En hilsen fra Fortiden
Glagolitc-alfabetet blev skabt ved stilisering af græsk kursiv omkring midten af det 9. århundrede. Saint Cyril nævnes hovedsageligt som forfatteren af det glagolitiske alfabet, da han brugte dette alfabet til sin oversættelse af kirkelige bøger til det gamle slaviske sprog.
Glagolitisk alfabet vises i to varianter: afrundet og firkantet. Det ældste kroatiske monument skrevet i Glagolitisk alfabet, Baška-tabletten, er delvis skrevet i den runde variant, men den specifikke kroatiske variant af det Glagolitiske alfabet er den firkantede variant.
Det blev først nævnt i Kroatien i det 12. århundrede, og det er mest almindeligt i kystnære dele af Kroatien (Istrien, Dalmatien, Zadar og Kvarner ø, oprindeligt på øerne Krk, Cres og Lošinj).
I 1851 fandt en ung præst fra Baška, Petar Dorčić, en stor stentavle med glagolitiske symboler i jorden i den tidlige romanske kirke St. Lucy i Jurandvor nær Baška. Teksten på tabletten var af stor interesse for forskerne i perioden. Det blev en vigtig kilde til information om udviklingen af det kroatiske glagolitiske alfabet såvel som det kroatiske sprog og kultur. Det beviste eksistensen af den kroatiske stat fra de tidligste dage; hvor han nævner navnet på den kroatiske konge, Zvonimir og markerer de nordlige grænser for hans rige på øen Krk.
Teksten på tabletten blev delvist læst i 1865 og fuldstændigt i 1875. Man troede, at tabletten indeholdt hemmelige data, men det blev senere konstateret, at tabletten var certificeringen af donation af land, som kong Zvonimir donerede til benediktinerklosteret i Saint Lucy. Tabletten viser vidnerne til donationens handling og beskriver tidspunktet for donationens placering. Det kan konstateres fra den del af teksten, at tabletten går tilbage til 1100. I 1934 blev tabletten overført til Academy of Science and Art i Zagreb, hvor den stadig står i dag. En kopi af det vises også i St. Lucy kirke. Kirken og det delvist fornyede klosterkompleks tiltrækker i dag mange besøgende.
Små kopier af tabletten kan købes i souvenirbutikker.