Jernalderhytterne ved Loch Tay

Oplev Skotlands Jernalder i de smukkeste omgivelser

Skotland er milevidt berømt for sine mange lochs; de imponerende søer, der mange steder præger landskabet. Du har nok hørt om Loch Ness, men du har måske ikke hørt om Loch Tay små to timer fra Edinburgh, og det er en skam. Søen har måske ikke noget søuhyre, men derimod venter en spændende rejse tilbage til Skotlands fortid. Ved søen ligger nemlig Scottish Crannog Centre, hvor du kan komme helt tæt på en fascinerende jernalderhytte, eller crannog, der står på pæle i søen. Er du på kør-selv-ferie eller på dagsudflugt fra Edinburgh, så venter en spændende dag ved Loch Tay.

Inspiration

Tag en rejse tilbage til jernalderen

Det er ikke svært at forstå, hvorfor menneskerne allerede i jernalderen valgte at bosætte sig ved Loch Tay. Den 24 kilometer lange sø, der er indrammet af skovrige bakker, er imponerende smuk. Derimod kan det være svært at forestille sig, hvordan de i sin tid fik bygget de kunstige øer, kaldet crannogs, på pæle ude i søen. Ikke destomindre er der fundet hele 18 af dem her i søen.

De fleste af de gamle crannogs er sunket i søen, men i den østlige ende ved byen Kenmore kan du alligevel opleve en af de flotte gamle hytter - eller i hvert fald en rekonstruktion af den. Besøger du den gamle hytte og museet på Scottish Crannog Centre får du ikke blot svar på hvorfor og hvordan jernalderfolket byggede disse hytter, men du får et levende indblik i livet som det tog sig ud her ved søen. 

En dag for hele familien

Loch Tay er dog meget mere end gamle hytter. Søen er et perfekt sted at tilbringe dagen med picnics, sejlture, smukke vandreture langs kysten eller måske et par timers solbadning ved den lille strand nær Kenmore. Det er en rigtig dejlig dag for hele familien. Og hører du til de dedikerede typer, så kan det anbefales at tage turen til søen i de spæde morgentimer. Her er lyset nemlig helt specielt og du kan få de helt uforstyrrede billeder af den gamle crannog uden mennesker.


"På vejen til Loch Tay kører du igennem byen Aberfeldy. Her skal du besøge Highland Chocolatier, hvor du kan smage på verdens bedste chokoladetrøffel. Dine smagsløg vil være dig evigt taknemmelige"

- Ditte, rejsespecialist i Lyngby


 

Kort

Vis på kort

Oplev Skotland - Skab din egen historie