Polonnaruwa

Antikt kongerige i Sri Lanka

I det 11. århundrede blev Polonnaruwa hovedstad for de indiske Chola-konger, hvilket gør den antikke by til Sri Lankas næstældste kongerige. Her finder du et væld af seværdige og overvældende arkæologiske fund, der har fået den historisk mægtige by på UNESCO's Verdensarvsliste. Lad dig især imponere af nogle af Asiens største stupaer, der er et helligt buddhistisk monument til opbevaring af Buddhas relikvier.

Ved et besøg i Polonnaruwa vil du samtidigt opleve en af Sri Lankas flotteste byer, der ligger tæt på nationalparker fulde af elefanter. Yderligere er området domineret af en enorm sø, Parakramas hav, opkaldt efter Sri Lankas mest elskede konge, hvor du kan nyde en afslappende stund.

Inspiration

Oplev Polonnaruwas imponerende monumenter

Mellem ruinerne af den engang så mægtige by finder du Polonnaruwa Quadrangle, der er en enestående gruppe af ruiner indrammet bag en tyk firkantet mur. Noget af det mest iøjnefaldende er den runde Vatadage, hvor en Buddha-statue sidder i lotusstilling i midten og er flankeret af Guard Stones, der holder vagt ved trappesatsen. 

En andet spektakulært monument er Gal Vihara, der er en buddhistisk helligdom hugget ud i en kæmpe klippe. Her kan du betragte fire enorme statuer af Buddha, der er hugget i hele stykker granit, og som siges at symbolisere Buddhas livsfaser. To af statuerne skildrer Buddha siddende i meditation eller lotusstilling, der udstråler ro og fred. Den tredje statue skildrer en stående Buddha i ung skikkelse med korslagte arme og et smil på læberne. Den fjerde statue viser en liggende og sovende Buddha, der symboliserer den døde Buddha ved stillingen af fødderne, hænderne og puden, som Buddhas hoved hviler på. Ikke overraskende anses statuerne for værende blandt den fineste skulptørkunst i Sri Lanka.

Udover de enestående buddhistiske monumenter, byder Polonnaruwa også på hinduistiske templer, der også er værd at besøge, som en kontrast til de buddhistiske helligdomme. 


"Det er buddhistisk skik, at man aldrig vender ryggen til Buddha. Husk det især, når du besøger de religiøse monumenter eller ønsker at fotografere"

- Jannick, rejsespecialist i Lyngby


 

Kort

Vis på kort

Oplev Sri Lanka - skab din egen historie