Autocamper - overnatning

OVERNATNING I AUTOCAMPER - HERUNDER FINDER DU SVAR PÅ DE MEST STILLEDE SPØRGSMÅL OM FERIE I AUTOCAMPER

Hvor kan jeg overnatte i en autocamper?

Når du rejser med autocamper er det mest almindelige at overnatte på campingpladser.

Derudover er det også muligt at overnatte på en såkaldt "stellplatz" (mest i Europa), som er billig og simpel overnatning, fx. ved lystbådehavne, langs floder og søer, for foden af bjerge og i udkanten af byer.

I en autocamper kan du også fricampere, hvilket betyder at du kan parkere og overnatter gratis eller mod et lille gebyr, ofte i den fri natur. Denne mulighed kræver dog planlægning og godt styr på reglerne for hvad du må og ikke må i det pågældende land/område/by. Reglerne er forskellige alt afhængig af om du rejser rundt i Europa, USA, Canada, Australien eller New Zealand.

Læs mere:
Autocamper overnatning i Europa - Bo midt i vinmarkerne
Autocamper overnatning i Europa - Stellplatz, alternativ overnatning
Autocamper overnatning i Europa - Alle dine muligheder

Autocamper overnatning i USA (link kommer snart)
Autocamper overnatning i Canada (link kommer snart)

Autocamper overnatning i Australien (link kommer snart)
Autocamper overnatning i New Zealand (link kommer snart)

Hvordan finder og reserverer jeg campingpladser?

Hvis du ønsker at finde og reservere en campingplads, så søg på internettet efter campingplads (camp site) i det område du ønsker at holde ferie i.

Du kan med fordel benytte dig af kortsøgning, fx. på Google Maps eller tilsvarende, hvor stort set alle campingpladser findes. På den enkelte campingplads' hjemmeside kan du booke plads online eller sende en email med forespørgsel om reservation til din autocamper. Husk at booke en plads med strøm.

Du kan også benytte en af de mange online campingportaler, som lister alle campingpladser i et bestemt område eller med et bestemt tema osv.

Endelig findes der flere apps med oversigt over campingpladser, stellplatz og andre steder i naturen hvor fricamping kan lade sig gøre.

Når du lejer en autocamper følger der ofte trykt eller digitalt materiale med om selve autocamperen, samt forslag til ruter og steder der skal ses undervejs - herunder også forslag til campingpladser.

Se vores store guide til overnatning i autocamper i Europa

Hvad koster det at overnatte på campingpladser?

Prisen på en overnatning på campingplads kan variere ekstremt meget afhængig af popularitet, faciliteter og beliggenhed mv. Priserne herunder er kun vejledende.

Europa
I Europa er det ikke unormalt at prisen på én enkelte overnatning beløber sig til 175 - 275 kroner. De dyreste campingpladser finder man i Schweiz, Italien og Kroatien med op mod 275-325 kr. pr. døgn. De billigste er Tjekkiet, Portugal, Polen og Letland med et niveau på ca. 100-130 kr. pr. døgn. Alle andre europæiske lande ligger derimellem.

En stellplatz er billigere (typisk 70-125 kr) end en campingplads, til gengæld er der ingen eller kun få/simple faciliteter.

USA og Canada
I USA afhænger niveauet ofte af beliggenheden. Almindelige campingpladser (også kaldet RV-parks) koster 125-250 kr. pr. døgn, mens de dyreste campingpladser er dem der ligger i eller lige op til de populære nationalparker og i byer. Her er niveaet på 250-400 kr. pr. døgn for en autocamper/RV-plads.

Australien
En billig campingplads i Australien koster 90-120 kr. pr. døgn. De mere populære campingpladser med god beliggenhed og bedre faciliteter koster 200-300 kr. pr. døgn.

New Zealand
En billig og simpel campingplads i New Zealand koster 45-75 kr. pr. døgn. De store og populære campingpladser koster op mod 150-200 kr. pr. døgn.

Hvornår bør jeg reservere campingpladser?

Du bør reservere en campingplads når du vil være sikker på at have en plads i det pågældende område i en bestemt periode. Nogle campingpladser og områder er meget populære om sommeren, specielt hvis de ligger smukt ved vandet eller i nærheden af en by eller i natur- og nationalparker.

I en autocamper er din rejseplan fleksibel og det bør du udnytte, fx. hvis vejret ikke er godt eller hvis du bare vil videre og opleve noget andet. Inden afrejse anbefaler vi at du reserverer campingplads til de første overnatninger efter afhentning, så er du sikker på at have et sted at overnatte. Herefter kan du køre fra sted til sted og reservere campingpladser ved behov - typisk en dag eller to i forvejen.

I højsæsonen vil du måske opleve at der ikke er plads på alle campingpladser - så må du vælge en anden campingplads eller en stellplatz - eller tage chancen og køre ind til nogle ellers fuldt-bookede campingpladser og høre om de alligevel har ledige pladser. Det sker ofte. Dine chancer for ledige pladser er altid bedst hvis du ankommer tidligt på eftermiddagen, allerbedst mellem kl. 12:00 - 14:00, dvs. inden campingpladsen fyldes op.

Se vores store guide til overnatning i autocamper i Europa

Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg bestiller campingplads?

Når du bestiller campingplads skal du huske at booke plads til en autocamper. De fleste campingpladser skelner mellem pladser til autocampere, campingvogne, telte og overnatning i hytter og faste mobilehomes. Har du lejet en stor autocamper, dvs. over 7 meter i længden, så bør du nævne dette, da det kan have indflydelse på tildelingen af din plads.

Husk altid at bestille en plads med strøm, så du kan lade batteriet og benytte køleskab mv. uden at forbruge på din medbragte gas.

Nogle campingpladser har forskellige niveauer af pladser. De dyreste er altid dem med strøm, flot udsigt eller god beliggenhed direkte til hav, sø, flod osv.

Har du børn med i autocamperen, så bør du undersøge om campingpladsen har legeplads, swimmingpool, bordtennis, minigolf og andre faciliteter til børn.

Se vores store guide til overnatning i autocamper i Europa

Kan jeg uden videre overnatte hvor jeg vil?

Nej, du kan ikke bare overnatte hvor som helst. Selvom autocamper-livet er fleksibelt, så kan du ikke bare parkere langs vejen og overnatte. Specielt ikke i en lejet autocamper.

Ønsker du at fricampere, dvs. overnatte uden for campingpladser, stellplatz m.v., så bør du undersøge de lokale regler godt og grundigt. Selvom fx. "allemandsretten" i stor udstrækning gælder i Norge og Sverige, så er der også her regler for hvor du må holde og overnatte.

For at finde egnede overnatningssteder i naturen  - eller steder til ganske få penge - kan du downloade en række app's som guider dig. Læs evt. mere på siden "Første gang i autocamper - 10 tips og tricks til begyndere".

Se vores store guide til overnatning i autocamper i Europa

 

Skal jeg have et campingkort/campingpas?

Efterhånden er det kun ganske få campingpladser i Europa som kræver et officielt campingkort når du overnatter med en autocamper, Formålet med et campingkort er bl.a. at spare tid ved check-in, da alle dine relevante oplysninger fremgår af eller ligger på kortet.

Alternativt skal du vise kørekort eller pas ved check-in på mange campingpladser eller udfylde en formular.

Et "Camping Key Europe" campingpas kan købes online i FDM shop.

Hvad er forskellen på at campere og parkere (raste)?

Forskellen på at campere og parkere (raste) er relevant for dig som kører i autocamper. Reglerne tolkes forskelligt fra land til land, men generelt gælder fælgende:

Når du "raster" på en p-plads eller langs veje og motorveje, betyder det, at du parkerer for at hvile dig - fx. hvis du tager et hvil, slapper af eller spiser med henblik på at kunne fortsætte din kørsel forsvarligt. Hvis du derimod indtager et område for en periode med andet formål end blot at raste, fx ved at opholde dig på pladsen i en længere periode, slå lejr, have opslået markise, opstille campingmøbler mv., betragtes opholdet som campering - dette skal i stedet foregå på en campingplads.

Autocampere må parkere på alle parkeringspladser, så længe autocamperen kan holde inden for p-båsen. Er din autocamper for stor til at parkere på almindelige parkeringspladser, så skal du anvende særligt afmærkede autocamper-parkeringspladser, store båse eller parkere på andre måder, men lovligt.

Hvad er en stellplatz?

En stellplatz er en simpel parkeringsplads, hvor autocampere kan holde natten over. Hvor lang tid der kan parkeres afhænger af de lokale betingelser, men normalt kun én enkelt overnatning. De lokale regler står altid på et skilt. En stellplatz er billigere end en campingplads, prisen er typisk 70-125 kr. og du betaler i en automat. Nogle pladser er anlagt til formålet med videoovervågning og bom og måske er der mulighed for at få vand og strøm. Andre pladser er helt simple grusparkeringpladser helt uden faciliteter. Derfor er det vigtigt at du er selvforsynende med toilet, vand, strøm, gas osv. Spildevand må kun udledes hvor der er faciliteter til det.

Du finder "stellplätze" i udkanten af mange byer, ofte i gå- eller cykelafstand til byens turistattraktioner. Pladserne drives normalt af de lokale myndigheder med det formål at lokke flere turister til, som ellers ikke ville overnatte på en af områdets campingpladser. Pladserne er ofte anlagt ifm. byens sportsplads, supermarked, lystbådehavn og langs floder og søer, hvor der er få mennesker om aftenen/natten.

Her kan du læse meget mere om overnatning i autocamper på Stellplatz

Kan man reservere en stellplatz?

Nej, det er ikke muligt at reservere en stellplatz - her er det altid "først til mølle". Hvis du vil være sikker på en plads i et populært område i højsæsonen, så bør du ankomme tidligt på eftermiddagen, da pladserne normalt fyldes op i løbet af eftermiddagen og aftenen. En gennemsnits stellplatz har plads til 10-20 autocampere, men pladserne findes både mindre og større.

Er det sikkert at overnatte på en Stellplatz?

Når du vil overnatte i en autocamper, så er det sikreste valg altid en campingplads, men mange Stellplätze er også sikre overnatningspladser, specielt hvor der er videoovervågning og hvor der kræves betaling/kode for at åbne bommen for ind- og udkørsel. Jo mere liv og jo flere autocampere der holder på pladsen, desto sikrere er det.

Vælger du en øde Stellplatz, fx. i et industriområde og er du eneste autocamper for natten, så giver det sig selv at du måske bør overveje at finde et andet sted at overnatte - det handler om din mavefornemmelse.

Må jeg fricampere i en lejet autocamper?

Fricamping, eller "freedom camping", refererer til uspoleret og gratis overnatning i naturen. Lad det være sagt med det samme - det er svært at finde gode spots med mindre du er langt mod nord i Sverige eller Norge, eller langt mod syd, hvor reglerne for overnatning og parkering ikke altid håndhæves på samme måde som herhjemme.

Hvis fricamping er tilladt i det område du opholder dig i, så er det normalt også tilladt af udlejningsselskabet. Der kan dog være restriktioner ift. hvilke veje du må køre på, fx. grus- og skovveje som ikke egner sig til en normal autocamper, hvilket betyder at det ikke altid er lige let at komme frem til de gode fricamping-spots, som du måske har fundet frem til på din App eller er blevet anbefalet af andre rejsende i autocamper.

Du skal være opmærksom på at den autohjælp som følger med i din autocamper-leje, ikke altid dækker hvis du kører fast eller der opstår problemer uden for almindelige asfalterede veje. Sørg for at kende reglerne inden du bevæger dig ud i naturen med en autocamper.

Når du fricamperer - uanset land - så skal din autocamper være udstyret, så du er helt og aldeles uafhængig af faciliteter. Det betyder at du skal være selvforsynende med vand og strøm og du skal kunne opsamle dit spildevand.

Dér hvor det giver mening at fricampere eller parkere for natten, er når du lejer en autocamper med firehjulstræk, fx. i Australiens Outback eller i Islands indre højland, netop med henblik på at køre ud og opleve den vilde natur. Her kan du ikke komme uden om en autocamper med firehjulstræk. Der kan dog stadig være restriktioner ift. hvor du må holde for natten, så tjek altid med de lokale myndigheder.

Se vores store guide til overnatning i autocamper i Europa

Kontakt os