Citadellet i Hué

Kejserens sidste bolig

Det var her i den tidligere hovedstad, Hué, at Vietnams sidste kejser, Bao Dai, abdicerede i 1945 og dermed markerede slutningen på det ellers magtfulde Nguyen-dynasti. Det skete på en balkon på byens overdådige citadel og kongelige palads, hvorfra de havde hersket over Vietnam siden starten af 1800. På din rundrejse til Hué vil du opleve dette arkitektonisk mesterværk af fæstninger, paladser og sågar en forbudt by, der under UNESCOs beskyttelse er blevet nænsomt restaureret, for at give indtryk af kejsernes ekstravagante livsstil.

Inspiration

En drabelig historie

Citadellet i Hué blev bygget mellem 1805 og 1832 som royal bolig og magtcentrum for Vietnams store kejsere. Desværre har citadellet været udsat for mange grusomheder igennem tiden. Ikke mindst blev store dele af det royale mesterværk bombet af amerikanerne i 1968, hvilket også kostede omkring 5.000 mennesker livet. Alligevel er citadellet i dag et mageløst syn. Hele komplekset er omkranset af en 10 km lang mur, der beskytter de smukt dekorerede sale, pladser og palæer. Man fortaber sig hurtigt i de finurlige detaljer, symboler og forgyldninger på de imposante porte og royale bygninger. 

kinesiske aftryk

På mange måder er citadellet i Hué et arketypisk eksempel på asiatisk arkitektur. Det bærer stærkt præg af den kinesiske indflydelse i Vietnam, der har været igennem historien. Citadellets arkitektur og symboler er meget lig Den Forbudte By i Beijing - dragerne, tagkonstruktionerne og gårdhaveanlæggene er nemlig i stil med det gamle kejserpalads. Også Citadellet i Hué har en forbudt by, hvor kun Vietnams ypperste elite måtte komme ind. Kombineret med den fascinerende historie om kejsernes liv er citadellet et absolut fascinerende besøg.

kort

Vis på kort

Oplev Vietnam - skab din egen historie