Skotland - kilt og klaner

8 dages rundrejse med dansk rejseleder i Skotland

Så snart man siger Skotland, falder tankerne straks på whisky, sækkepiber, Loch Ness, kilt, klaner, smuk natur og gamle borge. Vil du høre sækkepiberne, skal du rejse i august, hvor der er Tattoo i Edinburgh. Ellers kan vi love, at du får det hele med og meget mere til på denne spændende og indholdsrige rundrejse i Skotland. 

Fra 11.490 kr.
pr. person i delt dobbeltværelse inklusiv fly, hotel, transport, dansk rejseleder, nævnte måltider samt udflugter jf. program

Varighed:
8 dage

Ekstraudflugt:
Tattoo i Edinburgh (kun på rejsen den 14. august)

Max 30 deltagere.

 

Reserver din rundrejse hos din rundrejsespecialist: 

Reserver

 

Dagsprogram

Dag for dag

Rejseprogram: Edinburgh - Højlandet - Isle of Skye -  Glencoe - Stirling

 • Dag 1: Edinburgh 
 • Dag 2: Edinburgh 
 • Dag 3: Højlandet - Blair Castle
 • Dag 4: Højlandet - Speyside
 • Dag 5: Kilte og Loch Ness
 • Dag 6: Isle of Skye
 • Dag 7: Glencoe, Trossachs og Stirling Castle
 • Dag 8: Royal Yacht Britannia

Edinburgh

Midt på dagen flyver vi fra København til Edinburgh, hvor vi på grund af tidsforskellen lander først på eftermiddagen.

Fra lufthavnen kører vi straks på byrundtur med bussen, og i løbet af eftermiddagen kommer vi gennem de historiske bydele Old Town og New Town, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Trods navnet er New Town fuld af gregorianske huse fra 1700-tallet. Vi runder selvfølgelig Edinburgh Castle, Parlamentet og kongeslottet Holyrood, som er dronningens officielle residens i byen.

Vores hotel ligger meget centralt i byen ved Edinburgh Castle og kun godt et kvarters gang fra Princes Street, hvor der er masser af spisesteder. Vi har derfor valgt ikke at inkludere middag i dag.

Mere Edinburgh

I dag skal vi bruge benene som transportmiddel, når vi går på opdagelse i Edinburgh.

Rejselederen viser kendte og ukendte sider af det centrale Edinburgh frem, fra hotellet er der kun en kort gåtur til Edinburgh Castle. Neden for slottet ligger Princes Street Gardens, der adskiller Old Town og New Town. Blomsteruret er altid et kig værd, inden vi bevæger os ud på The Royal Mile, som er livsnerven i Old Town. Gaden går fra slottet og forbinder fire gamle gader med et utal af små sidegader. I New Town med Princes Street og tilhørende sidegader ligger stormagasiner, mærkevarebutikker og små specialbutikker, tæt suppleret af smarte caféer og spændende restauranter.

Når byvandringen er slut, er dette et godt område at finde sin frokost i, og bagefter kan man gå på shopping i de mange forretninger.

Står historiske oplevelser højere på ønskelisten, kan du selvfølgelig besøge Edinburgh Castle, som bl.a. huser kronjuvelerne. Ellers kan vi anbefale et besøg i Mary King Close. Her kan du træde lige ind i gader og huse fra Edinburghs fattige borgere, som de så ud i det 17. århundrede. Det hele er overdækket og ligger under The Mile, helt centralt i byen. Det er en ganske anden verden, som sætter dagens livsvilkår i relief. En rundtur tager ca. en time, vi anbefaler at booke turen i forvejen. Hvis du alligevel befinder dig tæt på slottet og The Mile, kan du også stikke hovedet indenfor i The Scotch Whisky Experience, som både byder på rundture, undervisning, restaurant og en samling på over 3.000 forskellige flasker skotsk whisky. Der skulle være noget for enhver smag!

Vi bor stadig i centrum af Edinburgh og har derfor ikke inkluderet middag i aften. Rejser du i august måned, kan du tage med til det traditionsrige tattoo på Edinburgh Castle. Billetter bestilles og betales sammen med rejsen.

Højlandet - Blair Castle og fårehundedemonstration

Efter morgenmaden forlader vi Edinburgh og kører nordpå til det skotske højland og nationalparken Cairngorms.

I den allersydligste del af nationalparken, i Perthshire, besøger vi Blair Castle. Det romantisk beliggende slot har både smukke haver og et utal af rum, hvor man kan følge med i familien Atholls liv og historie på slottet, der har over 700 år på bagen. Samlingerne omfatter våben, møbler, antikviteter, porcelæn og meget mere. Det ene rum er mere imponerende end det andet. Det er i øvrigt her i nærheden skotternes særheder kommer til udtryk for fuld udblæsning, når der bliver afholdt Highland Games med spøjse discipliner som tovtrækning, kuglestød i kilt og pælekast.

Fra Perthshire kører vi videre op i det skotske højland, hvor vi møder nogle af Skotlands firbenede indbyggere – de mange får. På en farm ved Kincraig demonstrerer en fårehyrde, hvordan han kan få helt op til otte hunde til at samarbejde om at samle fårene. Hundene kan reagere på individuelle fløjtekommandoer og løse forskellige opgaver. Bagefter kan du møde hundene snude til snude, give lammene sutteflaske eller hjælpe med at klippe fårene.

Efter denne anderledes og hyggelige eftermiddagsaktivitet fortsætter vi mod Aviemore, som ligger tæt på floden Spey. Vi spiser aftensmad sammen på hotellet. 

 

Højlandet - Speyside

Dagen i dag står primært i whiskyens tegn!

Vi følger mere eller mindre Speys forløb til Aberlour og Craigellachie, hvor vi skal se en række hårdtarbejdende bødkere, der fremstiller og reparerer de store whiskytønder, som de ædle dråber modner i. Arbejdet foregår manuelt og efter ældgamle metoder og med traditionelt værktøj. De næsten mandshøje tønder er fremstillet af udvalgt egetræ og kan bruges i op mod 60 år. I løbet af levetiden kan de godt komme forbi Speyside Cooperage flere gange.

Til frokost skal vi spise en typisk publunch, men inden da skal vi kigge ind i udsalget hos Walkers Shortbread. De fleste kender sikkert de smørbagte kiks og småkager fra hylderne i Irma, pakket i fine æsker med røde skots-tern. I Aberlour kan man få hele sortimentet.

Når publunchen er sunket, skal vi besøge et whiskydestilleri i nærheden af Duftown (bemærk, oprindeligt var det planen af besøge Glenfiddich Distillery men de tager ikke længere imod grupper. Vi besøger i stedet et andet destilleri i Speyside). De karakteristiske pagodetage er synlige på lang afstand og er et kendt vartegn for hele Speyside-området, som er verdenscentrum for produktionen af maltwhisky. En lang række af de bedste single malts bliver fremstillet her, altså whisky brygget udelukkende på byg og kun fra ét og samme destilleri. På en rundvisning lærer vi om hele processen fra korn til færdigt produkt, og vi slutter selvfølgelig af med et par smagsprøver.

Således opmuntrede kører vi tilbage til hotellet, undervejs er humøret sikkert steget et par grader. Om aftenen spiser vi igen sammen i hotellets restaurant.

Kilte og Loch Ness

For en stund fortsætter rejsen mod nord til Inverness, som er det skotske højlands hovedstad. Byen ligger ved udmundingen af Ness-floden, og som så mange andre steder i Skotland er naturen meget nærværende. Med lidt held kan man spotte sæler i floden helt inde i byen.

I højlandet trives traditionerne, og hos en kilt-producent bliver vi vidne til den fascinerende verden af kilte, tern, klaner og historie. Ud over en udstilling med kilte i alle afskygninger kan vi kigge skrædderne over skulderen, når de måler, skærer og snitter de dyre stoffer til de rigtige størrelser. Skotterne har båret kilt de sidste 3-400 år, og i dag er det en integreret del af den skotske selvstændighed, som bliver båret med både stolthed og stil, især til festlige lejligheder.

Efter dette spændende indblik i den skotske kultur kan du indsnuse højlandsstemningen i Inverness’ forretnings- og restaurantområde, der ligger på den anden side af floden. På den videre rejse følger vi i store træk den caledonske kanal, som forbinder de forskellige søer hele vejen til Fort William, hvor vi skal bo de næste to nætter. Én af disse søer er den berømte Loch Ness, hvor det legendariske søuhyre Nessie skulle svømme rundt. Hele vejen langs søen holder vi udkig efter Nessie, og et sted holder vi en pause, hvor der også bliver mulighed for på egen hånd at besøge en af de mest romantisk beliggende slotsruiner i Skotland, Urquhart Castle, der ligger på bredden af Loch Ness.

Sidst på eftermiddagen tjekker vi ind på hotellet ved Fort William, hvor vi også spiser aftensmad sammen.

Isle of Skye

Hebriderne er en samling øer i det nordvestlige hjørne af Skotland. Den 1.665 km2 store Isle of Skye er ikke bare den største af de indre Hebrider men byder også på nogle af de smukkeste naturoplevelser i hele Skotland. Det bjergrige landskab er dækket af frodigt, grønt græs, når grundfjeldet da ikke bryder igennem og står frit fremme i sin rå og vindblæste nøgenhed. Vejret skifter lynhurtigt mellem småbyger, tågebanker og strålende sol. Tiden synes at have stået stille i millioner af år, og man kommer automatisk ned i tempo. Her har man altid god tid.

Vores rundtur begynder med en sejltur fra Mallaig til Armadale, hvor vi mødes af øens slående skønhed og råhed. I løbet af dagen får vi en opvisning i naturens variation, som spænder over fugtige moser, blinkende søer, dramatiske kyststrækninger og enestående bjergformationer. På dagens udflugt bør du i høj grad finde den indre landskabsfotograf frem. Barskheden kan også smages direkte i øens whisky, som er meget kraftig og røget, fordi kornet bliver tørret over tørv. Portree er øens eneste egentlige by og udmærker sig ved en meget levende havn og et aktivt kulturliv.

Når vi kører retur til Fort Williams, kører vi via Skye Bridge, som har forbundet Skye og fastlandet siden 1995. Kort efter vi har krydset vandet over Loch Long, får vi øje på Eilean Donan Castle. Slottet ligger ubeskriveligt romantisk på en lille ø og er som taget ud af et eventyr. Placeringen ved Isle of Skye og hvor tre ”Lochs” mødes har været strategisk vigtig, især for at holde de indtrængende vikinger på afstand. Den nuværende udgave af slottet er den fjerde i rækken, siden det første slot blev bygget for 800 år siden. Rundt om aftenbordet på hotellet bliver det sikkert diskuteret, hvilken af dagens udsigter og oplevelser, der var den bedste.

Er du romantisk anlagt, vil vi gerne gøre opmærksom på, at du i stedet for at deltage i turen til Isle of Skye kan tage en tur med ”Harry Potter Ekspresen”. Det prustende damptog afgår fra Fort Williams og kører gennem nogle af Skotlands absolut smukkeste landskaber til Mallaig. Der er rift om billetterne, så bestil hjemmefra i god tid.

Glencoe, Trossachs og Stirling Castle

Skotlands historie er fuld af drabelige kampe mellem forskellige klaner og feudalherrer. Syd for Fort Williams kommer vi gennem Glencoe-dalen, der for 300 år siden lagde jord til en af de mest berømte og berygtede klanfighter. MacDonald-klanen og Campell-klanen havde været oppe at toppes i generationer, men ved snedig list og grimt forræderi lykkedes det den ene klan stort set at udrydde den anden og dermed overtage land og magt. Vi holder en kort pause i dalen, så vi kan få denne bloddryppende historie helt ind under huden.

Anderledes fredfuldt og skønt er der næste gang, vi stopper. Området er Trossachs Nationalpark, stedet hedder Loch Lomond, Skotlands største sø. Her cykler og vandrer skotterne i stor stil, og har du lyst, kan du gøre dem kunsten efter. Vi har afsat tid til en god vandretur, så du ved selvsyn kan se de postkortskønne landskaber og udsigter, der venter om snart sagt hvert hjørne.

Efter den friske luft og måske med dejlige, æblerøde kinder, fortsætter vi til endnu et af Skotlands mange, berømte slotte. Stirling Castle ligger højt i terrænet på en vulkansk bakketop, hvorfra man kan se milevidt ud over tidligere slagmarker, der for hundredevis af år siden lagde jord til både William Wallace og Robert the Bruces sejre over den engelske hovedfjende. Slottet er derfor om noget symbolet på skotsk uafhængighed og national stolthed. Med en placering på Skotlands smalleste sted og på grænsen til det skotske højland havde slottet i århundreder en vigtig strategisk placering. Byen Stirling er vokset ud fra slottet og var i en periode kongeby. Med sine krogede gader og små butikker er Stirling en charmerende lille tidslomme. Vi får en rundtur på slottet og kan bagefter slentre ned i byen for at nyde en kop eftermiddagskaffe eller en god pint.

På vejen mod hotellet i Dunfermline kører vi en lille omvej, så vi kan komme til at se Falkirk Wheel. Dette tekniske vidunder af ingeniørkunst sørger for, at man kan sejle tværs gennem hele Skotland. Den futuristiske skibselevator er den eneste af sin slags i verden, hvor et enormt hjul drejer rundt og løfter skib og vand fra ét niveau til et andet. Højdeforskellen er 35 meter, og denne lille rundtur sparer skibene for de 11 sluser, de skulle igennem før elevatoren blev bygget. Efter en særdeles indholdsrig dag samles vi i hotellets restaurant om aftenen og hygger os sammen over rejsens sidste aftensmåltid.

Royal Yacht Britannia

Nok er det rejsens sidste dag, men der er stadig plads til oplevelser. På vej mod lufthavnen kører vi den nærmeste omvej til havnen, hvor det gamle kongeskib Royal Yacht Britannia ligger for kaj. I tidens løb har skibet huset mange prominente gæster, først og fremmest selvfølgelig den engelske kongefamilie. Tag en tur rundt på skibet og se blandt andet spisesalen, dronningens soveværelse, maskinrummet og soldækket. I salonen er der mulighed for at drikke en kop te og få et stykke kage eller en sandwich i royale omgivelser. Herfra er der ingen udvej, vi må til lufthavnen og flyve hjem, mættet med indtryk og oplevelser.

Kort

Vis på kort

Galleri

Priser

Prisen inkluderer

 • Dansk rejseleder
 • Fly København-Edinburgh t/r
 • Gode 3- eller 4-stjernede hoteller med ophold i delt dobbeltværelse
 • 7 x morgenmad
 • 1 x frokost (dag 4)
 • 5 x aftensmad (dag 3-7)
 • Transport i Skotland
 • Besøg på Royal Yacht Britannia
 • Byrundtur med bus i Edinburgh
 • Byvandring i Edinburgh
 • Besøg på Blair Castle
 • Besøg hos fårehyrde
 • Rundvisning på Speyside Cooperage
 • Stop i Walkers Shortbread fabriksudsalg
 • Rundvisning og whiskysmagning på destilleri i Speyside
 • Besøg hos kiltproducent
 • Heldagsudflugt til Isle of Skye
 • Stop i Glencoe
 • Vandretur i Trossachs nationalpark
 • Rundvisning på Stirling Castle
 • Pause ved Falkirk Wheel

Prisen INKLUDERER IKKE

 • Ekspeditionsgebyr 125 kr. pr. bestilling
 • Tillæg for eneværelse 2.500 kr.
 • Måltider ud over de nævnte
 • Drikkevarer ud over nævnte
 • Afbestillingsforsikring - kontakt FDM travel
 • Rejseforsikringer - kontakt FDM travel
 • Drikkepenge og personlige udgifter
 • Øvrigt der ikke nævnt under ”Rundrejsen inkluderer” 

Om rejsen

Antal deltagere:
Rejsen gennemføres ved minimum 20 deltagere (maksimum 30).

Sprog
På udvalgte seværdigheder vil lokalguiden være engelsktalende. Vores danske rejseleder vil naturligvis være behjælpelig med oversættelse.

Transport
Rejsen gennemføres i gode 3-4 stjernede busser.


 

 

ekstra oplevelser

Tattoo i Edinburgh (kun på rejsen den 14. august). Ca. 400 kr. pr. person.

Reserver

Afrejsedatoer

- (Udsolgt)
11.990 kr.
- (Udsolgt)
11.990 kr.

Angivne priser er inklusive rabat på 1,5% for betaling med dankort, gavekort eller bankoverførsel.

Kontakt