Berigende Baltikum

8 dages rundrejse i Baltikum med dansk rejseleder

Tag med på en usædvanlig rejse til søsterlandene Estland, Letland og Litauen, som øser ud af deres kulturelle, historiske og gastronomiske rigdom. Vi kører gerne en omvej for at få de mest spændende historier med, og i løbet af de otte dage rejsen varer, skal vi både høre historier fra sovjettiden, legender fra Middelalderen og grufulde historier fra Vilnius’ ghetto. Undervejs besøger vi en lettisk bondefamilie, som serverer den lokale vin. Vi skal nyde en middag, som er en hertug værdig, og stilheden nydes i de store skove. Vi skal vandre i trætoppe i 10 meters højde og vi skal ni meter under jorden. Gennem hyggelige hovedstæder opleves kirker og katedraler og den selvudnævnte republik Uzupis viser en helt anden side af Vilnius. En rundrejse i de baltiske lande er i sandhed en berigende oplevelse! På denne rundrejse har vi vægtet et højt komfortniveau, og vi bor således udelukkende på håndplukkede 4-stjernede hoteller på hele rejsen.

Fra 8.990 kr.
pr. person i dobbeltværelse for 8 dages rundrejse inkl. fly, gode hoteller, udflugter, dansk rejseleder og meget mere.

FDM medlemsrabat på 500 kr. per person fratrækkes nævnte pris.

Varighed:
8 dage

Antal deltagere:
Rejsen gennemføres ved minimum 15 deltagere (maksimum 24).

 

Reserver din rundrejse hos din rundrejsespecialist: 

Reserver

Dagsprogram

Dag for dag

Dag 1: Afrejse København/ankomst Vilnius
Dag 2: Byvandring i den gamle bydel, Uzupis-republikken og KGB-museum
Dag 3: Vilnius – Anyksciai . Trakai-borgen, skovtur i trætoppe og Spa hotel
Dag 4: Anyksciai – Riga. Det ukendte Litauen og Rundaleslottet
Dag 5: Riga. Byvandring i den gamle bydel og markedsbesøg
Dag 6: Riga – Ligatne – Tallinn. Sovjetbunkeren ved Ligatne og lettisk bondebesøg med vinsmagning
Dag 7: Tallinn. Byvandring i middelalderbyen med Den danske konges have. Afskedsmiddag.
Dag 8: Afrejse Tallinn/ankomst København

Afrejse København/ankomst Vilnius

Vi mødes i Københavns Lufthavn om morgenen og flyver mod Litauens hovedstad, Vilnius, hvor vi lander sidst på formiddagen. Vi kører direkte til byens centrum, hvor vi begynder med en frokost. Bussen afleverer i mellemtiden vores bagage på hotellet, så vi stille og roligt kan indtage byen til fods.

Vi begynder vores baltiske rejseeventyr i hjertet af Vilnius i Storfyrsternes Palads.  Paladset har været jævnet med jorden, men er i dag genopført tro mod sit oprindelige udseende og huser et museum, der på fornemmeste vis redegør for Baltikums tidlige historie. Vi får en guidet rundvisning, som danner et solidt fundament for resten af vores tur.

Klods op ad paladset ligger Vilnius’ enorme klassicistiske katedral, smuk i al sin enkelthed med det gamle klokketårn intakt. Vi kigger ind i katedralen, hvis der er åbent, inden vi slentrer tilbage mod vores hotel sidst på eftermiddagen.

Aftenen er på egen hånd, og rejselederen er naturligvis behjælpelig med at anbefale et godt spisested. I Vilnius finder du alt fra traditionelle køkkener, hvor du kan spise en zeppeliner, til helt moderne restauranter, så kun fantasien sætter den kulinariske begrænsning.

Byvandring i den gamle bydel, Uzupis-republikken og KGB-museum

Dagen byder på en byrundtur til fods i Vilnius’ gamle bydel. Vilnius’ smukke centrum er en lille perle, som forståeligt er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men Vilnius har været centrum for en stor jødisk kultur og hjemsted for flere end 60.000 jøder. Vi kan næsten mærke den grumme historie ånde os i nakken, som vi bevæger os gennem ghettoen kvarteret.

En noget mere løssluppen og afslappet stemning og ånd møder os i Uzupis. Uzupis er grundlagt den 1.april 1997 som en udbryderrepublik fra Vilnius – midt i byen - og kan i sin grundånd bedst sammenlignes med Christiania. Uzupis opstod som en kunstnerkoloni og tilholdssted for byens bohemer, og Uzupis er fyldt med gallerier og kunstcafeer.

Inden det bliver tid til frokost krydser vi også Rådhuspladsen og skal en tur indenfor i Universitetet, som er et af Nordeuropas ældste universiteter grundlagt i 1579.
Med et godt indtryk af, hvad Vilnius har at byde på, er det blevet tid til frokost. Her vil rejselederen naturligvis gerne give gode anbefalinger.

Vi afrunder dagen med et grumt indblik i landets nyere historie, når vi besøger KGB-museet, hvor det undertrykkende Sovjetstyres viser sit grimme ansigt i dette rædselskabinet med isolationsceller og forhørsrum, og gummiceller. KGB forlod bygningen i 1991, og huset fremstår i dag som dengang. Det er et besøg, der giver stof til eftertanke, mens vi sidst på eftermiddagen bevæger os tilbage mod vores hotel.

Aftenen er fri til egne oplevelser.
 

Vilnius – Anyksciai . Trakai-borgen, skovtur i trætoppe og Spa hotel

I dag skal vi ud af byen, ud på landet og langt ind i Litauens smukke skove, hvor freden sænker sig mellem trætoppene.

Vi forlader Vilnius og kører mod den lille hyggelige middelalderby Trakai. Byen ligger en lille times kørsel fra Vilnius og er et yndet udflugtsmål om sommeren også for litauere. Og det er nemt at se hvorfor, når vi ankommer til byen med de små malede træhuse.

Første stop er Trakai slottet, idyllisk anlagt på en lille ø i Galves-søen i 1300-tallet. Oprindeligt bygget som et forsvarsværk mistede slottet med tiden sin betydning og blev i stedet tilholdssted for storfyrsterne. Vi kommer indenfor i slotsgården og videre ind i slottes sale, der fungerer som et levende museum, hvor vi hører om slottets og byens historie.

Vi spiser frokost i Trakai, og hvorfor ikke prøve en lokal karæisk specialitet, kibinai? Kibinai minder meget om pirogger - små brødpakker med forskelligt fyld. Kibinai smager herligt rygende varme med en lille lokal snaps til.

Efter frokost fortsætter vi nordpå mod Letlands grænse. Men vi er ikke helt færdige med Litauen endnu. Midt på eftermiddagen ankommer vi til Laju Takas langt ude i skoven. Her er anlagt en gangbro bogstaveligt talt i trætoppene. Gangbroen ender i et udsigtstårn med en mageløs udsigt over skove, dale, enge og Sventoji floden. Husk kamera!

Vi fortsætter det sidste korte stykke vej til vores spahotel i en lille lysning. Man skal være et genstridigt gemyt, hvis man ikke overgiver sig helt til den smukke natur og den ophøjede ro, der omgiver stedet. Der er bestilt spabehandling til alle deltagere, så både sjæl og krop bliver forkælet under vores ophold. Inden vi samles til fælles aftensmad i hotellets hyggelige restaurant, er der mulighed for en gåtur i skoven eller en dukkert i hotellets svømmebassin.

Anyksciai – Riga. Det ukendte Litauen og Rundaleslottet

Vi forlader skovens dybe ro og kører nordpå mod Birzai, der ligger tæt på grænsen til Letland. Birzai er en overset litauisk perle, særligt for øl-entusiaster. Birzai er kendt som Litauens førende øl-by med stolte traditioner for ølbrygning helt tilbage til 1500-tallet. Vi besøger Birzai Slot, hvor der i kælderen vil være en demonstration af bryggeprocessen. Og der vil naturligvis være både litauiske drikkeviser og prøvesmagning af øllen. Den er lokal, den er stærk, den er god!


Inden vi når Letlands hovedstad, besøger vi landets absolut smukkeste slot, barokslottet Rundale. Slottet er opført i to etaper i 1700-tallet som sommerresidens for hertug Ernst Johann von Biron af Kurland. Og det er noget af et sommerhus, vi i dag får lov at besøge. Banketsale, modtagelsesrum og hertugens bibliotek og private gemakker er en fryd for øjet med mange overdådige vægmalerier.

Vi forlader Rundale sidst på eftermiddagen og kører det sidste stykke vej mod Riga, hvor vi ankommer først på aftenen og indlogerer os på vores hotel i byens historiske bydel.

Aftenen er til fri disposition, og Riga er et slaraffenland af restauranter og cafeer - her er nok at vælge imellem til aftenens måltid. Rejselederen deler naturligvis gerne sine tips til de gode spisesteder.

Riga. Byvandring i den gamle bydel og markedsbesøg

Vi vågner om morgenen i Baltikums ubestridte mest progressive og befolkningstætte by, og vi skal efter morgenmaden på en byvandring i Rigas gamle bydel.

Vi kommer på vores gåtur blandt andet forbi Sorthovedernes Hus. Huset er – som mange andre af Rigas bygninger – rigt udsmykket i bedste renæssancestil. Vi spadserer på brostensbealgte gader og stræder gennem den gamle by og begejstres af charmerende torve og åbne pladser.

Vi afslutter dagens tur med et besøg i det overdækkede Centralmarkedet – enorme overdækkede haller med et areal på 15.000 m2. Har kan du købe alt, hvad hjertet begærer, og går lysterne i retning af at få en lettisk specialitet med hjem, så er det her, den skal købes.

Resten af dagen er fri til oplevelser på egen hånd, og Riga er et sandt skatkammer af hyggelige cafeer og restauranter. Rejselederen er naturligvis klar med gode ideer til både oplevelser og spisesteder.

Riga – Ligatne – Tallinn. Sovjetbunkeren ved Ligatne og lettisk bondebesøg med vinsmagning

Vi lægger  Riga bag os og kører til Ligatne, der ligger nordøst for hovedstaden. Ligatne ligger i Letlands ældste nationalpark Gauja.

Vi skal under jorden. Vi skal tilbage til Sovjettiden. Vi skal mærke Sovjetstyrets paranoia på egen krop. Vi skal besøge den hemmelige Sovjetbunker ni meter under jorden.

Letland blev, i lighed med Estland og Litauen, besat af Sovjetunionen i 1940 og var en Sovjetrepublik frem til landets selvstændighed i 1991. Under den kolde krig blev der etableret flere bunkere til brug for eliten og landets ledere i tilfælde af atomkrig. Sovjetbunkeret i Ligatne er opført i 1986 og den står som da den blev forladt i 1991. Bunkeren var faktisk hemmelighedsstemplet helt frem til 2003, og mange af de folk, der arbejdede i bunkeren, føler sig den dag i dag bundet af deres tavshedsløfte. Det er skræmmende og fascinerende på samme tid.

Her er kommandocentral, aflytningscentral og møderum. Toiletter og bad men ingen soverum. Her er gasmasker og militærdragter, her er lange gange og en trykket stemning. Pas på at du ikke sakker bagud – det er nemt at miste orienteringen og vejen op igen.

Oppe i den friske luft, som nu føles ekstra frisk, kører vi tilbage mod Ligatne by og besøger en lokal familie, der har mærket Sovjetstyret på egen krop. Familien ernærer sig i dag ved produktion af bærvin, som er udbredt her på egnen. Vi får en introduktion til vinproduktionen og en smagsprøve, og familien fortæller deres egen historie om tiden under sovjettiden og efter selvstændigheden. Nysgerrighed og spørgsmål er velansete og familien byder os også på en god lettisk traditionel frokost i deres skønne haveområde.

Efter frokosten fortsætter vi mod Estlands hovedstad Tallinn med en kaffepause undervejs i Estlands badeby, Pärnu. Vi ankommer til Danskerbyen Tallinn midt på aftenen og kører direkte til vores hotel i det opblomstrende kvarter Rotermann lige uden for den gamle by.

Tallinn. Byvandring i middelalderbyen med Den danske konges have. Afskedsmiddag.

Tag de gode vandresko på i dag, når vi skal besøge Tallinns gamle bydel. Den gamle middelalderby vågner langsomt og de smalle brostensbelagte gader fyldes langsomt med liv. Gaderne snor sig ind og ud mellem hinanden, og rundt om hvert gadehjørne mødes øjet af gamle men velrestaurerede bygninger.

Når vi træder ind gennem den velbevarede byport og indsnuser atmosfæren, kan vi næsten høre lyden af hestekærrerne på de toppede brosten. Det er heller ikke umuligt, at vi bliver passet op af en ester i middelalderdragt. Tallinn er en ualmindeligt charmerende by.

På vores tur i dag kommer vi forbi det velbevarede gotiske Rådhus med det høje spir, der er opført i 1300- og 1400-tallet. Rådhuspladsen er et summende liv med cafeer og restauranter og måske et oplagt sted at indtage en frokost senere. Vender vi ryggen til Rådhuset, ser vi Nordeuropas ældste stadigt fungerende apotek, der slog dørene op for første gang i 1422.

Med en flot udsigt over byens tage ligger Den Danske Konges have. Om end haven er ganske lille, har stedet stor betydning, for det var netop her, Dannebrog skulle være dalet fra himlen. Stedet er markeret med et stort rødt-hvidt skjold.

Vi runder vores tur af med et besøg i Tallinns ældste kirke, domkirken. Domkirken – eller Sankt Maria katedralen – er opført af danskerne i 1300-tallet og er Tallins og Estlands ældste kirke.

Ved frokosttid har vi dannet os et godt overblik over Tallinn, og eftermiddagen er fri til oplevelser på egen hånd, inden vi om aftenen samles til afskedsmiddag på bedste Middelaldermanér. Forbered dig på middelaldermusik, middelalderdragter, mjød og middelaldermad. Det er den helt rigtige og festligste måde at afslutte vores rejse på.

Afrejse Tallinn/ankomst København

Dagen i dag er til fri disposition. Der vil være tid til at gøre de sidste indkøb eller lidt ekstra sightseeing: KGB-museet på toppen af Viru hotel, en tur i Patarai fængslet eller noget helt tredje? Rejselederen er behjælpelig med forslag, og er der stemning for det, kan der arrangeres en fælles udflugt (ikke inkluderet i prisen).

Først på eftermiddagen bliver vi hentet ved hotellet og kørt mod lufthavnen, og vi lander i København sidst på eftermiddagen.

Kort

Vis på kort

Galleri

Om prisen

Prisen inkluderer

 • Dansk rejseleder
 • Flyrejse København – Vilnius / Tallinn – København inkl. bagage
 • Kendte skatter og afgifter
 • Håndplukkede 4-stjernet hoteller i delt dobbeltværelse
 • 7 x overnatning
 • 7 x morgenmad på hotellet
 • 3 x frokost
 • 2 x aftensmad
 • 2 x Spabehandling på hotel Spa Vilnius Anyksciai
 • Entrebilletter til alle programsatte seværdigheder med mindre andet er nævnt i dagsprogrammet

Prisen INKLUDERER IKKE

 • Ekspeditionsgebyr, pr ordre 125 kr.
 • Tillæg for enkeltværelse 1.990 kr.
 • Måltider og drikkevarer udover de nævnte
 • Indenrigsfly i Danmark – kontakt FDM travel
 • Afbestillingsforsikring - kontakt FDM travel
 • Rejseforsikringer - kontakt FDM travel
 • Drikkepenge og personlige udgifter
 • Øvrigt der ikke nævnt under "Prisen inkluderer"

 

Om rejsen

Antal deltagere:
Rejsen gennemføres ved minimum 15 deltagere.

Sprog
På udvalgte seværdigheder vil lokalguiden være engelsktalende. Vores danske rejseleder vil naturligvis være behjælpelig med oversættelse.

Transport
Rejsen gennemføres i gode 3-4 stjernet busser.

ekstra oplevelser

Ekstra udflugt

 • Besøg evt. KGB-museet i Tallinn.

Rejselederen er behjælpelig med forslag, og er der stemning for det, kan der arrangeres en fælles udflugt (ikke inkluderet i prisen).

Forlæng evt. rejsen med et par overnatninger i Tallinn (på forespørgsel).

Datoer & reservation

Afrejsedatoer

-
Garanteret afrejse - få pladser
8.990 kr.
-
9.490 kr.
-
9.490 kr.
-
9.990 kr.
-
9.490 kr.
-
8.990 kr.

FDM MEDLEMSRABAT:

 • FDM medlemmer får rabat på 500 kr. per person på nævnte priser.
 • Er du ikke FDM medlem, kan du tegne medlemskab på fordelagtige vilkår ved bestilling af rejsen

 

Prisen er pr. person i dobbeltværelse.

Angivne priser er fratrukket rabat på 1,5% for betaling med dankort, gavekort eller bankoverførsel.

Praktisk information

Pas og visum
Alle tre lande er visumfrie op til 90 dage, og passet skal være gyldigt under opholdets varighed.
 

Vaccination
Vi anbefaler at du taler med din læge eller Danske Lægers Vaccinationsservice angående eventuelle vaccinationer til denne rejse. 


Transport
Vi benytter de bedst mulige busser mellem byerne på denne rundrejse. Bemærk at det ikke er muligt at reservere eller betale for faste pladser i bussen.
 

Tidsforskel
Estland, Letland og Litauen er en time foran Danmark. Sommertid og vintertid følger hinanden i begge lande.
 

Elektricitet
Der bruges ligesom i Danmark 220 volt, 50 Hz, og stikkontakterne er som de danske.
 

Valuta
I alle tre lande anvendes euro. Vi anbefaler at der medbringes lidt euro i kontanter, men derudover er der hæveautomater i alle større og mindre byer. De fleste kreditkort, f.eks. Visa og MasterCard vil kunne bruges som betalingsmiddel i større butikker, mange restauranter og på de fleste hoteller.
 

Drikkepenge
Drikkepenge på restauranter, barer og i taxier er ikke påkrævet, men er man tilfreds med servicen er det almindelig kutyme at runde betalingen op med fx 5-10% til et helt beløb. Drikkepenge inden for turismen er som i mange andre lande også normalt. På vores rejser har vi ofte lokale guider og chauffører, der følger gruppen og hjælper rejselederen med at få hele arrangementet til at fungere. Som tommelfingerregel hertil kan hver deltager beregne drikkepenge i størrelsesorden svarende til ca. 3 EUR /dag, der fordeles mellem lokale guider og chauffører. Betaling af drikkepenge er naturligvis frivilligt og følger ens egen tilfredshed med arrangementet. 
 

Gastronomi
Maden i Baltikum spænder imellem alt fra rustikke bonderetter til finere madlavning, der hver især kan være fantastiske oplevelser. Grundingredienserne i de baltiske køkkener er brød og kartofler og er stadig en væsentlig del af et måltid. I alle tre lande skyder der dog flere og flere moderne og eksperimenterende restauranter og cafeer op, og det er efterhånden blevet mere almindeligt for balterne at gå ud og spise.
 

Drikkevand
Vandet fra hanerne kan godt drikkes, men det kan have en bismag af klor. Vi anbefaler derfor, at der købes vand på flaske
 

Internet
Der er generelt god internetforbindelse i både Estland, Letland og Litauen. På de fleste restauranter og cafeer er der gratis WIFI. På de anvendte hoteller er der også god internetforbindelse, eventuelt mod betaling.
 

Klima
Årstiderne i Baltikum følger de danske. Vinteren er oftest kold og hård, mens foråret er mildt. Sommervejret og efteråret minder om det danske. 
 

Kontakt