Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Grækenland

 • Sommeraften på en ægte græsk taverna

  (Bedømt af 57 personer)
  05.03.17: J. Gilbert
  Hvis du har besluttet dig for en sommerferie på den græske ø Thassos, har jeg her et tip til en rigtig hyggelig aften med ægte græsk mad.
  Se hele rejsetippet
 • Nicópolis, ruinbyen ved Preveza.

  (Bedømt af 55 personer)
  18.11.16: J. Gilbert
  Der er efterhånden mange, som ferierer i Paleros eller på øen Lefkas. Hvis du bliver træt af at dalre i solen og at slappe af, og i stedet ønsker at besøge og opleve seværdigheder, så findes der i området indenfor en afstand af ca.
  Se hele rejsetippet
 • Mit livs rejse som 81 årig

  (Bedømt af 2 personer)
  02.02.16: Gerda Gladbjerg
  Min mand fortalte tit om hans rejse som ung mand for 60 år siden, da han og en kammerat var på en tur gennem samaria-kløften, hans beskrivelse var så fantastisk, så jeg bestemte, den tur må vi så opleve sammen, så vi bestilte en tur til Kreta, så jeg også kunne nå at opleve alt det han fortalte om.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Grækenland

Rejsetips af samme forfatter

Thassos, Ægæerhavets nordlige perle
Rejsetips indsendt af:
Fredericia
1. okt. 2008
Vinderrejsetip November 2008

Thassos, Ægæerhavets nordlige perle

Søger du en uturistet og grøn ferieø i Grækenland, så læs her: Den nordligste beliggende og beboede ø i det Ægæiske Hav hedder Thassos. Bortset fra en gold klippeknold der hedder Thassopoula, er det samtidig den nordligst beliggende i øgruppen ”De Nordøst Ægæiske Øer”, med ca. 16.000 indbyggere. Thassos er i øvrigt navnet på en af guden Poseidons sønner, og øens historie går tilbage til den græske stenalder.
"VORES" Ø, Thassos

"VORES" Ø, Thassos

Øen har ingen lufthavn, så al adgang sker med færger. Thassos ligger ud for den nordgræske landsdel Makedonien, fem kvarters færgesejltur mod sydøst fra den store havneby Kavalla på fastlandet. Mange afgange til Skala Prinos, færre til Limenas. Der er ligeledes færger fra Nea Peramos på fastlandet vest for Kavalla til Skala Prinos(fem kvarter), og fra Keramotí på fastlandet øst for Kavalla, til øens hovedstad Limenas (40 minutter). Via Kavalla er der færgeforbindelse til øerne Samotrake og Lesbos. Færgerne fra Thassos til og fra Kavalla og Keramoti sejler tit i højsæsonen. Kun få afgange til og fra Nea Peramos. Der lægges til i øens hovedby, Limenas, også kaldet Thassos by, samt i Skala Prinos, 20 km. vest for Limenas. Fra Keramoti, hvortil man kører fra Kavalla lufthavn, sejles kun til Limenas. Nærmeste lufthavn er Kavalla Airport, Megas Alexandros, 15 km. fra Keramoti på fastlandet. Den tager charter- og indenrigstrafik, og er oprindelig en militær lufthavn. Taxa herfra til havnen i Keramoti tager ca. 15 min. Og koster ca. 10 euro (2005)
Nærmeste lufthavn

Nærmeste lufthavn

Ellers er nærmeste internationale lufthavn Thessaloniki Airport, 175 km. fra Kavalla. Man er nødt til at tage en taxa (der går ingen bus) fra Thessaloniki Airport til busterminalen inde i byen. Chaufførerne forsøger at sælge en taxatransport hele vejen til Kavalla. Det er en god ide at aftale prisen, før man evt. tager mod tilbuddet!! Fra terminalen kører bus til Kavalla hver hele time fra tidlig morgen til ca. 2200 om aftenen. Turen koster omkring 100 kr., og varer små tre timer. Nummererede billetter købes inde i terminalbygningen før påstigning. Busterminalen i Kavalla ligger kun 100 m. fra færgen til Thassos. De fleste færger er malet blå og hvide, og de ligner ombyggede landgangsfartøjer fra krigens tid. De sejler ind med stævnen lige mod kajen, og lægger derpå stævnrampen ned. Man skal på de fleste bakke sin bil ombord. Færgebilletter købes forud i de små huse ved indgangen til færgehavnen. Gem dem, der er ofte kontrol. I højsæsonen er der rift om siddepladserne i skyggen på øverste dæk. I højsæsonen sejler en hydrofoilbåd, The Dolphin, mellem Kavalla og øen. Det tager den halve tid, og er dobbelt så dyrt som med den almindelige færge.

Der er ingen togforbindelse mellem Thessaloniki og Kavalla. Nærmeste jernbanestation findes på fastlandet i Drama, 35 km. nord for Kavalla. Busforbindelse mellem Drama og Kavalla hver tyvende minut i højsæsonen.

Sådan kommer du rundt på Thassos

Trafikalt set er det nemt at komme rundt på øen. Her er et vidt forgrenet busnet. Hver gang en færge lægger til kaj, kører busserne straks efter, og holdepladsen er lige, hvor man kommer i land. Ved vejen lige udenfor færgernes anløbsplads, ligger et læskur/busstop. Billetter kan købes i busserne. Hovedstationen med billetsalg, ventesal og køreplaner på væggen, ligger midt på havnepromenaden i Limenas overfor den gamle trafikhavn, hvor også taxaholdepladsen er placeret. Det er svært at kapre en taxa på gaden. Man må vente ved deres holdeplads overfor buskontoret. Der er en busrute, som flere gange dagligt kører hele øen rundt. Andre kører faste ruter, med start og slut i Limenas, som er center. Inden man tager på udflugt til yderpunkterne, er det dog klogt først at undersøge, hvornår bussen kører hjem igen. Eksempelvis bjerglandsbyen Mariés har kun en daglig forbindelse. Man kan leje cykler, knallerter, motorcykler og biler overalt til rimelige penge. En lille bil koster for et døgn, med forsikring og frit kilometertal ca. 400,- kr. Hvis man søger på ”nettet”, er det muligt at finde noget billigere. Benzinpriserne er næsten som i Danmark. Taxa er billigere end i Danmark.

Thassos er på størrelse med Bornholm

Øen er stort set rund, på størrelse med Bornholm, 393 km2, og meget grøn. Der er ca. 95 km. rundt ad kystvejen, hvorfra der går stikveje op i bjergene til de små dejlige bjerglandsbyer. Alle væsentlige veje er asfalterede. Den er bjergrig, op til 1206 meter, Monte Ipsarion. Øens befolkning ernærer sig ved fiskeri, landbrug, skovbrug, marmorbrydning, udvinding af olie i havet, og turisme. Fiskerne holder til i alle de små kystbyer, men nok flest i Limenas.

Olieproduktionsplatformene står i havet halvvejs mellem Kavalla og Skala Prinos, og kan ses fra færgerne. Landbrugsproduktionen består mest af lamme- og gedekød, oliven, fetaost, frugt og grøntsager, men her er også en ret god lokal ouzo- og vinfremstilling. Fåre- og gedeflokke ses og høres overalt i de åbne områder. En lokal produktion af valnødder i timianhonning, er en specialitet. Skovbruget har lidt meget under flere store naturbrande i de sidste 20 år. Ca. to tredjedele af øen er stadig præget af disse brande. Sydøst for Limenas, samt inde på øen, findes nogle enorme marmorbrud, som udskiber den fineste kridhvide marmor i store mængder. Store ”ar” i bjergene, hvor man udvinder sten og grus til byggematerialer, findes flere steder. Rumlen fra sprængningerne her kan høres over det meste af øen som en fjern torden.

Fine turistfaciliteter

Turisme er vel nok efterhånden øens største indtægtskilde, og i højsæsonen måske dobles befolkningstallet. Især i weekends er der trængsel ved færgerne. Grækerne fra storbyerne på fastlandet vil gerne til stranden. Her er overalt fine turistfaciliteter, og mange dejlige strande. Herudover har øen mange spændende rester fra antikken, samt fra mange af øens vekslende herskere fra oldtiden frem til nu. Her kan bl.a. nævnes makedonerne, (kongerne Philip 1. og 2. og Alexander den Store), perserne, romerne, genueserne, byzantinerne, osmannerne, tyrkerne, og sidst tyskerne. I en privat have i udkanten af Skala Prinos ses stadig en tysk betonbunker fra 2. verdenskrig. På det flade land ved Skala Sotiras anlagde tyskerne en jagerflyveplads. Der er intet tilbage i dag. Thassos blev først i 1912 genforenet med det Grækenland, vi kender i dag.

Klimaet på Thassos

Klimaet er varmt og tørt fra midt i maj, til sidst i september. En nordenvind gør, at det næsten aldrig er uudholdeligt varmt. I vinterhalvåret regner og blæser det en del, og i sjældnere tilfælde får thassianerne både sne og frost over hele øen. Der er sne på bjergene hver vinter. Det gør, at øen aldrig mangler grundvand.

Åben og venlig befolkning

Folk på øen er meget åbne og venlige overfor fremmede, og også nysgerrige. Det græske ord ”ksenos” betyder både fremmed og gæst, og det efterleves!! Har man et problem, varer det sjældent længe at få fundet en ”sprogkyndig” frem til hjælp. Mange grækere har arbejdet i udlandet, og lufter gerne deres sprogkundskaber. De steder hvor turisterne kommer, tales næsten overalt et af hovedsprogene. Men hvis man gør sig den ulejlighed at lære bare lidt af det græske sprog, bliver man nemt populær. Vi har på den konto fået rigtig mange gode oplevelser, som ikke er andre forundt. Nye venner, mangen en god snak med de lokale på en kafenion eller når man spørger om vej, private invitationer, og besøg på steder, som normalt ikke er tilgængelige for andre turister. Det er bestemt besværet værd.

"Pedallokummer" og offentlige toiletter

Offentlige toiletter er yderst sjældne, så man må benytte sig af diverse kafenioners og taverners, men det giver jo også tid til et kærkomment ” væskestop” hver gang. Varmen gør det jo vigtigt at drikke meget - - vand!!

De såkaldte ”pedallokummer” (et hul i jorden) findes ret udbredt. Der er en kuriositet her på Thassos, såvel som mange andre steder i Grækenland. Man må ikke kaste det brugte toiletpapir i kummen. Det skal i den dertil opstillede kurv. Det gælder overalt, også på de flotteste hoteller. Afløbsproblemer, lyder forklaringen. Hørmen kan være ubeskrivelig! Låse på toiletdørene er ofte itu eller mangler helt. En lukket dør betyder da ofte, at der er optaget. Prøv at banke på!!

Sæsonen på Thassos

Øen føles ikke overrendt, selvom her er en del turister. De fleste besøgende er grækere fra de store byer på fastlandet. Der er jo ikke langt til millionbyen Thessaloniki, og Kavalla ligger kun en kort færgetur borte. Turistsæsonen strækker sig over fem måneder, fra maj til og med september. Enkelte hoteller åbner allerede sidst i april, men så tidligt på sæsonen er ikke mange andre turistfaciliteter tilgængelige. Hovedvægten er lagt på juli – august, som også er de varmeste måneder. Temperaturen sniger sig nemt op på 35 grader midt på dagen - i skyggen -, og en 25 til 28 stykker om natten. Vandet når op på ca. 25 grader.
Den græske køkken

Den græske køkken

Madmæssigt er det ægte græske køkken godt, men ikke når det er turisttilpasset. Gå ind. Hvor grækerne selv spiser. Men retterne tzatziki, grillet sværdfisk, marides, græsk salat, kalamari, pastitsio, mousaka, fasolada og grillede lammekoteletter, og sidst men ikke mindst lam stegt i ovn, arni sto furno, er vidunderlige, når de er tilberedte på græsk. Hanevandet er absolut drikkeligt, meget rent og velsmagende.
Thassos hovedstad, Limènas

Thassos hovedstad, Limènas

Limènas, også kaldet Thassos, er øens største. Hovedstad og administrativt centrum med små 5000 indbyggere. Den er også trafikalt knudepunkt. Her er færgehavn, hovedposthus, turistpoliti, hovedbusstation, brandstation, og filialer af de store banker. Her er forretningsgader med turistjangel og skuffelort, flere supermarkeder, hoteller, barer, diskoteker og taverner i massevis. Havnen, hvor bl. a. færgerne fra Keramoti og Kavalla lægger til, er delt i tre. Den nye vestlige del, som er færgehavn, den midterste som er den tidligere trafikhavn, og østligst den gamle havn, som er base for fiskerne, turbådene og lystsejlerne. Her finder man ligeledes langs kajkanten en række af de hyggeligste taverner og kafenionér.

Den gamle havn er bygget ovenpå og i den antikke havn, og den opmærksomme turist kan endnu se marmorblokkene fra den gang i en del af kajkanterne. Mod øst ligger den lille, godt besøgte bystrand, kantet af taverner. Yderst mod øst på næsset ligger et lille smukt kapel, som er bygget på, og af resterne af et tempel. Herfra kan man, når vandet er stille, se resten af en af de antikke moler under vandet ud for det lille træskibsværft. Yderst på næsset ligger en dejlig udsigtstaverna med egen strand.
Thassos, Ægæerhavets nordlige perle

Byen rummer en fantastisk mængde seværdigheder, med rod i antikken og romertiden. Den blev anlagt for mere end 2700 år siden, og udgravningerne startede i 1911. Siden er frilagt den antikke agorá, bymurene med porte, templer for Dionysos og Poseidon, et rimeligt velbevaret teater (nu under restaurering), og en spændende overby, akrópolis, med rester af en genuensk borg, en kristen basilika, og templer for Athene, Poseidon og hyrdeguden Pan. I agoraen findes mange rester fra antikken, men romersk tid er meget dominerende. Herudover møder man over hele byen historiske rester fra antikken, og på det centrale torv ligger rester af en kristen basilika, med smukke velbevarede gulvmosaikker og antikke søjletromler, stjålet andetsteds. I byens kirke, som ligger nabo til agoráen og til museet, er nogle af de indvendige bærende søjler også ”genbrug”.

Det arkæologiske museum ligger lige bag den gamle havn, og har en spændende udstilling af de bedste ting fra øens historie, bl. a. Vædderbæreren, en kollossalstatue på ca. 3,5 m., som er en ufærdig kouros, en stående mandsfigur i hvid marmor, bærende på en vædder. Figuren har en revne, og det menes, at det er årsagen, til at den ikke er gjort helt færdig. Museet er i skrivende stund delvist genåbnet efter en omfattende restaurering, og er absolut et besøg værd.

Hele den moderne by er bygget direkte ovenpå den antikke by, så når man skal bygge nyt, graver og støber man tit om natten, da man ikke vil sinkes eller totalt standses af arkæologiske grunde. Hele arealet bag den gamle havn, mellem bebyggelsen og bjergsiden og helt ud til næsset, er et stort arkæologisk udgravningsområde. Man kan være heldig at få en sludder med en af de unge arkæologistuderende, som arbejder i området. Bag den østlige ende af den gamle havn, ved Dionysos templets rester, udgår en trappegade, som leder op til det antikke teater, samt videre som en stejl ”gedesti” forbi et lille smukt beliggende kapel, til akrópolis. Stien op følger skrænten mod havet, og sceneriet kan tage pusten fra enhver. Opstigningen er det sidste stykke ret krævende, men absolut besværet værd. Husk vand. Oppefra er en fantastisk udsigt over byen og omegnen, samt mod nord over havet med den ubeboede ø Thassopoula, mod fastlandet, provinsen Makedonien. Tag ekstra film med, her er fantastiske motiver. Fra østsiden af teatret, hvor man drejer til højre op mod akrópolis, går til venstre en sti, som følger bymuren på ydersiden, og ender ved det lille kapel på næsset.

Tilbage ved den gamle havn ses en lang række af taverner, hvoraf ”Taverna Symi” under de store platantræer er nævnt i de fleste turistguider. Lige ved siden af Symi, ligger en ægte græsk kafenion, hvor man kun kan købe drikkevarer og snacks. Udsigt over den gamle havn, og skygget af et par enorme plataner. Før eller siden kommer alle forbi her. Den halvcirkelformede marmortrappe ind til lokalet er med garanti lavet af stjålne marmorelementer fra den bagved liggende agorá. Et typisk eksempel på ”genbrug”, som også ses i flere af byens gamle bygninger, og i murværket på borgen på akrópolis. Imellem kafenionen og taverna Symi ligger en ”moderne” antikvitet. En ”periptero”, en af de få ægte kiosker som er tilbage. Enmandsbetjent, oprindelig beregnet som socialforsikring, levevej for handicappede og krigsveteraner. Engang var der en sådan på hvert andet hjørne, men nu er de næsten alle borte. Det er en firkantet gulmalet træbygning på ca. 2 m2, og herfra sælges tobak, slik, aviser, is og kolde drikke. Enkelte sælger også busbilletter. Samtidig virker kiosken som telefonboks. I dag kan man næsten ikke se den oprindelige bygning, da den er delvis skjult bag kummefrysere til is, køleskabe, hatte- og postkortstativer.

Udflugter fra Limenas

Tager man på udflugt fra Limenas ad kystvejen mod sydøst, kommer man ud ad byen ved den bedst bevarede byport, som er et stop værd. Indhugget i bymuren tæt ved ses stenhuggerens navn. Her går vejen til den flotte strand Makryannos fra til højre. Efter lidt bjergkørsel passerer man ret hurtigt et af de store marmorbrud. Kig ind, det er et fantastisk skue. Efter en naturmæssig flot tur, når man til byen Panagia. Højt hævet over en af øens bedste strande, Golden Beach, 3 km. nede ad en sidevej. Her er dejlig sandstrand, taverner og turistfaciliteter. I landbrugsområdet bag den lange strand, gemmer sig utallige hoteller og andre turistfaciliteter. Man kan køre ad smalle veje helt til Skala Potamia i den sydlige ende af Golden Beach. Panagia er en gammel pittoresk bjerglandsby med gamle huse af makedonsk type, en seværdig kirke, og et herligt torv, hvor vandet strømmer i åbne kanaler.

Næste stop er Potamia

En smuk bjerglandsby. Hvis man vil bestige bjerget Ipsarion, udgår herfra en afmærket sti. Byen rummer et museum for en berømt lokal maler og billedhugger, P. Vagis. Bussen stopper ved tavernaen på det centrale torv. Overfor tavernaen ligger en "rigtig" græsk kafenion. Her serverer en sød gammel morlille, helt klædt i sort.

Strømperne hænger i ål, og hænderne var lige så sorte som kaffen og klædedragten. Hun trængte stærkt til en barbering. Men hun lavede en pragtfuld græsk kaffe, serveret med et stort smil, som afslørede en tandrække, der lignede en nedbrændt negerlandsby. Og så var den billig!
Kaffen altså!
Skala Potamia

Skala Potamia

Fem km. længere fremme når man stranden ved Skala Potamia, som er et af turistcentrene. Den lange flotte strand, som er den sydligste ende af Golden Beach, er kantet af mindre hoteller og taverner. Her er også en lille fiskerihavn. På den sydlige mole ligger et skønt gammelt hus. Et yndet fotomotiv. Det rummer i dag den lokale yachtklubs lokaler og en bar.

Herefter er det klippekyst med enkelte badebugter, indtil man passerer Krini, med enkelte hoteller og taverner. Videre forbi en lille vidunderlig strand, Paradise Beach, med få faciliteter. Herfra snor vejen sig i det bjergrige terræn mod Aliki, 29 km. syd for Thassos by.
Halvøen Aliki

Halvøen Aliki

Aliki er en lille halvø, forbundet med øen gennem en smal landtange, med en dejlig badebugt på hver side. Ved den østlige bugt ligger rester af et dorisk tempel, og resterne af to gamle kristne basilikaer fra ca. år 400.

I kystskrænten kan man pille potteskår og bygningsrester ud. Ca. midt på halvøen står halvt nedsænket i terrænet en stor sarkofag, som ser lykisk ud, men jo nok ikke er det. Måske romersk? På halvøen ses rester af de antikke marmorbrud, hvorfra man eksporterede til hele det græske område, samt til romerne og til byerne på Lilleasiens kyst. Det flotteste ligger på halvøens spids. Solen skinner blændende i den snehvide marmor. Halvt frithuggede blokke og diverse borehuller kan stadig findes. Absolut et besøg værd. Hele halvøen og det nærmeste stykke af øen er erklæret "arkæologisk område". De gamle huse af makedonsk type langs den sydlige bugt er fredede, og også et blik værd. Her er et par hyggelige taverner lige i vandkanten, og her er en flot natur. Der er et busstop på landevejen lige ved jordvejen ned til bugten. Et godt sted at snorkle..Her er mange søpindsvin, så brug badesko.

Nonneklosteret Moni Archangelou

Yderligere fem km. fremme i vejsiden på en klippekant højt hævet over vandet, møder man nonneklosteret Moni Archangelou, grundlagt i 1100 tallet af en eneboer ved navn Loukas. Klosteret er den kvindelige afdeling af Moni Filothéou på den hellige munkehalvø, Athos. Det er en fredfyldt oplevelse at sidde udenfor den smukt udsmykkede kirke, og lytte til nonnernes sang, medens man beskuer den smukke udsigt. Man skal være "passende" påklædt for at komme ind i klosteret, men har man glemt en nederdel eller et par lange bukser, er der ved indgangen et lager til udlån. Man ser absolut "spøjs" ud, men man får lov at komme ind. Fotografering er forbudt.

Efter passage af Astris med en flot strand, nås turist- og badebyen Potós, som nu er ved at blive udbygget til et af øens store feriecentre. Potós rummer en mængde hyggelige turistfaciliteter, især langs strandpromenaden. Her er en dejlig sandstrand, og en lille havn. Et godt sted for unge mennesker.
Øens gamle hovedstad, Theológos.

Øens gamle hovedstad, Theológos.

Midt i Potos går en 10 km. stikvej ind i landet til øens gamle hovedstad, Theológos. Den er et besøg værd med dens gamle huse med naturstenstage og de sjove skorstene, og en kirke i byens nordlige udkant med et makabert benhus bagved. I benhuset opbevarer man kasser med knogler af de døde. Mange kasser er gået i stykker, gulvet flyder med knogler og kranier, så et kig herind er ikke for sarte sjæle. Graveren taler lidt tysk, og han advarer mod slanger på kirkegården. Man har netop færdiggjort udgravningen og restaureringen af et af byens ældste huse fra 1500 tallet.

Man kan besøge stedet, og se hvordan det var indrettet til forsvar. Det er netop åbnet som et interessant egnsmuseum. Det indeholder udstillinger af husgeråd, værktøjer og klædedragter. Samtidig er huset møbleret med den tids møbler, brugsgenstande og tekstiler. Museet ligger tæt på en anden gammel kirke midt i byen. Her gør bussen også holdt tæt ved en udsigtstaverna, som har et godt omdømme. På hovedgaden finder man også en god antikvitetsforretning, og et arbejdende skomagerværksted. En rigtig hyggelig by at besøge.

Thassos næststørste by, Limenaria

Langs kystvejen med flere småbebyggelser og flotte badebugter, nås øens næststørste by, Limenaria, som tidligere var udskibningssted for mineraler, udvundet i bjergene bag byen. Rester af et behandlings- og udskibningssted ses ved kysten lige før man kommer til byen. Det ligner en borgruin. Vil man opleve en ægte græsk fastelavn og påskefest, er Limenaria et af de gode steder. Ellers er byen turistcenter, med en lille bystrand ved siden af havnen, og en lang flot strand mod nordvest. Masser af hoteller, taverner, caféer og turistbutikker. Her kan blive meget varmt, da her er læ for den fremherskende nordenvind. Busstop på gaden ved havnen, og flere andre steder i byen. Ved havnen findes også taxaernes holdeplads. Sammenvokset med Limenarias nordlige ende ligger landsbyen Kalives, også med en køn gammel kirke.
Med 4-hjulstrækker til Kastro

Med 4-hjulstrækker til Kastro

Fra Kalives udgår den nemmeste vej til den næsten forladte bjergby, Kastro. Fra den asfalterede hovedgades nordlige ende drejes til højre ad grusvejen gennem olivenlunden, og så er det bare derudad i tre kvarter. Vejen er nok bedst egnet til en firehjuls trækker. Ad en dårlig grusvej, gennem en utrolig smuk natur, når man i 500 meters højde ruinbyen med de få hvidkalkede restaurerede huse.

Byen blev grundlagt i 1403 af en byzantinsk kejser, og senere kom genueserne og byggede en borg på stedet. Ovenpå de få tilbageværende rester af borgen, ligger nu et kapel og en kirkegård, hvorfra der er en formidabel udsigt. Her er vidunderligt. Kun lyden af vinden, fuglene og førerfårenes klokker, samt sommetider hyrdens fløjtekommandoer til hans hund høres. En god frokost kan købes hos Jannis, som driver byens eneste udskænkningssted i den nedlagte skolebygning, lige ved siden af en 1600 tals kirke, Agios Atanasios.

Øllet bliver serveret med stor venlighed og nysgerrighed. Jannis passer også kirken, og han kan nemt overtales til at hente den mindst kilotunge nøgle, låse op og vise frem.

Gå helt ud på åsen og tænd et lys i kapellet, nyd naturen og stilheden. Når man har set sig mæt, er det klogest at vælge den samme rute tilbage til Kalives. Det er muligt at køre ad de små, utroligt dårlige bjergveje. Der findes ingen tilgængelige helt nøjagtige kort over disse "æselstier". De er rigtig dårlige. Jeg har prøvet turen fra Kastro og til Theologos i jeep. Jeg gør det IKKE igen.

Tilbage i Kalives går det nu nordpå langs vestkysten mod fiskerlejet Skala Mariés. Undervejs passeres flere dejlige badebugter. Prøv Tripiti Beach med en vidunderlig strand. Lokalbussen mellem Skala Prinos og Limenaria har stoppested på landevejen her. I Skala Mariés finder man nogle hyggelige taverner ved den lille bystrand og fiskerhavn. Her er også nogle få, flot beliggende hoteller. Dejlige badestrande på begge sider af byen. En rigtig dejlig stadig oprindelig fiskerlandsby i en flot bugt. Men det er nok et spørgsmål om tid, før idyllen bliver ødelagt af uhæmmet byggeri. Desværre. Et virkeligt godt sted til en rigtig "slapperferie".
Idyl i bjergbyen Mariés

Idyl i bjergbyen Mariés

Følges stikvejen fra Skala Maries 15 km. ind i dalen, finder man bjergbyen Mariés. Her er der også stadig idyl i lange baner. Her ser ud, tror jeg, som der gjorde for 100 år siden. Dalen, man kører op igennem, er meget grøn, da her er et mindre vandløb, som ikke tørrer helt ud om sommeren. Byen er nok øens smukkeste og flotteste beliggende. Lige oppe til venstre ved indkørslen til byen ligger den gamle kirke. Her mødes man sikkert af præsten, som tiltaler en på ubehjælpsomt tysk, og som gerne vil vise sin kirke frem. Selvom man ikke er passende påklædt, går det sagtens an. Inde i kirken er der en flot ikonostas, og en stor håndsmedet lysekrone i messing, der stammer fra den hellige Athos halvø. Bagefter må man op med en slant til kirkebøssen. Udenfor igen befinder man sig på en afsats lige overfor en af de hyggeligste, mest oprindelige kafenionér på øen. Café Maria. Sid ned, bestil en kop kaffe, og mærk det Grækenland fra før masseturismens tid snige sig ind under huden. Gå ind og se køkkenet, som er helt oprindeligt, et rigtigt museumsstykke. Gamle hvidkalkede huse med pastel- grønne eller -blå vinduer og døre, smalle trappegyder, frodige velpassede haver med solmodne duftende tomater, sorte auberginer, skyggegivende vinranker med tunge klaser, og i skyggen af store plataner et vidunderligt centralt torv med to taverner.

Ungerne leger, mødre taler sammen tværs over gyderne, så det lyder som om de skændes (man ser dem ikke, hører dem kun), og mændene sidder på tavernerne på de traditionelle vaklevorne pindestole med fletværk, og spiller kort eller tavli (backgammon); eller bare sidder og sidder, svingende med deres kombaloj over en kop kaffe og et glas vand. Hvis det går vildt til, så et glas ouzo med mezé til.  Æsler skryder hæst, og hønsene gokker. Katte smyger sig med halen ret i vejret kælent og tiggende om en godbid omkring benene på tavernernes spisende gæster. En duft af vild timian, af mad, æselgødning og af brænderøg. Her er køligt, skyggefuldt og vidunderligt.

På rundvisning med præsten

Følg vejen til højre langs udkanten af byen. Vejen bliver snart ret dårlig, og man kan møde store lastbiler, der tungt læssede med enorme kridhvide marmorblokke, er på vej til færgehavnen fra bruddet inde i bjergene. Hold ud, for få km. længere fremme ligger en opdæmmet sø med et minivandfald. Her er svalt og meget smukt. 

Kør tilbage ad den samme vej mod kysten. Ca. halvvejs nede ligger til højre for vejen et munkekloster, Moni Panagias. Det er muligt at besøge stedet, respektfuldt påklædt. Klostre er normalt lukkede for besøg i siestaen, som strækker sig fra ca.1300 til ca. 1630. Her er en dejlig have, og præsten fremviste sin ualmindeligt smukke gamle kirke, hvor den ene sidevæg af skibet udgøres af klippen. I denne væg udspringer en kilde med det klareste vand. Vandet løber ned i en lille kumme i klippevæggen, og videre ud i nogle store bassiner i klosterhaven gennem en kanal i gulvet.

Kirken rummer gamle vægmalerier, som er stærkt sværtede af årenes brug af røgelse og af sod fra lysene, samt en flot ikonostas. Man må desværre ikke fotografere.

Tilbage på kystvejen, med retning mod nord, når man Skala Kallirachi, med en fiskerihavn, strand, taverner og hoteller. Intet ophidsende. Det er der derimod i Kallirachi, 5 km. oppe i bjergene bag byen. Kallirachi rummer et hyggeligt torv, smukke gamle huse med smalle gader og trapper.

Skala Sotiras og Prinos og et par rigtive gode taverner

Næste stop nordpå er Skala Sotiras. Under kirken ved vejen gennem byen findes rester af øens ældste kendte bebyggelse. Byen er en kopi af Skala Kallirachi, også med en dejlig bjergby oppe i dalen, Sotiras. Her er mange forladte huse og ruiner af samme, en formidabel udsigt, en kirke, og et torv helt dækket af skyggefulde plataner. Ud af stenmuren under platanerne, springer det dejligste kildevand, og her ligger en rigtig god taverna, med byens bedste udsigtspladser. Og så er her billigt.

Næste stop mod nord er Prinos, som ligger i en dalmunding få hundrede meter inde i landet, omgivet af olivenlunde. Byen er centrum for olivenolieproduktionen på denne del af øen. Et tidligere oliepresseri nordøst for byen ad vejen mod Limenas, rummer i dag et interessant museum, som beretter om og udstiller alt vedrørende olivenproduktion. I byen er forskellige forretninger og "supermarkeder", posthus, frisør, bager og slagter, to hoteller og enkelte taverner. På pladsen ved rådhuset og skolen holdes marked hver mandag formiddag. Alt fra fødevarer, levende fjerkræ, over tøj, til søm og skruer kan købes her. Et farverigt og støjende skue.

Vejen op gennem byen leder op til to mindre landsbyer, Mikro- og Megalo Prinos. Også kaldet Mikro- og Megalo Kazaviti.  Ad en naturskøn vej op gennem dalen, når man først Mikro Prinos, med en rigtig gammel kirke med klokken hængende i et træ udenfor, og gamle huse i den makedonske stil. Byen er udgangspunkt for vejen op til klosteret Agios Panteleìmon, som også er et besøg værd. I klosteret serveres en dejlig urtethe eller kaffe af en sortklædt gammel dame. Her bør man se den røgsværtede hule, hvor eneboeren Panteleìmon boede, samt kirken med den meget hellige ikon forestillende samme person. Man kan køre herop i jeep, men en travetur tager kun ca. 1½ time hver vej, og er besværet værd. Husk vand. Der er en fantastisk udsigt, og en smuk natur. Man hører kun vindens susen, gedernes klokker, og kragernes skrål.
Thassos, Ægæerhavets nordlige perle

500 meter længere oppe ad vejen efter Mikro Prinos, ligger Megalo Prinos. Også med de makedonske hustyper med fremspringende overetage af træ, stejle gader og trapper. Her finder man øens hyggeligste torv. To mægtige, ældgamle, hule plataner skygger hele torvet, og danner den dejligste legeplads for alle ungerne. Her er også to rigtig gode taverner, som serverer rigtig græsk mad til meget rimelige priser. En middag eller en laaang frokost her må man ikke snyde sig selv for. Prøv ovnstegt lam, Arní sto fúrno, hos taverna "O Andreas". Du bliver ikke skuffet.
Folkedans, kirkefest, skæg og ballade

Folkedans, kirkefest, skæg og ballade

Tilbage gennem Prinos ligger 3 km. borte mod nord næste stop, Skala Prinos, med havnen med færgerne til og fra Kavalla, og enkelte afgange til Nea Peramos. På havnepladsen findes en pengeautomat. I havet mod vest ses et par olieudvindingsplatforme, flot belyste om aftenen. Byen består stort set kun af nogle hoteller, et par rækker huse langs vandet og havnen, nogle få forretninger og et stort nyt supermarked, mange taverner, og et par reparationsskibsværfter på stranden vest for byen. En km. vest for byen i Dasilion Prinos er en god campingplads, en del hoteller og taverner. På begge sider af byen strækker lange gode strande sig. Havnen er udskibningssted for tømmer og de store biler med enorme marmorklodser, og her er bussernes holdeplads. I en olivenlund øst for byen i gåafstand, ligger en anden velbesøgt campingplads, lige ned til en vidunderlig, børnevenlig strand.

Skala Rahoniu er et mindre vandsportssted, med en havn, flot strand, hoteller og strandtaverner. Igen for enden af en stikvej ind i en dal, ligger flækken Agios Georgios med en enkelt hyggelig taverna, og længere oppe byen Rahoniu. Ved indkørslen til byen ligger øens største taverna, hvor der i sæsonen er bouzoukimusik og folkedans hver uge. Lige ved siden af ligger en gammel, smukt udstyret kirke, som desværre er aflåst, når der ikke holdes gudstjeneste. Her holdes hvert år i juli måned en stor Panagia kirkefest, med skæg og ballade før og efter gudstjenesten. Pladsen udenfor kirken bliver omdannet til markedsplads med alskens slags boder. Her serveres gratis mad og vin, og bagefter spilles der op til dans på tavernaen. Der festes i tre dage. Resten af byen Rahoniu er ikke specielt interessant, men smukt beliggende.

Med kig til flere småbugter med flotte strande og hoteller, når man tilbage til hovedbyen, Limenas. Udover de før nævnte seværdigheder, ses mange steder langs vejene de brune "museumsskilte" med en krølle og gul påskrift. De henviser til steder af almen interesse, eks. arkæologiske områder eller en seværdig kirke.
Godt hotel og flere gode råd

Godt hotel og flere gode råd

Overalt på øen er der hoteller og private pensioner. Vores hotel ligger i Skala Prinos, ca. 500 meter vest for byens færgehavn. Hotellet hedder "ELEANI", og der er 10 mindre, meget probre værelser. Alle med balkon, køleskab, tv og klimaanlæg. Der serveres en god og righoldig morgenmad i haven. Pris for et dobbeltværelse med morgenmad var i 2007 ca. 50,- euro. Altså for to personer. Hotellet ligger 50 meter fra stranden, hvor ejeren Xristos har en strandbar, og solstole med parasoller, som er gratis for hotellets gæster. Værtsparret Vangelia og Xristos Papaxristos er umådeligt venlige og hjælpsomme, taler desværre kun græsk. Sønnen Sofoklis taler glimrende engelsk. 

Af udflugtsmuligheder på fastlandet kan nævnes havnebyen Kavalla, med den gamle bydel med akvædukt og borgen på toppen. Hver lørdag formiddag holdes et kæmpestort marked vest for færgens anløbssted. Tag en tidlig færge! Arkæologisk museum i havnens vestlige ende (lukket mandag), er et besøg værd. Spis på en taverna i den gamle bydel under borgen. Borgen er åben for besøg, ikke mandag, og der er en flot udsigt herfra over byen og langt omkring.

Tag evt. bussen til den antikke by Philippi, 15 km. ad vejen mod Drama. Et kæmpe udgravet område, med teater, stor agorá, offentlige bygninger, og oldkristne basilikaer. Nogle med smukke mosaikgulve. Museum på stedet med fund fra udgravningerne. Lukket mandag. Virkelig et besøg værd. I højsæsonen afholdes koncerter og teaterforestillinger af de gamle græske forfattere i teateret. Tag rutebilen der kører til Drama fra stationen i Kavalla. Den ligger lige rundt om det første hjørne fra færgens anløbssted. Billetter til Philippi købes inde i stationsbygningen. Der er busstop både til ud og hjemturen lige ved hovedindgangen til udgravningsområdet. Bare ræk hånden i vejret, eller tal med billettøren. I sæsonen kører bussen hvert 20. minut hver vej. På hjemturen købes billetter i bussen.

Ordforklaring :

 • Agios, Agioi : Hellig, Skt. (hankøn - hunkøn
 • Agorá : Antikkens bycentrum og marked.
 • Akropolis : Befæstet overby.
 • Athene : Både krigsgudinde og bygudinde for Athen.
 • Athos : Den hellige halvø, munkestaten Athos. Har særstatus i Grækenland.
 • Basilika : Oldkristen kirkebygning. Oprindelig romersk "forsamlingshus".
 • Græsk salat (horiátiki)  Salat af skrællet agurk, tomat, og løg. Pynt: fetaost og oliven. Dressing : olivenolie og eddike.
 • Bouzouki : Guitarlignende strengeinstrument.
 • Bruges i folkemusikken.
 • Dionysos: Vinens gud i den græske mytologi.
 • Ikon : Religiøst billede malet på træplade.
 • Ikonostas : Billedvæg i græsk ortodoks kirke. Adskiller menighed og apsis.
 • Kafenion : Oprindelig græsk café, som kun serverer drikkevarer og snacks.
 • Kalamari : Friturestegte, panerede små blæksprutter. Serveres med citron og fritter.
 • Kombaloj : "Afstresningskæde", kort perlebesat kæde. Ikke en Rosenkrans.
 • Marides: Meget små fisk, dyppet i mel og stegt i olie. Serveres med hoved, hale og finner og masser af citron. Spises hele.
 • Metrio: Middel, lidt.
 • Mezé: En lille tallerkenfuld småbidder af forskellig art.
 • Moni, monastiri : Kloster.
 • Mousaká : Lasagne, med auberginer og evt. kartofler i stedet for pastaplader.
 • Ouzo: Stærk Anisbrændevin. Bliver mælkehvid ved tilsætning af vand.
 • Pan : Hyrdernes gud.
 • Pastitsio : Kødsovs og makaroni i lag, med bechamelsovs øverst, bagt i ovn.
 • Platan. Subtropisk stor træart. Kan blive meget gammel.
 • Poseidon :Havets gud, broder til "overguden" Zeus.
 • Retsina : Hvidvin med smag af solskin og harpiks. Billig. Kræver tilvænning!!
 • Skala: "Fornavn" til småbyerne ved vandet, som er havnebyer for byen af samme navn i bjergene bagved. Eks.: Prinos - Skala Prinos. Også det græske ord for "trappe og stige"
 • Taverna : Lidt primitiv, som oftest hyggelig restaurant.
 • Tzatziki : Agurkesalat med yoghurt og meget hvidløg.

Jeg vil anbefale at i prøver at spise på Taverna Symi i Limenas gamle havn, og i Taverna "O Andreas" på torvet i bjerglandsbyen Megalo Prinos. Taverna Papangelos overfor campingpladsens hovedindgang i Skala Prinos er absolut også et besøg værd.

Kommentarer til rejsetips om Grækenland

Limenaria

29/07 2015 Jørgen
Vi glæder os til at besøge denne dejlige ø, har kun hørt positivt om den, vi er der i uge 32 og 33

indkvartering

16/07 2015 elisa
eller evt. Et billig sted med lille køkken ville også have interesse
Mvh Elisa

Billig indkvartering

16/07 2015 elisa
jeg har booket flybillet u hotel til øen.
Jeg har aldrig været der, er det muligt at leje sig super billigt ind fra gaden?
Dette er en økonomi tur på 2 uger for mig og min søn på 16 år, modtager gode fif
Mvh Elisa

Vores paradisø

16/05 2015 Claus og Maja Rosenberg
Efter adskillige besøg vender vi nu igen næsen mod Thassos. Det er nok det sted vi føler os Aller mest hjemme. Skønne mennesker vidunderlig natur samt et klima der siger spar to. Vi glæder os som små børn til at gense øen igen.

Nyt fra Thassos

11/07 2012 J. Gilbert
Netop hjemkommet fra endnu en herlig ferie på Thassos kan jeg oplyse om enkelte ændringer til mit rejsetip.
Taverna "O Andreas" på torvet i Megalo Prinos er desværre lukket p.g.a. ejers alder. Taverna "Kasaviti" samme sted er en fuldgod erstatning.
Taverna "At Brians" i Skala Prinos er flyttet 800 meter mod vest, og ligger nu lige overfor campingpladsens hovedindgang.
Busterminalen i hovedbyen Limenas/Thassos by er flyttet. Den er nu beliggende på et gadehjørne 100 meter skråt overfor færgernes anløbssted.
J.Gilbert

Til Thomas

23/05 2012 J. Gilbert
Til Thomas.
Venligst kontakt
gilbert@sbb-net.dk

J.Gilbert

Hjælp til Thomas.

23/05 2012 J. Gilbert
Til Thomas.
Venligst skriv til mail: gilbert@sbb-net.dk
Så kan jeg hjælpe dig med en adresse.
Venlig hilsen
Jørgen Gilbert

Thassos 2012 - charterferie?

17/05 2012 Thomas
Tak for beskrivelsen af Thassos.

Vi har selv været på Thassos en enkelt gang og var meget glade for stedet pga roen og det fine vejr.

Vi rejste med et af de store selskaber for et par år siden, men i år har vi ikke kunne finde nogen, der tilbyder charterrejser til Thassos?

Er det ikke muligt længere, eller har vi bare ikke ledt nok? Hvis der er nogen som ved mere om dette må de da meget gerne skrive det.

Tak
Thomas

Nyt fra Thassos

18/01 2012 J. Gilbert
Jeg kan oplyse, at både museet og det antikke teater i Thassos by, Limenas, er genåbnede efter omfattende restaureringer. Begge steder er absolut et besøg værd.

Den i artiklen omtalte taverna Papangelos er nu lukket. Sønnen har åbnet en anden lige ved siden af det gamle sted.
J. Gilbert

Spændende læsning

17/03 2011 Allan
Min kone, min lille datter på 1 1/2 år og jeg selv, rejser til Thassos d. 4. Juni. Vi glæder os :-)

Ja, det er en rigtig skøn ø

11/08 2010 Carsten Skovmand
Min kone og jeg er netop vendt hjem fra en uges ferie på denne dejlige ø Thassos, og vi blev positivt overrasket, bl.a. over den flotte natur. Og øen er endnu ikke overrendt af turister, så her er roligt og fredeligt. Det er den 6. græske ø vi besøger, og Thassos er nok den vi synes bedst om. Dog var her meget fugtigt og næsten vindstille, så de 35 gr. om dagen føltes ret ubehageligt Men de 27-30 gr. om aftenen føltes skønt. Vi kan varmt anbefale en ferie her.

Thassos er vores Ø, men vi kan da godt dele den med jer

23/01 2010 Preben Hansen
Jeg giver jer ret i at Thassos er en perle, vi er kommet der igennem 20 år, nogen gange 2 gange om året, vi har for det meste kørt der ned i bil, og er blevet der 2 til 3 måneder, vi var der i 2009 i 2 måneder, hvor vi boede i Limenas, vi har mange venner på Thassos, og jeg tror vi kender alt her, men vi bliver aldrig trætte af øen, ligesom vi har venner i gennem hele Grækenland, når vi har stoppet op for at overnatte. med hilsen Margit og Preben

Vi rejser på onsdag, swn 17-06-09

14/06 2009 Henning Fjellerad
Rigtig god og velskrevet artikel - Vi tager til Thassos for 6. gang på onsdag, den 17. juni, skal til et fantastisk sted lige ved "hovedstaden" Makryammos. Sol - strand - badning og hygge står på programmet - og alle jer der skal til Thassos for første gang - GLÆD JER.

Vi glæder os!

11/05 2009 Mette Mogensen
Mig og min kæreste har bestilt en rejse her til Juli, og efter jeg har læst denne artikel, glæder jeg mig endnu mere til vi skal afsted. Først var jeg lidt skeptisk, ved tanken om Thassos, men nu er jeg 100% frisk! glæder mig meget! tak for en god artikel!

Dejlig beskrivelse

30/03 2009 susanne Karlsen
Dejlig beskrivelse af øen. Nu kan vi næsten ikke vente med at komme afsted. Vi har bestilt rejse i juni md og glad for vi faldt over denne artikel.

Thassos er en skøn ø!

17/03 2009 Anja
Thassos er virkelig en smuk og dejlig ø. Jeg var der forrig sommer og har nu bestilt en sommerferie dertil igen i år. Vi har boet i Potos som er en super skøn lille by. Thassos er bestemt en ø som alle bor besøge, især hvis man holder af steder hvor det ikke vælter rundt med turister...

Helt ening - det er en fantastisk ø

13/02 2009 Marianne Suhr Moordieck
Vi er også fuldstændig solgt - der er meget, meget smukt - helt perfekt klima - vi har selv med to børn - 1½ og 7½ været der i starten af august og absolut ikke for varmt, men helt tilpas. Drømmer om en tur igen - meget snart. Ville egentlig gerne spørge Jørgen Gilbert - hvordan i bookede fly og hotel?

Thasson er en perle.

07/11 2008 G.arnvig
Jeg har selv været på Thassos. Det var en oplevelse, blot at sidde ved havnen og se Politiet diregere trafikken, og føle sig sat tilbage i tiden ved at se arbejdet på skibsværftet, både med at optrække skibe og reparerer og male dem. Måden de blev malet på foregik med håndkraft og malerruller. Jeg fik meget tid til at gå med at betrakte arbejdsgangen. Det var et lille familie hotel jeg boede på lige over for skibsværtet. Så har i ikke været på Thassos så tag derned God Tur.

Thassos

20/09 2008 Jonna Hansen
Vi har med interese læst denne fremragende beskrivelse af øen Thassos. Vi er fuldstændig solgt og må på et tidspunkt lære denne hyggelige ø nærmere at kende.

Spændende beskrivelse

19/09 2008 Else V. Nielsen
Jeg har med fornøjelse læst beskrivelsen af Thassos, det lyder som et asted jeg god kunne tænke mig at besøge. Artiklen kommer med i mine overvejleser for når næste års rejse mål skal vælges

Rejs til Thassos

18/09 2008 Else Sadolin
Rigtig god beskrivelse, man for lyst til at se øen
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Grækenland

Ferieboliger i Grækenland
Rejser til Grækenland
Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.