansk rejseleder i Italien.

FDM medlemsrabat på 500 kr. per person fratrækkes nævnte pris.

Varighed:
8 dage

Deltagere:
Minimum 20 deltagere og maksimum 30.

Rejseleder:
Vores rejseleder er dansk og har boet mange år i nærheden af Gardasøen og Verona, så hun har et stort lokalkendskab og kender det italienske samfund særdeles godt.

Om rejsen:
Vi lander tidligt og flyver sent hjem så vi kan udnytte dagene maksimalt. Der er rigtig meget inkluderet i rejsens pris men også tid til at opdage Norditalien på egen hånd.
 

Reserver din rundrejse hos din rundrejsespecialist: 

Reserver

 

Dagsprogram

Dag for dag

Rejseprogram
Milano-Dolomitterne-Verona-Bologna

Dag 1: Milano
Dag 2: Monza-banen og Gardasøen
Dag 3: Dolomitterne og Bolzano
Dag 4: Fridag eller udflugt med slugtvandring og besøg hos slagter og æbleavler
Dag 5: Vingårdsbesøg og Verona
Dag 6: Verona på egen hånd
Dag 7: Parmesanost og tortelinni-kursus
Dag 8: Ferrari-museum og Bologna

Milano

Vores danske rejseleder står klar i lufthavnen til at hente os, når vi lander midt på formiddagen. Vi kører direkte til hotellet, hvor vi tjekker ind, hvis det er muligt. Ellers parkerer vi kufferterne og tjekker ind senere. Alle får udleveret en 24-timers billet til metroen, og i samlet flok kører vi fra hotellet til Milanos centrale del. Mange har sikkert været tidligt oppe, så vi finder et hyggeligt sted, hvor vi får en lille aperitif og et let frokostmåltid at styrke os på til den efterfølgende byvandring.

Milano er Italiens næststørste by og har et hav af spændende seværdigheder. Byen har i over 2000 år ligget på et strategisk vigtigt sted på handelsruten fra nord til syd og er i dag både et kulturelt og økonomisk centrum for hele Italien. Her finder vi blandt andet Italiens vigtigste børs, lige som byen er kendt som modeindustriens hovedstad. Blandt de væsentlige historiske og arkitektoniske værker tæller domkirken, Borgen Castello Sforzesco, klostret Santa Maria delle Grazie med Leonardo da vincis fresko Den Sidste Nadver og den ligeledes verdensberømte Scala-opera (Teatro alla Scala). De overdækkede indkøbsarkader som Galleria Vittorio Emanuele er et andet af Milanos kendetegn. 

Vores lokalkendte rejseleder tager os med på en vandretur i denne smeltedigel af indtryk, og sidst på eftermiddagen kører vi i samlet flok med sporvognen til kanalkvarteret Navigli, hvor det vrimler med barer og restauranter. Her bliver der tid til at slappe af med en god kop kaffe eller måske et glas Aperol Spritz, inden vi tager tilbage til hotellet. I nærheden af hotellet spiser vi aftensmad på en lokal restaurant, hvor vi kan diskutere dagens oplevelser. 

Monza-banen og Gardasøen

Der er fuld fart på dagens program. Bogstaveligt talt! Når vi sunket morgenkaffen, kører vi nemlig de få kilometer til den berømte og berygtede racerbane, Monza-banen. Gennem tiderne har der her udspillet sig et hav af dramaer og triumfer, og under besøget får vi en lille fornemmelse af det kæmpe cirkus, som den moderne Formel 1 sport er i dag. Vi får om ikke duften af brændt gummi i næsen, så får vi dog et kig om bag kulisserne, når vi ser pitten, presselogen med mere. Som prikken over i'et tager vi en tur på banen i bus, så vi ved selvsyn kan opleve de skarpe kurver og mærke suset, når vi "drøner" ned ad langsiden. Bemærk - hvis der er testkørsler på banen, kan vi ikke køre med bussen og besøger kun udvalgte områder på anlægget.

Mens vi stadig kan mærke blodet rulle i årerne, kører vi mod Gardasøen, hvor vi holder pause i en af byerne på søens østlige eller nordlige bred. Der bliver tid til en tur langs vandet, lidt frokost og måske lidt shopping, inden vi sætter kursen mod Dolomitterne. De næste tre nætter skal vi bo i den lille bjergby Cavareno i Non-dalen mellem Trento og Bolzano (på rejsen den 11. juli bor vi ved Kaldern få km syd for Bolzano). Hotellet ligger i skønne naturomgivelser og henleder opmærksomheden på den tætte forbindelse til Tyrol. På dansk kalder vi også denne del af Italien for Sydtyrol. Vi spiser sammen i hotellets restaurant om aftenen.  

Panoramatur i Dolomitterne og besøg i Bolzano

Hvor der i går var fart på, tager vi det mere stille og roligt i dag. Det meste af dagen skal vi bare nyde udsigten til bjergene, når vi kører en stor og flot panoramatur gennem Dolomitterne. Den ene mere betagende udsigt afløser den anden, når vi snor os op og ned ad bjergvejene og snart har kig til åbne vidder, snart ser uindtagelige bjergmassiver, der strækker deres toppe mod himlen. Mange bjergrygge når op mod 3.000 meters højde og skifter farve alt efter vejrets gøren og laden. Fra byen Auer i bunden af Isarco-dalen kravler vi lige så langsomt op i højderne via Cavalese, Varena og Ponte Nova, inden vi begynder nedkørslen mod Bolzano. Vi holder passende pauser undervejs, så vi kan nyde udsigterne.

Nede i dalen stopper vi i Bolzano, der er hovedstad i Sydtyrol eller regionen Alto Adige, som det hedder på italiensk. Der er masser af gode indkøbsmuligheder i byens gågader og i arkaderne, og så er der i øvrigt en skøn udsigt til de omkringliggende bjerge. Er man arkæologisk interesseret, er det lokale museum et must. Her kan man besøge en meget gammel mand, nemlig den 5.000 år gamle mumie af en mand, der for få år siden blev fundet i bjergene et stykke mod nord. Mumien er også kendt under navnet Ötzi.

Mættede af synsindtryk og den friske bjergluft kan vi om aftenen sætte os til bordet og nyde den gode aftensmad, der på disse egne ofte er en skøn blanding af østrigsk og italiensk.

Fridag eller slugt-vandring og besøg hos en slagter og en æbleavler

Efter et par oplevelsesrige dage kan det være rart med lidt afslapning, så der er ikke noget program i dag. Udnyt de gode vandremuligheder i området eller benyt hotellets wellness-afdeling (mod betaling, bemærk at badehætte er påkrævet ved brug af swimmingpoolen). Eller tag med på en ekstraudflugt:

Vandretur og besøg hos en slagter og en æbleavler
I nærheden af hotellet ligger slugten Rio Sass, som vandet har skabt ved gennem millioner af år at skære ned i klipperne. Resultatet er en overvældende flot naturoplevelse med små vandfald, huler, blinkende vandhuller, smukke klippeformationer og et lysindfald, der giver spændende lys- og skyggeformationer. Alt dette  venter os på den ca. 2½ time lange vandretur gennem slugten. En lokalguide beretter om naturen på vejen (på engelsk), så vi får det fulde udbytte af turen. Vandreturen foregår på fast underlag, men der kan godt være fugtigt, så medbring gode sko og en tynd regnfrakke. Vi tager turen i roligt tempo, så alle kan være med. 

Det er muligt at deltage i udflugten uden vandreturen. Gæster, der ikke deltager på vandreturen, kan tilbringe tiden i en af de nærliggende byer. 

Vandreturen har sikkert givet appetit, så hvad er mere oplagt end at besøge en af områdets gode slagtere? Her i bjergene trives traditionerne med gode slagterprodukter som pølser, skinker, bresaola og røgvarer som bacon/Speck, mørbrad med mere. De gode varer fremmer den naturlige tørst, og vi skyller frokosten ned med en god, lokal øl. Bagefter kigger vi ind i produktionen og får et indblik, hvordan varerne bliver skåret, saltet, krydret og røget. 

Klimaet i dalene i Sydtyrol er perfekt til æbleproduktion, og ud over de mange vinmarker ser vi mange steder endeløse rækker af æbletræer. På vejen tilbage til hotellet besøger vi en af æbleavlerne, som tager os en tur med gennem plantagen, mens han fortæller om arbejdet med æblerne. I mens står mutter i køkkenet og forbereder en god, klassisk Apfelstrudel. Kagen er et must på disse kanter, og sammen med Strudlen får vi et glas æblesaft som afslutning på en meget spændende og indholdsrig dag.

Udflugten gennemføres ved minimum 15 deltagere og bestilles sammen med rejsen. 

Om aftenen spiser vi alle sammen på hotellet.

Vin og Verona

Vi forlader bjergene og skifter dem ud med bakkerne i Valpolicella-distriktet. Her i hjertet af Amarone-land besøger vi en vingård, som en familie for få år siden overtog og moderniserede. Fra gårdens terrasse kan vi nyde en enestående udsigt over vinmarkerne, mens vi får serveret et par fantastiske Ripasso og Amarone-vine samt en let frokost.  

Midt på eftermiddagen ankommer vi til Verona, Romeo og Julies by, der har ligger ved Adige-floden i et par tusinde år. Når vi har sat kufferterne på hotellet, tager vi på en orienterende byvandring. Shakespeares udedølige klassiker om de unge elskende Romeo og Julie, der ikke må få hinanden for deres stridende familier, er inspireret af en historie fra Verona. Vi kigger ind i gården, hvor man i dag kan se en rekonstruktion af balkonen, hvor Julie venter på sin elskede Romeo. 

Vi kommer naturligvis også forbi arenaen, der i romertiden dannede rammen om drabelige kampe mellem dyr og mennesker. I dag bruges arenaen som udendørs scene for operaforestillinger, og rammerne i det gamle teater giver en helt særlig stemning, når solen går ned og tilskuerne tænder stearinlys inden forestillingen. 
På rejsen i august er der opera (Aida) i arenaen om aftenen. Kontakt vores rundrejsekonsulent, hvis du ønsker at bestille billetter. 

Under opholdet i Verona er aftensmaden på egen hånd, da der er et stort udvalg af restauranter i gåafstand fra hotellet. Rejselederen hjælper gerne med at finde det rigtige spisested.  

 

Verona på egen hånd

Hele dagen i dag kan du udforske Verona på egen hånd. Rejselederen hjælper gerne med gode ideer og hjælper også med togbilletter, hvis I for eksempel vil tage toget til Venedig mod øst eller den anden vej til Sirmione eller Peschiera del Garda, der ligger i den sydligste del af Gardasøen. Der er masser af muligheder for at få gode oplevelser eller for bare at slappe af med en god kop kaffe på en af Veronas utallige caféer. 

Parmesanost og tortellinni-kursus

Formiddagen kan du bruge som du vil. Måske vil du besøge din yndlingscafé en gang til, eller måske trænger du bare til at slappe lidt af? Formiddagen er din egen. Tidligt på eftermiddagen mødes vi igen og kører til den nordlige del af Po-sletten for at besøge en osteproducent.

I generationer har familien levet af at fremstille den kendte Grana Padano ost, også kendt i Danmark som parmesanost. På en rundtur i produktionshallerne får vi et indblik i processen, der i sidste ende fører til flere af de kendte, italienske oste som parmesan, mascarpone, mozzarella og ricotta. Vi får lov til at smage ostene, der ledsages af et glas lokal vin.

Den pittoreske middelalderby Valeggio ligger ved, eller rettere på, Mincio-floden, for vandet risler sagte gennem husene, der står på piller i floden. Vandet drev i mange år byens vandmøller, der især blev brugt til at male mel til de små "kærlighedsknuder" eller tortellinni, der bliver lavet hjemme i køkkenerne hos mange familier i området. Vi tager på en lille byvandring og beundrer de fine huse og vandmøllerne, inden vi sidst på eftermiddagen smutter en tur på landet.

På en såkaldt agri turismo skal vi se, om vi kan gøre de lokale "mama'er" kunsten efter og lave tortellinnier, der ikke går op under kogningen. Vi er med i hele processen og lærer at skære, fylde, lukke og koge denne herlige spise, der i princippet kan fyldes med hvad som helst. Det bliver med garanti både sjovt og festligt, og for en sikkerheds skyld har kokken forberedt lidt ekstra, så alle kan køre derfra med fyldte maver og gode minder. Der er både vin, vand og kaffe med til middagen.

Ferrari-museum og Bologna

Selv om det er rejsens sidste dag, er der stadig masser af oplevelser i vente. Når vi har stuvet kuffertene ind i bussen, kører vi mod Modena og den nærliggende by Maranello. Har du altid drømt om en Ferrari, så har du nu muligheden for i det mindste at komme til at se og røre et stort udvalg af disse røde fuldblods hestekræftsmonstre, der er berømmede over hele verden. Der er også mulighed for at prøve kræfter med et pit-stop på en racerbil eller at blive fotograferet bag rattet i en almindelig Ferrari. I begge tilfælde kan man få billedet med hjem, så der er lidt at sætte ind i bogen med de øvrige ferieminder. De meget entusiastiske kan endda få en tur i en simulator og få fornemmelsen af at køre Formel 1 (vi anbefaler at bestille hjemmefra). 

Når hjertet er kommet ned i mere normalt tempo, sætter vi kursen mod Bologna, hvor vi tilbringer resten af dagen. Byens centrum er domineret af de to pladser Piazza Maggiori og Piazza Nettuno, der er vokset mere eller mindre sammen. Du kan shoppe i skyggen af de mange buegange eller sætte dig på en cafe og fordøje de sidste dages mange indtryk. 

Sent på eftermiddagen kører vi den korte vej til lufthavnen i Bologna og sætter næsen mod Danmark.

 

Kort

Vis på kort

Galleri

Om prisen

Prisen inkluderer

Fly København-Milano/Bologna-København
Bustransport på hele rundturen
Lokal, dansktalende rejseleder i Italien
1 nat i Milano
3 nætter på 3-stjernet hotel i Dolomitterne
3 nætter på 4-stjernet hotel centralt i Verona
7 x morgenmad
1 x aperitif-frokost (dag 1)
1 x let frokost (dag 5)
4 x middag (dag 1-4)
1 x 4-retters afskedsmiddag på Agri Turismo
24-timers metrokort i Milano
Byvandring i Milano
Rundvisning på Monzabanen med rundtur i bus (med forbehold)
Panoramarundtur i Dolomitterne
Besøg i Bolzano
Vingårdsbesøg i Valpolicella-området inklusiv vinsmagning
Byvandring i Verona
Rundvisning på parmesanost-mejeri inklusiv smagsprøver
Byvandring i Valeggio
Kokkeskole med tortellinni-kursus
Besøg på Ferrari-museet
Byvandring i Bologna

Prisen INKLUDERER IKKE

Ekspeditionsgebyr kr. 125,- pr. ordre
Tillæg for eneværelse kr. 1.500,-
Måltider ud over det nævnte
Drikkevarer ud over det nævnte
Afbestillingsforsikring, spørg FDM travel for tilbud
Rejseforsikring, spørg FDM travel for tilbud
Drikkepenge og personlige udgifter
Øvrigt der ikke er nævnt under "Rundrejsen inkluderer"
Fast sæde i bussen (række 1-3), kr. 250,-

Om rejsen

Antal deltagere:
Minimum 20 deltagere og maksimum 30.

Sprog
På udvalgte steder kan det forekomme, at vi benytter os af en lokal italiensk eller engelsk-talende guide. I disse tilfælde oversætter rejselederen til dansk. 


 

 

 

ekstra oplevelser

Vandretur gennem Rio Sass-slugten med lokalguide. Med frokost hos en slagter og besøg hos en æbleavler. Bestilles sammen med rejsen:
Kr. 590,- pr. person.
Gennemføres ved minimum 15 deltagere.

Opera i Verona (31. august):
Vores rundrejsekonsulenter kan hjælpe med priser og reservation. 

 

 

Datoer & reservation

Afrejsedatoer

-
8.990 kr.
-
9.990 kr.
-
9.990 kr.
-
9.990 kr.

FDM medlemsrabat:

  • FDM medlemmer får rabat på 500 kr. per person på nævnte priser.
  • Er du ikke medlem, kan du tegne medlemskab på fordelagtige vilkår ved bestilling af rejsen.

 

Angivne priser er fratrukket rabat på 1,5% for betaling med dankort, gavekort eller bankoverførsel.

Praktisk information

Visum og pas
Italien er med i EU og Schengen. Selv om der dermed i princippet er fri indrejse for danske statsborgere, anbefaler vi altid at medbringe gyldigt pas. 

Vaccination
Der kræves ingen vaccinationer for at besøge Italien. Vi anbefaler dog altid at have en gyldig stivkrampevaccination. 

Tidsforskel
Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Italien. Sommer- og vintertid følger hinanden.

Elektricitet
Lige som i Danmark bruges der 220 V. Stikkontakterne er som udgangspunkt de samme som i Danmark men kan variere, så medbring en adapter for en sikkerheds skyld.

Valuta
Italienerne bruge Euro, der kan hæves i alle banker, hæveautomater m.v. De mest anvendte kreditkort kan bruges i de fleste forretninger og restauranter. Mindre beløb betales ofte kontant, da modtageren skal betale en forholdsmæssig stort afgift.

Drikkepenge
Det er almindeligt at lægge drikkepenge. Ofte rundes lidt op eller der lægges Euro 1-2,- pr. person, hvis servicen har været tilfredsstillende.
På hoteller lægges som regel ca. 1 Euro,- pr. person pr. nat, hvis man har været tilfreds med rengøringen af værelset.

Mad og drikke
Det italienske køkken er mangfoldigt og kendt over hele verden. Klimaet er ideelt til dyrkning af frugt og grøntsager som vindruer, citroner, æbler, oliven og tomater. I forarbejdet form finder vi typisk oste og skinker for ikke at tale om klassikerne over dem alle - pasta, pizza og lasagne. Kendetegnende for italiensk mad er den udbredte anvendelse af friske råvarer, der tilberedes enkelt. En god italiensk middag består typisk af 4-5 retter; antipasti (en appetitvækker), primi (forret), secondi (hovedret), dolce (dessert) og eventuelt også formaggi (ost). Tilbehør som grøntsager eller en salat serveres typisk for sig, så bestiller man kun en bøf, kan man risikere kun at få en bøf og ikke andet. Middagen skylles ofte ned med fremragende vine fra de utallige vindistrikter som Valpolicella og Chianti. Endelig bør nævnes, at italienerne også laver masser af lækre kager og god is.


Klima
I Dolomitterne er klimaet alpint, dvs. med sne og kulde om vinteren og tempereret klima om sommeren med mulighed for korte, heftige byger. Området ved Posletten er domineret at tørre somre og temperaturer mellem 25 og 35 grader om dagen. Mindre floder kan tørre ud i sommerperioden.  

 

Kontakt