Baška Tavlen

En hilsen fra Fortiden

Glagolitc-alfabetet blev skabt ved stilisering af græsk kursiv omkring midten af ​​det 9. århundrede. Saint Cyril nævnes hovedsageligt som forfatteren af ​​det glagolitiske alfabet, da han brugte dette alfabet til sin oversættelse af kirkelige bøger til det gamle slaviske sprog.
Glagolitisk alfabet vises i to varianter: afrundet og firkantet. Det ældste kroatiske monument skrevet i Glagolitisk alfabet, Baška-tabletten, er delvis skrevet i den runde variant, men den specifikke kroatiske variant af det Glagolitiske alfabet er den firkantede variant.

Det blev først nævnt i Kroatien i det 12. århundrede, og det er mest almindeligt i kystnære dele af Kroatien (Istrien, Dalmatien, Zadar og Kvarner ø, oprindeligt på øerne Krk, Cres og Lošinj).

I 1851 fandt en ung præst fra Baška, Petar Dorčić, en stor stentavle med glagolitiske symboler i jorden i den tidlige romanske kirke St. Lucy i Jurandvor nær Baška. Teksten på tabletten var af stor interesse for forskerne i perioden. Det blev en vigtig kilde til information om udviklingen af ​​det kroatiske glagolitiske alfabet såvel som det kroatiske sprog og kultur. Det beviste eksistensen af ​​den kroatiske stat fra de tidligste dage; hvor han nævner navnet på den kroatiske konge, Zvonimir og markerer de nordlige grænser for hans rige på øen Krk.

Teksten på tabletten blev delvist læst i 1865 og fuldstændigt i 1875. Man troede, at tabletten indeholdt hemmelige data, men det blev senere konstateret, at tabletten var certificeringen af ​​donation af land, som kong Zvonimir donerede til benediktinerklosteret i Saint Lucy. Tabletten viser vidnerne til donationens handling og beskriver tidspunktet for donationens placering. Det kan konstateres fra den del af teksten, at tabletten går tilbage til 1100. I 1934 blev tabletten overført til Academy of Science and Art i Zagreb, hvor den stadig står i dag. En kopi af det vises også i St. Lucy kirke. Kirken og det delvist fornyede klosterkompleks tiltrækker i dag mange besøgende.
Små kopier af tabletten kan købes i souvenirbutikker.
 

Kort

Vis på kort