Galle Fortet

Vidnesbyrd om Sri Lankas kolonihistorie

I Gallebugten på Sri Lankas sydlige kyst, er der opført en fæstning omkring byen Galle, som, i dag, vidner om landets gamle kolonihistorie. Det portugisiske koloniherredømme, der var de oprindelige bygherrer af fæstningsværket, opførte fortet i 1588 og forskansede sig bag muren. I 1649 positionerede Holland sig som koloniherrer og overtog dermed fæstningen og forskansede det yderligere. I dag er er fæstningen en del af byen Galle og er kommet på UNESCOs verdensarvsliste og absolut et besøg værd.

 

Inspiration

Fæstningsværket som blev en bydel

Hvor fæstningen oprindeligt husede et militært fort, er området nu en integreret bydel i Galle, der smelter smukt sammen med en nyere bydel. Her finder I alt fra hoteller, restauranter og bydele til almindelige boliger og et summende leben. Bydelen har bevaret flere bygninger af historisk betydning - Den Hollandske Reformerte Kirke og det historiske hollandske Mansion er fx værd at opleve.

De portugisiske fæstningsmure kendetegnes ved at være meget lave, så det er tydeligt, at se hvor hollænderne byggede ud. Et godt tip er, at gå langs fæstningens yderkant, da I her får nogle helt spektakulære udsigtspunkter. Særligt ved fortets sydøstlige spids, hvor et 18 meter højt, hvidmalet fyrtårn, Point Utrecht Bastionen, er opført. Her blev handelsskibe ledt sikkert ind i byens havn og I kan næsten fornemme hvordan det har været, at overvåge fjendtlige skibe.

 

kort

Vis på kort

Oplev Sri Lanka - skab din egen historie