Skotland - kilt og klaner

8 dages rundrejse med dansk rejseleder i Skotland

Så snart man siger Skotland, falder tankerne straks på whisky, sækkepiber, Loch Ness, kilt, klaner, smuk natur og gamle borge. Vil du høre sækkepiberne, skal du rejse i august, hvor der er Tattoo i Edinburgh. Ellers kan vi love, at du får det hele med og meget mere til på denne spændende og indholdsrige rundrejse i Skotland. 

Fra 12.990 kr.
pr. person i dobbeltværelse inkl. fly, hoteller, udflugter iflg. program samt dansk rejseleder 

FDM medlemsrabat på 500 kr. fratrækkes nævnte pris.

Bestil denne rejse fordi:

 • Du oplever hyggelige Old Town i Edinburgh og det imponerende Edinburgh Castle 
 • Du smager noget af Skotlands bedste whiskey i Speyside
 • Du oplever bjergtagende natur ved Isle of Sky
 • Du får mulighed for at opleve det traditionsrige Tattoo i Edinburgh
 • Du får naturligvis en erfaren rejseleder og en dygtig chauffør

 

Du kan reservere din rundrejse her: 

Reserver


Har du spørgsmål til rundrejsen, sidder vi klar til at hjælpe: 

kontakt

Dagsprogram

Dag for dag

 • Dag 1: Edinburgh 
 • Dag 2: Edinburgh og Edinburgh Castle 
 • Dag 3: Højlandet - Blair Castle
 • Dag 4: Højlandet - Speyside
 • Dag 5: Kilte og Loch Ness
 • Dag 6: Isle of Skye
 • Dag 7: Glencoe, Trossachs og Falkirk Wheel
 • Dag 8: Royal Yacht Britannia

Edinburgh

Vi lander i Edinburgh midt på dagen og kører straks på byrundtur med bussen. I løbet af eftermiddagen kommer vi gennem de historiske bydele Old Town og New Town, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Trods navnet er New Town fuld af gregorianske huse fra 1700-tallet. Vi runder selvfølgelig Edinburgh Castle, Parlamentet og kongeslottet Holyrood, som er dronningens officielle residens i byen.

Afhængigt af ankomst- og afrejsetider kan vi vælge at lægge besøget på Royal Yacht Britannia på rejsens første dag.

Vores hotel ligger meget centralt i byen ved Edinburgh Castle og kun godt et kvarters gang fra Princess Street, hvor der er masser af spisesteder. Vi har derfor valgt ikke at inkludere middag i dag, så du har mulighed for at stifte bekendtskab med det skotske køkken.

Edinburgh Castle

I dag skal vi bruge benene som transportmiddel, når vi går på opdagelse i Edinburgh.

Fra hotellet er der kun en kort gåtur til Edinburgh Castle. Vi besøger det imponerende slot, der troner på toppen af en gammel, udslukt vulkan. Indenfor kan man bl.a. finde de britiske kronjuveler. Bagefter viser rejselederen kendte og ukendte sider af det centrale Edinburgh frem. Neden for slottet ligger Princes Street Gardens, der adskiller Old Town og New Town. Blomsteruret er altid et kig værd, inden vi bevæger os ud på The Royal Mile, som er livsnerven i Old Town. Gaden går fra slottet og forbinder fire gamle gader med et utal af små sidegader. I New Town med Princes Street og tilhørende sidegader ligger stormagasiner, mærkevarebutikker og små specialbutikker, tæt suppleret af smarte caféer og spændende restauranter.

Når byvandringen er slut, er dette et godt område at finde sin frokost i, og bagefter kan man gå på shopping i de mange forretninger.

Til historie- og samfundsinteresserede kan vi anbefale et besøg i Mary King Close. Her kan du træde lige ind i gader og huse fra Edinburghs fattige borgere, som de så ud i det 17. århundrede. Det hele er overdækket og ligger under The Mile, helt centralt i byen. Det er en ganske anden verden, som sætter dagens livsvilkår i relief. En rundtur tager ca. en time, vi anbefaler at booke turen i forvejen. Hvis du alligevel befinder dig tæt på slottet og The Mile, kan du også stikke hovedet indenfor i The Scotch Whisky Experience, som både byder på rundture, undervisning, restaurant og en samling på over 3.000 forskellige flasker skotsk whisky. Der skulle være noget for enhver smag!

Vi bor stadig i centrum af Edinburgh og har derfor ikke inkluderet middag i aften. Har du lyst. kan du tage med til det traditionsrige tattoo på Edinburgh Castle om aftenen. Billetter bestilles og betales sammen med rejsen.

Højlandet - Blair Castle og fårehundedemonstration

Efter morgenmaden forlader vi Edinburgh og kører nordpå til det skotske højland og nationalparken Cairngorms.

I den allersydligste del af nationalparken, i Perthshire, besøger vi Blair Castle. Det romantisk beliggende slot har både smukke haver og et utal af rum, hvor man kan følge med i familien Atholls liv og historie på slottet, der har over 700 år på bagen. Samlingerne omfatter våben, møbler, antikviteter, porcelæn og meget mere. Det ene rum er mere imponerende end det andet. Det er i øvrigt her i nærheden skotternes særheder kommer til udtryk for fuld udblæsning, når der bliver afholdt Highland Games med spøjse discipliner som tovtrækning, kuglestød i kilt og pælekast.

Fra Perthshire kører vi videre op i det skotske højland, hvor vi møder nogle af Skotlands firbenede indbyggere – de mange får. På en farm ved Kincraig demonstrerer en fårehyrde, hvordan han kan få helt op til otte hunde til at samarbejde om at samle fårene. Hundene kan reagere på individuelle fløjtekommandoer og løse forskellige opgaver. Bagefter kan du møde hundene snude til snude, give lammene sutteflaske eller hjælpe med at klippe fårene.

Efter denne anderledes og hyggelige eftermiddagsaktivitet fortsætter vi mod hotellet i Invernessshire. Vi spiser aftensmad sammen på hotellet. 

 

Højlandet - Speyside

Ved Culloden øst for Inverness stod i 1746 et helt afgørende slag i skots-britisk historie. Den britiske hær besejrede de skotske jakobitter og gjorde dermed en ende på stuarternes drømme om at genindtage tronen. Vi besøger slagmarkerne og bliver måske lidt klogere på forholdet mellem skotter og briter. Til frokost skal vi spise på en typisk engelsk kro, inden vi kører Speyside, hjertet i skotsk whiskyproduktion.

De karakteristiske pagodetage er synlige på lang afstand og er et kendt vartegn for hele Speyside-området, som er verdenscentrum for produktionen af maltwhisky. En lang række af de bedste single malts bliver fremstillet her, altså whisky brygget udelukkende på byg og kun fra ét og samme destilleri. Vi besøger et af de mange destillerier, og på rundvisningen lærer vi om hele processen fra korn til færdigt produkt. Besøget afsluttes selvfølgelig med at smage de gyldne dråber.

Således opmuntrede kører vi tilbage til hotellet, undervejs er humøret sikkert steget et par grader. Om aftenen spiser vi igen sammen i hotellets restaurant.

Kilte og Loch Ness

Inverness er det skotske højlands hovedstad. Byen ligger ved udmundingen af Ness-floden, og som så mange andre steder i Skotland er naturen meget nærværende. Med lidt held kan man spotte sæler i floden helt inde i byen.

I højlandet trives traditionerne, og hos en kilt-producent bliver vi vidne til den fascinerende verden af kilte, tern, klaner og historie. Ud over en udstilling med kilte i alle afskygninger kan vi kigge skrædderne over skulderen, når de måler, skærer og snitter de dyre stoffer til de rigtige størrelser. Skotterne har båret kilt de sidste 3-400 år, og i dag er det en integreret del af den skotske selvstændighed, som bliver båret med både stolthed og stil, især til festlige lejligheder.

Efter dette spændende indblik i den skotske kultur kan du indsnuse højlandsstemningen i Inverness’ forretnings- og restaurantområde, der ligger på den anden side af floden. På den videre rejse følger vi i store træk den caledonske kanal, som forbinder de forskellige søer hele vejen til Fort William. Én af disse søer er den berømte Loch Ness, hvor det legendariske søuhyre Nessie skulle svømme rundt. Hele vejen langs søen holder vi udkig efter Nessie, og et sted holder vi en pause, hvor kan beundre en af de mest romantisk beliggende slotsruiner i Skotland, Urquhart Castle, der ligger på bredden af Loch Ness.

Sidst på eftermiddagen tjekker vi ind på hotellet ved Fort William, hvor vi også spiser aftensmad sammen.

Isle of Skye

Hebriderne er en samling øer i det nordvestlige hjørne af Skotland. Den 1.665 km2 store Isle of Skye er ikke bare den største af de indre Hebrider men byder også på nogle af de smukkeste naturoplevelser i hele Skotland. Det bjergrige landskab er dækket af frodigt, grønt græs, når grundfjeldet da ikke bryder igennem og står frit fremme i sin rå og vindblæste nøgenhed. Vejret skifter lynhurtigt mellem småbyger, tågebanker og strålende sol. Tiden synes at have stået stille i millioner af år, og man kommer automatisk ned i tempo. Her har man altid god tid.

Vores rundtur begynder med en sejltur fra Mallaig til Armadale, hvor vi mødes af øens slående skønhed og råhed. I løbet af dagen får vi en opvisning i naturens variation, som spænder over fugtige moser, blinkende søer, dramatiske kyststrækninger og enestående bjergformationer. På dagens udflugt bør du i høj grad finde den indre landskabsfotograf frem. Barskheden kan også smages direkte i øens whisky, som er meget kraftig og røget, fordi kornet bliver tørret over tørv. Portree er øens eneste egentlige by og udmærker sig ved en meget levende havn og et aktivt kulturliv.

Hvis tiden tillader det, holder vi en pause ved Eilean Donan Castle. Slottet ligger ubeskriveligt romantisk på en lille ø og er som taget ud af et eventyr. Placeringen ved Isle of Skye og hvor tre ”Lochs” mødes har været strategisk vigtig, især for at holde de indtrængende vikinger på afstand.

Efter en lang dag i naturens tegn tjekker vi ind på hotellet omkring Oban, hvor vi også spiser aftensmad.

Glencoe, Trossachs og Falkirk Wheel

Skotlands historie er fuld af drabelige kampe mellem forskellige klaner og feudalherrer. Syd for Fort Williams kommer vi gennem Glencoe-dalen, der for 300 år siden lagde jord til en af de mest berømte og berygtede klanfighter. MacDonald-klanen og Campell-klanen havde været oppe at toppes i generationer, men ved snedig list og grimt forræderi lykkedes det den ene klan stort set at udrydde den anden og dermed overtage land og magt. Vi holder en kort pause i dalen, så vi kan få denne bloddryppende historie helt ind under huden.

Anderledes fredfuldt og skønt er der næste gang, vi stopper. Området er Trossachs Nationalpark, stedet hedder Loch Lomond, Skotlands største sø. Her cykler og vandrer skotterne i stor stil, og har du lyst, kan du gøre dem kunsten efter. Vi har afsat tid til en god vandretur, så du ved selvsyn kan se de postkortskønne landskaber og udsigter, der venter om snart sagt hvert hjørne.

På vejen mod hotellet kører vi en lille omvej, så vi kan komme til at se Falkirk Wheel. Dette tekniske vidunder af ingeniørkunst sørger for, at man kan sejle tværs gennem hele Skotland. Den futuristiske skibselevator er den eneste af sin slags i verden, hvor et enormt hjul drejer rundt og løfter skib og vand fra ét niveau til et andet. Højdeforskellen er 35 meter, og denne lille rundtur sparer skibene for de 11 sluser, de skulle igennem før elevatoren blev bygget. Efter en indholdsrig dag samles vi i hotellets restaurant om aftenen og hygger os sammen over rejsens sidste aftensmåltid.

Royal Yacht Britannia

Nok er det rejsens sidste dag, men der er stadig plads til oplevelser. På vej mod lufthavnen kører vi den nærmeste omvej til havnen, hvor det gamle kongeskib Royal Yacht Britannia ligger for kaj. I tidens løb har skibet huset mange prominente gæster, først og fremmest selvfølgelig den engelske kongefamilie. Tag en tur rundt på skibet og se blandt andet spisesalen, dronningens soveværelse, maskinrummet og soldækket. I salonen er der mulighed for at drikke en kop te og få et stykke kage eller en sandwich i royale omgivelser. Herfra er der ingen udvej, vi må til lufthavnen og flyve hjem, mættet med indtryk og oplevelser.

Hvis det passer bedre i programmet, besøger vi skibet på rejsens første dag.

Kort

Vis på kort

Galleri

Om prisen

Prisen inkluderer

 • Dansk rejseleder
 • Fly København-Edinburgh t/r
 • Al transport ifølge program
 • 7 overnatninger på hoteller i turistklasse
  • 2 nætter i Edinburgh
  • 2 nætter i Inverness Shire
  • 1 nat i Fort William
  • 1 nat i Oban
   1 nat i Stirling
 • 7 x morgenmad
 • 1 x frokost
 • 5 x aftensmad
 • Besøg på Royal Yacht Britannia
 • Byrundtur med bus i Edinburgh
 • Byvandring i Edinburgh
 • Rundvisning på Edinburgh Castle
 • Besøg på Blair Castle
 • Besøg hos fårehyrde
 • Entré til Culloden Battlefield
 • Rundvisning og whiskysmagning på destilleri i Speyside
 • Besøg hos kiltproducent
 • Heldagsudflugt til Isle of Skye
 • Stop i Glencoe
 • Vandretur i Trossachs nationalpark
 • Pause ved Falkirk Wheel
   

Prisen INKLUDERER IKKE

 • Tillæg for enkeltværelse 2.490 kr.
 • Rådgivnings- og ekspeditionsgebyr, pr. ordre 125 kr.
 • Rejse- og afbestillingsforsikring - kontakt FDM travel
 • Drikkevarer og måltider ikke nævnt i programmet
 • Drikkepenge til lokale guider og chauffører
 • Øvrigt der ikke er nævnt under "Prisen inkluderer"

Om rejsen

Varighed
8 dage 

Antal deltagere
Rejsen gennemføres ved minimum 20 deltagere (maksimum 30).

Sprog
På udvalgte seværdigheder vil lokalguiden være engelsktalende. Vores danske rejseleder vil naturligvis være behjælpelig med oversættelse.

Transport
Rejsen gennemføres i gode 3-4 stjernede busser.


Hoteller
Uden for de store byer er hotellerne ofte små, privatejede hoteller, som har deres egen charme. Blomstrede tapeter, krinkelkroge og alternative løsninger ses ofte. Værelserne kan være små, med tunge gardiner og dobbeltsenge med en smallere madras end vi er vant til. 

 

ekstra oplevelser

Dag 2
Mulighed for at opleve det traditionsrige Tattoo på Edinburgh Castle - 675 kr. pr. person.

Udflugten bestilles sammen med rejsen. 

Datoer & reservation

Afrejsedatoer

- (Udsolgt)
Flyv fra København
12.990 kr.

fdm medlemsrabat:

 • FDM medlemmer får rabat på 500 kr. pr. person på nævnte priser.
 • Er du ikke medlem, kan du tegne medlemskab på fordelagtige vilkår ved bestilling af rejsen.


Angivne priser er fratrukket rabat på 1,5% for betaling med dankort, gavekort eller bankoverførsel.

 

Kontakt