Musik i Wien

Masser af opera, klassisk musik og koncerter

Når Nytårskoncerten vises i fjernsynet sidder næsten en milliard mennesker klistret til skærmen for at nyde valsetonerne fra det verdensberømte orkester Wiener Philharmonikerne. Smukt akkompagneret med skønne billeder og go musik fra den østrigske hovedstad nyder folk fra hele verden årets første. Wien er musikkens hovedstad. Det er der ingen tvivl om, og du har da heller ikke oplevet Wien, hvis ikke du har været til mindst en koncert eller opera. Heldigvis er udvalget meget stort, så der er noget for enhver smag og pengepung. Især når det gælder klassisk musik, er der meget at vælge imellem.

Inspiration

Musik i Wiens operahuse og palæer

Der er tre store operahuse i Wien; Statsoper, Volksoper og Theater an der Wien. Mens Staatsoper kun har opera og ballet på programmet, så spiller Volksoper ballet, opera, operetter og musicals. Theater an der Wien spiller mere sjældne operaer og koncerter og er det mest eksperimenterende sted. Lige meget hvor, skal du være ude i god tid for at bestille billetter, for der er kamp om pladserne. Når du går gennem Wiens gader vil du tit blive tilbudt at købe billetter til klassiske koncerter med udklædte musikere i et af de mange palæer i byen, eller i slottet Hofburg. Det kan du roligt sige ja til, for det er tit meget stemningsfuldt. Normalt spiller de en slags Wien High Light med musik af Mozart og familien Strauss. De bedste er dem i Hofburg  (Hofburgorchester) og i Schönbrunn (Schönbrunner Schlossorchester).

Wien koncerter i Den Gyldne Sal

Den Gyldne Sal, som er den Nytårskoncerterne sendes fra, ligger i koncertbygningen Musikverein. Her er der hver aften koncerter med mere eller mindre verdenskendte kunstnere. Et andet stort koncertsted er Konzerthaus. Det ligger lige i nærheden og lægger scener til mange berømte kunstnere. Her optræder musikere og sangere i genrer fra klassisk til jazz.

Wienerlieder musik og Nyere Wien musik

En særlig musikspecialitet i Wien er wienerlieder. Det er sange, som synges hos Heurigen. Heurigen er vinbøndernes private udskænkningssteder i udkanten af byen. Sangene handler om hjerte, smerte, mad og drikke. Det er enormt stemningsfuldt og hyggeligt at sidde under grønne træer med et glas hvidvin i hånden - Ligegyldigt om du kan forstå teksten eller ej. Du kan fx opleve wienerlieder hos familien Maly i Grinzing eller familien Zimmermann i Sievering. Selvfølgelig er der også mulighed for at høre meget nyere musik i Wien. Hvis du gerne vil have de lidt mere spøjse og alternative oplevelser, såsom spontane fester og koncerter, så gå efter Ost Klub, Tunnel og WUK. Her kommer der mange studerende. 

Kort

Vis på kort