Terrakotta-museet, Xi’an

I tusinder af år har Terrakotta-soldaterne stået vagt

40 km øst for Xi’an står en ”kampklar” Terrakotta-hær på op mod 8.000 mand, som beskytter Kinas første kejser Qin Shi Huangs grav. Det er blevet kaldt en af de bedste opdagelser i det 20. århundrede, er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste og blev opdaget ved et tilfælde i 1974, da farmere var i gang med at grave en brønd og afhuggede hoveder dukkede op i jorden. Pludselig var der en hel hær placeret efter rang og orden. De utallige formationer af terrakottasoldater har med sit infanteri, bueskytter, generaler og heste været gemt og glemt under den gule jord i mere end 2.000 år – men i dag kan de ses på museet.

Inspiration

Helt tæt på Terrakotta-hæren

Qin Shi Huang planlagde at blive begravet i en grav omgivet af hans skatte. Og til at bevogte hans imperium i efterlivet ønskede han en hær af soldater. Terrakotta-museet er inddelt i tre haller – egentlig er der fire, men det fjerde er tomt. For mange forskere er det et tegn på, at hele gravkomplekset aldrig nåede at blive færdigt. Over 2.000 Terrakottasoldater står i hal 1, der er den største og mest restaureret, så her kan krigerne især beundres. Hal 2 viser en stor kampgruppe med bueskytter og soldater, mens hal 3 er kommandoposten, hvor 68 terrakottafigurer fremstillet som embedsmænd bliver ført frem af bronzevogne.

En hær af håndlavede lersoldater

På museet har de nogle af de mest intakte krigere, bl.a. en general, officer og knælende bueskytte, og man kan komme helt tæt på og se alle detaljerne. De gennemsnitlige 1,85 meter høje Terrakotta-soldater, der alle er håndlavede, har forskellige frisurer og ansigtstræk. Først er forme blevet brugt til separat at danne fødderne, armene og andre kropsdele, der så er sat sammen, inden en kæmpe ovn er brugt til fyring, og til slut blev de malet. Der er ingen historiske kilder om Terrakottaerne, så figurerne er alt, hvad man har, og arbejdet med at forstå Qin Shi Huangs Terrakotta-hær er en fortsat proces.


"På udflugt til Terrakotta-museet bruger vi god tid i hallerne, hvor du kan forsøge at begribe den storhed og tekniske kunnen, som samfundet besad på den tid. vi besøger også et værksted, der laver reproduktioner af krigerne"

- Steffen, Kina-specialist og rejseleder på rundrejser i Kina


 

Kort

Vis på kort

Oplev kina på rundrejse