Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Piemonte

Læs mere om rejser til Piemonte

Rejsetips af samme forfatter

Til trøffelmesse i Alba
Rejsetips indsendt af:
gundsømagle
31. okt. 2011

Til trøffelmesse i Alba

Fra en pragtfuld campingplads ikke langt fra Centrum kan man hver weekend i oktober besøge den fantastiske trøffelmesse i Alba

Af Hans Bredahl
Til trøffelmesse i Alba

Generalløjtnant Giuseppe Govone har trukket hesten op til hilsen, hatten i højre hånd er svinget tilbage, som for at hilse de slagne fjender. Han står meget stille, fastfrosset i bronze på piazza Savona i Alba. Overfor statuen af krigshelten, der levede fra 1825 til 1872, finder man familien Formaggias karrussel, som de fik tiladelse til få år efter krigsheltens død.
Man må forestille sig Govones gestus som en hilsen til de mange tusinde gæster, der hvert år i oktober besøger den årlige trøffelfest i Alba. Karrussellen er til de mange børn, der endnu ikke har fået et forhold til den sorte eller den hvide trøffel, der disse dage i oktober fylder gaderne med deres helt særlige duft.

Til højre ved Gardasøen
Trøffelmarkedet i Alba blev opfundet efter krigen af ejeren af de berømte gamle hotel, Hotel Savona, Giacomo Morra, der indså at der var brug for en attraktion i Alba. Siden har markedet været arrangeret hvert år i Oktober i den gamle klostergård Cortile Della Maddelena.
Kun ganske få danske turister finder hvert år frem til dette fantastiske arrangement i Piemonte i det vestlige norditalien. Men det er ellers let at finde, hvis man husker at dreje til højre syd for Gardasøen og kører et par hundrede kilometer. Og selvom det ikke fremgår af de store campingplads-oversigter, er der en fremragende campingplads kun to km. fra centrum, ude ved byens stadion, med gode faciliteter og rimelige priser.
Der kan godt være lidt køligt om natten i oktober, men i dagtimerne er der som regel varmt som på en god dansk sommerdag.

Det er duften
Tegneren og forfatteren Roald Als har skrevet om trøflerne, at hvis man ikke selv har råd til dem, skal man bare sætte sig ved siden af dem, der har. For det er duften det handler om!
Og duften er der, straks man har betalt de to Euro for at komme ind på messen, hvor trøffeljægerrne er koncentreret midt i rummet, medens alle dem, der ellers lever af trøffelprodukter, holder til ude ved siderne. Og selv om det store fine trøffelselskab, der garanterer for trøflernes kvalitet, fastslår at trøfler hverken må rives, steges, koges eller blandes, så må det fastslås at de fleste af boderne er dementier herpå.
Det siges om disse trøffelpastaer, der sælges, at de dyre er dyre fordi de er slæbt langsomt forbi en trøffel, medens de billige er blevet kørt forbi i en fart, og det er ikke sikkert at det er helt forkert. Det siges også, at de fleste såkaldte trøffelolier er fremstillet af den kemiske industri, og det er nok heller ikke helt forkert.
Men det korte af det lange er, at der i disse oktober-weekends bliver omsat sorte og hvide trøfler for millioner. Og at de piemontesiske trøffeljægere her samler sig en stor del af årets indtægter.

Fredede
De hvide trøfler er fredet det meste af året. Fredningen er gennemført for at sikre at der ikke sker rovdrift. Nogle kunne måske være fristede til at påstå, at det også er for at holde priserne oppe, og det vil helt sikkert blive bestridt.
De sorte trøfler må jages hele året, og findes i langt større områder end de hvide, derfor er de også prismæssigt meget mere overkommelige. Men vi taler stadig om adskillige tusinde kroner pr. 100 gram.
Trøflen lever i symbiose -eller skal man sige samarbejde- med trærødder. Egetræet er godt. Det samme er hassel og få andre arter. I Italien finder man trøflerne ved hjælp af særligt trænede hunde, der ikke spiser trøfler, medens man i f.eks. frankrig finder trøflerne ved hjælp af grise, der elsker trøfler. Det er måske derfor man siger, at franskmænd er italienere, der er blevet sure.

Romerske rester
Alba er oprindeligt en romersk garnisionsby. Der er stadig sparsomme spor af romerne over jorden i byen, men det meste ligger under jorden, hvad man kan forvisse sig om, hvis der er gang i større jordarbejder i gaderne. Kun godt en meters vej nede støder man på solide romerske fundamenter.
Men medens trøffelmesssen finder sted, skal man ikke regne med at få lov til at kikke ned i kommunale udgravninger. Gaderne er fyldt med boder, der her, som i det øvrige Italien, dukker op på særlige markedsdage. Men i oktober i Alba er markedet gigantisk. Alle gader er lukkede af boder og de tusinder af mest italienske turister, som har fundet vej for at købe tøj, smage på ost, vin, pølse, brød og hvad ellers det italienske køkken bugner af.

Farvepragt
På denne tid I bakkerne omkring Alba, ned mod Barolo og Barbaresco, er vinen høstet, ligesom det er sket nordpå omkring Castellinaldo, hvor en af egnens vinbønder, Emilio Marsaglia, sukker over en høst, der måtte gennemføres selvom der skulle have været regn til de røde druer nogen tid før høst.
Emilio har ikke været på messe med sin vin. Han har travlt med andre ting. Vingården er lille, så der skal tjenes penge på udlejning af værelser, turistbesøg og meget andet.
Men han producerer ligesom næsten alle kollegaerne, den lokale hvidvin, Roero Arneis, som i masser af udgaver kan prøves på trøffelmessen, hvor selvfølgelig også egnens mange fantastiske vine præsenteres.
Overalt på egnen står druerne i oktober i rødt, gult, brunt og grønt, stramt opsat i rækker på marker, hvor hældningen afgør, hvordan planterne skal stå.
Farvepragten i de bløde bakker er overvældende, og den ses stort set kun af turister fra Schweitz og Østrig.
Danskerne kan åbenbart ikke rigtigt tage sig sammen til at køre så langt som til Piemonte, men stopper gerne bilen ved Gardasøen. Det er jo så trygt. Heller ikke mange tyske orker at gøre turen de sidste ca. 250 km fra Gardasøen til Piemonte, men dog flere end danskerne, der synes groet fast i Veneto-området.

Campingpladsen i Alba:
Alba Village
Corso Piave 219
12051 Alba(Cuneo)

Pris for bil, campingvogn og to personer pr. dag € 23

Afstande: 1620 km. fra København over Milano til Alba.

P.s På hjemturen kan man eventuelt køre over Cremona, hvor campingpladsen fortsat har åbent. Se dåbskapellet med den utrolige murede kuppel, hvis lige ikke findes, og spis pizza på Pizzariaet få hundrede meter fra campingpladsen.
Til trøffelmesse i Alba

Seværdigheder
Markeder
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Piemonte

Ferieboliger i Piemonte
Rejser til Piemonte
Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.