Der Wiener Heuriger

Vin omkring Wien 

Wien er omgivet af vinbjerge og vinmarker, og en Wiener Heuriger er lige så berømt som Schönbrunn, Wiener Sängerknaben eller Lipizzanerheste. Navnet “Heuriger” betegner ikke blot selve lokalet eller restauranten, men også den friske vin fra det indeværende år, som traditionelt kan kaldes Heuriger indtil 11. november, kaldet Martinstag. Oprindeligt var en Heuriger et sted, hvor vinbonden åbnede sine stuer og sin have for at servere den friske vin og evt. et måltid mad. 

Udenfor en Heuriger hænger en "Föhrenbusch", der indikerer, at denne vinavler serverer hjemmeproduceret vin. Der er forskellige typer skilte, f.eks. dekorerede trætoppe, grønne kranse, halmkranse og andre kreative løsninger. Desuden hænger et bræt med ordet "Ausg'steckt", som også fortæller hvornår restauranten er åben. På en Wiener Heuriger serveres typisk enkle og rustikke lokale retter og ofte akkompagneres middagen af levende musik og sang. Så en aften på en Heuriger i en afslappet og uformel atmosfære kan være både mættende og særdeles hyggelig.

Der findes mange forskellige Heuriger rundt om Wien, men specielt Grinzing er særligt populær med sine maleriske gyder og de gamle huse, og ikke mindst fordi der er direkte sporvogn fra Wiens centrum, som nås på ca. 25 min.  Men hvis I synes der er lidt for mange turister i Grinzing, findes der Heuriger i mange andre steder rundt om Wien som Oberlaa, Heiligenstadt, Mauer, Dornbach og Jedlersberg, for blot at nævne nogle få. F.eks. ligger Weingut Stift St. Peter, en "Wiener Top-Heuriger mit geprüfter Qualität" kun ca. 10 km fra Wiens centrum, så det er overkommeligt at tage en taxa frem og tilbage. 

Galleri

Kort

Vis på kort